Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Flera fotografer på Helsingborgs Dagblad tvingas sluta

Flera fotografer på Helsingborgs Dagblad tvingas sluta

Sedan sammanslagningen av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad har det stått klart att ett antal tjänster ska bort. Nu är det klart hur många som måste sluta på HD. Även Sydsvenskan kan komma att drabbas.

Totalt försvinner 35 tjänster på Helsingborgs Dagblad. Antalet fotografer halveras, från åtta till fyra. 21 reportrar får gå. Det kommer att finnas kvar 70 redaktionella tjänster.

Ordföranden i journalistklubben uppger till tidningen Journalisten att det inte är aktuellt med uppsägningar, utan alla får personliga avtal om avgångsvederlag.

Sydsvenskans redaktion har redan genomgått en kraftig reducering. Bland annat lades bildredaktionen ner och fotografstyrkan halverades från 10,5 tjänster till fem. Nya förhandlingar pågår på Sydsvenskan och det står redan klart att den sportinriktade fotografen Lars Dareberg kommer att sluta.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2014-12-09. Läst av 3274 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2014-12-10 14:15   Photocon
Tja, inget nytt under solen (eller molnen) vad gäller pågående trend vad gäller anställda fotografer/reportrar.
"inte aktuellt med uppsägningar" ? Avgångsvederlag är detsamma som att bli "befriad från sin tjänst" (för att göra en vacker omskrivning) med en viss summa pengar som tröst. Men uppsagd blir man likväl. Spade ska kallas spade.
Givetvis är detta bara en fortsättning på tidningarnas försök att få ekonomin att gå runt p g a sjunkande annonsintäkter eftersom annonsörer alltmer vänder sig till andra medier samt läsarna i allt större utsträckning ratar papperstidningen till förmån för nätupplagorna där läsarna sedan länge vant sig vid att nättidningarna ska vara mer eller mindre gratis.
Synd om de som får gå, synd om de som blir kvar och får dra ett tyngre lass och sannolikt synd om läsarna i förlängningen.
Att prenumerationer minskar betyder inte mycket ekonomiskt. Det är dyrt med distribution och administration kring hanteringen av prenumerationer.
Vi har hur som helst inte sett den sista artikeln om neddragningar inom pressen.
//Lennart
2014-12-10 14:51   McBear
Det kanske är läge att starta en global bildbyrå, som leverera jag-var-där-bilder/videor-till media. Typ instagram/Youtube, fast för bara nyheter där upphovshen tjänar en liten slant eller stor slant.
2014-12-11 16:50   Mattias Karlsson Sjöberg
Clay Shirky skriver nyktert om framtiden för en tidningsjournalist: https://medium.com/@cshirky/last-call-c682f6471c70

Hans poäng: Nästa gång det krisar för de stora köpladorna som skickar med stora flersidiga reklambilagor i tidningarna är det slut. Här i Jönköping skulle det betyda att den dag Mediamarkt, XXL-sport och Elgiganten får slut på kassaflödet får även lokaltidningen slut.

Hur mycket vi än älskar att ha en lokaltidning på papper vill vi ju inte betala tidningens riktiga kostnader direkt till tidningen. Den betalar vi helst indirekt genom att köpa en TV eller en träningsoverall.
Svar från froderberg   2014-12-15 13:56
Jag tror det kan stämma. Det är nog inte långt bort tills dagstidningen inte längre anses som en bred kanal som når många, och då tappar man ännu fler annonsörer. Det behöver å andra sidan inte betyda döden för journalistiken, bara dagstidningen som kanal. Trots allt är det ett enormt ineffektivt medium där bara 10 procent av intäkterna går till redaktionell produktion. Och ur miljöperspektiv är dagstidningar rätt galna.
2014-12-15 11:14   bikeman
Tidningarnas försämrade ekonomi är väl till stora delar självförvållat. Dagstidningarna börjar ju mer och mer likna Hänt i Veckan, och mindre och mindre "riktig" journalistik". Förljugenheten och "fostrande" av läsarna i dagspressen ökar ju inte precis tilliten till våra tidningar. Att journalisterna är den yrkeskår som har sämst förtroende bland svenska folket kanske inte är så konstigt.
Svar från froderberg   2014-12-15 13:51
Om journalister har lägre förtroende är bilhandlare är det naturligtvis problematiskt. Jag tror dock att konkurrensen från nätet är en större orsak med färre prenumeranter och lägre annonsintäkter som följd.
bikeman   2014-12-17 02:05
Magnus Frödeberg, att minskade annonsintäkter och prenumerationer har minskat och därmed försämrar ekonomin för tidningarna är helt klart.

Men Magnus, gå inte i fällan och inte som alla journalister och mediafolk inte se elefanten i rummet. Ta bara klappjakten på Sverigedemokraterna och dess nästan 900.000 väljare som 7 klövern och media har utövat sen valet, och även innan valet.

Magnus, detta agerande får massor med människor att tappa förtroendet för dagspressen. PK hysterin inom media är patetisk och alla uppsägningar inom tidningsbranchen, tv och radio är bara en välkommen sanering.

Att skylla den sämre ekonomin på webben och minskade annonsintäkter är ju ganska naturligt, folk vill inte läsa skiten ens när det är gratis.

Jag skulle inte som företagare vilja annonsera i en tidning som spottar 900.000 väljare i ansiktet och inte respekterar demokratin i Sverige.
Svar från froderberg   2014-12-17 20:27
Det stämmer säkert att en del av befolkningen inte känner att tidningarna representerar dem. Men det är knappast hela förklaringen till att få personer under 40 år har prenumeration på en dagstidning. Att vissa lokaltidningar ändå lyckats (ex Barometern) lär bero på att de satsat på lokaljournalistik. Det vill säga att de erbjudit något unikt.

Mediedrev är inget nytt, men det är inte något de flesta lokaltidingar sysslar med i någon större utsträckning. Det är främst rikstidningarna som gör det. Det var inte direkt tidningen Norra Skåne eller Bohuslänningen som fick Mona Sahlin eller Håkan Juholt att avgå.
2014-12-17 16:32   Alf-Magnus
Trist men hoppas att det gör att både HD och SydSvenskan fortsätta med deras briljanta kulturbevakning och kritik, som i dagsläget är landets bästa

Merläsning

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer...

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Sanningen bakom bilden visas på Abecita

Sanningen bakom bilden är en utställning på Abecita konstmuseum där bevarandefotografen Tom Svensson och undervattensfotografen Jonna Bergström vill väcka uppmärksamhet kring utrotningshotade arter och nedskräpade sjöar och hav. Läs mer...

Surrealistiska fotografier visas i sommar

Sonja Hesslow är en fotograf som arbetar med iscensatt fotografi. Det innebär att hon skapar sina motiv utifrån sin fantasi – hon iscensätter dem. Under sommaren visas hennes bilder på Halmstads konsthall. Läs mer...

Rösta fram Mästerbilden 2019

Fotosidan Masters fyra omgångar är nu klara och nu har vi bara den prestigefyllda Mästarbilden kvar. Alla bilder som placerat sig topp 5 finns med att rösta på. Vinnaren vinner en Nikon D500 + AF-S DX NIKKOR 16-80 VR + sin vinnarbild i 70x100 inramad av Crimson. Vinnaren presenteras på vernissagen 5 juni på Galleri Kontrast. Lägg din viktiga röst på den bild du tycker är årets Mästarbild! Läs mer...

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Lastolite HaloCompact