Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Frilansare i protest mot Expressens sänkta arvoden

Frilansare i protest mot Expressens sänkta arvoden

I oktober sa Expressen upp sina fasta fotografer. Ett 30-tal frilansfotografer vägrar nu jobba utifrån den prislista som Expressen infört. De menar att det rör sig om lönedumpning.

Enligt fotograferna ger Expressens prislista ger sämre betalt än vad de tidigare fått. Den är baserad på en tre år gammal prislista från Bildleverantörernas förening (BLF).

– På Expressen stöttar man sig hela tiden på den, men de glömmer säga hur gammal den är. Det blir lite fånigt med en prislista som inte har justerats och indexreglerats på tre år, säger fotografen Stefan Söderström till Dagens Media.

Karolina Westerdahl, bildchef på Expressen, menar att tidningen utgår från det senast giltiga avtalet mellan BLF och Almega. Ett avtal som nu har några år på nacken.

– Priset på bensin, försäkringar och annat som behövs för att leverera bra bilder går ju upp. Det är inget vi hittar på, säger Stefan Söderström till Dagens Media.

Enligt Karolina Westerdahl är det inte frågan om någon prissänkning i praktiken.
– Vi inte har för avsikt att bidra till dumpade priser. De typer av muntliga avtal och överrenskommelser man haft tidigare om rabatter etcetera ersätts nu med en tydligare lista.

Svenska Fotografers Förbund (SFF) ger frilansfotograferna sitt stöd och kritiserar den nya prislistan. De påpekar att Expressen inte saknar pengar till höjda arvoden. Så här skriver SFF:

Tidningens vinst 2012 var 90 miljoner kronor och 2013 närmare 100 miljoner kronor. Bokslutet för 2014 visar också på vinst, för tolfte året i följd, med 85 miljoner kronor. Självklart borde tidningens anlitade frilansfotografer då också få skäligt betalt.

SSF, BLF och Journalistförbundets frilansavdelning menar i en skrivelse till Expressens redaktionsledning att tidningen bryter mot ett långvarigt de facto-avtalsförhållande som är baserat på frilansarnas tidigare accepterade fakturor.
Frilansfotografen Jens L´Estrade är upprörd över flera detaljer i den nya prislistan, som att timersättningen sänks vid längre uppdrag och att max-debiteringen är åtta timmar per dygn oavsett uppdragets längd.


Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2015-02-09. Läst av 6890 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2015-02-09 18:09   ducedo
Rätta mig gärna men KPI har väl sjunkit sedan avtalet ingicks i april 2012? Bensinpriset har t.ex. sjunkit från 15,60 kr till 12,64 kr enligt statistik från SPBI. Jag har förståelse för fotograferna men Stefan Söderströms påstående om att bensinpriserna ökar verkar, i motsats till vad han säger, faktiskt vara något man "hittar på" vilket får mig att ifrågasätta hur bra koll man har på resten.
PMD   2015-02-09 21:59
Ja, det stämmer. En tabell över KPI från SCB visar det.
2015-02-09 20:10   PeterWem
Har alltid nämnt vad jag vill ha innan jag skickar bild till media. Nu vet jag inte hur blf ser ut 2015 men 950 ex moms kan väl vara rimligt?
Svar från froderberg   2015-02-09 20:26
Här handlar det om frilansare som skickas ut på uppdrag. Då är det timdebitering som gäller.
2015-02-09 20:42   Janne H
Välkommen till verkligheten, dessvärre är ¨fotograf¨ något som det finns tretton på dussinet av idag och nya utbildas varje år tråkigt nog...
Vill du överleva som fotograf idag måste du tyvärr jobba bättre, snabbare o effektivare än igår!
MattiasL   2015-02-10 06:07
En annan typ av verklighet är att man organiserar sig och kräver bättre villkor – det har funkat förr.
Janne H   2015-02-10 07:07
Visst har det funkat förr Mattias, bara det att både Världen o fotografin har förändrats en del de senaste åren. Vilka är det du ska organisera?
Tidigare fanns det en yrkeskår, idag har nästan var man en kamera och många gör bra bilder med dessa kameror. Priset på fotografi går ner, tyvärr. Priset handlar om tillgång o efterfrågan, och idag är tillgången vida större än bara för några år sedan. Detta är inget som jag jublar över, men vi måste inse att så är fallet. Jobba snabbare o effektivare om du vill överleva som fotograf idag! Jag vet ¨fotografer¨som både fotograferar o levererar bilder, bra bilder, av ex lägenheter för så lite som 400:- per lägenhet!
MattiasL   2015-02-10 09:33
Fast det är ändå mycket sällsynt att arvoden och löner styrs av en helt oreglerad marknad. Det går tretton på dussinet av alla möjliga yrken, men de flesta har någon form av kollektivavtal eller branschstandarder. En anledning att läget är som det är nu är kanske att arbetsmarknaden i sitt nuvarande skick har förändrats så hastigt och skapat en brist på realism gällande hur mycket jobbet faktiskt kräver av en ("nu när allt är digitalt", etc). Kanske orkar man göra ett och annat jobb tokbilligt, men hur många hänger kvar och hinner göra något gediget och vettigt innan de lägger ner? När tröttnar uppdragsgivarna på material som utförts hafsigt för att få ekonomi i en verksamhet?
Snapphane   2015-02-10 12:01
Det är väl först efter ett tag vi ser vem som "hade rätt". Om proffsen vägrar "arbeta gratis" och tidningarna är nöjda med att betala "amatörer" för sina jobb så kommer till sist en av två saker hända.

1) Branschen går under och fotografi som yrke är dött.
2) Tidningarna får krypa till korset och inse att de måste betala för att bibehålla kvalitén (och läsarna).

Sen är kanske verkligheten helt svart och vit, i slutändan blir det kanske ett mellanting. Men vi ser redan idag att man t ex inte valde ut något till årets bild i kategorin "sportreprotage". Kanske inte något tidningarna bryr sig om, men ändå lite tråkigt.
zingiber   2015-02-11 10:10
I allmän bemärkelse är "fotograf" är ett väldigt brett uttryck.

Själv önskar jag av min tidning att de bilder som publiceras har producerats med lika hög journalistisk kvalitet och integritet som texten och alla andra komponenter övriga medarbetare bidrar med.
Då räcker det inte att definiera "fotograf" som någon i besittning av en teknisk anordning för bildupptagning.
På samma sätt blir man inte "skribent" bara för att man har skaffat ett tangentbord..
Fotograf Ola Lejonborn   2015-02-11 22:37
Det är inte mycket att gräma sig ikring egentligen. Jag anser att yrket som sådant gick i graven runt 2011 för oss frilansare i landsorterna. Man får vara glad att man varit verksam i 47 år och fått vara i ett yrke som varit det jag velat göra och kunnat hålla på med. Det har varit väldigt givande men nu är det slut för de flesta av oss. Och det har väl inte kostat arbetsförmedlingen särskilt mycket med tanke på att vi alla varit vana att klara oss helt själva. Det var roligt att va med om det. Det är kul för gemene man planeten kring att nu lätt kunna ta bra bilder och jag lämnar gärna över till alla att glädjas av ett bra resultat enkelt. That's it.
2015-02-10 09:25   Jhns
Om man inte är nöjd med betalningen så finns det ju andra som betalar???? Troligen lägre!!
Fotograf, ingen lönsam yrkeskarriär!!
Marknaden styr och fackföreningsstyrd verksamhet har nog gått ur tiden den med.
Tar man 400 kr för bilder på en lägenhet så har man nog inte det som yrke.
Hobby kanske.
Framtiden att tjäna penmgar på bilder tillhör den förgångna.
zingiber   2015-02-11 10:18
"Marknaden styr och fackföreningsstyrd verksamhet har nog gått ur tiden den med"

Att skylla allt på facket är lättsam underhållning.
Här skulle man kunna säga att detta är helt fackrörelsens fel -- de har gett arbetstagarna en massa fritid så att de har tid att tramsa runt med sin fotohobby och därmed stjäla levebrödet ur händerna på en hel yrkeskår! ;-)

Merläsning

Lomography släpper Petzval för spegellösa kameror

Petzval 55mm f/1.7 med bokeh-kontroll för spegellösa fullformatskameror. Läs mer...

Lenny Kravitz designar Leica för 230 000 kronor

Veganskt pytonorms-skinn och mässingsdetaljer från fotograferande rockstjärna. Läs mer... 24

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 10

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 4

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Lastolite HaloCompact