Artiklar > Ardenneroffensiven 75 år - se bilderna här

Ardenneroffensiven 75 år - se bilderna här

Se Robert Capas bilder från Ardenneroffensiven.

I år är det 75 år sedan slaget om Bulge, ofta kallad Ardenneroffensiven, ägde rum i Belgien. Slaget anses som ett av de blodigaste i amerikansk militär historia.

Fotografen Robert Capa, som några år senare skulle var med och grunda bildbyrån Magnum, följde med 4:e pansardivisionen. Bildbyrån uppmärksammar det och har lagt ut ett antal bilder och text från händelserna i Belgien under Andra världskriget.

Från The International Center of Photographys texter i Library of Photographers säger Capa:

 ”The Germans were tough in their well-prepared fortress, but not so tough that they fought to the last German – only to the first American that got close enough to be dangerous. Then they threw up their hands, shouted ‘Kamerad!’ and asked for cigarettes.”

Hela artikeln finns här.Publicerad 2019-12-25. Läst av 2938 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-12-26 13:00   martinihjarup
Robert Capa följde 4:e ganska sent i offensiven. Från 16 dec 1944 och fram tills inbrytningen till Bastogne finns det mest bilder som togs av de tyska krigsfotograferna (Kriegsberichter) och som tillhörde propagandamaskinen. Capas bilder är intressanta och ger en inblick hur det såg ut i kölvattnet efter pansardivisionen. Efter årsskiftet 1944-1945 finns det betydligt fler amerikanska bilder av bra kvalité och högt historiskt värde.

Det går bra att besöka Belgien/Tyskland/Luxembourg där man fortfarande kan hitta en hel del spår och lämningar från Ardenneroffensiven. Vi har gjort besök i området sedan 2007 och de stora skogarna döljer fortfarande en del värt att utforska.

Wahlersheid är ett skogsområde på gränsen mellan Tyskland och Belgien i den norra delen av offensiven. Vi har varit där många gånger och i augusti 2018 följde vi en gammal karta över bunkrar och befästningar. Dessa tillhörde ursprungligen Siegfriedlinjen och byggdes innan andra världskriget. Det mesta är förstört, sprängt av amerikanska ingenjörstrupper men vi gjorde ett överraskande fynd. Vi gjorde en film om det: https://youtu.be/2fcZRT4FR_8
2019-12-26 14:53   PMD
"Battle of the Bulge" betyder "slaget om utbuktningen" och syftar på att tyska armén gjorde en utbuktning ("bulge" på engelska) i frontlinjen. Ardenneroffensiven torde vara det mer använda namnet på svenska.

Merläsning


Miops Capsule360