Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Peters reportage om idrottarens svåraste kamp dubbelt prisbelönat

Peters reportage om idrottarens svåraste kamp dubbelt prisbelönat

Med ett sportreportage har Fotosidan-medlemmen Peter Holgersson har vunnit guld respektive silver i de internationella pressfototävlingarna World Press Photo och Picture of the Year. Vi ringde upp och bad honom berätta om bilderna.

Grattis, hur känns det?
– Tack så jättemycket Magnus! Det känns overkligt – lite svårt att ta till sig, men ändå jättekul såklart. Nästan som en dröm som gått i uppfyllelse innan man var beredd.

Hur kom du igång med det här projektet?
– Jag känner Nadja Casadei sedan tidigare, från landskamper och landslagsläger inom friidrotten. När vi pratade om hennes diagnos frågade hon om jag kunde ta lite bilder på henne och omgivningen under en tid framöver; hon ville dokumentera den här svåra tiden. En sån fråga tackar man inte nej till.

Hur mycket tid har du lagt ner på reportaget?
– När det var som mest hektiskt med behandlingar och annat blev det 1-2 resor till Stockholm per vecka. Projektet pågår fortfarande, men i lite lugnare takt efter den (förhoppningsvis) sista cellgiftsbehandlingen. Projektet fortsätter tills hon åter tagit på sig landslagets tävlingsdräkt, återhämtad efter avsliten hälsena och dessutom cancer.

Har du gjort några liknande bildreportage tidigare?
– Nej inte alls. Det är mitt första seriösa berättande reportage. Tidigare har det bara rört sig om kollektioner från idrottsevenemang eller natur och kortare tidningsreportage.

Att välja bilder inför en tävling är svårt. Har du tagit hjälp av någon med urvalet?
– Till min hjälp har jag hela tiden haft stöd av min mentor Jonas Lindkvist på DN. Han hör av sig varje vecka sedan sommaren 2012 och pushar mig framåt med sitt stora hjärta och enorma rutin inom all form av fotografi. Även min chef på Bildbyrån Niklas Larsson och Lars Dareberg på Sydsvenskan har kikat på många av bilderna. Och min sambo Josefine Loftenius förstås, som hela tiden har synpunkter och ser till att jag inte slarvar.

Du har använt lite annorlunda objektiv till det här reportaget. Kan du berätta lite mer om det?
– Ja hälften av bilderna är tagna med manuellt fokuserade Canon TS-E-objektiv i brännvidderna 17 mm, 24 mm, 45 mm och 90 mm. Till exempel i rakningsbilden med två par ögon och porten i halsen i fokus, snett bortåt i bilden. Den är tagen med snävt och kraftigt vinklat (tiltat) skärpeplan (brännvidd 45 mm). Dessa objektiv funkar riktigt bra även i snabba sammanhang, tack vare att Canon har ljudsignal till skärpeindikeringen. Den känns som en nödvändighet om man ska kunna fotografera effektivt med TS-E-objektiven som kan ge mycket snäva och sneda (tiltade) skärpeplan. Man missar lätt med några centimeter hit och dit om man enbart bedömer skärpan visuellt. Utöver dessa objektiv har jag använt Canons gamla och klassiska 200 mm f/1,8L samt annan ljusstark optik. Stora bländaröppningar har känts nödvändiga i alla mörka miljöer tillsammans med min ovilja att använda blixt.

Vad tror du att den här framgången påverkar ditt framtida fotograferande?
– Kanske ökar den lilla chansen att få göra lite längre bildreportage på uppdrag av någon tidning. I dagsläget handlar det annars mest om sportfotografi och kortare företagsjobb. I vilket fall som helst så bekräftar det hur viktigt det är att våga lyssna på andra fotografer med rutin och bildöga. Och att hela tiden sträva efter att söka ännu bättre bilder, för de dyker trots allt upp förr eller senare.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2014-02-14. Läst av 6236 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2014-02-14 13:39   fotografmanuelek
Vackra och starka bilder.
Stor tummen upp!
2014-02-14 14:13   Bob Bovin
Hej,
Det här är en av de mest begåvade fotograferna vi har just nu inom aktion sport fotografi. Hoppas att han får möjligheter att jobb vidare. Någon byrå eller tidning borde ge honom stor frihet till nya projekt.
Lycka till
Bob
2014-02-14 14:16   Jonas Nyhav
Härligt att se, gillar det
2014-02-14 16:16   Rei Trulsson
Bortsett från prestige och ära, är ditt arbete och resultat så oerhört inspirerande. Framför allt så viktigt budskap. De andas verkligen kamp, upp- och nedgång och hopp. En stor eloge till alla involverade.
2014-02-14 17:23   J O Härnström
Starka och mycket fina bilder.
(Jag är lite svag för svartvitt)
Ett stort Grattis till Peter för de fina och mycket välförtjänta utmärkelserna.
2014-02-14 23:03   Sami Grahn
En fantastisk möjlighet som du har förvaltat på allra bästa sätt, Peter. Du är Kung!
2014-02-15 00:34   soyair
Grattis Peter. Riktigt fantastiska bilder.
2014-02-15 09:36   Newnoise
Så starkt!
2014-02-15 09:51   Patrik Lindgren
Intima och kraftfulla bilder i en väl sammansatt helhet. Starkt reportage!
2014-02-15 18:47   Peter Holgersson
Tack alla för värmande ord! I min blogg finns just dessa bilder samlade på
http://www.peterholgersson.se/2014/02/14/nu-driver-ni-med-mig-guld-i-world-press-photo/

M v h

Peter H
2014-02-17 19:53   erham
Hatten av. Fantastiskt !! Jag ber verkligen att få gratulera! Fortsätt så Peter.

/Eric
Peter Holgersson   2014-02-18 23:41
Tack Eric!

Bjuder på en "bladare" just nu så jag kan gå i dina fotspår :-)

Merläsning

Lomography släpper Petzval för spegellösa kameror

Petzval 55mm f/1.7 med bokeh-kontroll för spegellösa fullformatskameror. Läs mer...

Lenny Kravitz designar Leica för 230 000 kronor

Veganskt pytonorms-skinn och mässingsdetaljer från fotograferande rockstjärna. Läs mer... 20

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 9

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 3

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Lastolite HaloCompact