Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fotomässa på Fotografiska

Fotomässa på Fotografiska

PhotoMarket på Fotografiska. Foto: David Elmfeldt

 

Den här helgen hålls fotomässa på Fotografiska i Stockholm. Mässan kallas PhotoMarket och bjuder på en blandning av fotoprylar och föreläsningar. På fredagen är programmet extra späckat och då kan man bland annat få visa upp sin portfolio för en erfaren fotograf.

Här kan du läsa programmet för fredag, lördag och söndag.

Många köade för att komma in på morgonen. Foto: David Elmfeldt

Brutus Östling talade om sitt senaste projekt "Under Afrikas himlar".

 

Helene Schmitz pratade om att göra en utställning.

 

David och Johanna från Fotosidan delade ut gratis tidningar.

 

Tura Scandinavia visade bland annat ut Sigmas senaste objektiv: 70-200/2,8 OS Sports, 70/2,8 Macro Art, 28/1,4 Art och 40/1,4 Art. Den senare uppges vara Sigmas bästa objektiv hittills.

 

Olympus-chefen Stefan Mann demonstrerade en kameras snabbhet för nyfikna mässbesökare.

 

Fujifilm hade mycket att visa upp.

 

Karl Löweberg från Fujifilm Nordic med nya X-T3 och 200/2 ...

... och den nya mellanformatskameran GFX 50R som ser ut som en dopad X-Pro 2 och är en digital motsvarighet till de analoga tidernas "Texas-Leica".

 

Tidningen FOTO:s tekniske redaktör Christian Nilsson (t.h) jobbar numer som teknisk skribent på Focus Nordic, när han inte skriver för Fotosidan Magasin eller sin egna sajt Objektivtest.se. Här står han tillsammans med marknadschefen Per Skog.

  

Sony fanns på plats, men Canon och Nikon saknades. Här demonstrerar produktspecialisten Hung en A7-kamera med 85/1,8.

 

Micke Johnsson på Profoto Nordic visade upp den nya kompakta batteriblixten B10.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-11-09. Läst av 3657 personer.
Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-11-09 10:57   timofej
600 spänn för att komma in är rätt saftigt! Eller gäller priset bara premiären 9/11? Vad kostar det att besöka mässan på lördag?
Svar från froderberg   2018-11-09 12:16
Jag har bestämt för mig att man betalar den vanliga entréavgiften. Man kan alltså se utställningarna samtidigt.
2018-11-09 11:04   timofej
Generellt sätt tycker jag att informationen är högst bristfällig. Dels kan man se endast talarnamnen utan att veta vad de ska prata om. Dels finns det ingen information om vilka utställare finns på plats (företag, fotografer?). Eller är det bara föreläsningar som "mässan" innehåller?
2018-11-09 16:01   Alf-Magnus
Håller med Shakespeare
2018-11-09 18:51   Sam DSOTM
Jag vann en fribiljett i Fotosidans utlottning (tack fotosidan :)), så jag var där på premiärdagen. Det var... trevligt?

Men programmet kändes nästan identiskt med när Scandinavian Photo flyttade in på Vasagatan, förutom att det inte var lika mycket rabatter (min plånbok är tacksam). Man tittar på kameror och objektiv och snackar med representanter från tillverkarna. Inga nya produkter visades. Talarlistan kändes lite "the usual suspects": duktig talare, väl förberedda och med bra saker att dela med sig, men i många fall samma produktambassadörer som du hör tala gratis i butikerna när någon kameratillverkare vill promota en ny leksak. "Before they disappear"-Jimmy var väl den som stack ut mest.

Bäst var portfolio review med Thomas Örn Karlsson (och en norsk fotograf som jag tyvärr missade namnet på): det blev en peer review där många som var där för att granskas också kommenterade varandras bilder. Tror att många fotografer saknar fora där man kan diskutera bilder och få feedback man faktiskt kan agera på, det flesta online-forum blir mest faint praise.

Logistiskt sett så var det under all kritik. Jag tycker fotografiska brukar vara bra på events: man kan tycka vad man vill om innehållet i deras utställningar, men det brukar vara bra paketerat. Här var det svårt att hitta till föreläsningssalarna och programmet var svårt att hitta på plats under mässan (protip: det är inte coolt att tvinga besökarna att scanna en QR-kod för att få ett detaljerat program för dagen).

Sammanfattningsvis så kändes det lite som att träffa gamla vänner. Produktrepresentanter och ambassadörer man känner igen, lite mingel med nya bekanta, och en kopp kaffe. Trevligt. Men hade jag betalat 600 spänn för det hade jag varit irriterad, även om det ingick en halv wrap och en riktigt god äppelmust :) Speciellt när Scandinavian Photo haft två gratisdagar med produktdemos där man dessutom kunnat pröva produkterna mer än man kunde på PhotoMarket.

PS. Behövs ett nytt namn!
Svar från froderberg   2018-11-09 19:21
Grundtanken var att fredagen skulle ha seminarier som lockade proffsfotografer. För en yrkesfotograf är en lärorik heldag väl värd 400 kr plus moms. Men det verkar inte ha blivit som det var tänkt. Skillnaden mellan fredagsprogrammet och helgprogrammet är liten.
2018-11-09 19:25   alfin
Jag är nöjd. Tyckte det var helt OK med tanke på att fokus låg på föreläsningarna och produktvisning. Jag fick också äntligen känna på Fujifilm GFX50R för första gången och dessutom med olika objektiv. Nu är man ännu mer sugen på mellanformat när det är så relativt nätt och behändigt. Får ta en kalldusch i helgen så habegäret ger med sig.
hbengtsson   2018-11-10 11:27
Hur upplevde du greppet?
alfin   2018-11-10 14:22
Greppet var bra för mina händer. Kanske lite tjockt när man är van vid X-Pro2, men annars ok. Dock känns huset lätt i förhållande till sin storlek. Man förväntar sig det ska väga mer. Kameran blir lite framtung med stora objektiv.
2018-11-09 21:05   KarlE
Jag som glad amatör var där idag och betalade utan problem 500 kr för att få höra i mitt fall 5 fotografers seminarium samt få visa och få ett par printrar bedömnda. Det är väl vad ett vanligt filter kostar.... sen ingick ju dessutom inträdet till fotografiska.

Visst kan man gå på nått gratisevent när nån kjedja har invigning eller nått liknande, men då är det oftast bara nån fotograf på plats.

Det som kan förbättras är väl att lunchwrapen ver microskoiskt liten.
2018-11-09 21:37   sears
Är också mycket nöjd! Många intressant talare och fotografer och mycket bra variation på deras områden/inriktningar. Mycket prylar att testa. Gillar att det fanns blommor och akvarium m.m att prova alla prylar mot.

Gillade också "tech talk" på 3:e våningen. Intressant att få gå på djupet på vissa utrustningar och fabrikat.

Prylarna var dock en bonus. Det som var fullträff tycker jag är de fotografer som talade
och visade kanon bilder.

Hoppas verkligen att det här kommer bli återkommande!

MvH
Johnny
2018-11-09 21:44   Ventures
Jag vann en biljett också och är på det hela nöjd med arrangemanget även om mitt favoritmärke bara representerades blygsamt av en norsk onlinebutik. :) Jag hade annars tänkt gå under helgen (då jag har årskort) men hade förstås missat några av de intressanta föreläsarna under fredagen då.

Jag håller med om att informationen var lite bristfällig för oss som inte gör allt med mobilen men jag printade programmet redan hemma så det fanns med i analog upplaga. Jag hittade sal "F2" efter att ha frågat mig fram så jag hann in till Brutus Östlings presentation. Han hade lite otur med att vara först ut då belysningen från början inte var intrimmad för bildvisning. Stolar kom inte in förrän till de sista passen på eftermiddagen och det kan vara jobbigt att stå stilla i en timme även om man lärde sig mycket om den afrikanska kontinenten som föreläsningen handlade om. Lokalen "Nick" fanns det inte mycket hänvisning till heller. Som tur var stötte jag på några hjälpsamma ur personalen i korridorerna som kunde lotsa mig.

Som sagt. Föreläsningarna var behållningen för mig och tack Fotosidan för biljetten.
alfin   2018-11-09 22:03
Du får väl tacka dem med en årsprenumeration Hans-Erik! ;)
2018-11-09 23:53   Emillindberg
Mycket trevligt event där man fick mycket mer personlig kontakt med andra fotografer/ambassadörer/talare jämfört med andra event jag har varit på.

Däremot håller jag med andra i kommentarsfältet att det var riktigt svårt att hitta till de olika salarna, speciellt "Nick" då Olympus service-skylt stod ivägen för dörrporten och att det kändes som om man smög in backstage pga röran vid denne port.

Jag uppskattar dock otroligt mycket att fler foto event kommer till Sverige då jag personligen tycker det är jättespännande att få träffa nytt folk och dela upplevelser med varandra. Jag skulle däremot säga att premiärdagen inte var värd 595kr, tyvärr, men jag tycker det var ett lyckat första försök. Som tur var så vann jag en gratisbiljett här på fotosidan och den tackar jag stort för!

* Rättelse, det är jag som står vid sony-montern och det är ett sony 85mm 1.8 objektiv som visade sig vara defekt, inte 35mm 1.4;) *
Svar från froderberg   2018-11-10 00:26
Rätt ska vara rätt, har ändrat bildtexten nu. :)
2018-11-10 11:09   ajoe
För mig med trasiga knän så var upplägget med enbart ståplats i stora föreläsningssalen helt värdelöst. I synnerhet om man skulle ha betalt 600!

Jag litet anar att av de som mailat för att delta i utlottningen av fribiljetter så fick ganska många. T ex jag.

Men jag håller med Sam här om att ett återkommade event där man visar och diskuterar bilder hade varit trevligt. Ungefär som en fotoklubb fast större och mera?

Logistiken var en ren katastrof, men det fattade arrangörerna rätt snabbt.

Men Helene Schmitz bilder sa mig att det är helt nödvändigt att besöka hennes utställning på W-udde.

Och när det gäller utställningsdelen så var det ju tydligt att de enda intressanta kamerafabrikaten var där, Fuji, Sony och Olympus. Jag provade Sonys a7 III jämte min egen Fuji T2 och de är ju exakt lika stora fast Sonyn har både FF och IBIS, hmm...

När jag bannade Sony för taskig hantering av "Star Eater"-problemet skruvade de på sig.

Olympus M1 II har ett helt perfekt handgrepp.

Fast glasbitarna blir ju större och tyngre, även om man i princip skulle klara sig med ett steg lägre ljusstyrka med samma krav.
Svar från froderberg   2018-11-10 11:33
Jag hade för mig att "star eater"-problemet löst sig med generation 3 av A7-kamerorna.
ajoe   2018-11-10 13:20
Det verkar så, men Sonys folk på plats visste inte besked.
Sten-Åke Sändh   2018-11-10 16:42
Håller med Anders! Det var alldeles för många som fick stå sig genom hela dagen på föredragen. De måste nog hitta ett större utrymme i huset och se till att det finns fler stolar.

Men denna Helene Schmitz kommer jag nog aldrig glömma som tagit dessa intressanta och vackra storformatsbilder analogt med sin jätte - 10 x 8 tum - kamera!! (vilket ju är i klass med de största glasplåtarna jag sett i mitt liv (på Stadsmuseet). Hur många använder den tekniken idag? Måste nog också se hennes utställning som just pågår.

Jag frågade henne faktiskt efteråt om hon inte funderat på logistiken och ett enklare och lättare liv digitalt istället och jo det hade hon nog gjort, så vi får väl se men det är nog få digitala kameror som kan matcha den upplösning 10 x 8 tum kan ge idag.
2018-11-10 13:50   Sten-Åke Sändh
Många gnäller på inträdet men jag kom in för 0 kronor. Jag hade läst att pensionärer skulle få rabatt om de kunde styrka att de var pensionärer så jag hade printat ut en saldolista från min bank men det var ju ogjort arbete. Det visade sig dock att folket i insläppet inte visste hur de skulle hantera detta så han klistrade bara ett märke på min tröja och sade att: "- Vi bjuder på det!".

Jag tycker detta event var jättebra och jag gick inte förrän 17.30, vilket är ovanligt för mig. I Älvsjö brukar jag lämna efter en timme och vara rätt besviken, tänka aldrig mer och sedan istället gå vidare till en parallellt pågående Vildmarksmässa eller så. Jättebra seminarier (möjligen med ett undantag) och jag uppskattade också work shopen där man fick bilder bedömda inte bara av de fotografer som höll i det utan här deltog ju de flesta av de ca 15 deltagare alla i diskussionerna. Väldigt bra kemi, så heder åt de som höll i detta. Väldigt bra att man också avsatt tillräckligt med tid för diskussionerna.

Men det jag tror kommer bli problematiskt är nog "Photomarket"-grejen med de olika tillverkarnas utställning av sina produkter. Med tanke på att det kanske var 500 besökare den här dagen så undrar jag om dessa verkligen kommer tycka det är mödan värt nästa gång. Varken Nikon eller Canon var ju där trots att de för en gångs skulle verkligen borde ha lite nya grejor som de vill visa upp. Istället lämnade de walk over till främst Sony och Fuji som båda ställde ut det mesta av det de har idag.

Bra med Tech genomgångarna också även om jag hört och läst det mesta tidigare.

Uppskattade också de vanliga utställningarna. Den stor postuma utställningen man gjort med Lars Thunbjörks bilder var ju bara underbar. Synd bara att han inte fick uppleva den själv.

Merläsning

Försvarsmakten söker stridande fotografer

Stridsfotograf är ett av de mer udda fotografjobben. Försvarsmaktens foto- och videoenhet Combat Camera söker nu flera nya stridsfotografer. Combat Camera är en enhet som följer svenska soldater och sjömän varhelst de verkar, i Sverige och utomlands. Höga krav ställs på soldatfärdighet såväl som fotokunskaper. Läs mer... 5

Kortfilm om storformat

"Process" är en 3-minuters kortfilm som beskriver filosofin bakom storformatsfotografering. Läs mer... 6

Test: Nikon AF-S 500/5,6E PF ED VR

Plus Mitt i den allmänna trenden med allt större och tyngre ljusstarka objektiv och allt fler zoomar går Nikon lite mot strömmen och presenterar ett lätt och kompakt fast teleobjektiv på 500 mm med måttlig ljusstyrka. Vi gillar både idén och resultatet.  Läs mer... 6

Slutlig omröstning om omstridd upphovsrättslag

Europaparlamentet kommer på tisdag att rösta om en ny upphovsrättslag. Två paragrafer har blivit omstridda. De gäller länkavgift och upphovsrättsfilter.  Läs mer... 5

Sex polisanmälda för att ha filmat dödsolycka

En lastbilschaufför avled efter en olycka på E4:an i Stockholm igår. Sex personer har polisanmälts för att ha filmat olyckan. Läs mer... 53

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 3/2019 är "Närbild" respektive "Svartvitt". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 24 mars. Läs mer...

Poddradio om Fujifilm

Magnus och Martin pratar om Fujifilm. Varför har de två olika sensorformat? Hur lyckades Fujifilm slå sig in på kameramarknaden när Samsung misslyckades? Läs mer... 10

Vinnarbild uppenbart arrangerad

Vinnarbilden i Hamdan International Photography Award (HIPA) som belönades med 120 000 dollar i vinstpengar har visat sig vara helt arrangerad efter att en bild på hela fotosituationen spridits på sociala medier. Läs mer... 34

Fyra rullväskor från Manfrotto

Manfrotto Pro Light Reloader är det gemensamma namnet för fyra nya rullväskor från Manfrotto. Alla kan tas med som handbagage på flygplan. Läs mer... 5

Fototävling: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone

Dryga veckan kvar på denna tävling! Tillsammans med vår fotorese-partner Wild Nature Fotoresor kör vi en fototävling. Vinnaren vinner fotoresan: Höst i Yellowstone och Grand Tetons nationalparker 
(värde 28.900 kr) Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes