Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Annons
Artiklar > Bildtjuv ställde ut andras bilder - dömd till böter

Bildtjuv ställde ut andras bilder - dömd till böter

En 46-årig smålänning har dömts till 60 dagsböter för att ha ställt ut och sålt andras bilder. Han ska också betala skadestånd till fotograferna.

Smålänningen ställde ut fyra andra fotografers bilder vid tre tillfällen som sina egna. Bilderna såldes för mellan 150 och 1 000 kronor, beroende på storlek.

– Han hade tydligen sålt bilder via en hemsida också. Den är stängd nu. Hur kan någon vara så fräck, att ta någon annans verk och försöka tjäna pengar på det, säger Morgan Stoltz, som är en av de drabbade fotograferna, till Hallandsposten.

– På bilden i tidningen står han och småler, när det är självklart att det inte är hans bilder. Jag tänker inte acceptera några lama ursäkter, det här är ett brott mot upphovsrätten, han visste vad han gav sig in i när han stal bilderna.

Tre av de fyra fotograferna valde att kräva skadestånd av mannen. Nu har rätten beslutat att mannen måste betala skadestånd till fotograferna och dessutom 50 dagsböter à 50 kronor.

– Detta är en glädjande framgång för upphovsmännen och lagstiftaren. Det har varit svårt att få privatpersoner, men även vissa företag att förstå att man inte bara kan gå ut på internet och ta de fotografier man hittar och använda dem på det sätt de vill. Men det har även varit svårt att få myndigheterna att avsätta resurser för att beivra denna typ av intrång. Detta ärende visar att det finns hopp för dessa frågor och att möjligheterna att få upprättelse vid upphovsrättsintrång faktisk finns, säger Thomas Riesle, förbundsjurist på Svenska Fotografers Förbund.Publicerad 2017-05-04. Läst av 8043 personer.

11 Kommentarer

luminousoctaves 2017-05-04 12:22  
Småländsk företagsamhet. :) Galet och pinsamt!
Björn Birkehammar 2017-05-04 13:48  
Ser rättegången framför mig:
Åklagaren: "-Är det Du som har tagit bilderna?"
Skurken: "-Jaa!"
Svar från froderberg 2017-05-04 16:36
Hehe, fyndigt!

Så här svarade han på Hallandspostens frågor:

"När HP får tag på den 46-årige mannen nekar han först och vill i stället framhålla att han slutat med fotografering.

– Varför skulle jag ha någon annans bilder? Jag kan inte kommentera det över huvud taget, det har jag inget minne av, kontrar han.

Minns du inte?

– Jo utställningen, men inte bilden, påstår han.

Är det inte Morgan Stoltz bild menar du?

– Jag har inte snott några bilder, men med på den utställningen hade jag lånat några bilder, som inte var mina egna.

Lånat? Det förutsätter ju att den man lånat av vet om det, eller hur?

– Ja, det stämmer ju.

Du är ju polisanmäld, är du medveten om det?

– Ja, det är jag...

Smålänningen tystnar och säger:

– Jag kontaktar gärna honom, för att be om ursäkt. Jag ville inte såra honom. Det här är djupt beklagligt, säger han och lovar att han slutat med fotografering nu.
Björn Birkehammar 2017-05-04 17:46
Strålande!
Närmast ett politikerämne, denne mästarlånare! Skönt att återväxten på den fronten verkar säkrad.
(Underbart när de försöker argumentera sig ur björnsaxen...för varje ord bli man bara mer och mer övertygad om hur illa det är när föräldrar tappar små barn på huvudet....)
PMD 2017-05-04 20:09
Jag undrar var han menade med "slutat med fotografering". Det verkar ju som om han hellre borde ha formulerat det som "slutat med upphovsrättsbrott". :)
ctlindsten 2017-05-04 23:12  
Vill bara nämna(eftersom det inte står i artikeln) Att det var jag som upptäckte att han stulit från mig och andra från början. Kände igen bilderna från här inne på fotosidan, och kontaktade medlemmarna. Jag kontaktade honom först via mail och han tog bort min bild från hemsidan men behöll dom andras. Såg senare att han sålt bilder till vänner och främlingar, samt haft utställningar med våra bilder, och hållit i kurser ute i naturen, medlemmarna där hittade han genom att använda våra bilder som lockmedel.

Polisen skötte detta väl trots alla problem vi har i dagens samhälle, så prioriterade dom detta. Kul ändå att det skrivs om detta i många fototidningar och forum :)
Björn Birkehammar 2017-05-05 07:55
Bra jobbat, Christian!
Pagajviftaren 2017-05-15 11:40
Låter som samma som tog från olika Facebookproflier och postade som sina för ett tag sedan.
Malin Englund 2017-05-15 12:04
Suveränt agerat! Man blir ju skogstokig över sån här dumhet! Hur kan man inte ha nån skam i kroppen??? Men det låter ju på Magnus Freödebergs citat från Hallandsposten som att hernn i fråga inte har alla getter hemma i hagen. Mer civilkurage å suveränt att mannen blev dömd! (Y)
ctlindsten 2017-05-15 12:19
Johan jaså? Du får gärna skicka mig ett privatmeddelande med hans namn, för jag vill inte hänga ut honom här inne :)
ctlindsten 2017-05-15 12:20
Tack Malin. Mannen i fråga är gift och voluntär åt missing people samt polisen. Såg allt detta genom hans facebook och läste lite om honom online. Skrämmande.
Pagajviftaren 2017-05-15 13:40
Det var i någon fotogrupp, jag var inte drabbad själv. Kan se om jag hittar någon skärmdump.
Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Merläsning

ANNONS