Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Susanne Andersson skapar fotomagi med Sima

Susanne Andersson skapar fotomagi med Sima

Susanne Andersson hittade sitt favoritobjektiv Sima 100mm med plastlins på E-bay. Foto samtliga bilder: Susanne Andersson.
När den digitala tekniken blir allt bättre och mindre personlig är det många fotografer som gillar att leka fram sina bilder på olika sätt. Fotosidans Susanne Andersson är en av dem.

Under en tidigare artikel om toy camera (leksakskameror) så skrev Susanne en glad kommentar om sitt älskade Sima 100mm-objektiv med plastlins. Fotosidan blev nyfikna och ville veta mer om Susanne och Sima.

Vad är det som har gjort att du fastnat för leksakskamerafotografi och kanske Sima i synnerlighet?
- Enkelheten, lekfullheten, kreativiteten och experimentlustan som det väcker. Genom att Simat är så enkelt uppbyggt och har löstagbara bländarringar så finns många roliga variationsmöjligheter med egna bländarformer, pinnhålskamerastuk och hemmagjorda filter. Allting blir vackert med ett Sima - från den mest vardagliga pryl till en ruttnande frukt - allt blir skimrande vackert!

Hur kom du in på att du ville köpa ett Sima-objektiv?
- Jag hade redan en Lensbaby och såg Mikael Goods bilder här på Fotosidan och blev oerhört inspirerad och nyfiken, så jag frågade honom om objektivet och hur jag kunde få tag på det och på den vägen är det.

Hur blir bilderna med detta objektiv tycker du?
- Bilderna blir oerhört fantasieggande, väcker tankar och stimulerar känslor, inte bara hos mig som använder det utan även hos betraktaren, genom sin mjukhet och totalt underbara brist på skärpa.

Lämpar det sig för särskilda motiv?
- Egentligen finns det inga begränsningar för något särskilt motiv mer än att det är ett fast 100 mm:s teleobjektiv, så stora landskapsvyer à là vidvinkel fungerar ju inte om man inte "syr ihop" ihop bilder till ett panorama i ett bildbehandlingsprogram. Hmm, nu fick jag lite nya idéer och det tackar jag och Simat för. Jag började i alla fall med abstrakta makrobilder, men har på senare tid testat lite gatufoto och håller också på att prova mig fram med porträtt.

Hur mycket fotar du och Sima tillsammans?
- När jag har inspiration så blir det varje dag och Simat får då alltid följa med mig överallt ifall inspirationen skulle uppenbara sig.

Fotnot: För den som är intresserad av att lära sig mer om objektivet Sima är det fullständiga namnet "Sima SF lens 100mm f/2 soft focus + macro".

Här kan du läsa Fotosidans recensioner på Sima.

Läs Susannes kärleksförklaring i sin blogg till Sima: En subjektiv kärleksförklaring till ett objektiv.

Vem vill du se att vi uppmärksammar och intervjuar som FS profilen? Maila gärna och tipsa!

Av Fotosidan Arkiv
Publicerad 2009-10-23. Läst av 6345 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2009-10-23 23:43   Helena Viking
Tack för en mycket härlig läsning och tack Susanne för intro till Simas värld!!

Propplösare i höstens grå och igenslammade kreativitets-brunn!

kram
Helena
2009-10-24 08:35   SiljaPhotography
Härligt Susanne-- du förtjänar uppmärksamhet eftersom du är bra. Den översta bilden som jag inte minns namnet på är en favorit som sagt.

Sigman förmedlar en helt annan finstämd känslomässig upplevelse än makron om man nu kan jämföra dessa båda tekniker.

Ser fram emot fler leksakskamerafotografier från "Susanne Sigma Photography"

Med vänliga hälsningar Silja
2009-10-24 10:17   atotowi
Jag tycker det här visar att det inte alltid är det skarpaste objektivet som ger de bästa bilderna. Ibland känns det som skarpa objektiv diskussionerna går lite över styr.

Men visst kan man kanske få samma känsla med ett knivskarpt objektiv och softfilter...
2009-10-24 10:21   Chasid
Grattis Susanne!
Svar till Tony, som långvarig Sima användare kan jag förtälja att det inte går att återskapa Simats kraftiga optiska fel och softeffekt med hjälp av filter eller ens med Photoshop :)
//Chasid
2009-10-24 10:47   Olle Bjernulf
Fina bilder! Det är verkligen ett fantastiskt objektiv. Jag håller med om att det är mycket svårt att få samma effekt med andra tekniker.

/Olle
2009-10-24 10:56   Tomasz
Och jag som trodde att jag hade tillräckligt med prylar...har försökt hålla mig men nu rycker det i handen, den dras mot plånboken.

Tänk att det alltid är tjejer som får en att tappa förnuftet, men det är ju härliga bilder!
2009-10-24 11:04   mayro
Klart skoj att se dig på förstasidan..Och finfina bilder!!


Mvh
Tobbe
2009-10-24 20:26   AnnaTrollet
Vad kul att få ta del av detta!
Spännande läsning och en rejäl boost för tynande inspiration:-)
Även om man inte har just ett Sima så inspirerar artikeln till att våga ta ut svängarna lite och leka mer med kameran
Mvh Anna
2009-10-25 14:23   Håkan Dalåker
Jag blev så inspirerad och är säker på ett det är precis på pricken vad jag är ute efter. Hade tur och fick tag i ett på ebay i tyskland igår. Så i framtiden kommer det säkert fler "sköna" bilder ifrån mig.
MVH
Håkan
2009-10-25 15:58   Nonno Holmström
Hej!
Jag har ju också haft turen att för cirka ett år sedan få tag på en Sima till min Nikon-kamera. Fantastiskt härliga bilder kan skapas med den.
Jag undrar hur många olika lösa "skivor" (med olika bländartal och olika mönster) du har till din Sima? Jag har sett att det kan vara lite olika beroende på hur komplett kit man lyckats få tag på.
Härliga Sima-bilder som du visar upp! :)
Hälsningar
Nonno
2009-10-26 01:51   kalle k
Hmmm. Spännande bilder och effekter som går att göra. Dock lite märkligt, kollade in länken till Mikael Goods bilder och de är i samma klass och vissa är så tidiga som -97. Men varför inte uppmärksammat tidigare???
Eller är det så när man är "före" sin tid, då finns risk att hamna i bakvattnet när det blir poppis.
Jaja!! spännande bildresultat iaf och blir man inte lätt sugen själv att testa, fått något liknande resultat med en enkel plastpåse framför optiken. Men dessa bilder har en lite annan karraktär som tilltalar. En spännande läsning och bilder levererat från de fotografer som använder denna Sima.

Mvh Christer
2009-10-26 16:26   Chasid
Svar till Christer Karlsson: Visst jag fotade med Simat redan i mitten av 90-talet och var en av de första att upptäcka objektivets fulla potential men fastän jag då inte kände till det så tror jag att ändå att Olle Bjernulf var steget före mig med att fotografera med ett Sima SF 100/2!

Jag tycker inte själv att jag har hamnat i det fotografiska bakvattnet utan tycker att Susanne är väl värd uppmärksamheten och hon gör heller ingen hemlighet om varifrån hon har fått inspirationen :)

Men jag kommer däremot aldrig att avslöja hemligheten om hur jag har modifierat mitt Sima till det sämre som i detta fall ska läsas som bättre :)
//Chasid
2009-10-26 18:14   kalle k
Hej Mikael!!
Tack för inlägg. Intressant!!
Måste verkligen jobbat mot strömmen på -90 talet :)
Intressant grej det där, själv brukar jag "experimentera" med plastpåse framför linsen och peta hål där jag vill ev mer skärpeupplevelse skall vara. Men denna grej softar på ett skönare sätt. Klart intressant iaf.
Modifierat till det sämmre så det blir bättre... klart som korvspad :) en härlig motsägelse men förstår klockrent vad du menar :)

Ha en bra fotohöst du och simat.

Mvh Christer
2009-10-27 17:52   Chasid
Svar till Christer Karlsson: Jag upplevde inte någon motvind mot mina Simafoton i mitten av 90-talet tvärtom! Jag gjorde ett mycket uppskattat bildspel som jag till stor del byggde på foton tagna med mitt Sima och jag hade med 3 st Simafoton på en samlingsutställning i Tyskland och de var mycket uppskattade både av de andra utställarna och av besökarna och jag har fått en hel del ryggdunkningar av namkunniga naturfotografer för mina Simafoton genom åren :)
//Chasid

Merläsning

Gamla Hasselblad-objektiv får nytt liv på Fujifilm GFX

Med Metabones nya Speed Booster-adapter går det att använda klassiska Hasselblad V-objektiv på Fujifilms GFX-kameror. Adaptern förminskar bildcirkeln så att bildvinkeln blir nästan samma som med en analog bladare. Dessutom förstärks ljusstyrkan. Läs mer... 3

Fotodoktor håller gratis föreläsning

Fotohistorikern Eva Dahlman har utsetts till hedersdoktor i fotografi vid Stockholms universitet. Med anledning av detta håller hon en gratis föreläsning den 24 september med titeln: "Ljuva ögonblick, stunder av allvar – 45 år med fotografi". Läs mer...

Test: Huawei P30 Pro

Plus För ett år sedan utnämnde vi Huawei P20 Pro till marknadens bästa kameramobil. Nu har efterföljaren P30 Pro kommit och den är ännu bättre. Läs mer... 17

Adobe utnyttjar kraften i grafikkortet

Adobes senaste uppdatering av Lightroom Classic och Camera Raw innebär en prestandaförbättring genom att mer processorkraft kan hämtas från grafikkortet. Samtidigt får programmen nya funktioner och stöd för flera nya kameror. Läs mer...

Ny glugg: Leica APO-Summicron-SL 50/2 Asph

Leica utökar sitt sortiment av objektiv med L-fattning, denna gång med ytterligare ett normalobjektiv. Läs mer... 2

Test: Sigma 28/1,4 DG HSM Art

Plus Sigma har fått mycket positiv uppmärksamhet för sin Art-serie. Nu är serien inne på sina andra generation – det innebär ännu bättre skärpa och vädertätning, men också ökad vikt och högre pris. Läs mer...

Fotograf skapade exakt replika av månkamera

Fotografen Cole Rise har skapat en exakt kopia av den Hasselbladskamera som användes av astronauter under den första månlandningen 1969 med Apollo 11. Läs mer...

Poddradio om Hasselblad och fotografering i rymden

Sveriges Radio P1:s Vetandets värld berättar historien om den otekniske ornitologen Victor Hasselblad som skapade en helt nytt kameramärke – vars bilder skulle få oss att omvärdera människan och hennes plats i världen. Läs mer... 1

Årets bästa fotoprodukter utsedda av EISA

EISA har utsett årets bästa produkter inom fotoområdet. Läs mer... 14

Extrem fisheye för MFT

Laowa 4 mm f/2,8 är ett extremt fisheye-objektiv som ger 210 graders bildvinkel. Objektivet kan alltså se bakåt. Läs mer... 4