Annons
Artiklar > Småländskt kulturmagasin med sommarkurser i foto

Småländskt kulturmagasin med sommarkurser i foto

Kåre Holgerson leder en sommarworkshop i fotopolymergravyr.

 

I Bergkvara, mitt på kustvägen mellan Kalmar och Karlskrona, finns Kulturmagasinet som erbjuder konstkurser, ateljéplatser och utställningar. I sommar kommer de även att arrangera tre fotoworkshops.

Kulturmagasinet, som startade sin verksamhet 1995, ligger ett stenkast från kajkanten och Kalmarsund. Det består av tre byggnader i en unik och anrik miljö. Husen, som är byggda på 1870-talet, har bland annat varit hamnmagasin och sjöbodar. Nu rymmer de ateljéer, grafikverkstad, Bergkvara konsthall och gästhus.

Husen ligger precis bredvid kajen och Kalmarsund.


På terminerna finns det möjlighet att delta i det som kallas ”Öppen ateljé”, där deltagarna får jobba med till exempel grafik eller måleri utifrån egna tankar och förutsättningar i Kulturmagasinets lokaler. I samarbete med Torsås kommun erbjuds också ett brett spektrum av konst- och kulturkurser.

– Vi har även så kallat ”artist-in-residence”, det vill säga att konstnärer som har ett lämpligt projekt får möjlighet att bo i gästhuset och arbeta i lokalerna under en viss period, berättar Kåre Holgerson, som har arbetat på Kulturmagasinet sedan starten för 27 år sedan.

Kulturmagasinet arrangerar en rad workshops under sommarmånaderna, och Kåre Holgerson håller i en av de fotorelaterade kortkurserna:

– I min workshop lär jag ut grunderna i fotopolymer, det vill säga hur man överför ett foto till en tryckplåt som färgas in och trycks som ett vanligt djuptryck i en koppartryckspress. Det är en teknik som kan användas för att skapa fotografiska bilder med ett helt annat uttryck än i de traditionella utskrifterna, säger han.

I sommar har de tre olika workshops med någon slags fotoanknytning; utöver fotopolymerkursen kommer Hans Jonsson att hålla en våtplåtsworkshop och Cecilia Ömalm lär ut cyanotypi.

– Under juli och augusti kommer Cecilia Ömalm också att visa cyanotypier på Konstväggen i Torsås bibliotek, där vi på Kulturmagasinet ansvarar för utställningsverksamheten, säger Kåre Holgerson.Publicerad 2022-06-09. Läst av 1063 personer.

3 Kommentarer

luminousoctaves 2022-06-09 13:52  
Kul! Får man kolla upp! Som smålänning saknar jag info/nätverk om fotografiska sammanhang, någon som kan tipsa?
Jan Olof Härnström 2022-06-09 14:15  
Hjärtat klappar när jag ser den gamla tryckpressen i gjutjärn för koppargrafik.
Kåre har hållt i många fina kurser.
mrg 2022-06-10 19:59  
Mycket intressant, tyvärr så gick ju anmälningstiden ut 31 maj.
Svar från peterpinhole 2022-06-12 12:15
Ah, synd, artikeln kom visst ut lite sent - men hör av dig till Kåre direkt om du är intresserad!
annons

Merläsning

ANNONS