Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Kodak varnar: Nya röntgenmaskiner kan skada film

Kodak varnar: Nya röntgenmaskiner kan skada film

Foto: Glenn Beltz

 

Det är inget nytt att röntgenstrålar kan skada oframkallad film. Men nu varnar Kodak Alaris för att nya röntgenmaskiner på flygplatser är extra skadliga för film.

Många flygplatser skannar mer kraftfulla röntgenmaskiner för att undersöka handbagage. Kodak Alaris rekommenderar därför att man ber om att få sina filmrullar manuellt kontrollerade. Transportmyndigheten TSA i USA har rutiner för detta, men i en del andra länder kan det bli krångligare.

Alla röntgenmaskiner är inte farliga för film. Kodak Alaris anger i ett informationsblad att kroppsskannrar och dörrformade röntgenbågar är ofarliga, liksom handskannrar.

Kodak Alaris påpekar att också att incheckat bagage och utrikes post ofta röntgas.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-10-30. Läst av 2737 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-10-30 11:44   PeterWem
Det rör sig alltså om CT-röntgen, d.v.s. en maskin för att skapa 3D-bilder.
2019-10-30 16:24   acke
Magnus, din text är lite missvisande. Kroppsscannrar, dörrformade bågar och handscannrar som används för att kontrollera flygresenärer genererar ingen röntgenstrålning överhuvudtaget och är alltså inga "röntgenmaskiner".

Det skulle knappast gå att röntga människor på flygplatser. Jämför med de säkerhetskrav som gäller för röntgenutrustning på sjukhus och hos tandläkaren.
PMD   2019-10-30 23:34
Det förekom ett tag ett slags röntgenapparater för att scanna flygpassagerare, men de togs bort för 6-7 år sen och ersattes av apparater som använder betydligt längre våglängd.
https://en.wikipedia.org/wiki/Backscatter_X-ray
acke   2019-10-31 12:23
Jo, men i praktiken vore det svårt att bemästra säkerhetsaspekterna med röntgen i folkvimlet på en flygplats. Även om röntgendoserna vore försumbara för de flesta flygresenärer så måste ju personalen i säkerhetskontrollen också skyddas. Det skulle behövas otympliga maskiner skärmade med tjockt blyglas eller liknande. Att röntga ett handbagage är betydligt enklare.
PMD   2019-10-31 13:21
Backscatter-röntgenapparaterna togs inte bort pga hälsorisker utan för att de visade lite för mycket av passagerarens kropp för säkerhetspersonalen. Det infördes ett krav på att bilden av passageraren skull visas som en silhuett och det klarade inte apparaterna med backscatterröntgen av (åtminstone så fixade inte den aktuella leverantören det) medan leverantören av apparaterna som använder långvågigare strålning uppfyllde kravet.
acke   2019-11-01 14:05
Detta blir en semantisk fråga. :-)
Jag använder ordet "röntga" i betydelsen "genomlysa med röntgenstrålar", vilket torde vara den etablerade betydelsen av röntga för majoriteten svenskar. I den tolkningen är transmission underförstått. Men visst skulle man kunna utvidga betydelsen till andra former av undersökningar som involverar röntgenljus. :-)

Alldeles oavsett så var min poäng att det inte används röntgenljus vid inspektion av människor på flygplatser, vilket man kan luras att tro när man läser Magnus' text ovan.
PMD   2019-11-01 14:54
Ja, normalt brukar man mena genomlysning när man säger "röntga" och jag kvalificerade också mitt inlägg tidigare med "ett slags röntgenapparater" eftersom backscatterröntgen inte är genomlysning, fastän det handlar om röntgenstrålning.
Wikpedialänken förklarar det ganska bra, om än något kortfattat.
henpe   2019-11-01 21:12
Jag vill korrigera diskussionen något (rätt ska vara rätt... ;) );
Inom säkerhetstillämpningar, såsom vid flygplatser, är det inom EU otillåtet att använda röntgenteknik för personskanning, detta eftersom röntgenstrålning är joniserande och därmed potentiellt hälsovådlig. Detta gäller ”vanlig” röntgen såväl som backscatter, även om den senare medför lägre doser. Inom exv US är det ok med backscatter för personskanning. Som svar på debatten om integritetskränkande avbildning är det dock sedan lång tid otillåtet med utrustning som presenterar en ”direkt” bild för operatören, det krävs mjukvara som tolkar bilden och därmed utgör ett ”privacy preserving layer”. Operatören får bara se någon typ av avatar som visar vart på kroppen det finns ett dolt objekt. Dessa regler gäller åtminstone i US och EU. Som alternativ till röntgenteknik finns numer sk sub-millimetervågsteknik. Denna teknik bygger på strålning/vågor som inte är joniserande och därför anses vara ok ur ett hälsoperspektiv. De portaler man ser i exv Europa där man kliver in i en låda och sedan scannas av en roterande båge bygger på denna typ av teknik.

Mvh Henrik
acke   2019-11-02 17:13
Det finns inget att korrigera. Vi är helt överens! 👍
2019-10-30 17:33   jag&bilden
Enligt Swedavia avvaktar och följer både Norge och Sverige utvecklingen på detta.
Inga beslut om CT på svenska flygplatser finns ännu.
PeterWem   2019-10-31 00:57
Scandinavian Mountain airport, som inte är Swedavia och som öppnar i december, ska ha det.
jag&bilden   2019-10-31 05:29
Tack för upplösningen!
2019-11-01 20:52   Tomasz
Hmmm... När man ändå blir genomlyst, borde man inte kunna få lite mammografi och prostatacheck samtidigt?
Gröna Lund erbjuder foton från sina faciliteter för en liten penning, något för flygplatserna att ta efter kanske.
2019-11-11 22:09   Sten-Åke Sändh
Förr hade i alla fall jag mina filmer i ryggsäcken som skannades med andra resväskor. På den tiden gick det ut info som påpekade att långsam film som exv. dia inte påverkades men att mer ljuskänslig film kunde påverkas. Även de skanners som genomlyser handbagaget varnade man för. Jag har svårt att se att någon skulle tillåtas att släpa en plastpåse med film genom persondetektorerna.

Sist jag var på Arlanda fick jag inte ens ha plånboken i byxorna trots att den var ren på metall, vilket höll på att ställa till det ordentligt eftersom den ramlade av den back den låg ovanpå och ramlade ner på golvet. Så det blev lätt kaos ett tag när ett par ur personalen kröp omkring på golvet och jag skällde på dem efter bästa förmåga.
PMD   2019-11-11 23:05
Säkerhetsteatern kan vara lite tröttsam ibland. Jag fick en gång (inte i Sverige) inte gå igenom metalldetektorn med bältet kvar i byxorna trots att jag hade ett plastbälte (valt just därför). Byxorna hade en enda lång hälla baktill så det var lite bökigt att stoppa tillbaka bältet. Nästa gång jag reser ska jag ta mina byxor som har fastsytt bälte ...

Jag tror som du att det blir svårt att övertyga säkerhetskontrollpersonalen om handinspektion av filmrullar. Speciellt som säkerhetskontrollant knappast är ett höglöneyrke. Det blir nog att använda digitalkamera i fortsättningen.

Om Kodachrome 25 hade funnits kvar hade den kanske passat bra. :-)
Sten-Åke Sändh   2019-11-12 00:00
Ja du ser, inte ens ett plastbälte :-)

Jag gjorde en urkorkad reflexgrej i Turkiet och försökte rädda mina filmrullar från att skannas då jag var osäker på turkarnas maskiner men det ledde nästan till arrestering för de började fippla med handbojorna och hotade med att dra ut filmen ur rullarna. De blev verkligt aggressiva.

Det värsta var dock på Shipol i Holland där jag tror de hade utbildning av några gröngölingar. Det slutade med att de trodde sig ha hittat något i mitt handbagage och slet ut alla kameragrejor. Sedan kom det något emellan så handledarna skiftade fokus och då kom inte alla grejorna med utan mitt 70-200 och lite andra grejor låg kvar i en hög på golvet medan väskan med resen åkte iväg på bandet. Där stod man som en idiot mellan två hötappar. Det är lätt att tappa bort grejor ibland även om man försöker hålla koll.

Merläsning

Test: Nikon Z 24-70/2,8 S och Z 24-70/4 S

Plus Det finns i dagsläget två normalzoomar till Nikon Z-systemet, dels den kompakta Z 24-70 mm f/4 S som presenterades med kamerorna, dels proffsvarianten Z 24-70 mm f/2,8 S som dök upp lite senare. Bägge är bra, men på olika sätt. Läs mer... 5

Poetiska ögonblick på Fotografiska

Pentti Sammallahti är en av Finlands mest erkända konstnärer. I mer än 50 år har han fångat naturens mysterier, i alla dess former, runt om i hela världen. Fotografiska visar 200 av hans bilder i utställningen Distant Land. Läs mer... 8

Olympus firar med Pen E-PL10

I år fyller Olympus 100 år. Dessutom fyller Pen-serien 60 år och den digitala Pen-serien 10 år. Detta firas med nya Olympus Pen E-PL10. Läs mer... 7

Nadja Bournonville visas på Tyghuset

Första världskriget avslutades 1918, det var ett krig i vilket Nadja Bournonvilles gammelfaster spelade en mycket liten roll, nämligen den som en av de sämsta spionerna som anlitades av tyskarna.<br> <br> Damen i fråga hette Eva de Bournonville, ursprungligen från en känd dansk balettfamilj. Vid krigets början befann hon sig i ekonomiska svårigheter och blev ett lätt byte för Mr. Smith, som lovade henne lättförtjänta pengar om hon begav sig till London och tjänstgjorde som spion. Läs mer...

Ricoh Theta SC2 filmar 360-video i 4K

Ricoh kommer med en ny 360-kamera – Theta SC2 – som bland annat kan filma i 4K och kan användas för att live-vlogga. Läs mer...

Luminar 4 har flera nya 'smarta' funktioner

Med den fjärde versionen av Skylum softwares bildbehandlingsprogram Luminar kommer flera nya funktioner som bland annat kan snygga till huden och byta ut himlen. Läs mer... 17

Facebook stoppade annons om kvinnohistorisk utställning

När Stockholms läns museum skulle göra reklam för sin vandringsutställning "Tusen år av kvinnokraft” stoppades annonsen av Facebook. Utställningen visar bland annat bilder som arbetarkvinnor tagit. Läs mer... 20

Fujifilm Neopan 100 Acros återuppstår

I april 2018 beslutade Fujifilm att lägga ner Neopan 100 Acros – ett beslut som de nu tycks ångra. För nu kommer Neopan 100 Acros II som har några förbättringar jämfört med den tidigare versionen. Läs mer... 6

Större skärm och stort färgomfång i MacBook Pro

Apple låter skärmen växa i den nya generationen MacBook Pro, från 15 till 16 tum. Skärmens färgomfång täcker färgrymden P3 som är ungefär lika stor som Adobe RGB. Trots en lång rad förbättringar har Apple bara höjt priset med 4 kronor. Läs mer... 6

Test: Fujifilm GFX100

Plus Fujifilm GFX 100 är den första mellanformataren med inbyggd bildstabilisering – vilket gör att man kan ha full nytta av sensorns 102 megapixel i fler situationer. GFX 100 är också en unikt snabb mellanformatskamera, både när det kommer till seriebildstagning och autofokus. Läs mer... 4

Miops Capsule360