Annons
Artiklar > Segerbilder under luppen - ”Töntigt”

Segerbilder under luppen - ”Töntigt”

Från ett reportage i Fotosidan Magasin om bildbyrån Scanpix. Foto: Magnus Fröderberg

 Foto: Magnus Fröderberg

Fotografer och idrottare reagerar över segerbilder.

Kvinnliga idrottare hoppar framför kameran, kramas och biter i medaljer, medan manliga idrottare ska vara kontrollerade och oberörda. 

Hur sportfotografer gör segerbilder på prispallen efter en match eller ett lopp har börjat diskuteras, framför allt efter Kristoffer Bergströms krönika i Aftonbladet (betalvägg) om fenomenet.

Det är inte bara bland fotografer och reportrar det diskuteras, utan även idrottarna själva.

Längdskidåkaren Linn Svahn ville inte göra det klassiska hoppet på pallen efter en seger för någon vecka sedan.

Det ska inte vara så att kvinnorna ska hoppa och tjoa och tjimma medan grabbarna får stå iskalla kvar på marken utan att lyfta glasögonen”, säger hon till Aftonbladet.

Flera andra idrottare stämmer in. 

Det är lite töntigt att tjejerna ska hoppa”, säger längdskidåkaren Maja Dahlqvist, också till Aftonbladet.

Längdskidåkaren Ebba Andersson kan inte minnas när hon senast såg manliga idrottare segerhoppa.

Jag vet inte. Det kanske är ett bra svar på frågan.”

Från ett reportage i Fotosidan Magasin om bildbyrån Scanpix. Foto: Magnus Fröderberg

Jonas Lindkvist är bildjournalist på Dagens Nyheter och har stor erfarenhet av att bevaka idrottsarrangemang. Han tycker det är bra att saken tas upp och att det blir en debatt om det. 

Vid större mästerskap som VM eller OS kan det vara hundratals fotografer vid samma målgång och ofta är det därför svårt att ta en ”egen” bild som sticker ut. Tävlingen i sig kan också vara svår att fotografera och vid många skidlopp kan det vara flera kilometer från bästa fotoposition ute i spåret och målgången, berättar han för Fotosidan.

Hur tänker du kring den typen av bilder som diskuteras?

"Den diskussion som Aftonbladet tog upp handlar om att kvinnliga skidåkare blir ombedda att hoppa efter målgången och att inte det samma sker med manliga åkare. Där tycker jag att det som fotograf är fel att be idrottarna att göra saker oavsett kön. Jag tycker till och med att de scener som utspelas framför oss är tillräckliga för oss och att mitt uppdrag som bildjournalist inte är att gå in och skapa scener."

Vilka exempel finns det på sportbilder som bara tas på kvinnor respektive män? Vad kan de bli ombedda att göra?

"Vanligast är givetvis att åkare ombeds att hoppa, bita i medalj eller krama om någon. Men det ska poängteras att det inte behöver vara en fotograf som säger till åkarna utan ofta är tävlingsarrangören framme och säger till åkarna.

Sen har vissa tidningar som tradition att fotografera män i bar guldsprejad överkropp med cigarr och champagneglas. Detta är ett lågvattensmärke enligt mig."

Jonas Lindkvist. Foto: Magnus Fröderberg

Varför skiljer det i vissa tillfällen på hur man, inom det här fallet sportfoto, fotograferar kvinnor och män?

"Min uppfattning är att kvinnliga idrottare ofta är trevligare än manliga och därför kanske går med på dessa mer eller mindre roliga bildidéer."

Hur ska man komma förbi detta?

"Först och främst gäller det att vi som bildjournalister och fotografer visar respekt mot personerna, kollegorna och själva händelsen. Sen anser jag att proffsiga fotomanagers gör stor skillnad. Här i Sverige har vi flera bra fotomanagers som hjälper oss att få bra bilder som Tommy Holl, Ulf Palm, Nisse Schmidt vilka fortfarande också jobbar som fotografer."

Är detta något fotograferna och redaktionerna diskuterar?

"Denna fråga diskuteras med jämna mellanrum men oftast i anslutning till mästerskap eller större jobb."

Ser du skillnader bland yngre pressfotografer?

"Nej, egentligen inte."

Märker du av bland idrottarna att de reagerar på vissa typer av bilder?

"Eftersom jag inte är på idrottarna och frågar om dessa bilder så vet jag inte riktigt. Personligen försöker jag att bygga upp ett förtroende hos idrottarna så att de vet vad jag står för. Helst vill jag träffa dem i olika situationer även vid sidan om tävlingsarenorna för att kunna berätta en större historia än bara när de går över mållinjen."

Jonas Lindkvist längst till vänster. Foto: Magnus Fröderberg



Publicerad 2021-01-07.

26 Kommentarer

Marcus Johansson 2021-01-07 11:57  
Jaha? Förvånande att det ens finns en diskussion. Men i dessa Corona-tider är väl all sysselsättning bra :) //icepic
baltasar 2021-01-07 12:18  
Förstår jag rätt att nyhetsfotografen går in och redigerar händelseförloppet i nyheten?
Tänk om idrottaren inte är så glad som hoppet eller den efterfrågade glädjeyttringen visar?
Är det då så att fotografen har redigerat bilden innan den är tagen?
Det skall ju inte plockas bort eller läggas till något i bilden av fotografen.

( är också sportfotograf som älskar jubelbilder)
Bob Bovin 2021-01-07 18:57  
Glädjebilden är överskattad av bildredaktörer. Visa aktionbilder som avslöjar hur svårt elitidrott är. Visa kampen och trixen i de olika idrotterna. Det är svårt men ni har verktygen idag.
En urgammal plåtslagare
Anders F. Eriksson 2021-01-07 19:44
Trots att det nu är "lätt" att ta bra actionbilder är det i första hand jubelbilder som publiceras i de flesta media tyvärr. Lite trist för fotografen som tillbringat några timmar med att försöka göra bra bilder under matchen eller loppet...
jonas18z 2021-01-07 20:26
Är nog mer beställarna / byrån /bildredaktörerna man ska gå på om sådant här en fotograf fotar ju det som händer och lämnar över bilderna.

Fotografen trycker på knappen.


Händer titt som tätt att man får beställningar på riktigt förlegade kvinnosyn. Men har man lite jobb och dåligt med pengar förstår jag att fotografer ändå tackar ja.

Det är ännu vanligare i öststaterna med dessa typer av bildspråk.
Grevture 2021-01-07 21:15
Som både Bob och Jonas är inne på - det är inte fotograferna man behöver övertyga, utan bildbeställarna. Jag har till denna dag aldrig träffat en sportfotograf som är road av att ta stereotypa jubelbilder. Men många (inte alla) redaktörer väljer dem av gammal vana, trötthet och rutin. Och för att de är enkla att sätta rubriker till.

Efter en del stora mästerskap, i synnerhet OS (med sitt enorma smörgåsbord av bildmöjligheter) brukar det dyka upp bildspel som fotografer själva fått sätta ihop. Där får man ofta se mycket mer bildmässigt intressanta och spännande sportbilder än i nyhetsflödet.

Och avslutningsvis - visst finns det glädjebilder som verkligen känns i magen och faktiskt förmedlar en stark känsla från ett ögonblick. Men överanvändningen av jubelbilder gör att man lätt missar dem.
Tomasz 2021-01-07 23:14  
Bra artikel, bra början på året!
Arne Bivrin 2021-01-07 23:42  
Visst är det en del av (bild)journalistiken att visa kontrasterna mellan vinst och förlust, men de bilder som media presenterar är alltför ofta bilder efter händelsen, matchen, loppet, hoppet, skottet eller vad det nu kan vara. Nyhetsfokus är på tok för fokuserat på slutresultatet och inte själva matchen/loppet. Jag fotade under några år sport och framför allt handboll på alla nivåer, från knattematcher till landskamper och intresset för matchbilder sjönk dramatiskt i elitsammanhang. Det var i princip endast jubelbilder som räknades och ibland deppbilder. Jag tröttnade. Det var svårt att förstå att bilder som illustrerar kampen, svetten och prestationerna inte var viktiga.

Bilden på en prispall med ettan, tvåan och trean är sjukt ointressant, det är som en resultatlista för analfabeter. Det ska till ett OS eller något annat mycket speciellt för att det ska ge något bildvärde utöver att fylla spaltmeter.
Makten 2021-01-08 12:20  
Genuspajaserier och tron att män och kvinnor "egentligen" är exakt lika och därför skulle bete sig likadant om ingen utomstående påverkade dem, är betydligt töntigare.
acke 2021-01-08 13:38
Jovisst. Alla kvinnor känner naturligtvis en instinktiv lust att hoppa när de ser en fotograf. Det sitter i generna, liksom. 😉
törnan 2021-01-08 22:16
Varför skulle kvinnor hoppa synkroniserat framför fotografer? Ligger det i deras gener att hoppa på det viset eller är du ute och fäktas med väderkvarnar?
acke 2021-01-08 22:34
Jag vet inte om du skriver till Martin eller mig. Bara för att förtydliga: min kommentar var 100% ironisk.
Anders F. Eriksson 2021-01-08 22:46
Är det mer naturligt för kvinnor att hoppa när de ska fotograferas, än det är för män?
Makten 2021-01-09 01:43
Tre separata personer svarar på saker jag inte skrivit. Intressant och ganska talande för vad svensk "debatt" är idag:-)
acke 2021-01-09 15:59
Ja, det finns många töntiga saker i världen. De är värda egna diskussioner.
Oförbätterlig 2021-01-08 20:16  
Men va fan. Finns det inte viktigare samhällsfrågor att diskutera? Det var antagligen inte ens ett problem innan någon gjorde det till ett problem. När vackra kvinnliga idrottare får mer exponering och intäkter på det än sina mindre vackra kollegor ses det inte som något problem.
jonas18z 2021-01-08 22:42
Intressant att du ej ser problem. Du ser heller inget problem med gamla värderingar?
acke 2021-01-09 15:58
Det finns inget förbud mot att diskutera oviktiga saker. Kolla bara i FS’ forum! 😉
Ferraridino 2021-01-09 21:21  
Ännu mer töntigt tycker jag är att både män och kvinnor ska ha sina skidor med i bilderna så att man tydligt ser märket på skidorna. Förstår att de är är sponsorerna som kräver det, men ändå märkligt att alla accepterar det som något helt OK.
acke 2021-01-10 21:14
Det är mer raffinerat än så. Skidorna som man ser i bild är inte samma skidor som åkaren använde i loppet. Det är special-preppade skidor som åkaren får i handen efter målgång. Längden på skidorna är anpassad så att skidmärket syns i huvudhöjd när åkaren intervjuas.
Michael f8 2021-01-12 12:20
Nu är det en del av deras lön, sponsorpengar. Det är deras minsta insatts för att få ekonomin att gå ihop.
Bengf 2021-01-11 14:49  
Var det inte Stina Lundberg Dabrowski, som ville att dom kända skulle hoppa på slutet, och vilka kändisar det var. Thatcher och Madonna var dock dom få som inte ville hoppa.
ravi 2021-01-14 13:13  
Det här trots allt gått framåt en hel del genom åren. För de som inte var med på den tiden kan jag berätta att det var ett jäkla liv efter damernas SM-guld i fotboll, 1978 om jag inte minns fel. Någon av kvällstidningarna, minns inte om det var AB eller Expressen, drog upp bilder i stort format på när tjejerna korkade upp champagnen i omklädningsrummet utan en tråd på kropparna.

Merläsning

ANNONS