Annons
Artiklar > Terje Hellesø anklagas för textstölder

Terje Hellesø anklagas för textstölder

Foto: Magnus Fröderberg

 

Naturfotografen Terje Hellesø som tidigare erkänt omfattande bildmanipulation misstänks nu av den anonyma grävgruppen Terjade foton för flera textstölder.

Gruppen Terjade foton uppger att en artikel i Camera Natura 1996 och ett kapitel i boken "Mitt liv i ljuset" har stora likheter med två kapitel ur boken Island: resehandbok till sagornas och vulkanernas ö av Eric Karlsson. Länk

Uppdatering: Författaren Eric Karlsson uppger till SR Jönköping att en sida i Terje Hellesøs bok "Mitt liv i ljuset" stämmer ordagrant med hans bok och andra sidor har mycket stora likheter. Han uppger också att Terje nyligen hörde av sig och bad om retroaktivt tillstånd. Länk

Även på Terje Hellesøs blogg ska det förekomma misstänkta texter enligt gruppen Terjade foton. 67 procent av Terjes Hellesøs fotografiska manifest, 24 texter, påstås vara citat från kända fotografer som Albert Einstein, Stephen Shore, Samuel Ichiye Hayakawa, Ernst Haas, Pete Turner, Ansel Adams, Frank Roy Fraprie och Edward Weston. Länk

Tre längre texter på bloggen kallade Bildkomposition, Perspektivet i bilden samt Med ljuset som penna uppges härstamma från en bok utgiven av Kodak 1979. Länk

I en intervju med SR Jönköping förnekar Terje Hellesø att han skulle ha tagit andras texter utan att ange källa.
– Ren, skär lögn. Jag stjäl inte texter, jag tar inga texter heller. Om det finns texter som härleder till någon annan som skrivit något så är det högst omedvetet från min sida, säger han till SR Jönköping.
Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2012-04-18. Läst av 20355 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-04-18 00:24   phool
[...] Det är så svårt att inte ogilla honom. Hur han kunde ljuga utan att blinka, om och om igen, hittade på en massa namn till sina fantasidjur. [...](inlägget redigerat av moderator)
Weronica Lindholm 2012-04-22 10:00
Nu är det tragiskt tycker jag, får ont i magen ibland på hur vissa gräver sin egna grav. Det är en sak att härma, ta efter och det gör vi alla men att fuska, ljuga och nu kopiera. För mycket. det gör ont att läsa men han är en vuxen individ.
2012-04-18 00:50   Alf Johansson
Jag kan väl tycka att nyhetsvärdet med Hellesø är en smula överspelat vid det här laget. Det är ju redan fastslaget att han fuskat med sina bilder, lite trist om fotosidans ingångssida börjar likna löpen från våra kvällstidningar kan jag tycka. Försök lyfta fram lite intressant fotografi i stället.
Avslutat Medlemskap 2012-04-18 01:10
Jag tycker inte det. Han har ju "kommit undan" genom att fortsätta att ljuga och försöka sprida en bild att det bara var några bilder på lodjur, när det snarare är systematiskt bedrägeri med allt vad karln företar sig och det visar sig att det alltid har varit så sedan långt tillbaka.

Jag lyssnade på intervjun i Radio Jönköping där han blåljuger och säger att han inte stulit texter när det bara är att läsa innantill riktigt långa textstycken som är ordagranna översättningar från andra fotoböcker.

Att det "bara" är 67% av det han skrivit i "manifsten" som är plagiat beror nog mest på att det bara är så mycket som hittats och bevisats ännu.

Tråkigt att journalisten släppte honom så lätt i radiointervjun, hon kunde ju bara ha citerat texterna och frågat varför han ljuger. Det är ju så solklara bevis.

Affären Hellesö är inte bara några fejkade bilder, utan en ohederlig person som ljuger och bedrar i allt han företar sig och nu försöker fortsätta som ansedd naturfotograf. Senast idag skrev han ytterligare dynga på sin blogg att han smutskastas och ljugs om och att det beror på avundsjuka.

Det är definitivt inte överspelat.
Anders F. Eriksson 2012-04-18 01:54
Bildfusket är sedan länge överspelat (trots att han inte som han sa har rett ut allt), men nu verkar det som om han inte heller författat sina texter själv. Det är förvisso trist, men ändå en nyhet inom svensk fotografi.

Det vore konstigt om FS inte skrev om sånt här.
Alf Johansson 2012-04-18 02:04
Överspelat?
Färdigspelat skulle jag väl vilja uttrycka det som.
Alla vet väl vid det här laget att han är en fuskare?
Och om han snott ytterligare upphovsrättsskyddat material är väl egentligen mest en sak mellan honom och upphovsrättsinnehavaren?

Att han inte visat sig kunna hantera situationen utan gjort sig själv till offer tyder väl på att han kanske inte mår så förfärligt bra för att uttrycka det på ett sätt som inte censureras av red.

För övrigt kan jag tycka att även en del av de mest ihärdiga i debatten hamnar ganska nära rättshaveri. Om man har att göra med en person som inte kan (eller vill) erkänna sina egna misstag eller sitt eget fuskande är det som regel ganska lönlöst att försöka avkräva vederbörande någon form av avbön. Det bästa är nog att försöka gå vidare med sitt eget liv.
2012-04-18 01:35   esbtse
Alla författare använder tester från andra medvetet eller omedvetet. Inget konstigt med det.
Avslutat Medlemskap 2012-04-18 01:44
Vet du vad det handlar om?
Det är inte små korta stycken, utan långa textavsnitt ord för ord exakt avskrivna ur fotoläroböcker. Merparten av det han skriver som sina fotoideer är inte hans egna!

Sedan dessutom en avskrivning av en tolkning av Snorres Edda från en resehandbok i en egen bok.

Alla författare använder andras texter" - dumheter. Det Terje sysslar med är rent plagiat för att han ska framstå som duktig och kunnig, men det är inte han som kommit på det eller formulerat det.
esbtse 2012-04-18 11:00
Läs några läroböcker och texter om fotografi, så ser du själv hur ofta referenser anges.
I akademsik literatur angivs referenser stritk. Text och ideer i fotoläreböcker anses nog som allmängods av författarna.
Heikkinen 2012-04-18 20:41
Det är klart att meningar kan vara exakt likadana men inte som i det här fallet när LÅNGA stycken är exakt på orden likadana.
2012-04-18 02:34   präntare
Hur man som somliga kan fastna i gammal dynga det begriper inte jag. Livet är alldeles för kort och värdefullt, bör alltså levas framåt. Föv så borde tycker jag medlemar i anonyma grävgrupppen " döpas om till anonyma trippelarslen terjade foton" och söka hjälp hos någon terapeupt. Anonymitet är fegt, farligt och oärligt det skadar demokratin och för all del den som drabbas av det, vi har sk åsiktsfrihet i sverige, dessa personer bör stå upp för det istället för att som nu gömma sig i dimma.
Med vänlig hälsning
Num Wistbacka 2012-04-18 09:33
Gillas! +1
henkrikroos 2012-04-18 10:05
Inte för att jag egentligen känner att jag måste kommentera.
Men för att få åtminstone NÅGON att se vad jag skriver.

Jag är inte anonym.

Men jag tackar för att du kallar mig trippelarsle. Det är väl sånt som man med all rätt får göra, när man inte är anonym. :)
Med vänlig hälsning.
präntare 2012-04-19 02:41
Gruppen kallas i rubriken till denna artikel för just anonyma grävgruppen terjade foton. Och då tänker man att den just är anonym. Anonyma eller inte så får gruppen stå ut med att jag tycker just det jag skrev. För att har man inget bättre för sig i livet att göra, än att ägna sig åt, skall vi kalla det för en modern häxjakt på en enskild människa. Och därigenom kanske totalt tillintetgöra denna person. Så tycker jag, är man inte värd att kallas annat än vid detta vokabulär jag använde i mitt inlägg riktat till gruppen, anonyma grävgruppen terjade foton. För övrigt undrar jag hur många ggr vi var och en här i livet ägnar oss åt just plagiat av både bild och text. Det sker kanske då omedvetet men av den anledningen att vi är inte unikare än så utan tänker understundom lika. Nu lämnar jag detta ämne och går vidare i livet, natt blir dag och natt igen och snart står man vid slutet och blickar tillbaka på sin levnad med ett sött leende på sina läppar totalt befriat från bitterhet.

Med vänlig hälsning
Hans-Åke Öhlin
Magnus Clarén 2012-04-24 20:42
Må så vara att vi alla någon gång begår plagiarism (har jag för mig det kallas i detta sammanhanget) men vare sig det är medvetet eller omedvetet är där en stor skillnad mellan det och att med berått mod stjäla andras(!!!) bilder och klippa in dem i sina egna och fortfarande vidhålla att de är omodifierade, att stjäla långa stycken av andras texter verbatim(!!!) och utge sig för att ha skrivit det själv och sedan ha mage att framställa sig själv som ett oskyldigt offer och försöka fortsätta som seriös fotograf!

Nej, enstaka snedsteg, medvetna eller omedvetna, må vara sin sak men fy hundingen (för att bespara Mod. en redigering) för sådana usla bedragare som Hellesø! Förpassa honom till någon undanskymd vrå och fram för någon av de riktigt duktiga, ÄRLIGA fotografer som finns inom hobbyn/yrket!

M.v.h.
/Magnus
2012-04-18 03:59   Carpe Noctum
Ni som inte tycker att det är så märkvärdigt kan ju relatera till om Lundell snodde en hel refräng av Springsteen. Tror inte att det skulle gillas så mycket.
bassa 2012-04-18 05:46
Det var väl ett dåligt exempel ändå.Många hävdar ju att Ulf Lundell har snott melodin till öppna lanskap, från Lars August Lundhs vårsång .Hör hur västanvinden susar. Gogla på Hör hur västanvinden susar Ulf Lundell
/ Bengt
2012-04-18 07:37   Splanky
Ytterligare en tråd som får ett visst klientels liv att blomstra...
2012-04-18 08:17   Leffe Motala
Känns som blaha blaha detta, låt kvällstidningarna stå för sensationsrubrikerna. På fotosidan kan vi väl diskutera bilder?!
Är dessutom allergisk mot anonyma grupper!
//Leffe
bromesko 2012-04-18 08:32
Håller fullständigt med. Fotosidan ska i första hand diskutera fotografi, fototeknik och det som rör den här intressegruppen. Redaktionen får ta ställning här och visa om man kan motstå ytterligare en kilometerlång tråd.
Låt skvallerpressen sköta detta.
Svar från froderberg 2012-04-18 09:48
Vi på Fotosidan anser att fotobloggar och fotoböcker är relevanta för en fotosajt.
x-country 2012-04-18 10:14
Håller med Magnus F till 100%. Det är i allra högsta grad relevant. Hur svårt kan det vara? Man måste inte läsa alla nyheter på Fotosidan. Livet går vidare, scrolla vidare.
2012-04-18 08:55   Num Wistbacka
Okay... Nu tycker jag att "Terjade foton" har lite för lite att göra.... Plagiering är inte bra, men kom igen: Om ni vill leta plagiat, gör det på något mer relevant. Det finns texter där ute, med långt mera betydelse än Terjes berättelser, som säkerligen i viss mån är plagierade på ett eller annat sätt. Detta är bara ett desperat påtryck av folk som inte har något annat att göra än att smutskasta en enda person. Jag säger inte att det som Terje gjort (om detta är sant) är rätt, men jag tycker att det känns löjligt att det skall gnällas om detta.

Själv kommer jag föresten att alltid mobba och smutskasta G. W. Bush, men det är för att hans... "misstag" har/hade långt mer betydelse för omvärlden än några förfalskade texter av en Norsk-Svensk fotograf.
Leffe Motala 2012-04-18 09:20
Mycket bra skrivet!!
//Leffe
esbtse 2012-04-18 10:57
Hellt rätt.
Det går inte att skriva något om bild utan att använda ideer och texter från andra bildteoretiker och fotografer. Jag har läst många av dessa böcker från 40-talet och frammåt. Referenser lämnas mycket sällan utan de använder ideer fritt, Det är i den akademsiska literaturen som referensanvisningar används strikt.

Vill denna grupp göra någon nytta. Börja granska de politiker som har sänkt pension och arbetslösersättningar. Vad vinner de personligen på detta?
/Thomas
krukvaext 2012-04-18 12:46
Nu bildades ju gruppen i samband med Terjes ageranden, så då är det väl rätt naturligt att de fortsätter luska vidare i denna mystiska man som väver samman en karriär av stölder av diverse slag. Det är väl bra att det kommer upp på tal, istället för att bara skyffla undan det?

Finns säkerligen andra grupper och personer som granskar diverse politiker, förstår inte vad Terjade foton har att göra med det, överhuvudtaget.
Num Wistbacka 2012-04-19 15:04
@ Erik Petterson

Nu läste du inte mitt argument/liknelse tillräckligt noga, eller så förstod du den inte:

Det är klart att det finns andra som redan sitter och undersöker politiker och dylikt, och min poäng var att det är betydligt viktigare att man satte resurser, såväl lagliga som olagliga, på att se till att sådant som faktiskt har betydelse för världens existens tillrättavisas och kommer fram i rampljuset. Inget så makabert som lite text i en fotobok behöver denna nedlagda tid som denna "grävgrupp" har satt ner..

Visst är det rätt att orginalförfattarna får sin royalty ifall han tagit texterna ordagrant, men att säga att de andra författarna ÄGER ideerna är bara absurt. Då blir det USA över det hela...

Om du vill ha exempel på något riktigt idiotiskt gällande plagiatregler så är den akademiska världen ett underverk (ironiskt menat):

Skriver jag en avhandling eller artikel och sedan använder samma text eller data i en annan artikel så kommer jag att anklagas för plagiering på mig själv enligt de akademiska skrivreglerna. Jag är faktiskt tvungen att källhänvisa till min tidigare skrivna artikel för att få använda mina egna ideer och tankar i en annan artikel. Och då har det verkligen gått för långt gällande regler.

Sorry för off-topic!
2012-04-18 09:16   Thomas E Beckmann
Suck.
Börjar med knappnål och slutar med silverskål, sades det i min uppfostran !
Det verkar tyvärr stämma än idag.
Mamaya 2012-04-18 09:34
Detta är ju en nyhet, det är klart att Fotosidan ska skriva om nyheter. Ni som inte tycker det, varför läste ni det här om Terje och till och med kommenterade det? Då måste det ju vara av intresse även för er.
Jag tycker att det hade ett högt läsvärde. Särskilt som jag äger två av hans böcker och imponerats av att han inte bara är en duktig fotograf utan även en god skribent. Nu får jag ändra min uppfattning även på det området.
Num Wistbacka 2012-04-18 09:41
Nu, Berit, har du nog besvarat/kommenterat fel inlägg... Diskussionen om artikelns nyhetsvärde hittas längre upp i kommentarerna.

Mvh
Num
Pistol-Pete 2012-04-18 20:18
Jag fattade ändå Berit... tror säker många andra också kopplar rätt!
2012-04-18 09:55   MrKarisma
Jag undrar allt hur Terje mår just nu.. Han måste ju vara helt knäckt.. Men det är så konstigt att han bara inte erkände textstölden också när bildstölderna kom fram? Konstigt..
PMD 2012-04-18 14:11
Hellesø har ju förklarat det inte går att knäcka honom, så det är nog ingen fara ...
Thomas E Beckmann 2012-04-19 00:51
Kul med många kommentarer på "min sida" :\
2012-04-18 09:56   Damm på sensorn
Största problemet för Terje är inte att han har manipulerat bilder eller som nu kopierat texter, problemet är att han nu saknar all form av trovärdighet.
2012-04-18 10:06   Kijana
Försvarar inte plagiat av texter (och bilder) men tycker inte heller att man ska sparka på någon som redan ligger. (Ingen kritik mot att FS-red lagt ut nyheten här.)
Men om det nu är så att Terje Hellesö har översatt engelska texter till svenska så har han inte plagierat, vad jag kan förstå. En översättning är ju i lagens mening ett självständigt upphovsrättsskyddat verk. Om Hellesö sedan frågat författarna bakom de texter han översatt om tillstånd är en annan sak, det är väl i så fall där han har felat.
ekfeldt 2012-04-18 10:12
Jag håller med.
Num Wistbacka 2012-04-18 10:20
Jag börjar med att säga att jag inte läst texterna som detta handlar om, men rent tekniskt är all form av översättning och kopiering av andras texter klassade som plagiat ifall inte hänvisning till orginalmaterialet finns i texten (fotnot, fullständig källhänvisning m.m.). Översättningar måste också hänvisas om det är direkta översättningar eller ens liknar orginalmaterialet alltför mycket.

Citeringar fungerar likadant. Jag måste hänvisa till orginalförfattaren om jag citerar. Dessutom får jag inte ens rätta till stavfel: citat skall vara exakta.

Han behöver inget tillstånd från de andra fotograferna, om han hänvisar korrekt.
xlxl67 2012-04-18 19:39
Man anger alltid källa. Speciellt om man kopierar det mesta av det man skriver o så viktiga delar...
Pistol-Pete 2012-04-18 20:20
Ja... kopierar man får man väl ta och pränta dit ett par citattecken också va?
Kijana 2012-04-18 21:35
Vi pratar tydligen om olika saker. En översättning av såväl skönlitteratur som fackböcker är just en översättning och inte ett plagiat. Som översättning, med tillstånd från den ursprunglige upphovsmannen/-kvinnan, är översättningen ett självständigt upphovsrättsskyddat verk.

Citat som är av rimlig längd är en annan sak, där ska förstås källan anges.
Erik Mofjell 2012-04-19 11:50
Vill bara påpeka att samtliga texter i Bildskaparens manifest står inom citationstecken. Det är således citat.
Num Wistbacka 2012-04-19 15:11
Räknas det som översättning, betyder det att han inte skrivit om det med egen tolkning. Då är det ett citat. Då skall det stämplas med citatstecken och även markeras med "min översättning" antingen genom fotnot eller parentes.

Gör han däremot en fritt formulerad översättning, dvs. en tolkning av en annan författare, så behöver han inte sätta något innanför citatstecken. Han måste däremot hänvisa till den andra författaren.

Det svåra här är att vi sällan har fullständigt egna ideer. Dessutom kan vi en massa saker som vi inte har källor på. Upplever detta problem nu när jag skriver uppsatser i ekonomi där jag ser och upplever en massa saker angående marknadsföring runt omkring mig. Men hur källhänvisar jag till sådant som jag bara uppfattar och ser så fort som jag går in i en butik?

Vilka tankar och ideer "äger" vi och vilka är allmänna uppfattningar?
2012-04-18 10:10   ekfeldt
Nyhetsvärdet för mig består i att jag läser texten för att jag undrar vad han anklagas för, för han är ju en ganska känd profil vid det här laget.
Jag tycker att det hela innehåller ett visst värde för att se vad som händer med personer som stjäl "mediala komponenter".
Jag vill ju ha en viss bekräftelse på att jag kan få upprättelse vid en ev. tvist.
Värdet i uppbådet av anonyma & icke anonyma smutskastelser intresserar mig inte alls. Det känns bara förlegat och uråldrigt att, innan man själv fått fakta presenterat, döma en person.
Det står ju faktiskt "anklagad"; Inte "dömd".
..men som sagt; Det största värdet för mig ligger i att få reda på att jag kan få rätt i en ev. tvist om upphovsrätten om mina bilder.
Nu kanske inte alla bryr sig så mkt om sina alster blir stulna men det är väl högst individuellt antar jag.
2012-04-18 13:42   Jottas
tänker osökt på ett citat från ett South Park -avsnitt om World of Warcraft- spelare.. "how to kill someone who has no life".

Vilket scoop dom kommer med, verkligen genomarbetat och relevant... hrm kanske inte.

Sen så skulle jag vilja se den som inte har liknande texter när det handlar om fakta eller tillvägagångssätt, som tex bildkomp., där det just bygger på att beskriva ett nästan lagstadgat sätt att utföra just den uppgiften. Eller fakta i andra sammanhang.
2012-04-18 14:08   Calle S
Det är högst relevant att en av Sveriges, eller snarare Nordens, mest tongivande naturfotografer, som inte bara gjort sig känd genom sina bilder utan även genom sitt resonemang, sina tankar och sitt resonerade om fotografi och som har hållit ett otal kurser, föredrag och workshops blir uppmärksammad på grund av sin hantering av, uppenbarligen, andras texter.
xlxl67 2012-04-18 19:41
Bra skrivet.
2012-04-18 16:11   Alf Johansson
Magnus, jag tycker faktiskt att detta inlägg är ett lågvattenmärke. Om det fastslås att han även snott texter kunde du givetvis skriva en blänkare om detta. Men har inte denne man utsatts för tillräckligt mycket spott och spe redan? Hans förtroende är ju redan förbrukat så värdet av nya eventuella avslöjanden är väl ganska ringa?

det enda resultatet med detta är väl att väcka upp ett antal troll så att denna Terjehistoria får nytt bränsle och kommer att uppta ytterligare en massa plats och uppmärksamhet på fotosidan?

En person som kraschat hela sitt liv i princip, var finns nödvändigheten av att stampa ned honom ytterligare längre ned i skiten? Jag har förståelse för att folk som inte har något vettigare för sig kanske tycker att detta detektivarbete är spännande, men tillför detta nya egentligen något till fotosidan mer än ett konstaterande att en redan konstaterad fuskare kanske fuskat ännu mera?

Du skulle ju däremot som journalist kunna göra en intressant krönika om hur en mycket duktig naturfotograf, för det är nog de flesta ense om att han var, kan försätta sig själv i en sådan situation han gjort? Varför försätter sig en framgångsrik och duktig fotograf och vad jag förstått inspirerande föredragshållare och kursledare i en sådan situation som totalt raserar hans liv? Vilka krafter är det som driver en person fram till detta, och vilken personlighetstyp löper risk för att hamna i detta?

Det finns ju fler framgångsrika fotografer som hamnat i ungefär liknande situationer? Eller när en sådan gigant som till och med Bob Dylan visat sig plagiera både bilder och texter, en man som redan är bland de mest upphöjda, vad är psykologin bakom? Detta skulle däremot kunna bli något intressant.
Leffe Motala 2012-04-18 16:42
Mycket bra Alf.
Jag känner inte Terje personligen, försvarar heller inga plagiat, men jag kan känna med honom och hans familj.

Låt historien visa vilka fel som begåtts, men kasta inte ved på brasan, den brinner ändå.
/Leffe
Emil-G 2012-04-18 17:05
Varför skall detta inte uppmärksammas? Av hänsyn till Terje? Bah!

Han har flera gånger förnekat allt fusk, han har inte gett med sig förrän han överbevisats bild för bild och han har t.o.m. stämt andra konstnärer för plagiat av hans bilder. Han vägrar dessutom att uppge exakt hur länge det har pågått, hur många bilder han har fejkat eller hur mycket pengar han tjänat på det. Det är han själv som satt sig i skiten, inte fotosidan, inte flashback, inte grävargruppen utan han själv.

Det är han själv som är feg som inte står för vad han gjort, inte några anonyma datanördar.
Svar från froderberg 2012-04-18 18:23
Vi har fått en del kritik för att vi inte skrivit om varje nytt bildavslöjande. Vi har inte tyckt att det varit så stort nyhetsvärde med ytterligare enskilda bildfusk. Det här är däremot en ny sak. Det rör texter, vissa av dem publicerade efter att Terje erkände bildfusk. Eftersom Terjes böcker och texter har så stor spridning inom den svenska fotovärlden har detta ett tillräckligt stort nyhetsvärde.

Jag har tidigare skrivit en del om möjliga orsaker till att Terje hamnat i den här situationen. Det blir dock lite spekulativt eftersom Terje inte är där än att han riktigt vet och kan se klart på saken. Jag vet mer om den här saken än jag kan skiva just nu genom mina kontakter med Terje, hans fru och andra i närhet.
Frans Erasmie 2012-04-18 19:02
Håller med dig till 100% Alf.
Själv tvivlade jag i början, ville väl inte tro. Blev övertygad om fusket. (skriver det eftersom annars kommer någon av de skadeglada säga det) Men sen då? De som inte kan sluta grotta ner sig i det känns som ganska sorgliga individer, nu pratar jag inte om textstölderna som också är bra att de kommer fram, men folk som fortsatt spyr ut sitt hat och inte inser att det inte tjänar något till. Räcker det inte för dem, eller känner de sig bättre när de har någon att klanka ner på som så uppenbart istället skulle behöva hjälp.
Alf Johansson 2012-04-18 23:33
Magnus, om du sitter inne med kunskapen som du säger att:
"Terje inte är där än att han riktigt vet och kan se klart på saken. Jag vet mer om den här saken än jag kan skiva just nu genom mina kontakter med Terje, hans fru och andra i närhet."
Så tycker jag att det är extra beklagligt att du inte tar lite hänsyn till detta och "väntar" tills dess att tiden i så fall blir mogen? Om inte annat av ren medmänsklighet. Jag tycker inte att fotosidan behöver sänka sig till en nivå som för tankarna till hur kvällspressen brukar braka på som en skock elefanter i en porslinsbutik.
Märk väl, detta är inget försvar av vad Terje gjort och eventuellt kanske gjort utan bara en efterlysning om lite vanlig hederlig empati.
Svar från froderberg 2012-04-19 11:59
Alf, jag förstår inte din logik. Min uppgift som journalist är att rapportera relevanta sakförhållanden. Det finns dem som hävdar att journalister ska vara helt konsekvensneutrala, men jag tillhör inte den skolan. Jag kan inte se att vi förvärrar hans situation genom att publicera detta. Däremot känns det inte rätt i att spekulera i vad som är orsaken förrän det går att göra en analys. Terje har sagt att han känt en press att prestera och det är ett ämne som vi kan ta upp rent allmänt.
2012-04-18 17:24   Kenneth Liljeholm
Inget synd om Terje,han ska granskas tills han erkänner allt sitt fusk.
Nw2 2012-04-18 20:16
Vem gjorde dig till Domare,Jury & Bödel?
Kenneth Liljeholm 2012-04-18 22:39
Jag själv.
2012-04-18 18:01   jacglenphoto©
Det finns massor med böcker som har likheter och där texter är hämtade från andra ställen osv men ... varför lägga ner mer tid på Terje när det finns andra som förtjänar det mediala utrymmet mer?
Det Terje gjort tidigare får nog tyvärr betecknas som inte helt igenom ärligt vilket gör att en mängd nuvarande duktiga fotografer - och nu blir det väl även skribenter som får stå till svars när deras saker ifrågasätts pga hans fusk och bedrägeri.
Han säger att han inte tagit några texter ... han sa att han inte klonat in lodjur heller ....

Lägg han i malpåse tills han kommit med nåt nytt och ärligt ...
2012-04-18 18:42   xandx
Vem är Terje Hellesø?
Hankki 2012-04-18 22:52
En fallen Gud för naturfotografer, som inte var så helig som alla trodde.
Num Wistbacka 2012-04-19 15:16
Trolling accomplished! Ha-haa! ^^

Gillas, Gibek! +1
2012-04-18 19:19   pechblande
Så hysteriskt roligt att läsa alla "det är väl inte så farligt att sno lite text" - nej men om en trettonårig tjej lånar er oinspirerade bild till sin blogg skickar ni fakturor på femsiffriga belopp.
Way to go att leva upp till bilden av fotografer som självförhärligande grupp "konstnärer" utan självinsikt.
2012-04-18 19:39   lekberg
Intressant problem - anklaga någon för citatstöld för att han använt "Less is more". Jag visste inte, och jag tvivlar på att någon visste, att det finns en upphovsman. Då får man hänga ut många, finns det någon som inte använt uttrycket? Bäst att hålla tyst.
lekberg 2012-04-18 21:41
Bara för att undvika missförstånd - jag försvarar absolut inte det TH har gjort. Däremot får artikeln från de grävande, och de efterföljande kommentarerna, mig att fundera på var gränsen egentligen går mellan berättigad kritik och klander resp ren häxjakt?
krukvaext 2012-04-18 21:55
Vad definierar du exakt som häxjakt gällande just denna situation? Det är väl alltid bra att saker och ting ska komma fram, förstår inte riktigt varför man ska släta över saker bara för att personen i fråga även tidigare har ägnat sig utav stölder, något som han då självfallet fick kritik för.

Nu då när nästa grej har framkommit, ska man då bara ta det med en klackspark och mena att "han har ju det nog svårt, skit samma vad han har gjort?" Nu riktas ju inte denna text personligen mot dig, utan mer generellt till vissas inställningar gentemot vad han har gjort, så ta inte åt dig :)
2012-04-18 19:43   Tgoe
Varför inte skriva lite om allt bra han har gjort istället och vem är inte felfri
Svar från froderberg 2012-04-18 19:45
Vi har skrivit en del gott om Terje Hellesø tidigare. Men nu är han inte aktuell i några positiva sammanhang.
Jonathan Björklund 2012-04-18 20:41
Förstår inte hur folk fortfarande tar han i försvar, allt han gjort verkar vara bluff och båg. Få han bort för gott från fotografins rum.
Nikonetha 2012-04-19 07:40
Problemet som jag ser det är väl att vi inte längre vet vad för bra saker han gjort. Han blir påkommen med sitt klipp- och klistrande och nekar ihärdigt tills överbevisningen blir för stor och då erkänner han endast det som är bevisat och utom allt tvivel. Nu visar det sig att han tagit en författares ord och gjort till sina. Utan någon källhänvisning, utan i princip plagierat rakt av...
Klart Fotosidan, som är den största samlingsplatsen för fotografer i Sverige skall skriva om detta. Vore väl tjänstefel annars.
Num Wistbacka 2012-04-19 15:20
Jag tar inte honom i försvar! Jag tycker det är fel att han plagierat och gjort montage-naturbilder.

Men det är skillnad på att uppmärksamma detta, och sedan bara fortsätta smutskasta personen i fråga, speciellt efter att personen i fråga erkännt.

Jag tycker att vissa av kommentarerna här är väldigt... trångsynta och inhumana.
krukvaext 2012-04-19 15:36
Plagieringarna har han inte erkänt, som du kanske har märkt av i denna artikel.

Vad exakt har han erkänt? Egentligen?
Num Wistbacka 2012-04-19 15:44
Ja du har rätt: Han har inte erkännt plagieringen ännu. Men han erkände sitt bildfusk till sist.
krukvaext 2012-04-19 15:51
Visst, han erkände det som han omöjligt kunde neka. Men han har fortfarande bara erkänt terjningar som var gjorda efter dec 2010, samt då den som var enligt egen utsago hans "första" och enda pre 2010-manipulation, den som gjorde år 2005. Något som då inte stämmer, vilket gör att hans s.k. erkännande inte riktigt innehar något vidare värde.
Num Wistbacka 2012-04-19 16:26
Var god och inte använd det uttrycket: Det är en sak som jag anser är rent av idiotiskt och inhumant att tillåta ett sådant uttryck som "att terja"....
krukvaext 2012-04-19 17:52
Språkrådet verkade inte ha några större problem i alla fulla fall. Hoppa av din höga häst nu.
arli 2012-04-19 17:54
Nu väger din åsikt i frågan om det nya uttrycket "att treja" mycket lättare än DN's kultursida som aktivt tar upp det som redan etablerat. Att vara pionjär som Terje har sina sidor - man kan få ge namn åt nya företelser.

http://www.dn.se/kultur-noje/terja-med-bland-arets-nyord

[svaretgäller Num Wistbackas inlägg, det kom ett annat svar mellan]
Num Wistbacka 2012-04-19 18:07
@ Arne

Det var det jag menade: Det är/var rent idiotiskt att tillåta det uttrycket... -,-
Anders F. Eriksson 2012-04-19 18:28
@num Menar du att Fotosidan inte borde tillåta att vi skriver "terja", eller att det inte borde vara tillåtet rent generellt?
arli 2012-04-19 18:55
... för att förtydliga så tycker jag och många andra att uttrycket "att terja" är tillåtet, användbart och sammanfattar på ett utmärkt sätt vad Terje gjort sig känd för.

Passar även in på skrivna alster där innehållet kopierats från någon annan utan angivande av eller tillstånd från källan.

[blev otydligt vem jag svarade i förra inlägget - sorry - my bad ]
Num Wistbacka 2012-04-19 19:16
@ Anders och Arne

Men herregud.... Klart att Fotosidan inte kan förbjuda ett enskillt ord som inte anses vara förolämpande och som är godkänt av Språkrådet.

Det jag menade är att jag tycker att ordet "Terja"inte borde ha blivit godkänd av Språkrådet.

Så med Arnes logik borde vi göra om begreppet "att begå massmord på ö, där unga och barn dödas, i kombination med mordförsök genom fosfor-baserad bilbomb" borde bytas till "att brejvika"?

Okej. Jag vet! Jag tog ett väldigt dåligt exempel, men jag valde att överdriva för att få fram illogiken (i.m.h.o.) med att göra begrepp utgående från personliga misstag/attentat/klåperier m.m.
krukvaext 2012-04-19 19:25
@Num: Kanske den mest idiotiska, ogenomtänkta kommentaren jag har sett på länge. Tänk efter nästa gång innan du skriver något.
Num Wistbacka 2012-04-19 19:43
Kom igen! Jag erkände t.o.m. att detta var i grövsta laget, men att det var för att överdriva hela konceptet. Eller syftade du på något annat än det som hade med "norrmannen" att göra?

Tillägg: Ja! Det är rent av idiotiskt att skriva så, och hela jämförelsen är i det mest absurda grövsta, dumma, idiotiska laget man kan tänka sig. Men jag valde det med flit för att kraftigt få fram detta med att skapa begrepp utgående från händelser. Jag skulle hata om någon faktiskt valde att prata om "att brejvika", och jag skulle bli lika sur på detta som när någon pratar om "att terja".
2012-04-18 22:04   Jeremiah2
När det gick loss sist; om alla "terjade" djurbilder uppmanade jag Terje att skänka sin fotoutrustning till den 16åriga skolelev som han ljög rätt upp i synen om sitt foto och att han efter detta borde söka till Volvos monteringsband för sitt uppehälle.

jag vidhåller att det borde vara en bra lösning.

Hade jag haft nån av hans böcker hade den fått brinna.

Skall fan läsa sånt fuskverk.
2012-04-18 23:59   Frans Erasmie
Bara att konstatera att det går inte att föra en vettig diskussion angående Terje och fuskandet som ju är ett symptom på något som alla företelser är.
De som bara vill hata och inte är intresserade av analys och inte kan få nog av det är för många. Riktigt trist.
Där borde fotosidan kunna föra detta till en annan nivå än där vi ligger nu där man kan diskutera varför detta kan ha skett och varför med en vettig analys och en diskussion där man inte bara spyr ut hat på förskolenivå utan där man kan förklara varför och hur det har skett. Sedan kanske denna "affär" går att avsluta en gång för alla.
Pistol-Pete 2012-04-19 06:12
Det är väl inte FS fel att diskussionen blir som den blir... det ansvaret borde väl ligga på medlemmarna. Enligt den principen skulle ju inte Aftonbladet publicera en enda nyhet. Har du läst kommentarerna där eller?

Nä, slappna av och se det som underhållning. Jag tycker det är kul (eller trist) att läsa hur folk för sig i sådana här sammanhang. Oavsett så läser man... lika bra att hämta cola och popcorn.

Tycker det är humor att detta inte skulle vara en nyhet inom foto?? Den verkar ju engagera väldigt många läsare. Intressant att man skulle bli "befriad" från media om man gjort tillräckligt mycket dumt. Då får man inte gräva fram mer? För att personen redan ligger? Konstigt... Sedan är ju personliga påhopp allvarligt i sig. Men det borde väl de flesta fatta, att kränkningar håller man helt enkelt inte på med!

Mvh/Peter
2012-04-19 07:07   Splanky
Tror Chefredaktörens iver över att få Fotosidan så snarlik seriösa Aftonbladet samt andra kvällsblaskor som möjligt bottnar i en längtan att få läsa alla intelligenta inlägg av medlemmar som nu åter fått innehåll i sina liv igen.
Vilken tur att Terje finns!
Hur kan man älska att trampa och sticka knivar i någon som redan ligger platt? Är det ett utlopp för ett onyanserat trist liv?

Att Terje gjort bort sig och gjort många besvikna är trist.
Men tycker ni inte att det räcker nu med hat eller är det någon form av kick som uppstår att älta denna tragik?
PMD 2012-04-19 08:50
Speciellt mycket hat har jag faktiskt inte sett i Fotosidans rapportering.
2012-04-19 07:20   Calle S
Jag är faktiskt helt ärligt förvånad över att folk tycker det är konstigt att Fotosidan skriver om detta, att man anser att det är fel att ta upp det och att det skulle lukta kvällspress.
Det finns _inget_ i artikeln som sparkar på Terje eller medvetet misskrediterar honom. Man berättar bara det ofrånkomliga faktum att han faktiskt kopierat andras upphovsrättskyddade texter.

Hatkampanjer är en sak, en saklig artikel en annan.
acke 2012-04-19 08:04
Javisst. Magnus rapporterar hur sakligt som helst. Och självklart ska FS kunna skriva om detta. Jag är också väldigt förvånad över reaktionerna.
mattias70 2012-04-19 09:54
Lika förvånad är jag. Det här är ett forum för fotointresserade. Många här på forumet äger säkerligen en bok av TH eller har läst artiklar av den samme där han presenterar bilder och texter som sina egna. När det nu i efterhand visar sig att en del av materialet helt sonika stulits från någon annan, inte bara bilder utan också texter, då är det väl helt naturligt att FS skriver om detta. Artikeln är saklig och som jag ser det handlar det inte om att smutskasta någon person utan helt enkelt redogöra för misstanke om ytterligare stöld av upphovsrättsskyddat material. Själv skulle jag aldrig komma på tanken att stjäla bilder från andra fotografer och klistra in i mina egna, ej heller stjäla hela texter eller delar av texter och presentera under eget namn utan att ange källa. När det dessutom i det här fallet handlar om en yrkesman som gjort det för att tjäna pengar på publikationerna, då är det väl inget man bara kan "vifta bort" som många tycks anse bland de som kommenterar här. Visst har detta ett nyhetsvärde på FS (det ser man ju om inte annat på antalet kommentarer under artikeln) även om jag kan hålla med många om att man väl varken förvånas eller upprörs längre utan snarare gäspar lite lagom. Hade det däremot varit jag som ägde rättigheterna till texterna, då hade jag inte gäspat utan varit fly förbannad. Och det tror jag gäller även för de här som låter påskina att det är helt ok att "låna" och att "omedvetet" använda andras texter. Tydligen anser vissa att det ej går att skriva om fotografi med egna ord längre. Vad trist det måste vara om allt redan är sagt av någon annan...
Maud Ponzio 2012-04-19 10:53
Instämmer till fullo, naturligtvis skall FS skriva om fotografen Terje Hellesö, vem skulle i annat fall göra det? Vem vore mer intresserad av en fotograf?
Anser också att Magnus Fröderberg rapporterat sakligt om Hellesös tidigare fusk med bilder och nu plagiat av texter.

Fototidningarna borde också skriva, för detta är inte kvällstidningsnyheter, som flera antyder.
Måhända är det journalister från andra tidningar, som ingår i gruppen Terjade foton och som anonymt utför den undersökande journalistik, de kanske inte kan eller får på sina tidningar? Ambitiösa och duktiga är de.
2012-04-19 09:38   thebinaryabode
Bra att det tas upp även om det av någon outgrundlig anledning tycks förnärma vissa här på fotosidan. All respekt till dom duktiga grävarna som fortsätter avslöja Terjes fumlerier angående upphovsrätt.
2012-04-19 11:42   Jottas
Alltså det här är ett sådant hyckleri från så många som anser sig så ofelbara och ärliga att man kan döma någon till "döden" för stulna citat eller manipulerade bilder som dessutom inte egentligen var ämnade till försäljning eller allmänt beskådande utan läckte ut och blev upptagna som publicerade bilder av andra och inte fotografen själv, till en början.

Det är väl i runda slängar 80-90% här som inte skulle kunna stå för bilderna de tagit ur en manipulerings-etisk norm som ni själva dömer Terje för. Mycket sorgligt. Kanske en sambo eller någon annan i eran närhet också fuskar med bilder, eller något annat. Borde inte ni granskas då också? Kanske dom också? Kan ni verkligen vara trovärdiga i diskussionen om ni har sådana "fuskare" i eran närhet?


Det har nämnts förut men man kanske ska städa framför egen dörr först innan man påpekar det för någon annan?

I tidigare bilddiskussioner om terjes så är det också slående hur många även här på sidan som verkar ha mycket svårt att förstå grundläggande fotograferingstekniker. Kan man verkligen frysa en svala i flykten??? Ja det kan man!

Diskussionen blir inte bättre av osakliga inlägg och de som inte har en aning om världen är platt eller rund uttalar sig, läs på innan man går in i diskussioner.

Och nu kommer man säkert få det vanliga svaret: - men det är ju uppenbarligen en stor och viktig diskussion eftersom så många deltar. Nja det är inte så många.
Eller han är ju för bövelen en yrkesfotograf och jag är bara en amatör så jag har rätt att sparka på honom för jag har inget ansvar mot någon, men det har han!

Jag säger inte jag tycker att alla inlägg är irrelevanta men många är bara skitsnack och bevis på små och patetiska människor med mycket lite att göra på dagarna. Jag misstänker också att man kan finna samma personer i osakliga diskussioner på annat håll också, i andra frågor.
mattias70 2012-04-19 12:17
Den där kommentaren var rent av komisk, tack för dagens garv. Jag bortser från det du skriver om hur okunniga vi andra tydligen är och hur mycket vi "manipulerar" etc, men du kan väl förtydliga det du skriver i ditt första stycke. Du säger att någon (vem?) dömer honom till döden, vad menar du? Du säger också att bilder och stulna citat "inte egentligen var ämnade till försäljning eller allmänt beskådande utan läckte ut". Ehhh... hur tänkte du där, när bilderna och texterna finns i böcker, tidskrifter, visats på föreläsningar, utställningar, samt på en yrkesverksam fotografs hemsida och blogg etc etc? Är dessa olika publiceringarna alltså inte för allmän beskådan? Du uppmanar mig (och andra) att "läsa på innan man går in i diskussioner". Jag tror bestämt att du ska ta och läsa på lite extra du också, för du tycks ha missat en del om något som intresserar dig eftersom du kommenterar här...
Nikonetha 2012-04-19 12:23
Jonnie Åsfjäll, Du skriver o jag citerar:
"Alltså det här är ett sådant hyckleri från så många som anser sig så ofelbara och ärliga att man kan döma någon till "döden" för stulna citat eller manipulerade bilder som dessutom inte egentligen var ämnade till försäljning eller allmänt beskådande utan läckte ut och blev upptagna som publicerade bilder av andra och inte fotografen själv, till en början."

Vad menar du här? Mig veterligen handlade bilderna som avslöjades som klippt och klistrade, bilder som publicerats på Terjes blogg. Bilder som även publicerades på Naturvårdsverkets hemsida i samband med utmärkelsen "Årets fotograf" En av bilderna som visade sig vara fejk, publicerades ju även i tidningen Camera Natura godkänt av Terje.

Defintivt inga bilder som "läckte ut" utan samtliga bilder noga publicerade av Terje själv.

Samma sak gäller ju de nu diskuterade texterna. Publicerade på bloggen bl.a.
Jottas 2012-04-19 12:28
Jag tror nog att ni båda här får ta och läsa tidigare diskussioner och återkomma senare.

Ja hans bilder blev publicerade även fast det inte var dessa han fick pris för. Men det var dessa han "fick pris" för enligt alla andra medier..... en viss skillnad.

Och bloggen är inte privat då eller???? För hans följeslagare och inte en bildbyrå, det är jag hundra på.
Atropine 2012-04-19 12:34
Ingen här har dömt Terje till döden. Det mest handgripliga hittills är att någon föreslagit ett karriärbyte, och ska jag vara helt ärlig låter det som ett ganska bra förslag.

Sen de andra dumheterna om att 80-90% av kommentarsförfattarna här själva manipulerar bilder bortom det juridiskt godtagbara kan jag bara se som ett dåligt skämt. Vilken planet kommer du från Jonnie?
mattias70 2012-04-19 12:51
Jag är nog hyfsat påläst skulle jag tro, men kan läsa lite ytterligare om du hänvisar till vad det är jag kan ha missat. Undertiden kan du väl vänligen förklara hur hans manipulerade bilder (och då enligt artikel ovan kanske också texter) kan finnas publicerade i;

Bok/böcker (som bär hans namn och som han givit ut på eget förlag)
Bock/böcker av föreningar han var medlem i (exempelvis PhotoNatura) Fototidskrifter (där han själv valt ut vilka bilder som ska visas och skrivit texter till)
Föreläsning/-ar (där han själv pratar om sina bilder och sitt fotograferande)
Utställning/-ar (där han själv valt vilka bilder som ska visas)

Vad är det du inte förstår? Folk har betalat pengar för att ta del av dessa bilder (och texter) som TH själv valt att publicera. Bl a har jag betalat prenumeration på Camera Natura där Snusen figurerar på ett helt uppslag med en liten tillhörande saga. Mellan raderna tolkar jag det som att du hyser stor respekt för TH som person och som fotograf, helt ok med mig, men att påstå att han inte publicerat manipulerade bilder (läs stölder från annan fotograf) offentligt får mig att tro att du också bott under en sten en längre tid. Det gör mig orolig.
Nikonetha 2012-04-19 13:41
Men jag tror knappast Naturvårdsverket "knyckte" de bilder de publicerade i samband med att dom delade ut priset till Terje. Ja, jag. är fullt på det klara över att det inte var dessa bilder som gjorde att han tilldelades utmärkelsen "Årets naturfotografr" Dock, var bilder som senare visade sig tillhöra klipp- och klisterbilderna som fick illustera tillkännagivandet av utmärkelsen. Inte kan väl Naturvårdsverket bara "tagit" bilderna, nej, det var nog med Terjes goda minne dessa publicerades.
Likadant med Camera Natura där en av Terjes klippalster täckte ett helt uppslag. Mycket mer offentligt kan det nog inte bli.
2012-04-19 15:16   Taiga
Ett gammalt ordspråk som min morfar alltid sa "som man bäddar får man ligga"
2012-04-19 15:34   Alf Johansson
För att klargöra min egen ståndpunkt som en del verkar ha missat eller som jag kanske varit otydlig med:
För det första, givetvis var det bra och rätt att han avslöjades när han fuskat, klippt och klistrat. Den situation han satte sig själv i med detta är helt självförvållad liksom konsekvenserna han får och fått ta ur ett såväl personligt som professionellt perspektiv.

För det andra, om han tagit texter eller textavsnitt utan att ange källa är även detta förkastligt givetvis. Men i detta fall till skillnad från det första kan kanske rent slarv vara en rimlig orsak. Jag tror knappast att han uppsåtligen velat få folk att tro att han skrivit Eddan till exempel Och många av oss är nog sämre än vi borde vara på att ange källa när vi citerar andra. Problemet är väl egentligen att han inte gör en pudel och erkänner att han varit slarvig med källhänvisningar, oavsett om han snott medvetet eller omedvetet. Men detta mönster är ju något som alla som följt denna soppa redan känner till och har således inget eller ringa nyhetsvärde.

För det tredje, att besvikelsen hos många blivit extra stor eftersom han byggt mycket av sin image på att man absolut inte får ändra bilder i efterhand utan hävdat att allt alltid skall göras vid exponeringen är inte heller konstigt. Att han själv varit så onödigt hård mot dem han ansett kopiera honom själv påverkar givetvis också folks ilska vilket är rimligt.

Det är alltså inte detta jag vänder mig emot. Det jag inte gillar och anledningen till att jag reagerade mot detta inlägg är att det näthat som blir konsekvensen inte står i rimlig proportion mot det nyhetsvärde detta har ur ett fotografiskt perspektiv. Alla som över huvud taget bryr sig vet vid det här laget att Terje har fuskat och ljugit, och att han genom detta förbrukat hela sin trovärdighet. Detta är alltså inget som behöver bevisas ytterligare för, vad jag antar, de flesta av oss.

Den här senaste bulletinen avslöjar egentligen inte något nytt som har någon fotografisk relevans anser jag. Om man vill finna belägg för ett mönster av att ljuga och inte erkänna sina lögner innan han är överbevisad så är väl även detta överspelat vid det här laget?

Det jag upplever som obehagligt i detta ältande är det näthat som en del står för här på fotosidan och som jag förstod skulle bli följden av att återuppliva denna gamla surdeg. Många tycks inte ha förmåga att skilja mellan ett förkastligt beteende som med rätta fördöms och personen i sig som, om man inte har ett väldigt inskränkt synsätt, är något mer och annat än bara det beteende han klandras för.

Att han själv fått och får ta konsekvenserna av sitt eget handlande är självklart för de flesta av oss. Detta betyder i realiteten att han är körd som professionell fotograf vilket mer eller mindre innebär att han står utan försörjning, att hans anseende som person är helt raserat, att väldigt många inte kommer att lita på honom i framtiden oavsett vad han gör, att en väldigt stor del av hans tidigare vänner vänt honom ryggen, att hans relation till sina närmaste rimligen är svårt sargad och så vidare.

Att det då dyker upp de som anser att han, oavsett vad han råkar ut för, inte straffats nog är för mig ett tecken på en ganska stor brist på egen insikt, och dessa personer kanske skulle göra bäst i att göra honom sällskap hos psykologen. Många gånger undrar jag över vart allt detta hat kommer ifrån? Dessutom tycks det mig som om de som hatar mest inte själva nödvändigtvis är drabbade av Terjes fuskande. Så vart kommer detta hat ifrån? Det finns även en skara som tycks finna sin egen livsglädje i att haka på tåget när möjlighet ges, ett beteende som normalt kallas för mobbning och som regel bottnar i att man försöker bättra på sin egen dåliga självkänsla genom att ge sig på någon som mår ännu risigare.

Jag tycker också att all objektivitet gått förlorad efter vägen. Att han fuskat med vissa bilder, inte vilka som helst dock, innebär inte att alla bilder han tagit är fusk. Den absoluta majoriteten är det givetvis inte. Att han ljugit innebär inte att det han sagt och lärt ut på sina kurser varit fel, endast att han själv inte levde upp till sina egna ideal.

Allt detta kände givetvis herr Fröderberg till när han valde att placera denna nya "bomb", som kanske inte visar sig vara mer än en ettöres smällare med blöt stubin, på fotosidans förstasida. Fröderberg är ju en intelligent herre så konsekvenserna av att väcka liv i detta kända han givetvis till. Och då blir det uppenbart för mig att syftet inte har så mycket med journalistik att göra utan snarare, liksom kvällstidningarnas löp, att locka flera "konsumenter" till fotosidan. Ingen skall tro något annat än att fotosidan är en i högsta grad kommersiell produkt där det gäller att kunna visa sina annonsörer att man har mycket trafik och därmed syns i mediabruset. På samma sätt som Aftonbladet och Expressen alltså.
Num Wistbacka 2012-04-19 15:39
OMG! Du får mina inlägg att se ut som rena dagisuppsatserna.....
Jottas 2012-04-19 16:17
Mycket bra skrivet! Tycker precis så, det har helt spårat ur och det är inte den ursprungliga saken det handlar om utan man har tappat bort sig på vägen. Det saknar helt proportioner.
PMD 2012-04-19 17:15
Var hittar jag det "näthat" här på Fotosidan som du refererar till?
Alf Johansson 2012-04-19 20:31
Per, om du inte definierar en hel del av de påhopp i den avsomnade Terjetråden som näthat, som när personer skriver rakt ut att han är en psykopat eller att man skall bränna hans böcker eller att han borde ge bort sin kamerautrustning, eller att han borde stängas av från försäkringskassan, eller när man börjar rota i hans privatekonomi, eller när man av bara farten beskyller hans fru osv osv förstår jag inte vad som skall till innan du uppfattar något som näthat?

Men framför allt alla dem som inte inser att han aldrig kommer att kräla i en dynggrop och be om ursäkt för att han finns till men inte är förmögna att släppa detta med mindre. Eller lite enklare uttryck, de som ägnar mer tid till att uttrycka sin frustration eller hat mot Terje Hellesø och hans fuskande än att försöka utveckla sitt eget fotande. Du själv till exempel har ju inte en enda bild uppe trots att detta är en fotosite, du har bidragit med en bildkommentar där du inte ens kommenterar bilden, men har däremot skrivit över tio tusen foruminlägg, och det om något ger väl en indikation på om du är mest intresserad av att snacka eller av att plåta.

Terje är rökt som fotograf, det var han i och med den första fejken, det tror jag de flesta förstår om man inte bara har huvudet för att det inte skall regna ned i halsen. Om han har fuskat och ljugit en gång, tio gånger eller tusen gånger har i sammanhanget ringa betydelse. Att han dessutom kör vidare på samma spår att förneka allt kan kanske tyda på att inte allt står riktigt rätt till och att det döljer sig en personlig tragedi bakom allt detta. Och om man är utrustad med åtminstone en gnutta empati kanske man bör hålla detta i bakhuvudet.

Dessutom har jag inte byggt min moraliska grundsyn på att allt är svart eller vitt. Vi lever inte i en Hollywoodproduktion bestående av genomusla skurkar och genomgoda hjältar, verkligheten är som regel lite mer komplex än så, jag tror också att den absoluta majoriteten inser detta.
PMD 2012-04-19 21:26
Jag kan faktiskt inte minnas så hatiska inlägg i den tråden.

Och om så vore? Är det skäl för Fotosidan att sluta rapportera om händelser som rör Hellesø? Det tycker inte jag.

Någon straff har väl inte Hellesø fått? Jag tycker inte heller att det är nödvändigt. Det räcker gott och väl med den skam han måste utstå. Jag önskar honom inget illa, men han har själv försatt sig i den situation han är i och kan inte skylla på någon annan.

Jag tror att du är lite väl konspiratorisk med din teori om varför Fotosidan (genom Magnus Fröderberg) publicerade den här notisen.
Alf Johansson 2012-04-19 22:02
Jag tycker inte att det är speciellt konspiratoriskt faktisk. Magnus gör väl bara sitt jobb vilket till stor del handlar om att dra folk till fotosidan. Och en sådan här "affär" är givetvis något som förorsakar många inklick. Ingen skillnad med löpsedlarna för våra kvällstidningar. Det torde inte vara ett helt främmande grepp att blåsa upp en "nyhet" för att locka till sig läsare.

Det jag tycker är lite konstigt i denna historia är att Magnus verkar sitta på två stolar, dels har han som han säger kontakt med Terje och hans nära i någon form av "privat" relation, vilket är hur jag åtminstone tolkar hans uttalande: "Jag vet mer om den här saken än jag kan skiva just nu genom mina kontakter med Terje, hans fru och andra i närhet." Samtidigt väljer han att blåsa nytt liv i brasan med detta inlägg?! Det rimliga vore väl i så fall att vänta tills dess att han anser att Terje ser tillräckligt klart på situationen för att vara kapabel att försöka förklara sig. Märk väl att det är Magnus som påstått att "han inte är där än".

Om man till exempel belägger att han fuskat med sitt fotograferande långt tidigare än han själv angett tycker jag kanske att det kan ha ett annat nyhetsvärde på en fotosite.

Något som skulle vara riktigt intressant däremot vore om till exempel Magnus analyserade hur Terje kunde bli en sådan ikon hos ganska många här på fotosidan att han var i stort sett omöjlig att ifrågasätta innan en jägare gjorde det. Det finns ju ett otal insatta och duktiga naturfotografer till exempel som rimligen borde anat ugglor i mossen betydligt tidigare? Och hur det kom sig att ingen i ett tidigt skede slog larm om vad som skedde eller höll på att ske? Detta tycker jag skulle vara riktigt intressant och dessutom kanske ge en lärdom för framtiden för ganska många att man skall vara mycket försiktig med att ge någon en status som okränkbar vilket Terje hade bland annat här på fotosidan.
Kijana 2012-04-19 23:08
Alf, du har skrivit mycket vettigt i dina inlägg här. Kan nog ställa mig bakom 98 procent eller så.
Men att berätta om en utveckling av en tidigare känd story är helt normal journalistik.
PMD 2012-04-19 23:22
Sista stycket i Alfs inlägg ovan skriver jag under. Det vore ett mycket intressant reportage.
2012-04-19 16:21   Num Wistbacka
För att göra detta på rätt sätt:

Jag är säker på att de flesta av er har brutit mot denna copyright, och att ni teoretiskt kunde stämmas för detta misstag:

Hur många här vet om att Disney äger sången "Happy Birthday To You" (Sv: "Ha den äran i dag")? Varenda gång ni sjunger den på ett allmänt ställe/tillfälle så gör ni copyright intrång på Disneys egendom (Gaylor 2008). Copyrighten i USA går ut 2030 (Snopes.com 2007).

Enligt Wikipedia (2012) (som inte egentligen är en giltig källa) går copyrighten i EU ut 2016 (Wikipedia 2012). Efter det får ni sjunga låten hur mycket ni vill.

============================
Disclaimer: Ena källan säger att Disney äger sången, en annan säger att det är Warner/Chappell som äger den, och den tredje säger att det är Patty Hill som äger den. Jag vet inte hur detta fungerar, men det senaste jag personligen hört är att Disney äger låten. Det gemensamma för samtliga källor är att tiden för när copyrighten går ut verkar stämma.
============================

Källor:

Gaylor, Brett (2008) R.I.P: A Remix Manifesto. En EyeSteelFilm producerad Dokumentär

Snopes.com (2007) Happy Birthday, We'll Sue. URL: http://www.snopes.com/music/songs/birthday.asp. Hämtat: 19.4.2012

Wikipedia (2012) Happy Birthday to You. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Happy_Birthday_to_You#cite_note-10. Hämtat: 19.4.2012

Hur många här känner sig skyldiga? Tycker ni även nu att man kan vara för noggrann gällande copyright?
PMD 2012-04-19 17:17
Om jag sjunger en upphovsrättsskyddad sång offentligt och tar betalt av åhörarna så får du bespotta mig hur mycket du vill ...
Pistol-Pete 2012-04-19 17:23
Du menar att man inte får sjunga låtar andra har skivit? På riktigt?
benjamineidem 2012-04-19 17:23
Vem sjunger "ha den äran i dag" på ett allmänt ställe/tillfälle?
I min familj/släkt sjungs den bara hemma, bland släkt och vänner.

Sedan så hävdar jag inte att det är jag som har skrivit låten, vilket Terje trologtvis gör efter han har sjungt den. :)
Num Wistbacka 2012-04-19 17:30
@ Per:

Det är skillnad på avtal och avtal. Vissa tillåter att man sjunger offentligt om man inte tar betalt. Tar man betalt gäller det du säger.

@ Peter och Benjamin:

Ja! Disney är ett förjävligt bolag, som först och främst äger hälften av Hollywood (Gaylor 2012) (det visste ni inte heller). De har de mest absurda copyright-bestämmelserna jag känner till. Detta med Happy Birthday-sången är ett exempel. Ett annat är ett exempel ur mitt ett Pirates of the Caribbean nothäfte som jag köpt. Där står det uttryckligen att jag inte får uppträda allmänt med de låtar som jag lärt mig från boken. Det betyder att jag inte har någon desto större glädje att lära mig alla stycken, när jag inte ens får bjuda över mina kompisar för att lyssa på vad jag lärt mig utan att betala royalties till Disney.

I jämförelse med ett annat nothäfte med musik av John Williams finns inte dylik paragraf med, utan där är det tillåtet att uppträda med låtarna (så länge som jag inte tar betalt förståss).

Sjunger du med din familj på privat fest är det tvetydigt, Benjamin, ifall Disney skulle stämma dig eller inte. Jag skulle inte riskera att bli fast iaf. ;-)
Har du över släkt och vänner på festen är det allmänt (även där hemma), för där gäller samma princip som när du köper en film: För eget hushålls bruk (dvs. de som bor i ditt hem) får du visa filmen. Men du får enligt lag inte ha över dina vänner och se filmen, inte heller låna ut filmen till bekanta och släktingar. Sucks, doesn't it?
PMD 2012-04-19 18:38
Du har missförstått vad "allmänt" innebär i detta sammanhang. Det är inte ett allmänt uppträdande om du sjunger på en fest hemma hos dig och har bjudit in släkt och vänner.

Om du annonserar att allmänheten (dvs vem som helst) får komma och lyssna så är det en annan sak.
Num Wistbacka 2012-04-19 19:06
Jag tänker inte argumentera imot dig. =) Hoppas att du har rätt.
benjamineidem 2012-04-19 21:18
Han har rätt
2012-04-19 21:13   xandx
För fasiken skärp er, det är bara en sketen fotograf som gjort bort sig, hela världen går inte under. Vi är alla små sketna fotografer som svärmar som flugor runt skit. Detta ämnet/personen har diskuterats ihjäl nu, ja vi har hört att han gjort dittan och dattan okej, han får stå för det själv? Han har inte ätit småbarn och inte haft ihjäl en massa ungdomar på en ö. Herregud vilka känslor han väcker hos er, man undrar varför? Har ni så tråkigt i era liv att ni måste spendera åtskilliga timmar här för att kasta mer skit på honom?

Låt han stå för sina egna misstag och låt han stå med skammen själv, jag har inget med det att göra och jag skiter faktiskt blanka fan i vad han gjort.
Jottas 2012-04-19 22:04
Bra talat. Du kommer dock få ta del av svärmens åsikter snart misstänker jag...
xandx 2012-04-19 23:05
Finns ett gammalt ordspråk "man blir inte rik av att räkna sin grannes pengar" Det passar bra in här tycker jag. Låt de som han har lurat ta fighten med honom juridiskt och vad det nu än är han har gjort sig skyldig till. FS är till för att upplysa om saker så det är rätt att de skriver om det men jag fattar inte vad all denna skitsnack om honom skall tjäna för syfte mer än att tillfredsställa någons gnäll ego?
PMD 2012-04-19 23:17
Vilket skitsnack syftar du på?
2012-04-20 00:04   präntare
Terje Hellesø är här dömd på förhand. Överlåt till dom instanser som har rätt att döma i sak. Det har inte fotosidan och inte eller anonyma grävgruppen terjade foton någon som helst rätt att göra och eller ingen annan i detta forum. "Och grävgruppen föv kanske skall döpa om sig till anonyma grävgruppen terjade texter". (Det här är häxjakt) Föv kanske fotosidan skulle döpa om sig till, "Fotosidan månadens nyheter i bild och text"?
Anders F. Eriksson 2012-04-20 00:30
Har Fotosidan "dömt" någon i och med denna notis? Skulle de låta bli att skriva om detta trots att det handlar om en av de mest kända naturfotograferna i Sverige (även innan terjandet)?

De anonyma grävlingarna har såvitt jag vet inte heller dömt någon, och inte heller Sveriges Radio som härom dagen intervjuade Terje om huruvida han plagierat eller stulit texter.

Häxjakt - mjo, fast det är inte så konstigt att folk engagerar sig i att en fotograf som för några år sedan krävde rätt mycket pengar av en tonårig målare som kopierade en av hans bilder och lade ut på nätet - han skrev rätt mycket om det själv på nätet och fick massor av medhåll från alla möjliga håll. Hittills har vi inte hört ett ord om hur mycket han betalt till de lodjursfotografer vars bilder han utnyttjat utan att ange referens (något han härom dagen sade i en intervju i radion att han alltid gör - fast det kanske bara gäller texter som också saknar referens).

Såvitt jag vet är TH inte föremål för någon förundersökning, så det finns ingen rättslig instans som kommer att döma honom för något. Möjligen finns det ett antal bildbyråer som kräver ersättning för de lodjursbilder han använt.

Det är naturligtvis olyckligt för Terje att ha hamnat i den här situationen, och det är mycket möjligt att det är som Magnus skriver att han inte har full koll på vad som händer och sker, men det rör definitivt fotografering och det vore närmast tjänstefel av av FS redaktion att inte skriva om det. (Kamera & Bild har skrivit väldigt lite om TH, men de hade ju honom som bloggare ett tag så det kanske bär emot - det gör att i alla fall jag tappar förtroendet för dem som tidning).

Det är tragiskt att det blivit så här, och jag förstår att en del tycker att det räcker nu. Det är dock inte nåt konstigt att diskussionen fortgår, och den lär knappast sluta för att någon säger att den ska sluta. När Fotosidan skriver om sånt här och ingen längre orkar kommentera - då tar det nog stopp, men det tycker jag inte de ska göra.
präntare 2012-04-20 06:39
Ber här med fotosidan å det vänligaste att genast sluta ta upp ämnet och skriva om Terje Hellesø. Föresten vem vet, Terje Hellesø kanske går som vinnare ur detta med tanke på all den uppmärksamhet han får, kanske han får mer uppmärksamhet nu än vad han fick innan avslöjandet.
PMD 2012-04-20 11:31
Om du inte vill läsa om Hellesø så är det enklaste helt enkelt att du låter bli att läsa nyhetsnotiser och diskussioner om honom.
Kijana 2012-04-20 11:35
Ja, när det gäller uppmärksamhet den senaste tiden är det nog få som kan mäta sig med Terje Hellesö. Förmodligen är det bara biltillverkaren och framgångskonceptet Saab som kan ge honom en match.
Men sen är ju frågan vad nu Terje skulle göra av all denna uppmärksamhet han förväntas få. Att sälja bilder är väl knappast aktuellt.

Vill du inte läsa om Terje Hellesö så är det ingen som tvingar dig.
2012-04-20 03:29   Kenneth Liljeholm
Ja den stackars tjejen som blev utsatt för Terje och hans pöbel var jag i kontakt med tidigt i höstas när det här hade dragit igång.
Och sa att om hon blir inspirerad eller vill måla av mina bilder rakt av så har hon min fulla tillåtelse till det nu och för all framtid.
Hon blev glad för detta och sade att hon hade haft det väldigt jobbigt av hans anhang!
Kommer ihåg att väldigt många stod bakom honom och vrålade i högan sky över det inträffade.
Och så länge han fortsätter att ljuga och dupera kommer han att granskas i minsta detalj tror jag.
Tyvärr är jag dålig på PS annars skulle jag gladeligen vara med och hjälpa dom!
2012-04-20 12:45   bassa
Lite märkligt det hela. Det tycks finnas två läger, För och emot, Hur långt ska drevet gå?. Vad vi måste förstå, är, att om en aktad idol, förebild och mentor fuskar, blir besvikelsen enorm. Problemet tror jag är ganska enkelt, om man som Affe antyder att det räcker! han har ju redan bränt sitt yrkesliv som fotograf. Affe är egentligen hårdast, men samtidigt realistisk. Genom att fuska i den grad han har gjort är han borta.. Men sen kommer problemet. Han tycks försöka försvara sitt handlande , och vilja hänga kvar, vilket gör att det retar! Det retar oss alla. Om han likt Ludmilla Engqvist förstod och tänkte. Jag har tagit emot medaljer blivit årets svensk , varit en förebild för bekämpandet av cancer men fuskat och tagit åt mig ära och berömmelse fått idrottsvärlden, att jubla.... DÄRFÖR lämnar jag arenan totalt! Så gjorde hon. Skulle Terje gjort och tänkt så skulle nog drevet sinat. Men så länge han med visst mod får man väl säga, kämpar för att hålla sig kvar kommer han att trampas ner i skiten, För att citera Affes liknande mening om jag mins rätt. Så är det nog. Men oavsett vad som händer tycker jag nog att han ska få vara i fred, särskilt om det nu har avslöjats ytterligare fusk.
/ Bengt
Jan af Lisö 2012-04-20 14:04
I den kristna traditionen finns det (fri tolkning) några förutsättningar för att en syndare skall få syndernas förlåtelse:

1. Att han erkänner sina synder
2. Att han ångrar sina synder
3. Att han lovar att bättra sig och inte synda mer
4. Att han gottgör de drabbade

Terje har hittills inte uppfyllt någom av dessa kriterier, förutom i fall 1 där han blivit överbevisad. Den dagen han gör det så kommer han sökertligen lämnas i fred, men han verkar ha mycket långt dit !!!!
2012-04-20 13:14   Byline från FB
Oj oj oj, att det finns så många konstnärer som tar så lätt på upphovsrätten här på Fotosidan, det både förvånar och förskräcker mig.

Här är lite food for thoughts kanske även för de allra mest rabiata Terje fansen...

Terje Hellesö plagierade svensk författare – försökte skaffa retroaktivt tillstånd (vilken reko karl han är den där Terje)... http://terjadefoton.wordpress.com/2012/04/20/terje-helleso-plagierade-svensk-forfattare-forsokte-skaffa-retroaktivt-tillstand/

och

Eric Karlsson om att Terje Hellesö har tagit två kapitel: Jag har inte givit tillstånd... http://terjadefoton.wordpress.com/2012/04/20/terje-helleso-plagierade-svensk-forfattare-forsokte-skaffa-retroaktivt-tillstand/
arli 2012-04-20 14:04
De som köpt Lodjurssoppa och Grävlinggryta från Hellesös Hemlagade Delikatesser har ju märkt att den från början förträffliga smaken blev lite unken när det kom fram att otillåtna tillsatser använts. Nu har han ertappats med "cooking the books" också....

Det blir dyrt för företag och föreningar verksamma inom foto om alla måste skaffa lögndetektorer för att hindra att fusket sprider sig.

Att FB fortsätter gräva tycker jag är bra, storstädning och sen vädring kanske gör atmosfären lite bättre inom naturfoto när dammet lagt sig.
2012-04-20 17:01   krukvaext
Sveriges Radio verkar iallafall finna en relevans i detta ärende, även om det verkar vara så många andra som inte verkar ha några problem med upphovsrätten och plagiat i diverse former.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5074852

Som sagt, något som även har tagits upp på FB - Terje menar alltså att texten har sitt ursprung i Snorres Edda från 1200-talet, en text som han menar att han har utgått ifrån och skrivit om. Men likväl så kontaktade han Eric Karlsson, personen ansvarig för moderniseringen av verket i detta fall, och bad om tillstånd att få använda en textrad och en bild - fastän han understryker att han har utgått ifrån Snorres text. Motsägelsefullt? Rätt så.
Anders F. Eriksson 2012-04-20 17:37
Ja, det är kanske för att förhindra att just sånt här kommer fram som han motsatt sig grävandet så mycket i blogginlägg och intervjuer. Om det han erkänt var alla fall av fusk han gjort sig skyldig till borde det inte spela honom någon roll hur mycket FB gräver, men så verkar uppenbarligen inte vara fallet.
2012-04-20 22:33   henkrikroos
Jag är besviken på alla er som tidigare under dessa dagarna stod upp för Terje och vevade vilt med armarna mot detta förkastliga "drev".
Nu har det kommit fram att till och med personen som blev drabbad tycker att det inte var rätt gjort av Terje, att i efterhand försöka få tillstånd. Och när han väl gjorde det, ljög han även där om att det bara handlade om några få rader.

Jag är som sagt fruktansvärt besviken på alla er, att ni inte ens i efterhand kan gå tillbaka hit och säga, nej det här var inte rätt jag hade fel.
Skäms tamigfan... SKÄMS!
Kenneth Liljeholm 2012-04-20 23:06
Ja det blev väldigt tyst nu!
Det skrämmande är ju att det fortfarande finns folk som backar upp honom.
Num Wistbacka 2012-04-21 00:46
I vilket läger hamnar jag då? Jag har aldrig försvarat Terjes dåd; fusk och plagiat är fel! Men det jag gjort är att stå upp för honom då jag personligen tycker att Terjes kapitel borde vara avslutat. Mannen har lidit pin så det räcker, men som Göran skriver längst ner, är drevet i Sverige något i hästväg.

Jag tycker dessutom inte att det är någon världsraserande sak: Han plagierade - väldigt fel och oetiskt! Men det är ju inte direkt så att världsalltet förändras, vilket det känns som om det gör när vissa riktigt börjar kläcka ur sig var som helst när det gäller att smutskasta Terje. Jag erkänner att jag skulle bli lite förbannad om någon knyckte det jag skrivit, men jag skulle ändå inte gå så långt som att införa en ny term utgående från denne persons namn. Och även om någon annan skulle införa det, skulle jag inte använda det.

Att sedan börja smutskasta värdet på informationen i böckerna är bara idiotiskt; visst: det är inte Terjes ideer, men sakerna som han skrivit/kopierat är ju inte mindre sanna för det. Att man sedan väljer att bojkotta Terjes böcker pga det han gjort är väl helt okej. Jag nämner detta för att jag hittar båda typen av människor här i kommentarerna.

Jag är endast ute efter att peka ut de små skillnaderna i etiska och moraliska val som folk gör. Vad har folk för orsak till sina handlingar och påståelser, och vad baserar folk detta på?

Till sist vill jag erkänna att jag igår gick lite för långt i vissa delar av konversationen under denna artikeln. Jag ber om ursäkt och skäms faktiskt lite. Men inget av det jag skrev var omedvetet och i hettans stund verkade det legitimt. Förlåt!

Nu får det vara punkt på kapitlet Terje 2012!

Tack och gonatt!

/Num
2012-04-21 00:07   Torestorp
Tänk på att Terje är än människa av kött och blod. Drevet i Sverige är unikt.
Terje är absolut inte den ende som kopierar det gör alla fotografer och skribenter, själer idéer och texter. tänk så många jourmalister som skriver om texter det är bara att kolla i lite olika tidmingar det står samma sak fast lite omskriver
2012-04-21 00:07   Torestorp
Tänk på att Terje är än människa av kött och blod. Drevet i Sverige är unikt.
Terje är absolut inte den ende som kopierar det gör alla fotografer och skribenter, själer idéer och texter. tänk så många jourmalister som skriver om texter det är bara att kolla i lite olika tidmingar det står samma sak fast lite omskriver
stewz 2012-04-21 01:00
Jag förstår inte alla dessa som tar en mytoman och storfuskare som TH i försvar,
sen att han "är än människa av kött och blod" (såg ni mina citattecken så gör man för att visa att det är ett citat och inte mina egna ord) har ingen betydelse för han är en person som valt att stå i rampljuset och då får man stå ut med att bli granskad. Det som förvånar mej är att ingen avslöjat honom tidigare, han har ju fuskat minst sedan 1996 hur många bilder, texter och manifest finns det kvar bland liken i garderoben.

Det är inte okej att själa andras bilder..
Det är inte okej att stjäla andras texter..
Det är inte okej att stjäla andras citat utan källa..
Det är inte okej att vara rabiat motståndare till photoshop och Terja loss utav helvete på sin egna bilder och låtsas att man gör allt i kameran.

Nej alla fotografer kopierar verkligen inte.
( om man nu inte gör kopior förstås;-)
Alf Johansson 2012-04-21 01:48
Stefan för det första är det ärekränkning att offentligt ge uttryck för att någon är mytoman. Men om vi leker med tanken att ditt ogrundade påstående skulle stämma så har vi alltså att göra med en psykiskt sjuk människa utan sjukdomsinsikt. Detta innebär konkret att en sådan människa inte har förmågan att se att han gjort fel, det är en av de största svårigheterna med just mytomani och också det som gör denna sjukdom näst intill omöjlig att behandla. I stället för att uppfatta sig själv som den felande kommer han att se det som om de anklagande vill åt honom på något sätt. Tycker du, mot den bakgrunden grundad på ditt eget uttalande, att det är meningsfullt eller ens humant att fortsätta att spy galla över vederbörande i ett forum som detta?

Sedan tror jag att ganska få om ens någon längre försvarar Terjes handlande och tycker att det är fel att han avslöjas, eventuella rättsliga efterspel tycker jag vi kan överlåta till dem som är berörda och juridiska instanser. Och det är väl egentligen detta jag och andra hängt upp oss på, att en massa människor av vilka en majoritet förmodligen inte ens är berörda av fuskandet aldrig verkar ledsna på att stampa på denne sedan länge förbrukade naturfotograf. Vad är syftet, blir du lika förbannad om jag berättar för dig att jag såg en gubbe som körde mot rött ljus här vid Hornstull i kväll? Det verkar finnas ett behov hos många att göra sig av med sina aggressioner, och i och för sig kan det kanske vara bättre att de spyr galla över någon naturfotograf på nätet än att de misshandlar fru och barn.
krukvaext 2012-04-21 10:27
"Det verkar finnas ett behov hos många att göra sig av med sina aggressioner, och i och för sig kan det kanske vara bättre att de spyr galla över någon naturfotograf på nätet än att de misshandlar fru och barn."

Genomtänkt där i slutet, Alf.
stewz 2012-04-21 11:31
Var spyr jag galla?
Jag skriver vad jag inte tycker är okej.
Så med ditt tankesätt är det helt okej att fuska, ljuga och bedra folk,för stackaren förstår inte bättre?

Personligen så har han lurat mej och flera av min vänner, då vi har köpt böcker varit på föredrag mm.
Nu har jag inte mer tid att lägga på detta ämne, då vi ska ha bokbål med Terjes böcker, men först ska jag pryla käring och ungar.
henkrikroos 2012-04-21 11:44
Inte om jag hinner före, Stefan.
2012-04-21 14:07   Bussmicke
Är det inte läge för Mygelsjö att lägga ned en gång för alla?
2012-04-21 14:41   Mesch
Tre skäl till att FS ska skriva om detta

1: Härjande/fuskande/terjande Terje är en stor nyhet i foto-sverige.
2: Terje har lokal anknytning som före detta medlem.
3: Det retar hans beskyddare som uppenbart fortfarande tycker mest synd om honom. Undrar vad flashback behöver gräva fram för att det inte längre ska vara synd om Terje. Är det styckmord som krävs eller möjligen massmord?
2012-04-21 18:19   Christina L
Att läsa kommentarerna här har varit/är mycket informativt. Vad jag förstår är det (enl en hel del kommentarer) helt ok och vanligt att fotografer stjäl av varandra, både text och fotografier.

Det gör mej mycket förvånad att se en sådan inställning till upphovsrätten.

Mitt intresse för djur och natur har gjort att jag under många år köpt naturfotoböcker. (och ja, jag har tyvärr även köpt Terje Hellesös böcker).
För mej är det viktigt att den person som står som författare/fotograf verkligen är den som författat/fotograferat.

Jag tror att det är av stor vikt att kritiskt granska Terje Hellesö och det han har gjort. Inte bara honom som person utan även som fenomen. Hur långt kan man gå för att tjäna pengar och för att få berömmelse?

Är det fler fotografer som gör så här?

Är det fler fotografer som stjäl både text och bild till sina böcker blir det ju faktiskt hel ointressant för mej att införskaffa dessa böcker.

Jag försöker även följa ett stort antal naturfotografer via deras hemsidor. Det gör mej absolut ingenting att se ett manipulerat fotografi eller en text lånad från någon annan författare, förutsatt att det anges tydligt.

Jag skall med intresse följa den fortsatta utvecklingen vad gäller Terje Hellesö och han manipulerade bilder, plagierade texter och ev påhittade utmärkelser.
2012-04-22 18:33   Photosession
Detta är mitt allra första inlägg i debatten runt Terje, jag skrev adrig något i den långa tråden om honom och det som förvånar mig allra mest i denna nya debatt om Terje är inte vad han har gjort den här gången utan alla höga röster som försöker förklara att:
Terje har lidit nog, han har erkänt, drevet är hatiskt, folk borde sluta spy galla, varför sparka på någon som redan ligger och jag vet inte allt…! Allt detta i hopp om att människor som anser att det han gjort är fel ska sluta skriva, sluta ha synpunkter och framför allt i hopp om att Terje ska få vara ifred.

Vad jag vill komma fram till är att så länge Terje gör oetiska saker eller har gjort oetiska saker som till slut kommer fram till den breda massan så är det intressant och dessutom informativt och självfallet så har det ett nyhetsvärde som dessutom bör publiceras även här på FS. Naturligtvis bör också Flasbackgänget fortsätta sitt utmärkta arbete i denna saken. Med tanke på vad som redan kommit fram så lär det säkerligen finnas ännu mer som bara väntar på att få se dagens ljus.

Personligen så bryr jag mig inte om ifall att det är någon bakomliggande sjukdomsbild eller om det handlar om att skaffa sig ära eller berömmelse som har gjort att Terje manipulerat bilder, plagierat text eller begått brott mot upphovsrätten. I grund och botten så är det bara så totalt fel och ingen kan få mig att tro att inte Terje själv är medveten om vad det är han har gjort och varför!
Kijana 2012-04-23 00:00
Eftersom du nästan ordagrant refererar till bland andra mig här så får jag kanske lämna en kommentar.
Det jag inledningsvis reagerade över var allt detta hat som präglade kommentarerna från början. Tyckte det framstod som ganska onyanserat.
Kan medge att jag inte kollat så mycket bakgrundsfakta själv, men när det påstås i kommentarerna att TH har gjort otillåtna kopieringar när han i själva verket kan ha gjort översättningar så blir jag lite fundersam över somliga kommentatorers kunskaper om upphovsrättslagen. Som jag påpekat tidigare så är en översättning ett självständigt verk, om än det krävs tillstånd från upphovspersonen. Att Erik Karlssons text är plagierad och kopierad är inget snack.
Första reaktionen från många här var att TH var skyldig på grund av tidigare dokumenterat fusk. Vad jag ville ha sagt när de nya anklagelserna började vina var att göra en översättning från ett språk till ett annat är helt tillåtet, även om man heter Terje Hellesö.

Annars ser jag mig inte någon som försvarar Terjes manipulationer. Och som den journalist jag är ser jag heller ingen orsak till att kritisera FS för publiceringen av denna nyhet.
Vill absolut inte heller tysta debatten, men som flera kommenterat tidigare så kanske somliga skulle fundera en stund vad de lägger sin energi på.
Byline från FB 2012-04-23 01:35
Nej Kenneth, du har fel. Det är INTE tillåtet att ordagrant översätta en utländsk text och sedan sätta sig själv som upphovsman till denna text. Det är inte ens tillåtet även om översättningen inte är ordagrann. Jag föreslår att du tar och fördjupar dig i upphovsrättslagstiftningen. Enligt citaträtten så är det heller INTE tillåtet att använda citat, oavsett hur korta dessa må vara, och sätta sig själv som textförfattare och upphovsman till dessa. Behöver du hjälp med länkar för att hitta till lagstiftningen så hojta. Jag vill inte att du skall gå omkring med den föreställningen att det är okej att bara ta andras texter och göra som du vill med dem, för då kan du en vacker dag befinna dig i samma situation som Terje nu befinner sig i.
Kijana 2012-04-23 10:06
Om man inte översätter "ordagrant", hur fan gör man då? Det är väl själva innebörden av en översättning att ta det skrivna originalet och överföra det till ett annat språk. Nu kan ju språket innehålla så mycket mer än det som uttryckligen står i texten, så ordagrann översättning kan vara omöjlig att få till. Det kan bara bli en tolkning. Det är inte mindre rätt för det.

Skulle jag fördjupa mig i upphovsrättslagen? Ja, jag är inte expert så utrymme finns. Men jag citerar Kerstin Ahlberg från Din upphovsrätt och andras: "Att man kan skapa ett verk genom att översätta eller bearbeta en annan upphovsmans verk framgår indirekt av upphovsrättslagens fjärde paragraf."
Byline från FB 2012-04-23 11:48
Ja du Kenneth, vad skall man säga... Jag saknar ord.
Du kanske skall skaffa dig en ny lukrativ karriär där du översätter utländska bästsäljare till svenska och låtsas att det är dina alster, sedan stämmer du skiten ur originalförfattaren om denne har mage att hävda sin upphovsrätt. När folk sedan skakar på huvudet och frågar hur du tänkte när du sitter där med ett skadeståndskrav i miljonklassen (i dollar), så kan du ju alltid hänvisa till Kerstin Ahlberg.
Kijana 2012-04-23 16:31
Bibi, läs för h-e vad jag skriver! Jag påstod att även TH har rätt att göra en översättning från ett språk till ett annat. Punkt!
Jag påstod inte med en endaste jäkla stavelse att han har rätt att göra det utan tillstånd från originalförfattaren, påstå sig vara ursprunglig upphovsman och att sedan hota kritiker med skadestånd. Jag har ju hela tiden tagit avstånd från det!
Weronica Lindholm 2012-05-08 14:29
Är det okej att sno delar av en bild och sedan redigera, göra den till sin bild?

Bibi Magnusson har fullständigt rätt i det hon skriver, han kommer att fällas med största sannolikhet, men innan dess är han ej dömd.

Fattar inte hur denna man tänker?

"Tror att han lider av en släng av Napoleon Komplex och saknar egen fantasi"

Tragiskt men han har själv satt sig där han nu sitter.

/ W
2012-04-22 22:18   Britt
Jag tycker detta är oerhört intressant. Jag är tacksam för att Fotosidan skriver om det. Jag har personligen inget intresse av att varken sparka på eller hålla under armarna när det gäller Terje. Som person är han mej ointressant. Men företeelsen finner jag fascinerande. Och drar följande subjektiva slutsatser:

Om någon stulit en bild av mej och använd den eller kallat den "sin" hade jag blivit rasande. Hur dålig bilden än varit.

Om någon använt en av mej skriven och genomarbetad text, och kallat den sin, hade jag blivit rasande. Också.

Jag stjäl inte andras bilder. Jag stjäl inte andras texter. Jag vet ingen i min närhet av fotografer som gör det heller. Vilka ÄR alla dessa 80-90% fotografer som gör det?

Jag läser alla kommentarer och blir intresserad av hur trollbundna många verkar ha blivit av Terje. Varför? Och varför finns det fortfarande de som är trollbundna? Jag lärde mej ett nytt ord ikväll: Demagogi

Enligt Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Demagogi

(OBS Citat!!!)
"H. L. Mencken, en amerikansk kritiker, definierar en demagog som "en som predikar doktriner han vet är osanna, till folk han vet är idioter.""

Merläsning

Leica M10 Monochrome om du vill slippa färg

Leica M10 kommer nu i Monochrome-utförande. Det innebär att kameran bara kan ta bilder i svartvitt. Läs mer... 24

Tokina atx-m 85/1,8 FE för Sony

Tokina atx-m är ny objektivserie för spegelfria systemkameror. Först ut är atx-m 85 mm f/1,8 FE som passar Sony. Läs mer... 2

Fotosidans utrustningsförsäkring

Du har väl inte missat att vi tillsammans med Gefvert har en riktigt komplett och konkurrenskraftig försäkring för din kamerautrustning, samt annan rörlig teknisk utrustning? Läs mer...

Heathrow installerar system som lättare ska stoppa drönare

Drönare i närheten av flygplatser har flera gånger gjort att flygtrafiken tvingats stoppas. Nu inför Heathrow Airport utanför London system för att stoppa drönare. Läs mer...

Test: Nikon Z 85 mm f/1,8 S

Plus Ett kort porträttele på 85 mm är snudd på obligatoriskt, och Nikons första till Z-kamerorna lär inte göra någon besviken. Superskarpt, snygg oskärpa och dessutom relativt lätt och kompakt. Läs mer... 5

Lätt och kompakt vidvinkel från Hasselblad

Hasselblad säger sig ha konstruerat världens lättaste mellanformatsobjektiv med autofokus. Objektivet passar för resor, gatufoto och drönare. Läs mer... 3

Trådlöst handgrepp för Sony-kameror

Sony GP-VPT2BT är en kombination av fjärrkontroll, handgrepp och bordsstativ som är ansluten till kameran via blåtand. Läs mer... 2

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 2/2020 är "Natt" respektive "Porträtt". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 19 januari. Läs mer...

Poddradio: Tre nya proffskameror

Inför sommar-OS lanserar de tre stora kameratillverkarna varsin ny toppmodell. Vi snackar proffskameror och vad sådana måste klara av. Vi pratar också om några av de senaste proffsobjektiven. Läs mer... 6

Tåliga minneskort från Manfrotto

Manfrotto påstår att deras nya minneskort Pro Rugged ska vara de tåligaste på marknaden, mer hållbara än Sonys Tough-kort. Läs mer... 18

Tether Tools Air Direct Wireless Tethering System