Annons
Artiklar > Polis stoppade mobilfilmning – utreds för tjänstefel

Polis stoppade mobilfilmning – utreds för tjänstefel

En polis tog ifrån Tico Andreani-Fagnani mobilen när han filmade ett polisingripande på Lindägen i Malmö i söndags. Polismannen utreds nu för tjänstefel.

Tico Andreani-Fagnani jobbar som jobbar som barn- och ungdomsansvarig i området.

– Jag hade varit på pizzerian och ätit med min fru när jag plötsligt ser en civilpolis och flera polisbilar. Bara för några dagar sedan hade de plockat in några killar utan några misstankar, så jag tänkte att jag skulle filma det, säger Tico Andreani-Fagnani till SVT.

På filmen syns hur en av de civila poliserna säger åt Tico Andreani-Fagnanis att sluta filma. Tico Andreani-Fagnasis svarar flera gånger att han får filma på allmän plats.

Togs in på fyllecell

Efter att polismannen tagit mobiltelefon blev Tico förd till polisstationen.

– På stationen frågade jag vad jag var gripen för. Då sa de att jag inte var gripen, utan omhändertagen. För vad frågade jag? Det får du reda på sedan, var svaret. De frågade mig hur mycket jag hade druckit och jag svarade att jag drack en öl till pizzan. De sa att det inte spelar roll hur mycket man dricker utan hur man uppför sig. Därefter tar de in mig på fyllecellen, berättar Tico för SVT.

Det tog cirka fem timmar innan polisen släppte Tico.

– När de släppte mig upptäckte jag att de hade suddat ut filmen, men jag kunde återställa den eftersom de missat att ta bort den i senaste raderade.

Tico Andreani-Fagnani misstänks inte för något brott.

– Man får filma på allmän plats, om där inte finns särskilda omständigheter, till exempel om man väldigt närgånget filmar ett sjukvårdsingripande. Det sker jämt och ständigt att polisen blir filmad, säger polisens informatör Lars Förstell till Sydsvenskan.

Utreds för tjänstefel

Det har upprättats en anmälan om tjänstefel mot den polis som tog Tico Andreani-Fagnasis telefon.

– Vi har gjort en egen anmälan om misstanke om tjänstefel. Vi kan inte se de interna anmälningarna, jag kan inte se grunderna, men det är baserat på filmklippet, säger Nils Norling, pressinformatör på polisen till SVT.Publicerad 2017-05-16.

42 Kommentarer

PMD 2017-05-16 21:50  
Malmös finest ...
Sven Blomquist 2017-05-19 14:46
Det ropas högt efter fler poliser. Vi kanske skall ropa efter bättre poliser i stället!
Anders F. Eriksson 2017-05-16 22:05  
Det kan finnas flera skäl till att en civilpolis under tjänsteutövning inte vill bli filmad (eller kanske framför allt publicerad), men oavsett det var det förstås helt fel agerat från polismannen. Omhändertagandet av fotografen, beslaget av kamera (smartfon) och framför allt att radera minneskortet strider på flera sätt mot lagen.

Om polisen i stället pratat med fotografen och förklarat varför han inte vill ha filmen publicerat hade det kanske kunnat löst på ett mycket smidigare (och lagligt) sätt.
AFJ 2017-05-16 22:19  
Bedrövligt - den polismannen borde tas ur tjänst permanent. Om han kan agera så vettlöst i en helt ofarlig och oprovocerad situation, hur agerar han då när det verkligen är skarpt läge?

Tyvärr så kommer väl det hela rinna ut i sanden och det hela resultera i en varning på sin höjd.
Benganbus 2017-05-16 22:26  
Det gäller att jobba smart, inte hårt, även för poliser!
Nu kommer det här osmarta jobbandet att ta en massa tid från polisarbetet!

Som sagt,
polisen skulle ha talat med filmaren om han inte gillade att bli filmad!
Det kan finnas orsak till det, som man kan förstå,
man kanske jobbar med saker som gör att man inte vill bli igenkänd!
Så det här va aningen klumpigt agerat!
Som sannolikt genererar en massa onödigt extrajobb!
Tell 2017-05-16 23:13  
Inte nog med att dom tar hans telefon o raderar filmen, dom sätter honom i fyllecellen också utan nån vidare anledning. Inte konstigt att polisen har så dåligt rykte när dom har så många stolpskott som tror dom kan göra hursomhelst mot människor.
Christer2 2017-05-16 23:45  
Hedrande att Polisen i Malmö vågar ingripa mot en del av de "farliga" invånarna - i brist(?) på riktigt "bus". Dessutom föreföll väl filmaren vara en lägre risk.
erdeljan 2017-05-16 23:58  
Det är bara en av exempel hur vi har det här i Malmö. Inte konstigt att folk har ingen förtroende för polisen längre!
bentelkalb 2017-05-17 08:59
Malmös stora problem är inte poliserna, det är buset och den politiska ledningen. Även om polisen agerade fel i detta specifika fall.
erdeljan 2017-05-17 09:58
Tolka det som du vill men när jag gick fram till polisbilen som stod på Stortorget två veckor sedan för att fråga en sak drog han ner rutan 5 cm och frågade: "VAD?!"
Jag sa snällt: "Med den inställningen kommer du ingenvart, glöm det!"
Och det är bara en av anledningar att polisen inte får respekt i Malmö. Tycker du inte om ditt jobb så byt den isf! Tvinga inte folk lida för att DU har problem! Övervåld är överpresenterad, är polisbilen med två poliser själva så vågar dem ingenting med så fort 4 bilar anländer så blir dem plötsligt modiga. Har sett massa sådant där oskyldig folk fått batong över ryggen och huvudet, blivit tacklade till marken och fått till två (ja två olika poliser samtidigt) knä på ryggen utan att ha gjort någonting - ja verkligen utan anledning! Har vänner som är poliser och ja, privat är det annat men poliser i Malmö gör verkligen dålig jobb! Skulle gärna se poliser från andra delara av Sverige komma hit och visa hur man gör, med ett leende!
Customizer 2017-05-21 08:59
Ja, det är verkligen konstigt eftersom Malmö är en så lugn och trevlig stad utan några tendenser till problem, eller "utmaningar" som det kallas numera ;)
PeterWem 2017-05-17 00:06  
Förhoppningsvis underlättar en kommande kroppskamera för polis sådana här tilltag.
gaston55 2017-05-17 06:33  
Helt fel attityd av polisen.
Ännu ett bevis på att när den verbala förmågan inte räcker till så använder man andra metoder...och de är inte alltid de bästa.
Lysander 2017-05-17 08:00  
Omhändertagande, polisens vapen mot alla som de upplever som minsta lilla störande.

"Det ser ut som att du är torr i munnen. har du använt droger?"
"Nej"
"Too bad, omhändertagande tills dess att vi kan säkerställa att du inte använt droger"

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12783657.ab

Jag är verkligen inte polishatare på något sätt och har aldrig varit i klammer med rättvisan, men jag har sett extremt tvivelaktiga omhändertaganden av personer som var helt uppenbart oskyldiga till något brott.
PeterWem 2017-05-17 09:24
"Då gör vi så här, då är det bevismaterial"
https://www.youtube.com/watch?v=4YXloQZIkik&feature=youtu.be

/Göteborgspolisen som behöver en kroppskamera på sig.
alfin 2017-05-17 11:10  
Om en polis ber vänligt: "Du är snäll och inte filmar oss" tycker jag man ska respektera det. Det finns säkert goda skäl till varför civila poliser inte vill vara med på mobilfilmer och få sin identitet publicerad på diverse sociala medier.

Men vissa ska tjafsa och då får man väl ta konsekvenserna, framför allt om man är så korkad så man bjuder på möjligheten att bli omhändertagen efter att ha druckit alkohol. Utredningen om polismannens agerande kommer med största sannolikhet att läggas ner. Hoppas korkskallen tycker filmsnutten var värd 5 timmar i fyllecell.
El-Bonko 2017-05-17 11:20
Korkskallen i detta fall är polisen, och om rättssamhället lever upp till sitt namn blir det han som får ta konsekvenserna. Jag tror inte heller det blir så, men ett naivt hopp har jag. Fast jag är också så skruvad att jag tycker man ska få ha sina rättigheter även om man inte är helnykterist.
erdeljan 2017-05-17 11:42
Snacka om korkskallen... Fyllecell efter en öl till pizzan :D
Christer2 2017-05-17 13:03
Tycker du verkligen att det är korkat att dricka en öl (=alkohol)????

Om den här polisen skulle ha begått tjänstefel så kommer det att tändas en ny stjärna på himlen.

Också - OM det är tjänstefel, vad skall man tycka om de övriga inblandade poliserna. Begick inte de tjänstefel genom att inte stoppa den förste polisens tjänstefel (brott?)?
PMD 2017-05-17 14:11
Jag tycker snarare att den som försvarar polisens agerande i det här fallet tänker som en korkskalle. Vi ska inte ha poliser som beter sig på det sättet. De underminerar respekten för poliskåren vilket är mycket destruktivt för samhället. Vi behöver poliser som vi kan respektera.

Jag tror också att utredningen kommer att läggas ner, vilket vore mycket olyckligt. Det är kontraproduktivt att det nästan alltid blir så eftersom det också underminerar respekten för polisen och rättsväsendet i stort.
alfin 2017-05-17 14:48
Nej, naturligtvis ska vi inte ha poliser som agerar. Vi ska ha dialogpoliser som försöker tala alla till rätta, som inte vågar sig in i vissa områden och som begär skadestånd om de utsätts för våld eller hot om våld. Poliser som ingen tar på allvar oavsett vad de säger. Det ökar respekten för poliskåren i hela landet.
El-Bonko 2017-05-17 15:44
Att polisen agerar är i sig varken positivt eller negativt. Agerar de rätt är det bra, agerar de fel är det dåligt. Denna polis agerade fel. Det var dåligt. Hade han agerat mot en brottsling i stället för en person med lagen på sin sida hade det kanske varit bra.
PMD 2017-05-17 17:46
Vi ska förstås ha dialogpoliser, kravallpoliser, trafikpoliser, kriminalpoliser och kanske t.om. kvarterspoliser (för att bara nämna några kategorier av poliser som behövs).

Det ena utesluter inte det andra om bara polisen slipper bli omorganiserad stup i kvarten.
Customizer 2017-05-18 20:48  
Det är lätt att fördöma polisens agerande då man bara har hört Ticos version av händelsen ;)
Det är inte lätt att vara polis idag, antingen gör de för mycket eller för lite.
Jag tycker att alla de som beklagar sig ska ta och söka till polis eftersom det tydligen är så lätt att alltid fatta rätt beslut, dessutom har de hög lön och en väldigt bra arbetsmiljö ;)
Nästan så man blir lite sugen att söka själv, never ever!!!

Personligen tycker jag det är trams att det läggs tid på bagateller som detta när det finns så mycket alvarligare saker att fokusera på
Anders F. Eriksson 2017-05-18 21:34
Är det trams när diverse lagar åsidosätts av en enskild polisman som inte vill bli filmad? Är det trams att en enskild polis beslutar att ett ingripande på allmän plats inte får filmas, trots att där inte råder fotoförbud?

Nej, det är inte lätt att vara polis. Jag känner många poliser, och har själv varit civilanställd på Polisen. Att jobbet inte är lätt innebär dock inte med automatik att varje polis har rätt att handla efter eget huvud - de måste följa de lagar och förordningar som faktiskt gäller vid varje tillfälle. Att beslagta en kamera och radera minnekortet ingår inte i polismans befogenhet.
Customizer 2017-05-19 00:01
Lagar ska respekteras, det jag menade var trams är att civilklädda poliser ska behöva acceptera att bli filmade.
Inte speciellt lätt att jobba som spanare när filmer på dig ligger ute i sociala medier innan du hinner blinka.
Man kan jobba som spanare i ett par dagar och sedan är det dags att byta till en annan tjänst.
Det blir nog bra för de kriminella detta, som vanligt alltså.
Självklart skulle det råda foto/filmförbud under sådana tillfällen, men att få gehör för det på denna sida är väl som att svära i kyrkan ;)
Polisen behöver all hjälp de kan få för att få bukt med de problem vi har i dagens samhälle men istället för att hjälpa dem så gör lagstiftarna det bara svårare för dem.
Obegripligt för mig eftersom det är vi vanliga medborgare som de ska få att känna sig trygga.
Ärligt talat förstår jag inte varför det ska vara en rättighet att fota och filma alla som befinner sig på en offentlig plats.
Övervakningskameror är ej tillåtna på många ställen men att fota för hand är inga problem.
Märklig logik i mitt tycke eftersom övervakningskameror kan skyltas medans du aldrig vet var eller när en person fotar dig!
PMD 2017-05-19 01:46
Det är svårt att ta dig på allvar när du hävdar att det är trams att poliser ska behöva följa lagen.

Snälla, säg att du skämtade!
Customizer 2017-05-19 08:27
Som sagt, lagar ska följas.
Det jag menar är trams är att lagarna ser ut som de gör.
Lagar ska finnas till för att skydda vanliga medborgare, inte för att göra livet lättare för de kriminella.
PMD 2017-05-19 13:26
Då håller du kanske med om att den aktuella polisen betedde sig lagvidrigt?

Om vi ska ändra lagen så att det blir förbjudet att fotografera civilklädda poliser på offentlig plats så måste de nog kunna identifieras så att man inte råkar fotografera dem av misstag ...

F.ö. så är polisen till för att skydda våra rättigheter från att kränkas, och då är det ju en förutsättning av det finns rättigheter att skydda.
Customizer 2017-05-19 14:10
Polismannen följde ej lagen.

Jag TYCKER det är fel att man kan bli fotograferad på allmän plats trots att man BER att få slippa och detta skulle gälla oavsett om man är polis eller ej.

Hur ska en civilklädd polisspanare kunna skydda våra rättigheter och göra sitt jobb när hans ansikte exponeras?
Det är det som är grejen med att vara civilklädd, folk ska inte veta att det är en polis ;)

Deras jobb blir knappast lättare på grund av sådana här saker och det blir vi vanliga laglydiga medborgare som blir förlorarna och de kriminella blir vinnarna.

Men vad gör det, det viktigast är ju att vi får använda våra dyra kameror :)
Anders F. Eriksson 2017-05-19 21:02
Det vore i allra högsta grad otrevligt om poliser (eller andra myndighetsanställda) under tjänsteutvövning inte skulle få filmas oavsett om de är civilklädda eller uniformerade. Sådan lagstiftning har med framgång tillämpats i diktaturer och liknande, men i en demokrati hör det inte hemma.
PMD 2017-05-19 21:18
Det handlar inte om att "vi får använda våra dyra kameror". Det handlar om yttrandefrihet och granskning av makthavare.

Pär Johnsson skrev:
"Jag TYCKER det är fel att man kan bli fotograferad på allmän plats trots att man BER att få slippa och detta skulle gälla oavsett om man är polis eller ej."

Om någon ber om att inte bli fotograferad så är det i många fall rimligt att hövligt tillgodose denna bön.
Undantagen utgörs av om makthavare ber om detta. Då är det inte alltid lika säkert att det bästa är att göra som makthavaren säger. Speciellt inte om makthavaren gör någonting som är lagvidrigt.

Poliser är makthavare. Polisen har våldsmonopolet i vårt samhälle, och det är mycket viktigt för att samhället ska fungera att detta våldsmonopol inte missbrukas.

Det kan finnas goda skäl för att en polis vill slippa att bli fotograferad eller filmad, men som redan påpekats i flera kommentarer här så är det då mycket bättre av polisen att förklara det vänligt för fotografen istället för att försöka stoppa filmandet genom att bryta mot lagen. Att en polis i ett sånt här läge inte lagligen kan stoppa någon från att fotografera och filma är bra och något som polisen måste ta hänsyn till i sin yrkesutövning.
Customizer 2017-05-20 20:24
Jag hör vad ni säger men jag delar inte er uppfattning.


Citat av PD
"Det kan finnas goda skäl för att en polis vill slippa att bli fotograferad eller filmad, men som redan påpekats i flera kommentarer här så är det då mycket bättre av polisen att förklara det vänligt för fotografen istället för att försöka stoppa filmandet genom att bryta mot lagen. Att en polis i ett sånt här läge inte lagligen kan stoppa någon från att fotografera och filma är bra och något som polisen måste ta hänsyn till i sin yrkesutövning."

Det var just det polisen gjorde, han sa att han inte ville bli filmad, men vad hjälpte det??
Ska han bjuda fotografen på en fika och ta ett snack om fotandet innan han kan fortsätta göra sitt jobb?
Det är rätt som du säger att polisen har våldsmonopolet i samhället men tycker du inte det är konstigt att man samtidigt inte kan hindra att man blir filmad samtidigt som samhället har gett dig denna väldigt stora befogenhet att bruka våld.
Om man inte litar på sina poliser så kanske de inte skulle ha denna befogenhet heller, eller vad tycker du?
Lite kul är det, för tydligen var det inga problem innan mobilkamerornas tid, då var det inga som krävde att man skulle få filma i tid och otid och det känns faktiskt som att polisen hade bättre koll på de kriminella då, hmmmm.
Finns det ett samband? ;)

Dessutom så har ni bara hört filmarens version av det hela.

God kväll
PMD 2017-05-20 23:35
Pär Johnsson skrev:
"Det var just det polisen gjorde, han sa att han inte ville bli filmad, men vad hjälpte det??"

Har du verkligen tittat på videon i artikeln ovan? Polisen begärde att inte bli filmad och när filmaren ville ha en förklaring så fick han inte det utan polisen tog helt enkelt ifrån filmaren dennes kamera, vilket är i strid med lagen. Jag förstår faktiskt inte hur någon kan försvara det.

Det är inte ett direkt smidigt och hövligt beteende. Bättre än så bör vi förvänta oss från vår poliskår, och jag utgår från att polisaspiranter får någon slags utbildning i att interagera med medborgare. Just den här polisen tycks dock ha sovit på de lektionerna.

Nej, det är inte ett dugg konstigt att poliser inte lagligen kan hindra folk att fotografera och filma dem under yrkesutövning. Det är en grundläggande rättighet att kunna göra det så enskilda poliser ska inte ha någon rätt att hindra sådant.

Vi har inte bara hört filmarens version. Vi har dessutom sett hur det gick till, dvs sett och hört hur polismannen betedde sig.
Customizer 2017-05-21 00:32
Han begärde/sa/bad om att inte bli filmad.
Menar du att han ska be på sina bara knän med en hundblick i ögonen för att det ska godtas.

Han jobbar när detta sker och har troligtvis inte tid att hålla på och smöra för fotografer.
Han har många beslut att fatta på väldigt kort tid, det är alltid lätt att komma i efterhand och säga, varför gjorde du inte si eller så istället.

Jag skulle väldigt gärna se hur ni som kritiserar polisens agerande skulle bete er om ni var i samma situation OCH samtidigt skulle lösa den uppgift han hade.

Vad vet jag, ni kanske hade poserat på en selfie tillsammans med den ni ska gripa.
Givetvis så poserar ni innan gripandet eftersom fotograferandet kommer i första hand :)

Japp, vi har inte bara hört utan också sett vad som skedde.
Men har vi sett och hört vad som inte finns med på film? Det finns med all sannolikhet mer omständigheter kring detta som inte finns med på filmen och det förklarar säkert polisens agerande.

God natt
erdeljan 2017-05-21 00:53
Jag fattar inte om du o jag lever i samma land?
Customizer 2017-05-21 08:51
Jag bor i Sverige, var bor du?
;)
El-Bonko 2017-05-21 12:08
"Han begärde/sa/bad om att inte bli filmad.
Menar du att han ska be på sina bara knän med en hundblick i ögonen för att det ska godtas.

Han jobbar när detta sker och har troligtvis inte tid att hålla på och smöra för fotografer.
Han har många beslut att fatta på väldigt kort tid, det är alltid lätt att komma i efterhand och säga, varför gjorde du inte si eller så istället.

Jag skulle väldigt gärna se hur ni som kritiserar polisens agerande skulle bete er om ni var i samma situation OCH samtidigt skulle lösa den uppgift han hade."

Han borde ha insett att han inte har befogenhet att hindra någon från att filma på allmän plats. Med den utgångspunkten borde han ha valt mellan att försöka övertyga filmaren att avstå från att publicera videon, eller att släppa saken och fortsätta med sin arbetsdag. Man får inte alltid som man vill även om man är polis.

I stället tog han mobilen med våld, frihetsberövade filmaren utan grund och försökte till på köpet förstöra bevismaterialet. Att han var för inkompetent för att lyckas med bevisförstörelsen är visserligen komiskt, men det gör inte saken mindre allvarlig. Han har genom sitt agerande kränkt en medborgares rättigheter, slösat på en stor mängd polisiära resurser och försämrat polisens redan skamfilade anseende. Bara för att han inte kunde ta ett nej.
PMD 2017-05-21 12:37
Pär Johnsson skrev:
"Han begärde/sa/bad om att inte bli filmad.
Menar du att han ska be på sina bara knän med en hundblick i ögonen för att det ska godtas."

Polismannan får be att inte bli filman på vilket sätt som helst. Vad han inte får göra är att ta ifrån fotografen kameran. Om fotografen inte slutar att filma trots att polismannan ber om det så måste polismannan helt enkelt finna sig i det. Det är väl inte så krångligt?

Att poliser inte får göra godtyckliga ingripanden, utan måste ha lagligt stöd för alla ingripanden, är grundläggande för polisens verksamhet och för rättssäkerheten i landet.

Pär Johnsson skrev också:
"Det finns med all sannolikhet mer omständigheter kring detta som inte finns med på filmen och det förklarar säkert polisens agerande."

Kanske, men det verkar tveksamt. Fotografen, som dessutom satt inburad i fem timmar, är ju inte misstänkt för något brott. Det rättfärdigar ändå inte hur polisen agerade. Det är inte lagligt för en polis att ta ifrån någon en kamera och radera bilderna/filmen. Den som försvarar det agerandet har inte förstått lagarnas betydelse i ett civiliserat land.
Customizer 2017-05-22 11:03
Återigen så får jag säga att det INTE var rätt att göra som han gjorde.
Det jag säger är att JAG tycker att det skulle ligga inom polisens befogenheter att KUNNA göra på detta viset.
Flera av er instämmer med att det kan finnas fall då det är befogat och om polisen ber snällt, så ska man radera bilderna.
Problemet ligger i att de som filmar/fotar poliser i känsliga situationer ofta är den typ av personer som polisen jobbar emot.
Därför blir det lite moment 22 av det hela.
Tant Agda som fick med polisen av misstag då hon fotade barnbarnet har inga problem med att radera bilden medan kriminelle Berra vägrar eftersom han ska lägga ut bilden på FB för att varna sina kriminella polare.
Kriminella Berras polare rånar senare på dagen tant Agda, men de höll på att åka fast för precis innan de skulle slå till mot tant Agda så kände de igen en person som gick bakom henne. Det var polisen som Berra hade varnat för tidigare. Därför väntade de till polisen försvunnit innan de slog till.
Tant Agda blev av med plånbok, bankkort och mobil, men det som var ännu värre var att hon blev så rädd att hon numera inte vågar gå ut själv.
Men Berras polare och många fotografer är glada åt den lagstiftning som gäller :)

Jag förstår syftet med den lagstiftning som är, men jag tror att den gör mer skada än nytta för oss vanliga laglydiga medborgare.

Personen som filmade polisen i Malmö, vad var syftet med det?
Vad skulle han använda filmen till?
Hur vet vi att han inte är polare till "Berra"
Han skulle knappast ha den för att sitta hemma och själv beundra sitt mästerverk.

Jag står fast vid min åsikt att jag tycker att det BORDE vara tillåtet för polisen att handla som han gjorde.
Ni får gärna ha er åsikt, men jag delar den inte.
Hoppas bara att ni inte stöter på Berra och hans polare, för då får ni klara er utan hjälp från de civilpoliser som fastnat på film eftersom de är brända.

Härmed anser jag denna diskussion vara avslutad för min del.

Ha det gott alla :)
El-Bonko 2017-05-22 11:39
"Problemet ligger i att de som filmar/fotar poliser i känsliga situationer ofta är den typ av personer som polisen jobbar emot."

Vad har du för belägg för det? Min upplevelse är snarare att det oftast är orelaterade åskådare som filmar när poliser går över gränsen (och som därmed själva blir måltavla för särskilt ljusskygga polisers maktmissbruk).
PMD 2017-05-22 15:23
Pär Johnsson skrev:
"Det jag säger är att JAG tycker att det skulle ligga inom polisens befogenheter att KUNNA göra på detta viset."

JAG vill å andra sidan inte leva i en polisstat. En sådan befogenhet skulle vara början på vägen mot en polisstat.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS