Artiklar > Rapport från IFA-mässan i Berlin

Rapport från IFA-mässan i Berlin

IFA i Berlin är Europas största mässa för hemelektronik med över 50 välfyllda mässhallar. Vi har tittat närmare på fotoprodukterna på mässan.

Det ska sägas direkt att även om IFA-mässan är extremt stor så saknas många kamera- och objektivtillverkare. Jämfört med vårt besök på IFA 2015 har antalet fotoutställare minskat, exempelvis var inte Nikon med i år. Att Fotosidan ändå besöker mässan beror på att EISA:s prisgala sker i samband med IFA.

För breda hemelektroniktillverkare som Sony, LG och Panasonic är det självklart att delta på IFA. De har varsin egen hall! Det är naturligtvis stort fokus på TV-apparater och nu är det 8K som är det senaste. Det finns visserligen knappt något 8K-material att kolla på förutom egna stillbilder, men alla tillverkare framhåller att 8K-skärmar ger snyggare och mer detaljerad återgivning av 2K- och 4K-material tack vare fler pixlar och avancerad uppskalning.

8K-skärmar hos LG.

I Sony-hallen visades den nya mobiltelefonen Xperia 5 som lanserades på IFA. På fotoavdelningen visades naturligtvis de nya kamerorna A7R IV, A6600 och A6100. Det här reportaget är för övrigt gjort med Sony A7R IV.

I Panasonics hall möttes vi av Batmobilen som gjorde reklam för Panasonics TV-skärmar.

På fotoavdelningen stod naturligtvis de nya spegelfria fullformatskamerorna i fokus. När vi jämför de två första modellerna, Lumix S1 och S1R, med den kommande mer videoorienterade 6K-kameran S1R märks att Panasonic gjort vissa förbättringar av hanteringen. På/av-reglaget har fått en bättre placering kring avtrycket. Greppet är lite rundare utformat. Toppskärmen är av mer modern typ. Läs mer här.

På/av-reglaget har flyttat till avtrycket och det har tillkommit två stora röda rec-knappar på S1R. 

Lumix S1R har en tydligare toppskärm och har fått en skärm som är vrid- och vinklingsbar i fler led. R-modellen är tjockare eftersom det har tillkommit en fläkt som kyler sensor, vilket är vanligt bland professionella kameror.

Sigma fanns också på plats, men utomhus i en liten husvagn. 

Här fanns nästan alla produkter att beskåda och prova, men inte den kompakta fullformatskameran FP. Kameran kommer att premiärvisas på IBC-mässan i Amsterdam som är specialiserad på video.

Sigma har utvecklat flera kompakta objektiv med fast brännvidd och Sony E-fattning. På kameran sitter det senaste objektiv 45 mm f/2,8 DG DN Contemporary som ger mycket hög kvalitetskänsla.

Allt annat än lätt och kompakt är den nya ljusstarka vidvinkeln 35 mm f/1,2 DG DN Art.

Vi räknade till tre Kodak-montrar på mässan. Förklaringen till detta är att Kodaks varumärke licensieras ut till flera olika företag. Det är alltså inte samma företag som gör kamerorna, som skrivarna, som filmerna.

Kodak Pixpro AZ1000 lanserades på Photokina 2018 och har 102 gångers zoomomfång. Kameran tycks inte säljas i Norden.

I den här Kodak-montern var det rätt dött.

Agfa är ett annat klassiskt varumärke som idag också licensieras ut. AgfaPhoto satsar mest på direktbildskameror och portabla skrivare.

De vanliga kameratillverkarna drog ingen större publik, annat var det med tillverkarna av drönarkameror och 360-kameror.

DJI:s monter var stor och välbesökt.

Insta360är en tillverkare av 360-graderskameror.

Easypix är en tämligen okänd kameratillverkare på våra breddgrader. De säljer bland annat kameror för barn.

Allt fler fotografer använder NAS-enheter för lagring av bilder. Synology är en av de mest populära tillverkarna och visade bland annat upp de här två nya modellerna på mässan:

Synology DS620slim och DS1019+. Den förstnämnda är gjord för 2,5-tumsdiskar och tar liten plats på skrivbordet.

Hama är en gammal klassisk tillverkare av fototillbehör. Men idag satsar de mest på tillbehör till mobiler och datorer.

Bilkameror, eller dashcams, är ingen stor grej i Sverige, men något som många har i Ryssland. Kenwood visade upp två modeller.Publicerad 2019-09-09. Läst av 2715 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

2019-09-09 22:50   Marcus Johansson
Roligt att se, Tack! //icepic
2019-09-09 23:55   alf109
Närmare till Berlin än till ett Plank i Vita bergen?????
Svar från froderberg 2019-09-10 00:09
Vad menar du med det? Jag besökte Planket i Stockholm länge och väl i år.
alf109 2019-09-10 01:32
Då har jag missat reportaget du gjorde därifrån, ber om ursäkt i så fall.

Merläsning