Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fullt drag på Fotomässan

Fullt drag på Fotomässan

Årets Fotomässa lockar många besökare som tittar på utställningar, seminarier och spännande produkter. Vi rapporterar om några av höjdpunkterna.


En av de nyaste kamerorna på marknaden är den spegelfria fullformatskameran Leica SL. Marc Léthenet från Leica Camera AG berättar att SL-objektiven bara har ett rörligt linselement för att göra fokuseringen snabb. Vädertätningen ska vara så rejäl att man kan duscha av kameran.


DxO One
är ett spännande koncept där man ansluter kamera med en entums-senor på sin Iphone. Focus Nordic är svensk generalagent för DxO.


Focus Nordic representerar många märken. I montern finns produkter från bland annat Tamron, Zeiss, Kowa, Samyang och inte minst Lowe Pro.


Som vanligt är det rusning på morgonen till gratis sensorrengöring hos Nikon.


I Nikon-montern finns en scen för föredrag. Här pratar Martin Edström om hur han gör reportage med 360-gradersbilder.


John Hagby berättar om ljussättning och Elinchroms nya Skyport-sändare i Aifos monter.


I Profotos monter berättar Andrea Belluso om hur man ljussätta med Profotos trådlösa B1-blixt. "Det handlar inte bara om att tillföra ljus utan att skapa med ljus".


Sveriges Fotoklubbar visar olika kreativa sätt att fotografera.


Bildupplevelsen kan förhöjas av ett fint fotoalbum. Här bläddar några besökare i album i Arcos Albums monter.


Tomas Hedenström från Scandinavian Photo visar upp den helt nya mellanformatssystemet XF från Phase One.


Kommer du ihåg Crumpler-väskorna? Crumpler försöker komma in på den svenska fotomarknaden igen och söker kontakt distributörer och fotohandlare. Idag går deras väskor bara att köpa från den europeiska webbutiken.


I Fotosidans monter står bland annat vår teknikskribent Martin Agfors och säljer Fotosidan Magasin till bra pris.


Naturfotografen Staffan Widstrand berättar om sitt projekt Wild Wonders of China.


Mattias Karlsson Sjöberg från Moderskeppet drar alltid stor publik. Här pratar han om att lyckas som frilansfotograf.Vad vore en fotomässa utan bilder? I mässhallen visas många fina bilder tagna av duktiga naturfotografer, fotoklubbsmedlemmar och elever på olika fotoskolor.


I en avskild del visas bilder av olika yrkesfotografer. Här visas matfotografen Magnus Skoglöfs bilder.


Kameradrönare har blivit väldigt populärt.


Liksom förra året finns ett särskilt videotorg för professionell video. Här visar Zeiss sina objektiv.


Canon visar bara videokameror på mässan. Här står Kalle Mörck (t.v) från Canon CPS och Tomas Plan från Canon RCC i Mölndal.


På videotorget visas även denna analoga Arri-kamera som den svensk-holländske filmfotografen Hoyte van Hoytema använde till den senaste Bond-filmen som går på bio just nu.


På Fotomässan hölls en mini-fotomara med tre teman på en timme. Ett tema var vila.


I Fotosidans monter bjuds det inte bara på kaffe, Det spelas också in webb-tv-intervjuer. Här intervjuas frilansfotografen Robert Eliasson av Fotosidan Akademis förläggare Tobias Hagberg.


Under Fotomässan anordnar Fotosidan flera föredrag. Här pratar Magnus Laupa och Anna Henriksson om bildjournalistikens betydelse och en kommande bok från Fotosidan Akademi om bildjournalistik.Publicerad 2015-11-07. Läst av 5640 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2015-11-08 08:39   bassa
Intressant. Fint reportage och fina bilder Magnus.
.Jag var där , men man matas lite väl mycket från alla håll. Visst kan man hitta mycket som är intressant. Mycket fina bilder att kolla in. Men jag personligen känner mig lite jäktad och stressad av farten och det stora utbudet.
/ Bengt
2015-11-08 08:57   expephoto
Alltid lika berikande att besöka mässan, inte minst för alla föredragens skull. Mattias Klum är ju som vanligt en publikdragare och där samlas mycket folk för att se och lyssna. Försökte hinna med så många föreläsningar som möjligt igår och stannade längst vid undervattensfotograferingens presentatör. Bilden på en groda vid sina ägg på en sjöbotten tog nog priset, en fantastisk bild tagen under vattnet.

Passade på att införskaffa en ny kamera till mässpris, det var ju dags att uppgradera på den fronten. Min trotjänare Nikon D700 köpte jag på fotomässan för fyra år sedan och nu lämnade jag tillbaks den där hos Kameradoktorn, som byter in och säljer Nikonkameror.

Hälsade även på hos Fotosidans monter förstås, det hör ju till :-)
2015-11-08 19:53   Sten-Åke Sändh
Jag tror faktiskt att jag vuxit ifrån Fotomässan. Det är andra året jag känner så. Jag undrar verkligen om jag kommer åka dit mer. Var där på fredagen och kl 11 skulle Sony ha en "Surprice" efter att Moderskeppet pushat för sin Lightroom-bok. Ett pang och sedan ett utdrag ur senaste Bond-rullen på någon minut och sedan någon som började prata högt i Sonys monter (10 meter bakom den förvirrade publiken) om att de skulle lotta ut den RX kamera delar av Bond-filmen tydligen var filmad med. Sedan var det slut. Det var helt fullt vid scen 1 som är den stora scenen med 100-tals åhörare. Alla åhörare kollade på varann och undrade om det verkligen inte skulle komma något mer och var Sony egentligen höll hus. Borta! Vi fick nöja oss med SONY i stora bokstäver på filmduken innan vi dröp av. Snacka om att missa ett väl upplagt läge för att presentera lite nyheter och info. Vilket PR-stolpskott!

Det största utbytet av mässan är annars bokstånden tycker jag. Där hittar man ju ofta något att läsa åtminstone.

Det är ju nästan så jag förstår att Canon själva inte var på plats utan istället hade uppdragit åt ScandinavianPhoto att visa upp deras sortiment.
Högdagern 2015-11-08 23:29
Jag har känt så i ett antal år nu. Upplevde mest att jag var uttråkad förra året - bara en av de föreläsningar jag gick på var något att ha för den som inte var absolut nybörjare - och mitt intryck är att en mindre och mindre del av mässan är nyheter och roliga småutställare med udda prylar. Istället är det alltfler olika medieskolor som jagar elever och utställningar - de förra ointressanta och de senare överflödiga för den som bor i en större stad. I år gjorde jag slag i saken och struntade i det och det kändes utmärkt. Masade mig ut och plåtade vintermaran istället och betraktar det som ett ordentligt uppköp. Funderar på att låta mässan bli en varannan- eller var tredjeårsaktivitet.

Merläsning

Publicera dina bästa bilder - tema hetta!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 5/2020 är "Hetta". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Värmeböljan kommer nu så vi förlänger t.o.m 6/8. Läs mer...

Nya väskor från Lowepro

Senaste Fastpack och Slingshot-väskorna anpassade för spegellösa system. Läs mer...

Varför jag älskar små kameror

Jag minns det fortfarande som igår. Det var en regnig novemberkväll 2002 och Kent skulle spela på Scandinavium i Göteborg. Jag hade blivit anlitad som fotograf för lokaltidningen Bohuslänningen och det var min andra konsert någonsin jag skulle fotografera. Jag var 19 år gammal och tog bussen dit från Uddevalla med min lilla analoga systemkamera. Läs mer... 19

Nytt objektiv från MS Optics

Det japanska källarföretaget MS Optics, som gjort sig känd för ovanliga objektiv med Leica M-fattning, har konstruerat ett nytt objektiv. Läs mer... 6

Testblogg: Gatufoto med Canon Eos R5 och R6

Testet av nya Canon Eos R5 och R6 fortsätter. Nu har vi testat dem för gatufoto och reportage. Följ testet i bloggen. Läs mer ...

Stadsmuseet i Stockholm öppnar igen

Öppnar med utställningar av Lars Epstein och Ulf Lundin. Läs mer... 23

Vi testar Canon Eos R5 och R6

Vi har fått de heta kamerorna Canon EOS R5 och EOS R6 till test tillsammans med några nya objektiv och tillbehör. Här är de första bilderna från testandet. Läs mer ...

Gratisprogrammet digiKam i uppdaterad version

Opensource-programmet digiKam med utvecklad ansiktsigenkänning. Läs mer... 5

Fujifilm släpper blixten EF-60 och sändaren EF-W1

Kompakt blixt med led-ljus för Fujifilm-fotografer. Läs mer... 13

Sony A7S III – professionell satsning på 4K

Sony A7S III är främst en videokamera – men visar hur kommande stillbildskameror från Sony kommer att fungera. Läs mer... 38

Elinchrom ELB 500 TTL