Annons
Artiklar > Moln på Teneriffa gav pris i fototävling

Moln på Teneriffa gav pris i fototävling

Bild: Mustafa Demirörs

 Bild: Mustafa Demirörs

Hade precis packat ner fotoutrustningen, men vände om. Det gav silver.

Svenska Mustafa Demirörs kammade hem silver i World Nature Photography Awards i kategorin Planet Earth’s Landscapes and environments. Han var enda svensken som prisades i tävlingen.

Kan du berätta om vinnarbilden?

"Det var efter ett avslutat foto dag på den fina Kanarieön Teneriffa. Jag hade packat ner fotoutrustningen i bilens bagagelucka. Innan jag började röra på mig så såg jag de dramatiska molnen komma mot mig. Kroppen var trött men nånting inåt i mig sade ´Nej, du är inte färdigt än´. Jag lyssnade på rösten inom mig och började rigga om kameran på stativet. Jag letade och hittade snabbt min komposition. Med tålmodigt väntade jag på kusten El Pris som ligger norra delen av Teneriffa. Det var ett av de konstigaste molnen som jag hade sett i hela mitt liv. Den kom väldigt snabbt mot mig. Havet började synkronisera med vinden och jag kände på mig att det skulle bli riktigt stormigt väder. Jag tog min bild och direkt efter kutade jag till bilen. Det spöregnade tio minuter efter att jag tog bilden. Jag knapp såg vägen när jag körde tillbaka till hotellet."

Flera år senare skickade jag bilden till tävlingen World Nature Photography Awards under kategorin ”Planet Earth’s Landscapes and environments”. Flera månader senare fick jag en mail från WNPA. Först trodde jag att det var ett spam eftersom den låg i min skräppost. Sen kände jag igen namnet och loggan. Där stod att jag belönades med silver på den kategorin. Det kändes overkligt, det var första gången jag var med i en tävling och jag bäddade hem silver. Dessutom jag var den enda svensken, vilket det var verkligen hedrande att jag kunde representera mitt land på det bästa sättet."

Hur började du fotografera?

"Första gången när jag höll en kamera var jag fem år gammal när min far kommit hem en Kodak Instamatic. Så fort jag höll den var jag familjens fotograf. Jag tror redan då fotointresset hade tagit över mitt dna.

Under gymnasietiden var jag ganska skoltrött, skolkade från de flesta lektionerna tills jag såg skolans källarvåning där de hade fotokurs. Jag var nyfiken och gick ner den mörka källarvåningen. Den fotokursen såg till att jag var tillbaka på banan under gymnasietiden. Fotografering har alltid varit en del av mitt liv och hjälp mig att komma tillbaka på benen när jag har mått dåligt."

Vad fotograferar du helst?

"Innan jag fastnade för landskap och natur så testade jag fotografera allt möjligt från bröllop till sportfotografering. Sen insåg jag att jag ville satsa på där jag mådde bäst."

Har du några projekt på gång?

"Jag var på Gran Canaria, Kanarieöarna, för första gången 2012. Jag insåg den vulkaniska öns charm. Jag var där för att vila och sola men det blev mest att utforska ön med hyrbil. Jag var så fascinerad. När jag var tillbaka från resan så började studera öns geografiska landskap. Efter när jag hade läst om de stora sju öarna bestämde jag mig för att starta mitt Kanarieö-projekt. 2016, projektets första besök blev Lanzarote och varje år blev det nytt besök på ny ö. Jag har hunnit med fyra öar, sedan kom pandemin. Just nu är det i viloläge, men så fort allt blir normalt igen så kommer jag dra igång med projektet."

Vad använder du för utrustning?

"Jag har i många år fotograferat med Nikon. De senaste åren blev det försök med Canon, men fastnade för Fujifilms GFX och X-system som är fantastiska arbetsverktyg."

Vad vill du ge för tips till de som vill utveckla sin fotografi?

"Jag har lyssnat och fått så många tips från fotografer, vilket jag uppskattade väldigt mycket. Vi människor fungerar inte på samma sätt därför tog jag de bästa tipsen och resterande lade jag åt sidan. Sedan tror jag att man måste hitta rätt kameraverktyg. Det är jätteviktigt att man trivs med utrustningen. Sedan får du inte ge upp. Man måste försöka och försöka. Det är så vi utvecklas och hittar vår stil. Det är mitt bästa tips jag kan ge."

Mustafa Demirörs.Publicerad 2021-03-23.

4 Kommentarer

Bruno W 2021-03-23 08:02  
Grattis till fint pris Mustafa!
4b501u73 2021-03-23 08:04  
Stort grattis Mustafa!
Martin F 2021-03-23 09:10  
Grattis! Riktigt vacker bild! För mig är det inte alls molnen som gör bilden (även om de förstås ramar in fint i överkant) utan det är det fina spelet mellan raka och böjda linjer i klipporna och vågorna. Kanonbra!
Thomas Rask 2021-03-23 18:46  
Grattis! Snyggt fångat. Gillar hur vattnet ser ut att snurra runt stenen. Måste ha varit häftigt att stå där och bevittna landskapet. :)

Merläsning

ANNONS