Artiklar > Bildskatt hittad på loppmarknad

Bildskatt hittad på loppmarknad

Vivian Maier är fotografen som först nu - efter sin död - fått sitt erkännande genom att hennes negativ, bilder och oframkallade rullar hittats på en loppmarknad.
En minst sagt fascinerande berättelse cirkulerar på nätet i skrivandets stund - om loppisfyndet av en papperskasse som innehöll tusentals mästerliga fotografier.

Berättelsen började för något år sedan när John Maloof lyckades komma över en papperskasse med negativ på en loppis. Det visade sig bli början av en lång historia om en duktig men okänd fotograf - som först nu efter sin död nu håller på att erövra världen med sina bilder.

John Maloof fann kassen vid en möbelauktion på en loppmarknad. Han köpte den och upptäckte vid närmare granskning att den innehöll stadsbilder från New York och Chicago från 50-tal till 70-tal. Bilderna var av mycket hög kvalitet - en ren bildskatt - och Maloof:s intresse för vem fotografen var växte. Han hittade ett kvitto från ett framkallningslabb med namnet Vivian Maier.

På sin blogg beskriver John hur han såg sig själv mer och mer i hennes bilder och att bilderna ökade hans förståelse för gatufotografin som konst. Hur hon inspirerade honom att själv börja fotografera. Maloof sökte efter den mystiska fotografen på nätet, men utan framgång.

SFF skriver att John Maloof under ett senare skede råkade träffa en annan fotointresserad på en auktion, som även denne person hade kommit över en papperskasse med negativ från samma okända fotograf. Tillsammans hade de nu 30 000 till 40 000 negativ från Vivian Maier.

Jakten efter fotografen fortsatte. John Maloof fick veta att hon var gammal och sjuk men levde - men när han hade lyckats få tag på Vivian Maier var hon inte längre i livet.

John Maloof har skapat en blogg i minne av Vivian Maier där hennes bilder har publicerats. Han skriver även om de efterforskningar han har gjort om henne. "Jag gör intensiva efterforskningar i hennes historia och det kommer fram mer och mer hela tiden", skriver han i bloggen.

Titta på hennes bilder här: Vivian Maier - Her discovered work.

Publicerad 2009-11-06. Läst av 11130 personer.

20 Kommentarer

johannaj78 2009-11-08 00:34  
Fascinerande historia och många fantastiska bilder som absolut bör bevaras åt eftervärlden, men jag funderar lite över upphovsrätten...
dig 2009-11-08 09:23  
Är det en "mock", hoppas inte. Detta är för bra för att vara sant. Bland de bästa gatufotografier jag sett.
Olof Dybeus 2009-11-08 09:23  
En otrolig historia. Hennes gatubilder är verkligen bra!
millhouse 2009-11-08 10:35  
Det är helt underbara bilder som presenteras från en en fotograf som arbetade med den analoga tekniken.Negativen kommer att stå sig många år till.
Johan Pihl 2009-11-08 10:38  
Hehe, en mock? Nä, jag tror att det är sant, även om det verkar helt otroligt när man läser om det och ser de fantastiska bilderna. Den här bloggen får läggas bland favoriterna.
Nils Bergqvist 2009-11-08 11:35  
Bilderna finns nu som diskussionsunderlag i forumet "Det fotografiska samtalet" underrubrik "Den andra fotografen".

http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=114274#post1421229
mrelbe 2009-11-08 11:41  
Håller med er, fantastiska bilder och fascinerande historia.

Johannas fråga om upphovsrätten är en intressant fråga. Mannen har ju köpt negativen, men vad innebär det för rättigheter egentligen?
Nils Bergqvist 2009-11-08 11:51  
Ju mer jag undersöker det här undrar jag om det inte är en sk fejkad historia, mock? John Maloof har ju helt fantastiska gatubilder själv på sin flickr sida, i precis samma stil. I bloggen skriver han att han inte visste vad gatufotografi var när han hittade Maiers negativ, som enligt uppgift ska ha varit för något år sedan, och att han efter det köpte en likadan kamera som hennes och började ta liknande bilder. Sånt lär man sig inte på ett år. Ja vi får se vad det här utvecklar sig till. Men en del bilder ser ju ganska gamla ut ändå. Hur gammal är han själv? Och kan han ha tagit dom själv?
Instantclassic 2009-11-08 12:11  
Här ser vi mästerliga bilder. Hade precis häpnat över Andrew McGlynns fantastiska bilder från Irland när jag blir informerad om detta. Fantastiskt.
Bildernas livsöde förvånar, förbryllar och föder behov av forskning.
/H
Peter Eskilsson 2009-11-08 13:43  
Tycker att storyn är väldigt upphausad. Som dokumentation är bilderna kanske intressanta, men som gatufoto är de endast medelmåttiga. Men vi lever i en tid då vi hoppas på sensationer och underverk och med internätets hjälp så triggas vi mer o mer. Visst kan det vara så att han kommit över bilderna på auktion, men är det så fantastiskt egentligen?
Joakim K E Johansson 2009-11-08 13:56  
Trevliga bilder, men så märkvärdiga är de inte. Ofta blir man lite extra charmad och fascinerad av gamla bilder, men tittar man enbart på komposition, teknik och innehåll i bilderna så är de verkligen inte exceptionella.

Jag anser därför att detta är en form av "mock", men inte på så sätt att bilderna är falska. Snarare försöker John Maloof hausa upp detta för egen vinning och få det att verka som han upptäckt ett okänt fotogeni. Det är min åsikt.
Joakim K E Johansson 2009-11-08 13:57  
Oj, såg att Peter ovan hann före i analysen! :-)
Benganbus 2009-11-08 14:31  
Hur som helst, vad som är sant eller osant, så är det kul att se litet äldre bilder, å vissa är ju ganska bra. (Men allt beror ju på vad man jämför med såklart).
Å vem vet, om en 50 år kanske nå'n hittar en gammal hårddisk på nå'n loppis! :)
Santa771 2009-11-08 14:40  
Tycker om bilderna men storryn är ju fantastisk. Man blir nyfiken på kvinnan bakom bilderna och det känns ju lite som att desto mer man tittar på bilderna destomer förstår man av henne och hennes värld
kokkaffe 2009-11-08 14:40  
De verkar lite för otroligt för att vara sant...för de första att han får tag i så många bilder vid en aktion när fotografen fortfarande lever. Och för de andra en till som gör samma sak på en annan aktion. Om de nu vore så att någon rensat ut o sålt alla hennes grejer borde de inte gjort de på samma aktion/loppis? Mängden bilder kan ja tycka verka lite konstigt ochså 30-40 tusen negativ lär ju inte varit direkt gratis att fota upp och behandla.

De är vidare lite konstigt att inte någon överlevande släkting till henne inte kommit fram o berättat "hennes livshistoria" o krävt en del i hennes framgång.
marjos 2009-11-08 14:46  
Ja tänk hur det kan bli.. Jag tror att det bara är en tidsfråga innan bloggägaren stäms på sisådär 30 miljoner och därmed får leva på existensminimum för resten av sitt liv, hans barn kommer aldrig att få en utbildning vilket i sin tur kommer att påverka även hans barnbarn och troligen även barnbarnsbarn. Allt sånt här har blivit fullständigt livsfarlig, framförallt i USA och tyvärr mer och mer så ävan här i europa eftersom våra politiker lobbas och ger efter inför precis samma intressen.

Nåja, vi får glädjas så länge det varar och berätta för våra barn att det minsann var förut. Jag tror inte att vi kommer att kvar något som ens med god vilja kan kallas internet, det är bara sådär 5-10 år kvar, så sug på karamellen.

Lite lustigt egentligen att nyheten kommer från SFF. En organisation som SFF är ju annars en sån som mer än gärna skulle ställa upp på att jaga livet ur dem som publicerar andras bilder.
tormig 2009-11-08 17:48  
Tycker bilderna är som de brukar vara dvs mer intressanta som tidsdokument än något annat. Men det räcker ju ganska långt å andra sidan. Ganska märkligt, eller kanske inte förresten med tanke på alla självutnämnda jurister som häcker här, att det som diskuteras mest är upphovsrätt och om historien är sann.
bushmaster 2009-11-09 08:28  
Efter att ha tittat igenom Johns bider så tror jag med säkerhet att det inte är hans bilder som han säger är Vivians, Johns bilder är så mycket sämre och saknar den proffsighet som de vivian tagit!
Vad som än gäller så är bilderna mycket trevliga att titta på!
JacobWiberg 2009-11-09 21:44  
Det är bra bilder tycker jag, och om det handlar om 30.000-40.000 bilder finns det ju en del att gå igenom under några år för en hobbyarkivarie... Om storyn är sann är det väl ändå lite intressant att få veta mer om denna mystiska Vivian. Tänk om man kunde hitta en fotodagbok så bilderna får en kontext... Men jag kan hålla med om att hon som gatufotograf inte höjer sig över, eller ens når upp i jämnhöjd med, de riktigt stora. I Maloofs blogg antyds att en bok är på gång. Intressant det med. Men man hoppas att han får mycket hjälp med språket. Välskriven är bloggen inte.
lynxx 2009-11-10 17:09  
Jösses! Henri Cartier-Bresson har mött sin överkvinna!
...eller åtminstone sin like.

Jag gillar bilderna skarpt.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS