Artiklar > Martina Wärenfeldt ska tävla i VM-finalen i porträtt

Martina Wärenfeldt ska tävla i VM-finalen i porträtt

Martina till höger och till vänster bilden på Elin som tog henne till finalen.

 Foto: Martina Wärenfeldt

Martina Wärenfeldt har kvalat in till finalen i Porträttfoto i tävlingen World Photography Cup och som avgörs i Norge 8 april. World Photography Cup är en tävling med många kategorier och i klassen Porträtt är 10 fotografer utsedda.


Hur går VM i porträttfoto till? Tävlar man med nya bilder eller gamla?

- Efter att jag tävlade i SM i fotografi i höstas så valde en kommitté ut vilka bilder från SM som skulle representera Sverige som landslag i World Photographic Cup. Jag fick med två bilder i uttagningen, Ett porträtt och en bröllopsbild. Därefter sitter det en internationell jury och bedömer alla dessa bilder från hela världen och tar ut 10 finalister i varje kategori. Dessa finalister presenterades nyligen på en fotogala i Atlanta, USA. Jag kom med som en av de tio i porträttkategorin. Sverige fick också med en finalist i reportage-klassen, Per Ekdahl. Vi tävlar både som lag och individuellt. Nu fick inte Sverige med fler bidrag i final så lagmässigt är det inte lätt att komma högt nu. Men individuellt vet man ju aldrig.      

Och hur går själva finalen till?
- Jag vet faktiskt inte särskilt mycket om hur det gör till, det är ju första gången för mig. Vi fick lite information om att det är en internationell jury som bedömer bilderna. Vinnarna och övriga placeringar presenteras vid en galamiddag i Drammen i Norge den 8 april.

Vilka fotografer har du haft som inspiration?
- I tidiga år var det modeporträtt som inspirerade mig, så Herb Ritts och Albert Watson har alltid varit inspirerande. För några år sedan hittade jag Sue Bryce och blev imponerad av henne både som affärskvinna och porträttfotograf. Nu med instagram så hittar jag så mycket inspiration från olika fotografer från hela världen att listan skulle kunna göras väldigt lång. 

Vad kännetecknar dina bilder och vad är det som gör att de står ut?
- Jag har utvecklat en sida av min porträttverksamhet som jag kallar för konstporträtt och det är mer seriösa, allvarsamma porträtt som är väl redigerade och porträttet blir mer som en tavla, än ett enbart ett foto. Stylingen av kläder, bakgrund i kombination med redigeringen är av största vikt för att få fram min look.    

Har du några tips för hur modeller skall slappna av och se naturliga ut?
- Jag pratar mycket och involverar alltid mina modeller i mina tankegångar och bollar mina idéer med dem. Jag försöker förmedla mina tankar och förväntningar och sen visar jag mycket av bilderna jag tagit under tiden vi jobbar fram ett resultat.

Vad använder du för utrustning?
- Jag fotograferar med Canon Eos 5D Mark III, favoritobjektiv i studion är 85:an, men även 24-70 används ofta.  Jag kör med Profoto-blixtar.

När du fotograferar, hur fördelar du tiden för ett porträtt mellan själva fotograferingen (inklusive förberedelser/rekvista) och efterbehandling? 
- Förberedelser kan ta väldigt olika tid. Ibland tar det en heldag att förbereda, men ibland slänger man ihop något i sista minuten. Fotar oftast runt 1-2 tim och sen kan redigeringen ta allt mellan 40 min till 2 tim om jag snöar in på något.Publicerad 2019-01-24. Läst av 3464 personer.

13 Kommentarer

Tell 2019-01-24 22:09  
VM i porträttfoto? Varför ska det tävlas i precis allting? Fotografi är ju högst subjektvt, så hur skulle man kunna tävla i det? Visst om hon kanske blir världsmästare i just den här tävlingen, men det betyder inte att hon på nåt skulle vara världsbäst på nå sätt.
mimasan 2019-01-25 07:19
Varför ska det komma såna här negativa kommentarer om något positivt som att en svensk utmärker sig internationellt i nåt så extremt konkurenssatt som fotografi? Min upplevelse är att den trista kommentaren som uppenbarligen har sin grund i ren avundsjuka och skrivet av en jantelagsbeivrare.

Fototävlingar är inget nytt under solen och finns bla i nog alla fototidningar, fotoklubbar etc
Svar från David Elmfeldt 2019-01-25 08:49
Det kan man få undra men kan vi inte ta det i en forumtråd istället eftersom det är en mer generell diskussion om ett ämne https://www.fotosidan.se/forumtools/listlatest.htm
Erik Mofjell 2019-01-25 09:59
Tråkigt med en missunnsam kommentar av detta slag. Om hon vinner blir hon världsbäst av den enkla anledningen att juryn anser det, detta i en mycket stor och stark konkurrens.
knobloch 2019-01-25 12:46
@Gustav: Du har ju själv deltagit i FS Masters och därmed också tävlat i fotografi, vilket man enligt dig alltså inte kan. Hmm..
azek99 2019-01-25 15:28
Pinsamt att du själv tävlar i foto och drar av en sån kommentar...
Tell 2019-01-25 15:31
Jomen visst är det väl kul för henne att hon får synas lite för det är ju garanterat inga dåliga bilder hon tagit. O nån avundsjuka eller jantelag handlar det inte om, varför ska folk hela tiden haka upp sig på det så fort man har lite kritik på nåt?
Men egentligen är det nog mest V:et i VM som jag stör mig på, för det hintar om att hon på nåt sätt skulle ha tävlat mot alla i hela världen o därmed är BÄST (enligt en jurys subjektiva bedömning då). Vilket hon alltså inte har. Däremot kan hon säkert vara mästare i nån tävling mot just dom hon tävlat emot.
Dan J. 2019-01-25 16:36
Det finns väl inget VM där vinnaren tävlat mot alla i hela världen! Hon har tävlat mot alla andra som ställt upp i SM, och på då sätt kvalificerat sig för VM. Ingen skillnad mot hur det funkar i idrottens värld t ex
Erik Mofjell 2019-01-25 09:54  
Stort grattis! Mycket roligt och hedervärt.
Dan Mikael 2019-01-25 10:00  
Stort grattis! Superkul!

Mvh

Micke
Tell 2019-01-25 15:33  
O vettefan om jag skulle säga att jag tävlar i foto, utan mer skickar i nån bild till nåt för att försöka synas lite. Det är en helt annan grej.
knobloch 2019-01-25 19:30
Det gör väl alla? :)
C_Holmberg 2019-01-28 09:24  
Superkul! Grattis och lyckospark!
28704 28704 2019-01-29 19:49  
Grattis och stort lycka till!
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS