Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Alla fotografer på Expressen tvingas sluta

Alla fotografer på Expressen tvingas sluta

Nyligen sa Expressen upp sina fotografer på Kvällsposten i Malmö och GT i Göteborg. Nu läggs hela bildredaktion i Stockholm ned och alla fotografer tvingas sluta. Kvar blir bara en bildhanterare och en bildchef, enligt Fotosidans källa.

Totalt minskar Expressen antalet anställda med 62,5 tjänster inom allt från annonsavdelning till bildredaktion. 40 av tjänsterna är redaktionella varav tio är på bildredaktionen, enligt Journalisten. Det införs anställningsstopp, resebegränsningar och antalet frilansuppdrag kommer att minska.

Tills nyligen hade Expressen fyra anställda fotografer. Efter att en fått nytt jobb och sagt upp sig är det nu tre fotografer som tvingas sluta. De erbjuds arbetsbefrielse under uppsägningstiden mot att de avsäger sig rätten till återanställning.

Vid dagens stormöte på Expressen medgav chefredaktören Thomas Mattsson att neddragningen kommer att leda till lägre kvalitet i tidningen, på webben och på Expressen TV, enligt tidningen Resumé.

Enligt Mattson har Expressen varit lönsam sedan 2003, men försäljningen av papperstidningen sjunker och det behövs pengar för att göra en digital satsning. Neddragningarna i Stockholm, Göteborg och Malmö är del i ett besparingsprogram som styrelsen beslutade om den 2 september.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2014-10-21. Läst av 9705 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2014-10-21 18:36   Jottas
Sorgligt, även om det inte är något nytt och att Expressen inte satsat på bildjournalistiken på senare tid. Men det speglar väl det som pågår runt om i världen. Billigare och bättre köpa in bilder från "amatörer" och lågpris bildbyråer.

Lustigt att man ändå ger som skäl att skära ner så mycket, på att kvalité inte går att visa digitalt...på nätet.

Den digitala revolutionen har inneburit att fler bilder tas snabbare, men fotografen har tappat sitt värde och bilden likaså.
Der Steppenwolf   2014-10-21 19:40
"Den digitala revolutionen har inneburit att fler bilder tas snabbare, men fotografen har tappat sitt värde och bilden likaså. "

Dessvärre helt korrekt observation Jonnie :(
2014-10-21 20:34   luminousoctaves
Shit, det är hysteriskt/historiskt dåliga tider för papperstidningsbranschen just nu. Har någon koll på hur Expressen ställer sig till multireporter-tjänster, alltså sammanbakade tjänster där man både skriver och fotograferar, vilket är vanligt på de flesta mindre/medelstora tidningar?

Det känns ärligt talat som att pappersdagstidningen kan vara borta inom bara något år. Så snabbt rullar det.

Jobbar som lärare och märker på dagens unga att pappersdagstidningen helt har spelat ut sin roll. Man tänker bara digitalt. Lite scary att det har gått så förbannat fort för ett etablerat beteende att tappa kraft.
Svar från froderberg   2014-10-21 20:58
Det är väldigt få svenskar under 40 som prenumererar på en dagstidning. Barometern lär vara den tidning som klarat sig bäst tack vare en tydligt satsning på lokal bevakning.
PMD   2014-10-21 22:09
Jag tycker inte att det finns någon anledning att prenumerera på en papperstidning längre. Det är många år sen sist.

Det är möjligen lokala nyheter som är lite svåra att hitta på nätet, men i mina trakter kommer en gratistidning en eller två gånger i veckan. Den delas ut i alla brevlådor. I mitt tycke täcker den lokalnyheterna rätt bra.

/ Sign. "över 40".

PS. Jo, det finns en anledning till att prenumerera på en papperstidning: om man har skaffat en hundvalp. ;-)
DS.
luminousoctaves   2014-10-21 23:00
Som jag har förstått har även de lokalbevakande tidningarna börjat få svårt att konkurrera med nätbaserade annonstjänster. Alltså, alla sorters annonsörer lämnar papperstidningen för webbtjänster som Google och sociala medier.

Att antalet prenumeranter av papperstidningar minskar hänger så klart ihop, katten på råttan osv, men den stora andelen intänkter (70% tror jag det var förr i tiden) i tidningsbranschen är annonsbaserad.

Har för mig att jag hörde nåt på radion om att 2014 var ett brytningsår där tidningsbranschen som helhet för första gången får minskade annonsintänkter.

Jobbigt läge. Och samtidigt spännande att se vad som kommer hända.
nikeqvartinge   2014-10-22 20:10
Det finns inget som slår en papperstidning. Tänk en lördagsmorgon, nybryggt kaffe och ring så spelar vi på radion.
Känslan av att bläddra i tidningen är ju bara för skön.
Tycker inte att känslan är densamma med en padda.
dokido   2014-10-24 17:17
jo men det var 20 år sen...
2014-10-21 20:53   mombasa
Inte oväntat. Och lite ironiskt att Carl Adam Nycop som var en tidningsmänniska med känsla för bilden och visste hur viktig bilden var i en tidning, att hans skapelse nu råkar ut för den klåfingrigheten. Det handlar om att spara pengar och det är sannolikt initierat av människor som saknar fundamental bildförståelse ( läs; bönräknare). Och hur ska man satsa på webben och det digitala utan bildkompetens i sitt eget hus?
AFJ   2014-10-21 23:18
Man får väl hoppas att de affärsmässiga besluten tas av folk som förstår ekonomi och affärer och inte av fotografer eller bildbehandlare.

Jag är övertygad om att man förstår konsekvenserna av beslutet - problemet är väl att man inte anser sig ha något val. Ekonomin styr - precis som i de flesta andra branscher.
2014-10-21 21:13   bengtjurs
Expressen goes Metro, problemet är att Metro redan finns. Läsarna kommer att känna att de betalar för något de inte behöver betala för. Bild och text är som ler och långhalm - det blir inget bygge om man tar bort endera.
2014-10-22 05:54   willew
Ser att det är många kommentarer som hängt upp sig på prenumererade tidningar, expressen lever på att sälja lösnummer.
Bilden är en viktig del i det sammanhanget och även i nättidningen.
Jag har själv sålt nyhetsbilder till expressen/kvp och har förstått att fotografer har fungerat som mottagare och beställarkontakt för att få in rätt bilder.
Jag inser att det är ett slag i luften, men ändå en markering.
Borde inte vi bild och fotointresserade välja konkurrenttididningen aftonbladet istället, jag brukar också kolla både expressen och aftonbladet på nätet när det händer saker. Framledes kommer jag att avstå expressen!
Magnus Grimmer   2014-10-22 08:41
Kanske är dags att låta bli att läsa skvallerpress överhuvudtaget? Det finns klart mer seriösa tidningar än Expressen och Aftonbladet. Alla skäller på dem för att de drar ner på bildkvalitén genom att sparka fotograferna osv. men det är väl bara ett led i att få artiklarna och bilderna mer i balans...
2014-10-22 09:17   Mamaya
För 15-12 år sen köpte jag ofta kvällstidningar men dom har blivit så otroligt dåliga att jag bara köper dom kanske 10 gånger om året. Stora bildreportage med hög kvalitet existerar inte längre som förr. Och sanningshalten kan man ju diskutera. Däremot prenumererar jag på den lokala papperstidningen men det är väl snart ett minne blott.

Allt har sin tid och det är bara att inse att dagstidningarnas självklarhet vid frukostbordet snart är över. Sorgligt men sant.

/Berit, pressfotograf sedan 1980-talet.
2014-10-22 13:17   Fotatorp
Undrar hur det går för kameratillverkare nu när det tydligen duger med en mobiltelefon för att bli fotograf. När lägger de stora ner sin tillverkning det går ju inte att leva på "hobbyfotografer" det är ju pressfotograferna som satt grejor under press o testat hus o optik innan vi amatörer vågat köpa, och då ofta något begagnat.
Svar från froderberg   2014-10-22 13:48
Dagspress har alltid stått för en väldigt liten del av marknaden, men pressfotografer har ett stort reklamvärde. De syns ofta i tidningar och på tv.

När Nikon D3s presenterades berättade Nikon Europa för mig att ungefär 2/3 av kamerorna köps av hobbyfotografer. Av tredjedelen yrkesfotografer är bara en del anställda pressfotografer. Den stora delen frilansfotografer inom olika genrer.

Mobiltelefonerna påverkar främst försäljningen av kompaktkameror. Den marknaden har minskat kraftigt. Försäljningen av systemkameror har minskar, men från en väldigt hög nivå.
2014-10-22 20:55   eskil23
Jag brukar inte köpa Expressen, men nu när försvarsmakten genomför en "underrättelseoperation" i Stockholms skärgård så gör jag det. Bilderna därifrån tycker jag ser bra ut. I några fall till och med riktigt bra. Det redaktionella materialet och det icke-fotografiska grafiska materialet håller däremot mycket lägre kvalitet.
Svar från froderberg   2014-10-22 22:19
Det kan vara bra att veta att Expressen inte kommer att sluta med bilder tagna av professionella fotografer. De kommer att fortsätta anlita frilansare, om än i mindre skala. De bilder jag sett från ubåtsjakten har varit tagna av frilansare. De kommer också i större utsträckning hämta bilder från bildbyråer istället för att skicka egen fotograf (frilansare). Tidningen tecknade nyligen avtal med Bildbyrån om bilder från SHL
2014-10-22 22:27   Makten
Trist för fotograferna förstås, men detta visar att Expressen är på väg nedåt, vilket är mycket positivt. En tidning som åsiktsregistrerar, förföljer, kränker och hemsöker oliktänkande förtjänar inget annat än att dö.

Hur någon vid sina sinnens fulla bruk kan köpa denna öppet fascistiska blaska är bortom mitt förstånd.
Der Steppenwolf   2014-10-23 05:57
Du har precis beskrivit i stort sett varenda tidning i Sverige. Titta bara på lögnerna folket har serverats vid den sk "ubåtsjakten" eller fascister i Ukraina :D
bentelkalb   2014-10-23 13:10
Öppet Fascistiska blaska? Förföljer och kränker? Expressen är väl inte mer blaska än Såssetidningen Aftonbladet som bedriver politiska kampanjer i mycket högre grad än Expressen.

Sedan är kvällstidningarna i stort rätt usla. Men att börja snacka om fascism visar ju bara att du helt tappat greppet om verkligheten.
Makten   2014-10-23 17:42
Googla "Thomas Mattsson" och "förföljelse". Det är du som inte har grepp om verkligheten.
luminousoctaves   2014-10-23 18:38
...here we go again...
Makten   2014-10-23 19:24
...med meningslösa oneliners i brist på argument. Grattis till dumstruten.

Expressen har med hjälp av vänsterextrema Researchgruppen åsiktsregistrerat, trakasserat, hängt ut, förtalat och förföljt oliktänkande. Det är rent fascistiska handlingar. Hur man kan blunda för detta är bortom mitt förstånd.
2014-10-24 11:31   slaskpelle
Kul att se att det går dåligt för slaskpressen. Får hoppas att det fortsätter såhär. Detta gagnar ju alla i fotosverige utom just de som är verksamma i genren "kränkande fotografi" som får lite tuffare arbetsmarknad.

Jobbar själv inom handeln och tycker det är en riktigt positiv utbeckling att se att upplagorna för expressen / aftonbladet / kvällsposten minskar varje månad.
eskil23   2014-10-24 12:47
Ja, att fotografera marinens arbete i Stockholms skärgård och finansministerns promenad med "nådiga luntan" är ju i allra högsta grad kränkande och fascistiskt, eller hur?

Efter att ha läst alla idiotiska kommentarer här så blir jag nästan sugen på att stödköpa Expressen fram till jul.
slaskpelle   2014-10-24 13:22
Det är väl klart att fotograferna åker på lite andra jobb än de av rent kränkande karaktär emellanåt. Det gör ju inte saken särskilt mycket bättre.

Att tidningen är fascistisk får stå för dig, det har jag aldrig påstått.

Tycker absolut du skall börja köpa Expressen, den kommer matcha ditt intellekt väl.
eskil23   2014-10-24 14:36
Att den skulle vara fascistisk var det Martin Hertsius som påstod. Eftersom ni verkara vara av samma skrot och korn så tänkte jag svara er båda i samma inlägg. Tvärt emot er så är jag av övertygelsen att "det gör saken bättre" att Expressen och deras fotografer faktiskt oftast gör seriösa rapportage. Till skillnad mot tidningar som Svensk Damtidning och Hänt i Veckan som enbart ägnar sig åt skvallerjournalistik så gör Expressen det endast undagtagsvis.

När det gäller intellekt så är du välkommen att diskutera kvälspressen på nästa Mensa-möte. Jag ser fram emot att få träffa dig där.
slaskpelle   2014-10-24 16:31
Jaha du drog alla över en kam och antog att alla som inte gillar kvällspressen tycker samma saker. Ja det blåser sådana vindar i sverige nu, det är populärt att dra alla över en kam.

Vi får nog enas om att tycka olika i frågan helt enkelt. Det du tycker är hög kvalite tycker jag är pinsamt låg kvalite men alla har vi olika referensramar. Min är INTE "hänt i veckan".

Mensa lär vi inte träffas på tyvärr. Jag har inget intresse för elitistklubbar för narcissister och du är inte kvalificerad.

Merläsning

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 9

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Tre snabba hårddiskar - mindre än ett kreditkort

Små och snabba solid state-diskar som ska tåla lite extra hårda tag. Läs mer... 3

DJI Osmo Action utmanar GoPro

DJI är kända för sina drönarkameror, men ger sig nu in i ett nytt segment: actionkameror. DJI Osmo Action är en direkt konkurrent till GoPro Hero 7 Black. Läs mer...

Profoto A1X - förbättrad på 30 punkter

Profoto A1X är en förbättrad version av A1 med bland annat kraftigare batteri och kortare uppladdningstid. Nytt är också att blixten säljs i Sony-version. Läs mer...

Mindre proffsplatta från Wacom

Wacom utökar sitt sortiment av professionella ritplattor med en tredje och mindre storlek. Den mindre storleken gör att priset håller sig på en nivå som är överkomlig för många hobbyfotografer. Läs mer... 11

Nissin MG80 Pro - välkyld toppmodell

Nissin utlovar att deras kommande topmodell MG80 Pro ska klara av att avfyra 1000 blixtar med full effekt i tät följd utan att överhettas. Läs mer... 4

Mindshift Backlight Elite 45 - stor ryggsäck att vandra med

Mindshift Backlight Elite 45 är en fotoryggsäck från Think Tank som har en uttagbar kameradel. Väskan är gjord för att klara längre vandring med stor fotoutrustning. Läs mer... 1

Test: Fujifilm XF 200/2 R LM OIS WR

Plus Till mångas förvåning har Fujifilm introducerat ett litet superteleobjektiv, XF 200 mm f/2 R LM OIS WR. Vi har hårdtestat objektivet. Läs mer... 1

Test: Nikon Z6

Plus Nikon Z6 är mycket lik sitt dyrare och mer högupplösta syskon Nikon Z7. Frågan som många ställer är förstås hur bra den står sig mot konkurrenter som Sony A7 III, och inte minst Nikons egen D750. Läs mer... 2

Nytt Otus-tele från Zeiss

Zeiss utökar sin prestigefyllda Otus-serie med ett nytt teleobjektiv. Zeiss Otus 100 mm f/1,4 är det fjärde objektivet i serien. Läs mer...

Makro från Tokina för Sonys spegelfria

Tokina har utvecklat ett makroobjektiv som passar Sonys spegelfria kameror med E-fattning. Tokina Firin 100/2,8 FE Macro är ett billigare alternativ till Sonys egna makrotele. Läs mer... 2

Test: Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2

Plus Tamron fortsätter förbättra sina mest populära objektiv och ger dem beteckningen G2 som betyder generation två. Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2 är förbättrad på flera punkter jämfört med sin föregångare, bland annat har autofokusen blivit snabbare och bildstabiliseringen effektivare. Läs mer... 15

Firmware ger Sony A7R III och A7 III nya funktioner

Nu går det att ladda ner den nya mjukvaran (firmware) till Sony A7R III och A7 III som ger nya AF-funktioner och intervalltagning. Läs mer... 15

Laowa satsar på videoobjektiv

Objektivmärket Laowa från Venus Optics har gjort sig känt som ett udda märke med en del uppseendeväckande objektivkonstruktioner. De har bland annat gjort extrema vidvinklar med närmast obefintlig distorsion. Liksom många andra ger sig Laowa nu in på videomarknaden. Läs mer...

Snabba och tåliga hårddiskar från Sony

Många fotografer använder LaCies Rugged-hårddiskar när de är "on location". Nu vill Sony konkurrera och utvecklar hårddiskar som är både stöt- och vattentåliga. Läs mer... 1

Fortsatt dyster arbetsmarknad för fotografer

I Arbetsförmedlingens senaste prognos listas fotograf som ett av de tio svåraste yrkena att hitta en anställning inom. "Mycket hård konkurrens om jobben" är Arbetsförmedlingens bedömning, både på kort och på lång sikt. Läs mer... 3

Bantad sändare från Profoto

Profoto har utvecklat en förenklad TTL-sändare som är betydligt mindre än den vanliga TTL-sändaren Air Remote TTL. Profoto Connect är enklare att hantera och något billigare. Läs mer... 2

PhotoMechanic 6 är snabbare

Pressfotografernas älsklingsprogram PhotoMechanic har nu kommit i en ny version som är snabbare än tidigare versioner och som har nya praktiska funktioner. Läs mer...

Miops Smart Trigger