Annons
Artiklar > Se dokumentären om Ralph Nykvist

Se dokumentären om Ralph Nykvist

Ur Ralph Nykvist – Fotografernas fotograf.

 

Helsingborgs museum har gjort en film om legendariska fotografen - medverkar gör bland andra Anders Petersen.

Dunkers Kulturhus i Helsingborg pågår en utställning med fotografen Ralph Nykvist, den är öppen till och med 30 april 2023. Anna Bank vid Helsingborgs museum har gjort en film om Ralph. Medverkar gör bland annat Anders Petersen, vännen Bodil Tegsell, tidigare redaktören på ETC Nils Claesson och en rad andra personer. Filmen är cirka 28 minuter lång.

Ralph Nykvists bilder skildrar ofta olika former av mellanrum eller pauser. Människor som går förbi eller inte ser varandra, väntan och möten som inte sker trots att personerna står sida vid sida. De handlar också om människor som för ett ögonblick tycks frikopplade från omvärlden, djupt försjunkna i sig själva.

2020 donerades Ralphs samtliga negativ till Helsingborgs museum.

Se filmen här!Publicerad 2022-12-14.

8 Kommentarer

Nils Bergqvist 2022-12-14 08:38  
Se filmen!
mats lindfors 2022-12-14 12:51  
Otroligt intressant! Vilka fantastiska bilder. Jag får omvärdera min syn på Ralphs arbeten. Undrar om det finns en bok att köpa som är gjord till utställningen? Hittar ingen på Dunkers webbsida.
Nils Bergqvist 2022-12-14 14:54
Det ska komma en som håller på att sammanställas, om jag förstod rätt. Man visar ju här även bilder som tidigare bara varit negativ, och jag säger som du, man får omvärdera sig själv i sin syn på Nykvist. Inte mycket man sett tidigare och inte varit i rampljuset som en del andra. Av förklarliga skäl uppenbarligen, då han varit väldigt blygsam med sin egen fotografi och även nästan helt förlorade synen på ena ögat efter en olycka och sedan haft svårt att hanka sig fram som yrkesutövande fotograf , men ändå fortsatt att ta fantastiska bilder trots handikappet.
PMD 2022-12-15 01:51  
Det verkar vara en intressant film, men konstigt ljudsatt. Musik med för hög volym när folk pratar stör mycket.

Man kunde kanske också ha skippat den fasta engelska texten. Den stör mig. I Youtube kan man lägga textning i en separat fil som tittaren kan aktivera med ett musklick.

Jag ska försöka ge videon en chans till senare.
PMD 2022-12-31 00:54
Det blev bättre balans mellan tal och bakgrundsmusik senare i videon, så jag såg hela så småningom. Klart bra film om Nykvist. Kul att få se gamla bilder som jag kände igen från några decennier sen. Jag har aldrig köpt någon av Nykvists böcker men hans bilder har uppenbarligen publicerats på andra sätt också.
Johan Pihl 2022-12-15 11:43  
Blir lite nyfiken på Ralphs självporträtt som används här i artikeln, om det möjligtvis kan vara en bild från Karnevalen i Venedig?
Jag ska se utställningen, filmen och skaffa boken, när den kommer ut. Ralph Nykvist är klart en av mina svenska favoritfotografer.
mombasa 2022-12-15 18:31  
Fin film om en viktig fotograf. Ska bli spännande att se boken när den kommer.
Ventures 2022-12-17 16:21  
Intressant film. Jag kanske missat något genom att betrakta bilderna i mobilen men jag tycker att bilderna som visas är "alldagliga" snaphots med främsta kvalitén att de visar en svunnen tid. Han tog många bilder och då går det förstås att hitta guldkorn.

Merläsning

ANNONS