Annons

Proffsfoto

Artiklar > Vi kollar in Panasonics fullformatare Lumix S1R

Vi kollar in Panasonics fullformatare Lumix S1R

Plus

Så har det blivit dags för Photokina-mässan igen, något som märks på nyhetsflödet. Första dagen är pressdag, själva mässan är inte öppen ännu, men vi besökte ett antal presskonferenser.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2018-09-26.

6 Kommentarer

Syvertsen 2018-09-26 22:24  
Om det bestämt inte krävs, undrar vad orsaken till att alla objektiv med större öppningar har just "större öppningar" och därmed större optik inuti isf?

Finns väl ett eller två undantag med vidvinklar där storleken mer regleras av gigantiska frontlinser men jag kan nog inte ett enda exempel på stora bländaröppningar som är fysiskt mindre än sina syskon i samma brännvidd.
Svar från Grevture 2018-09-26 22:34
Marcus, jag får erkänna att jag inte helt förstår allt din kommentar ... :)

Men för att kommentera det jag tror du säger: Diameter på objektiv beror på en rad faktorer, men där de två viktigaste tenderar att vara stor maxbländare och höga krav på kantprestanda. Och alldeles i synnerhet om man vill kombinera de två sakerna. Brännvidd spelar förstås också en roll, ju längre från normalbrännvidder man kommer, ju större blir diametern, i synnerhet kombinerat med stor maxbländare och/eller höra krav på kantprestanda.
Syvertsen 2018-09-26 22:46
Det förstår jag också att du inte gör, med tanke på att jag läste fel på presentationen och kommenterade utifrån något helt annat. När jag tittar nu står det "mount diameter", inte bara diameter haha.
martinot 2018-09-27 01:42  
Trevligt reportage, och spännande med den nya alliansen. Tack! 🙂
Joakim88 2018-09-27 08:37  
Fujifilm,Panasonic samt Sony bra framåt gående/innovation företag inom kamera världen!

Canon ja ni lever på ert märke.
Nikon sade när de släppte sin D5 att spegellöst aldrig kommer att hinna ikapp/ifatt spegelreflex kameror.
( sök på Youtube/ (Sony flexes its muscles at Photokina 2018 efter 4:30min)

Min åsikt det här men Hoppas de tre översta företagen går hela vägen :)
Svar från Grevture 2018-09-27 09:53
Det du beskriver är en spridd uppfattning i forum, jag håller nog inte riktigt med att det är så enkelt ... :) Jag kan hålla med om att Fujifilm är ett ovanligt innovativt företag, men i övrigt är det ganska jämnt. Däremot har företagen rätt olika marknadsstrategier och det är nog mest de skillnaderna många reagerar på.

Canon kan ibland framstå som tröga, men det är också en del av deras allmänna strategi som jag hört dem ta upp många gånger genom åren. De har inga speciella ambitioner att vara först med saker, men att när de gör något då vill de göra det rätt. För oss prylnördar innebär de att de framstår som sega, men tittar man band yrkesfotografer är det något Canon tvärtom är mycket uppskattade för - de släpper inga betaversioner av grejer, i alla fall inte riktade till entusiast-/promarknaden.

Angående Nikons uttalande i samband med D5-släppet så var jag på plats (i Las Vegas) när de gjorde det där berömda uttalandet. Och nej, det var faktiskt inte vad de sa :) De gjorde en längre utläggning kring diverse teknikval för D5, och som en del av det resonemanget tog de upp tanken på att göra en spegelfri variant. Bland annat nämnde de då fördelarna med den tekniken (som mycket enklare med snabb serietagning när man slipper spegeln) men också att det finns också en del klara begränsningar som innebär att det inte är ett rimligt val. I alla fall inte just då. Och faktum är att på den tiden de sa detta hade ingen spegelfri så snabb utläsning att man kunde köra elektronisk slutare utan kraftig skew, och utan elektronisk slutare får man inte de supersnabba framerates som ju var en poäng. Dessutom var faktiskt varken sökar- eller AF-prestanda tillräckligt bra då (också pga för långsam utläsning). Det var först ett och ett halvt år senare Sony presenterade A9 som var den första spegelfria småbildskameran med sådana tekniska prestanda att den faktiskt kan konkurrera med kameror som D5 eller 1DX.

Tillägg: Det roliga är att de flesta som var på plats och hörde det berömda uttalandet från Nikon tolkade det på ett helt annat sätt: Att det snarare var ett sådant där japanskt, indirekt och subtilt sätt att säga "jodå, vi tittar allvarligt på den spegelfria tekniken, den är på gång nu".

Det är ingen vågad gissning att det kan komma väldigt snabba spegelfria press- och sportkameror från Canon och/eller Nikon till OS 2020 - som ju går i Tokyo :) Nu finns tekniken för det, det gjorde det inte 2016.
Joakim88 2018-09-27 12:45
Ett stort Tack Martin Agfors för ett utförligt långt bra svar måste jag säga :)
light 2018-09-27 12:29  
"Fotosidan uppskattar att du diskutera våra artiklar. Håll en god och håll dig till ämnet för bra debattklimat."

Jag misstänker att varje gång ni lägger in en artikel här på första sidan så kopieras citatet ovan in till alla blogginlägg också.

Var god åtgärda.

Merläsning

ANNONS