Annons
Artiklar > Mattia Marchi skildrar Miljonprogrammet

Mattia Marchi skildrar Miljonprogrammet

Nu ligger ett nytt bildspel uppe på Outoffocusmag som heter "Vad gick fel?" och handlar om Miljonprogrammet på 1960-talet.

"Vad gick fel? Miljonprogrammet och stadsplaneringen på 1960-talet såg ju så bra ut. På pappret i alla fall. Billigt boende, bra kommunikationer och naturen in på knuten", skriver Mattia Marchi om sitt fotoprojekt på bildgallerisajten.

Klicka här för att ta del av bilderna.

Publicerad 2009-11-03.

16 Kommentarer

RolandLarsson 2009-11-03 15:14  
Personligen tycker jag inte att dessa bilder utstrålar den tristess som ämnet lovar. Det är i färg och det är soligt och fint väder (med ett par undantag). Skulle jag gjort motsvarande så hade det blivit svartvita bilder tagna regniga eller gråmulna dagar.
Christoffer Wallstenius 2009-11-03 16:50  
Jaq fick gåshud. Jag tycker tvärt om, att det är genialiskt att bilderna _inte_ är svartvita. Det hade varit så förutsägbart, så typiskt. Jag hade också tagit svartvita bilder om jag hade kommit på idén.

Ett exempel är bilden ovan. Den säger så mycket mer i färg än i svartvitt. När man ser den i färg så kan man nästan tänka hur de tänkte när det bestämdes att väggen skulle målas som den är målad. "Nu ska vi göra förorten färgglad, så blir arbetarklassen gladare!". Nästan som ett hån.
pareli 2009-11-03 17:44  
Välkommen till Förorten! Ni får ta och läsa på lite om vår moderna historia innan ni hasplar ur er dom gamla miljonprogramsplattityderna.

Förorten är hem och hembygd för flera generationer. Dom som har problem med Förorten är i största utsträckning dom som knappt har satt sin fot där. Det enda som är ett hån i det här sammanhanget är okunniga och fördomsfulla kommentarer från publiken.

Instämmer i bildkritiken, Johan. Vi har sett det förr, och dessutom bättre.
lumor_ 2009-11-03 18:09  
Gillar verkligen första bilden som komposition.
Håller med Pär Eliaeson om att det är fördomsfulla klichéer om miljonprogrammet som upprepas. Det hade varit väldigt ansvarslöst att inte pumpa ut en väldig massa billigt boende när behovet var enormt. Extra lågt är det att skylla segregation på invandring.
Att dåtidens estetik ter sig tämligen omodern och att byggnader med 35år på nacken ser slitna ut är en annan sak.
wfrank 2009-11-03 19:44  
Men hur mycket av det här är miljonprogrammet? Lite radhus och korvkiosk(er) i villamiljö? Centrumbilden ser mest ut som 50-tal. Trottoargubben ser ut som stadsmiljö. En av de få saker som kändes klockrent 70-tal är isolerplattorna i taket på bänkbilden ovan. Nä, det där känns långt från Fittja/Alby/Hallunda. Eller Rosengård eller Hammarkullen om man är från Malmö eller Gbg.
Benganbus 2009-11-04 08:27  
Jag har också bott i miljonprogrammet, och det brukar alltid komma kommentarer från åskådarplats!;)
Det som "gick fel", det gäller i hela samhället i så fall, om man skall tala om fel, eller förändring, för vi härmar en livsstil eller ett ekonomiskt system som finns i många andra länder, och vi får samma problem, eller möjligheter (förr eller senare)
Man kan titta på vad som händer i USA, Frankrike eller England och så lägga till några år, så e vi också där.
Så det är en helheten det handlar om,
inte att något enstaka program som "gått fel".

Annars så är det en del fina bilder Mattia tagit! :)
tormig 2009-11-04 09:33  
En svensk förort är som vilken svensk småstadshåla som helst dvs trist, tråkig och deprimerande. Det är bara mer koncentrerat. De problem som folk redan hade när man flyttade ut dit försvann ju inte bara för att boendet blev billigare och de fick "naturen in på knuten". Vilket man väl trodde. Eller så var det bara så cyniskt att man ville flytta problemen på behörigt avstånd från staden.
Johan Pihl 2009-11-04 11:55  
Gillar bilderna. Men jag håller med Wilhelm. De flesta av dem verkar vara tagna i villa- och industriområden etc. Det är egentligen bara den sista bilden som man får känslan av miljonprogrammet som kom på 1960-talet. Detta gör ju att storyn går förlorad. Blir mer som bilder tagna lite här och där.
LeicaIIIb 2009-11-04 12:33  
Serien heter ju egentligen Suburbia, vilket är mer talande än "miljonprogrammet". Det inrymmer både betong och villa. Tror inte Mattia vill vara en "fotojournalist". Mer en svensk Eggleston...dessutom handlar det att hitta på något tema till ett gäng bra bilder som kanske spretar lite i ämnet. Skit samma är min åsikt, se på bilderna.

Faktum är att det varit blott en handfull politiker som haft ett otroligt inflytande på svensk bostadspolitik. Titta på Hjalmar Mehr och omvandlingen av city. Tror inte att sossarna var cyniska som ville segregera medvetet, Palme bodde i förorten, Erlander i funkishusen på Kungsholmen. Snarare var det den idealism som rådde inom socialdemokratin som var naiv och ledde till galna och irreversibla beslut. Betänk att det fanns planer att göra gamla stan till en idealstad typ Le Corbousier
Johan Pihl 2009-11-04 14:30  
Jonas. Ok, skitsamma vad serien heter. Bra bilder iaf. Men som sagt, storyn går lite förlorad. Blir lite förvirrande när texten och bilderna inte stämmer överens.

Visst kan man tycka att miljonprogrammet misslyckades, och att bostadsområdena ser deprimerande ut idag. Men innan miljonprogrammet så hade vi i Sverige en stor bostadsbrist, och trångboddhet (framförallt hos "arbetarna"). Familjerna var större och lägenheterna mindre (och färre). Det var inget ovanligt att man bodde två vuxna och sju barn i en tvårumslägenhet i 50-talets Sverige.
Jaiva 2009-11-05 12:55  
Tycker att bilderna är sådär. Texten som skall guida in betraktaren ger en falsk bild av miljonprogrammet. Nästan inga människor framträder i bilderna. Är trött på bilder av kundvagnar och paraboler.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS