Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Detta händer på Fotomässan

Detta händer på Fotomässan

Den 11 - 13 november hålls dörrarna öppna för Fotomässan i Stockholm. Det visas bilder och produkter, och hålls en lång rad föredrag. Missa inte Fotosidans scen på Fotomässan.

En av de största behållningarna med Fotomässan är det stora utbudet av föredrag. Det finns tre scener på mässan och Fotosidan har huvudansvaret för Scen 3.

Vi har bland annat bjudit in naturfotografen Brutus Östling att visa bilder. Vår teknikskribent Martin Agfors kommer att tala på temat: "Bättre med fler pixlar och större objektiv". Fotosidans jurist Catharina Ekdahl kommer att tala om när och var man får fotografer.

Fotosidan Poddradio kommer att spela in ett nytt avsnitt på mässan där en panel med bildproffs får rangordna flera FS-medlemmars bästa bilder. Läs mer om Fotosidans aktiviteter här.

Här kan du se hela programmet för Fotomässan.

Föredrag i montrarna

Även flera tillverkare bjuder föredrag. I Nikons-monter kan man lyssna på Ami Vitale som bland annat jobbar för National Geographic. Andra kända fotografer som dyker upp i nikonmontern är Pieter ten Hoopen, Joel Marklund, Staffan Widstrand, Göran Strand och Frøydis Geithus.

Den svenska blixttillverkaren Profoto har också en monter där det hålls föredrag. I deras monter kan man lyssna till reklamfotograferna David Bicho och Andreas Lundberg samt actionfotografen Sophie Odelberg.

Aifo som representerar märken som Elinchrom, NEC, Sekonic, B+W med håller också föredrag och förevisningar i sin monter. Där kan man lyssna till fotograferna Mark Cleghorn, Therése Asplund, Tobias Fischer, Terri Lindhom, John Hagby och Stefan Jönsson.

Flera kameratillverkare har egna montrar på mässan, men Canon kommer precis som förra året bara visa professionella videokameror på videotorget.

Flera fotoutställningar

De stora fotoutställningarna på mässan har det övergripande temat "Människan i naturen". De fotografer som ställer ut är: Serkan Gûnes, Beata Rydén, Victoria Söderström, Alison De Mars, Jens Andersson, Philip Alexandersson och Emilia Bergmark-Jiménez. Läs mer om utställningarna här.

Bildstafett

I Riksförbundet Svensk Fotografis monter kommer det att ordnas en bildstafett där alla kan testa sin associationsförmåga. Här kan besökaren prova på att tolka en bild utifrån färg, form, komposition och bildinnehåll. Man gör sin egen tolkning och skickar bilden vidare till nästa person. Läs mer här.Publicerad 2016-11-10. Läst av 5235 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-11-10 11:47   Alf-Magnus
Jo det är tur att det finns annat att göra
2016-11-10 13:29   Benganbus
Hur e det med kaffet? Finns det fortfarande kaffe i Fotosidans monter? :)
/B
Grevture 2016-11-10 14:04
Inget kaffe i år, vi kör en minimalistisk monter och satsar mer på det som pågår på Scen 3.

Men det pågår mat- och vinmässa strax bredvid, så kaffe skall nog gå att få tag i :-)
Calle S 2016-11-10 16:45
Meeeeh! Vilken besvikelse:-) Kan inte komma, men ändå...!
Dan J. 2016-11-10 22:40
Kamera&Bild har utlovat kaffe :-)
2016-11-11 19:49   Kent Helgesson
Finns det svenskt Kaffe på mässan?
2016-11-12 11:49   fiolmattias
Är Olympus på mässan i år? De har ju en hel del nytt att visa upp, men de verkar saknas från listan över utställare
Offside 2016-11-12 16:21
Tyvärr fanns inte en Olympusprodukt att uppbringa på hela mässan. Trodde åtminstone nån av återförsäljarna skulle visa upp deras sortiment...
Rejält besviken.
Panasonic, Fujifilm, Sony , Nikon och Pentax laddade på rejält med sina sortiment...
Men vad hjälpte det ett Olympus-fan 😨
En del bra seminarier att trösta sig med dock.
/ Magnus
Bussmicke 2016-11-13 09:03
Inte heller Leica och Canon. Canon tycker väl att vi är för små...
Tur jag struntade i att åka till Stockholm...
Svar från froderberg 2016-11-14 09:37
@Micke. Det är inte så att Canon tycker att vi är för små här i Sverige. Men Canon tycker att det är för dyrt för dem att visa alla sina produkter på mässan med de 30 personer som krävs för att köra demo, åtminstone om mässan ska fortsätta köras varje år.

Personligen förstår jag inte riktigt varför man åker på en fotomässa för att klämma på prylar som finns i fotohandeln. Däremot finns det många intressanta föredrag och bilder att kolla på. Och det är väldigt socialt.
Offside 2016-11-14 10:06
Håller inte riktigt med dig @magnusF :) Personligen tycker jag att en mässa ska innehålla lika delar föredrag, utställning och klämma på produkter. Och därför var det synd för min del att inte Olympus pallrat sig dit. Å andra sidan hade jag nog varit helnöjd om jag varit inne på Sony eller Fuji..
Svar från froderberg 2016-11-14 11:32
@MagnusL. Jag kanske bör förtydliga mig :) Jag menar att ur mitt perspektiv så är det rika utbudet av föredrag så stor behållning av Fotomässan att det blir huvudattraktionen. Naturligtvis är det tråkigt om inte alla leverantörer vill vara med, men vill man prova specifika produkter finns det flera butiker i Sverige som har nästan alla produkter.
2016-11-12 16:15   jonas18z
Finns det några bra erbjudanden?
Anders F. Eriksson 2016-11-12 18:12
Kameradoktorn säljer en del Thinktankväskor med upp till 70% rabatt. 15% rabatt på Fujiprylar generellt (som kan kombineras med cashback) och lite annat smått och gott. Inget jättefantastiskt dock (som vanligt).

Gillar man tidningar i pappersformat kan man köpa massor av gamla nummer av Fotosidan Magasin för 20:- styck :)

Själv köpte jag en fin kamerarem i läder till min X-Pro 2 och ett jättesnabbt minneskort med kortläsare till densamma med bra rabatt.
Svar från froderberg 2016-11-12 23:56
Fotosidan Magasin ett helt år för 299 kr.

Det finns en hel del fynd. Särskilt när det gäller väskor och andra tillbehör. Jag fick drygt 10 procent rabatt på ett objektiv hos en av handlarna.
snap01 2016-11-13 09:09
Vad köpte du för optik? Canon var inte på mässan o minns jag rätt kör du Canon. Jag var på mässan på lördagen o det känns som mässan krymper varje år blir mindre hela tiden.
Lasse Parbring 2016-11-13 14:32
Scandinavian Photo både demade och sålde Canon
Svar från froderberg 2016-11-14 09:34
@Ove. Ja, jag köpte ett Canon-objektiv. Canon har aldrig sålt objektiv på mässan, men precis som tidigare finns det handlare på plats som säljer Canon mm.
snap01 2016-11-14 14:20
jag vet! jag gjorde en riktig tankevurpa bara;) Du som har koll är inte fotomässan betydligt mindre i volym o antal utställare mot vad det var förut? jag tycker den känns mindre o mindre för varje år.
Svar från froderberg 2016-11-14 15:21
@Ove. Jo, det känna som Fotomässan är på svag nedgång. Men jag upplever ändå att den är värd att besöka mycket tack vare alla föredrag. Fotosidan har bidragit med ett flertag föredrag i år och responsen har varit så bra att vi är öppna för att anordna ännu fler nästa år.

Merläsning

Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Bildfiler blir större och större över tid på grund av informationstäthet och tekniska innovationer, detta gäller inte minst bearbetat material. Jobbar du med film i hög upplösning vet du också att det äter upp hårddiskutrymme i rasande fart. Det bästa är att köpa hårdiskarrayer med flera platser, så möjlighet för expansion finns. Läs mer... 1

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Nya iMac-modeller från Apple

Bättre webbkamera, tionde generationens Intel Core-processor och möjlighet till 128 GB ram. Läs mer... 20

Olympus E-M10 Mark IV ger högre upplösning

Olympus uppdaterar sin minsta modell i OM-D-serien. E-M10 Mark IV har bland annat en mer högupplöst sensor än sin föregångare. Läs mer... 7

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Lätt telezoom för Sonys spegelfria från Tamron

Tamron är snart klara med utvecklingen av en telezoom med Sony E-fattning som ska vara den lättaste i sin klass. Läs mer...

Publicera dina bästa bilder - tema hetta!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 5/2020 är "Hetta". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Värmeböljan kommer nu så vi förlänger t.o.m 6/8. Läs mer...

Nya väskor från Lowepro

Senaste Fastpack och Slingshot-väskorna anpassade för spegellösa system. Läs mer...

Varför jag älskar små kameror

Jag minns det fortfarande som igår. Det var en regnig novemberkväll 2002 och Kent skulle spela på Scandinavium i Göteborg. Jag hade blivit anlitad som fotograf för lokaltidningen Bohuslänningen och det var min andra konsert någonsin jag skulle fotografera. Jag var 19 år gammal och tog bussen dit från Uddevalla med min lilla analoga systemkamera. Läs mer... 24

Nytt objektiv från MS Optics

Det japanska källarföretaget MS Optics, som gjort sig känd för ovanliga objektiv med Leica M-fattning, har konstruerat ett nytt objektiv. Läs mer... 7

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar