Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > De skickade upp en kamera till 21 000 meters höjd

De skickade upp en kamera till 21 000 meters höjd

På första försöket kom kameran från svensk mark upp till en höjd av 21 982,1 meter. Foto: 30000m.se.
I lördags släppte Niklas Blomdalen och Gustav Evertsson upp en väderballong från Skövde med en Canon A470. Fem timmar senare hade ballongkameran landat i Odense i Danmark.

Kameran kunde under färden fotografera på mellan 100 och 21 000 meters höjd - målet var att nå 30 000 meters höjd - men det blir ett senare projekt för killarna bakom ballongfärden.

Hallå där! Vilka är ni som ligger bakom projektet "30 000 meter"?
- Vi är två glada amatörer när det gäller atmosvärer och rymd. Vi är amatörfotografer på fritiden, Gustav arbetar som programmerare till vardags och jag är egenföretagare, säger Niklas.

Varifrån fick ni idéen att göra den här ballongkamerafärden?
- Vi såg att ett gäng på MIT som gjorde samma sak i USA. Något som verkade väldigt roligt och intressant och vi ville se om vi kunde åstadkomma samma sak. När det gäller kostnaden för projektet missräknade vi grovt. Men å andra sidan var det aldrig viktigt att det skulle kosta 1 000 kronor (som i USA) utan viktigare var att vi fick de bilder som vi ville ha. Projektet har säkert kostat 10 000 kronor, många kostnader är dock engångskostnader och nästa försök kommer bli betydligt billigare.

Hur gick ballongfärden till rent tekniskt?
- Kamerapaketet sattes fast under en väderballong som fylldes med helium. Den steg tills trycket ökat så mycket att den sprack. På vägen ner dämpade en fallskärm fallet. Slutligen för att vi skulle kunna hitta kameran och se bilderna hade vi en mobiltelefon med GPS som skickade kordinaterna.

Vilken typ av kamera och och GPS använde ni?
- Mobil Sony Ericson W800, med egen programvara som tar kordinater från en blåtandsgps och skickar till vår hemsida. Canon A470, med en speciell firmware programvara som gör att den automatisk tar en bild var åttonde sekund.

Hur gick ballongfärden till, blev den som planerad?
- Den gick bra, inte alls som planerat dock, våra beräkningar på lyftkraft och landningsplats var helt fel. Lyftkraften trodde vi skulle klara sig med en ballong, men det visade sig att vi behövde två. Landningsplatsen var beräknad till ca 3 mil inåt landet vid Falkenberg, något som visade sig vara helt fel när ballongen landade utanför Odense i Danmark. Resan skulle tagit 3 timmar, tog över 5 timmar.

Wow. Mötte ni på några andra svårigheter?
- Ja, kameran bråkade vid montering stängde den av sig, i övrigt var det inga större svårigheter. Eller jo, en ganska stor. Telefonen hade ett telia kontantkort som inte var utlandsaktiverat, således förlorade vi hoppet när ballongen lämnade varberg.

Lycka till med framtida ballongfärder önskar vi på Fotosidan, ska bli kul att följa erat arbete!

Här kan ni se en film om den första ballongfärden.

Följ killarnas arbete på den här hemsidan: www.30000m.se.

Av Fotosidan Arkiv
Publicerad 2009-12-14. Läst av 9279 personer.
Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2009-12-14 15:19   Rogerber
Otroligt att kameran klarade av det klimat som råder på de höjderna.. Snacka om produkt test. Häftigt projekt att ens ge sig på och ni verkar ha lyckats... delsvis. Nästa gången är ni visare och klokare.
2009-12-14 15:26   Micke Borg
Verkligen en skitkul grej att göra. Men dom verkade inte vara så pålästa med hur mycket ballongen skulle kunna lyfta. Men det tycker jag bara förstärker pionjärandan. Sen är det sjukt enerverande musik i filmklippet å alldeles för lite information om hur dom gått till väga.
2009-12-14 16:06   FilipAhlander
Är det här tredje eller fjärde gänget som härmar MIT-killarna? :P
2009-12-14 17:03   GuzZzt
Filip: Jupp, vi var också inspererade av MIT gänget (som också var långt ifrån först), men roliga projekt är alltid roliga projekt... :)

Micke: Det var SMHI som vi köpte ballongen ifrån som sa att en ballong skulle räcka, vi köpte två bara ifall den första skulle gå sönder.

Roger: Vi ser det som lyckat, det gick inte riktigt som planerat men vi tog bilder som blev över förväntan.
2009-12-14 17:56   paco
Snyggt jobbat.
2009-12-14 19:15   Linmajon
Ultrafränt! Inte först med iden men vad gör det?
Det vore som sagt ännu fränare med lite HD film. Det finns ju kameror till ganska överkomliga priser nu, men den kan ju försvinna bland vågorna i Östersjön eller nåt. Nåja, risken att misslyckas gör ju det hela extra spännande.
Bilderna är eller har potential att bli helt otroliga.
2009-12-14 19:49   Pollock
fan va kul! älskar sådana här ideer! man får pröva en någon gång själv! jättekul!
2009-12-14 19:50   hsb
Behövdes det något tillstånd från Transportstyrelsen?
2009-12-14 20:02   Benganbus
En fråga, tillstånd? Nå'n som vet?
Och nå'n flygledning som ev följde föremålet via radar?
För den här grejen kan ju vara i vägen för nå't flyg? ;)
2009-12-14 20:03   Micke Borg
Gustav: Lustigt att SMHI blivit ballongförsäljare. :) Behövde ni nå't tillstånd för flygturen? Sen struntar jag fullständigt i vilka som va först eller inte. Roligt i vilket fall som helst.
2009-12-14 21:05   Cygni
Verkligen ett kul projekt! Fina bilder det blev.
2009-12-15 08:40   Ole J. Sollie
Ingen som kan hærma Top Gears fantastiska "Space robin" projekt?

Kan fæsta en kamera på den och skjuta upp!

Det hade trots allt vart ett roligt projekt det med! xD
2009-12-15 10:26   F.Eliasson
Sjuukt häftigt projekt! Spännande och skönt hisnande bilder.
2009-12-15 11:27   TH-56
Som tidigare nämnts så gjordes detta för drygt ett år sen med en K10:a på drygt 30000 m:s höjd,så idèn är inte ny,men visst är det häftigt!
2009-12-15 21:16   kiwi
Det spelar ingen roll hur många gånger det här upprepas, för det är lika roligt att se varje gång!
2009-12-15 21:53   Jippe
Underbart! Det här var som aviatör otroligt roligt att följa. De första bilderna över Falbygden har jag dock sett ett par gånger innan ;)
Följer med spänning projektet vidare, grymt!

Merläsning

Ljusstark vidvinkelzoom från Tokina

Andra objektiv ut i Tokinas kvalitetsserie Opera är en ljusstark vidvinkelzoom. Läs mer... 4

Ricoh GR III äntligen lanserad

Kvalitetskompakten Ricoh GR III har officiellt varit på gång sedan i höstas. Nu är kameran klar och Ricoh avslöjar alla detaljer. Läs mer... 25

Fotosidan inleder samarbete med SFF

Fotosidan har inlett ett samarbete med Svenska Fotografers Förbund. Läs mer... 7

Martin satsade på en digital Texas-Leica

Fotosidan-medlemmen Martin Hertsius har skaffat sig mellanformatskameran Fujifilm GFX 50R som kan kallas en digital Texas-Leica. I sin blogg förklarar han ingående varför han föredrar sin mellanformatskamera före fullformataren. Läs mer...

Nisi lanserar filtersystem för mindre kameror

Med den kompakta filterhållaren M75 och fyrkantiga filter i 75 mm storlek erbjuder Nisi ett filtersystem som passar kameror och objektiv av det mindre slaget. Läs mer... 8

Historien om Robert Capas legendariska bild från Normandie

I den här kortfilmen berättar Life-redaktören John Morris om hur nästan alla Robert Capas bilder från invasionen av Normandie förstördes. Läs mer... 9

Tre objektiv från Tamron för fullformat

Tamron aviserar tre nya objektiv som ska komma ut på marknaden till sommaren. Två av objektiven är för spegelreflexkameror och ett är med Sony E-fattning. Läs mer... 5

Video: De ska rädda 100 000 analoga kameror

Finska Camera Rescue har satt upp ett högt mål. Vid slutet av nästa år ska de ha räddat 100 000 analoga kameror. Läs mer... 16

Test: DJI Mavic 2 Pro

Plus Det blir allt fler som lockas av de nya möjligheter som öppnar sig genom att fotografera med drönare. Vi testar hur lätt det är att komma igång. Läs mer... 37

Två nya Lumix-kompakter med mycket zoom

Lumix FZ1000 II är en ny version av Panasonics superzoom med entumssensor. Panasonic lanseras också ny resekompakt – Lumix TZ95. Läs mer...

Miops Smart Trigger