Artiklar > Flashbackgrävarna som avslöjade Terje Hellesøs bildfusk får journalistpris

Flashbackgrävarna som avslöjade Terje Hellesøs bildfusk får journalistpris

Sveriges Radios nyinstiftade journalistpris går inte till någon etablerad journalist utan till gruppen på Flashback som grävde fram bildbevis på Terje Hellesøs fusk.

Juryn ger priset Medieormen till gruppen Flashbackgrävarna för att deras arbete är tydliga exempel på crowdsourcing och Journalistik 3.0, det vill när alla personer som vill öppet kan samarbeta.

– Det detektivarbete vi gör skiljer sig en del åt från hur mer traditionella medieredaktioner arbetar. Vårt grävande arbete sker öppet,  "redaktionen" arbetar ideellt utan någon ledning. Vi hjälps åt - utifrån lust, tid och förmåga, förklarar en representant för kollektivet, som har användarnamnet ”Lodjuren” på Flashback till Sveriges Radio.

– För att underlätta för andra att ta del av vårt arbete skapade vi bloggen terjadefoton.wordpress.com där vi löpande har redovisat våra avslöjanden men där vi också har diskuterat olika problem, dels med fokus på själva bildfusket men ibland har vi skrivit också om kringfrågor som till exempel mediernas olika förhållningssätt, skriver Flashbackgrävarna i ett pressmeddelande.

Gruppen skriver också att de kommer att skänka prissumman på 10.000 kronor till organisationen Reportrar utan gränser.

Signaturen Lodjuren tror att anonymiteten har en betydelse:
– Det finns fotografer som har ifrågasatt Terje Hellesø tidigare och då nästan blivit mobbade. Men på Flashback vågar folk mer. Det kan också vara människor som kanske är arbetslösa, har dåligt självförtroende, men som går in och gräver på samma villkor som andra. Nackdelen är att materialet blir spretigt.

Vilka är det som är med och gräver?
– Det var nog både facknördar, allmänna nördar och sådana som jag själv, högskoleutbildade med fotointresse. Det fanns en väldigt stor kompetens, till exempel duktiga biologer som kunde bidra med vetenskapliga inlägg, säger ”Lodjuren” till Sveriges Radio.Publicerad 2011-11-17.

12 Kommentarer

Alric Ljunghager 2011-11-17 10:15  
Länge lever Flashback!
Det glädjer mig mycket att detta kommer upp då jag själv lästa mycket om Terje fallet på FB.

FB har många goda sidor men tyvärr är det dom rasistiska forumen som förknippas med FB. Jag tror det kommer att komma många goda saker från FB framöver med tanke på att folk får uttrycka sig fritt och vara 100% anonyma.
Sen är det en ansvar som skal tas på stort allvar av medlemmarna, vilket det tyvärr inte alltid görs.

Vet du inte vad Flashback.org är så bör du ta en titt!
På FB sitter allt från fifflande drägg till högutbildade professorer, värt att iaktta i alla fall!
Lasse.K 2011-11-17 14:04
Hej!

- Inte att förglömma, många journalister och poliser får sina "tips" från just FB!

Hälsar /Lasse
oreda 2011-11-18 06:13
Att FB förknippas med rasistiska forum har jag aldrig hört talas om, möjligen droger och vissa brottsliga tips så att säga.
Oavsett dessa mindre bra delar av FB är det en fantastisk källa av kunskap.
Det kvittar vad du har för frågor, svaret finns hos FB. Har själv fått hjälp med allt från fel på min bil, till datorstrul och problem med mitt hus!!!

Underbart forum!!

Bra jobbat med Terje-fallet!
MatsÅ 2011-11-18 11:36
Kul att det finns sjyssta folk på FB också, i kontrast till alla otäcka rasistsidor där finns där ute. Hoppas de goda FB folket tar över och slänger ut rasisterna.
xandx 2011-11-18 13:23
Kommer ihåg när FB startades på 90 talet med bulletinen FNA som jag har några nummer av hemma. Tanken var att allt skulle få plats under ett tak dvs rasism, religion, humanism osv.. ,
bebi 2011-11-17 12:08  
Va bra att de fick kredit för sitt profsiga jobb. Det finns hopp .
A.Dent 2011-11-17 13:08  
Kul att vara bland de 800 bidragande deltagarna i den gigantiska flashbacktråden :-D .Det är mitt första (!) journalistpris jag har fått (har extremt svårt att tro att det blir fler).

Det vore intressant om Fotosidan kunde göra en riktig intervju med T.H. Ingen intervju som Kamera&Bild eller de andra mjäkiga intervjuerna utan en som får T.H att redovisa sitt fusk. Vilka blider är terjade? Vilken var den första?
Finns det någon äkta lodjursbild från Mullsjö?
Är vargbilden äkta?
Svar från froderberg 2011-11-17 13:32
Vi ska se vad vi kan göra. Vi bedömde inte att det var möjligt tidigare, men när det gått lite tid kanske det går att få fram en mer uppriktig intervju.
Jägareförbundets Gunnar Glöersen ska inte glömmas bort. Det var väl han som på allvar vågade ifrågasätta äktheten i bilderna, eller?
krukvaext 2011-11-17 15:04
Självklart. Utan Gunnar Glöersen hade vi inte varit där vi är idag.

Men själva utmärkelsen baseras ju på grävandet och samarbetet, crowdsourcingen. Något som då skedde i FB-forumen.

Och inte minst sammanställningen som skedde på terjadefoton-bloggen.
brutusostling 2011-11-20 09:48  
Först vill jag gratulera Flashback-"medarbetarna" till priset för ett fantastiskt arbete.
Men sen tror jag inte en intervju med T.H. ger något alls, tyvärr, däremot skulle en intervju med Flashback-medarbetare och inte minst med Gunnar Glöersen vara otroligt intressant. Den senare ifrågasatte det många av oss som knäpper naturbilder borde ha förstått.
När jag själv första gången såg ett par av lodjursbilderna i maj eller juni gratulerade jag Terje på bloggen – fast de kommentarerna försvann direkt, och när vidvinkelbilden dök upp sa jag till min hustru att jag nog måste byta yrke eller genre, börja plåta männisor i stället, för sådana här bilder kommer jag aldrig att kunna få, jag sa till henne att jag aldrig kommer att kunna vara ute i naturen så mycket.
Kanske borde jag/vi ha reagerat redan på tornseglarbilderna med vidvinkel för flera år sedan. Tornseglare är inte lätta.
Men jag tror helt enkelt att det som skett var otänkbart, både för mig och för nästan alla andra som knäpper naturbilder, att djuren skulle vara inklistrade. Lika otänkbart var det att de långa bloggtexterna bara var fejk, fiktion.
Därför heder åt Flashback – och åt jägaren som utifrån sunt förnuft påpekade att kejsaren var naken.
KGS 2011-11-20 15:14  
Kul! Jag råkade vara på FB den natten som allt grävdes fram, fast av helt andra orsaker. Fascinerande att se hur de avslöjade bild efter bild. Hade inte sett många av dem innan, och när jag läste att en naturfotograf går ut för att fotografera lodjur beväpnad med ett fish-eye, ja då garvade jag högt mitt i natten. Vem ska ta emot priset, eller går det direkt till reportrar utan gränser?
Canyon 2011-11-20 23:57  
Flashback rules! Imponerande grävlingsarbete.
Dock kommer Terje Hellesö mycket snart att återuppstå (från de döda?) som den allom regerande naturfoto-gurun med många tillbedjare. Jag vet inte, ärligt talat, om det är bra eller dåligt - han är dock jävligt bra utan lodjur!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS