Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Canon hoppar av Fotomässan

Canon hoppar av Fotomässan

Foto: Canon

 

Canon kommer inte ha någon monter på Fotomässan i november. Canon uppger att de satsar på andra event istället.

– Detta är ett affärsmässigt beslut som vi stött och blött länge. Det sker flera kundevent under hösten som vi valt att prioritera och vi har inte tid och resurser att vara med på alla, säger Helen Iwefors Häggblom, kommunikationschef på Canon Svenska AB.

Så det är inget alternativ att bara skala ner ert deltagande på Fotomässan?
– Vi vill göra saker helhjärtat och ge en bra kundupplevelse, och det kräver en stor insats både i tid och resurser. Ibland måste man välja och i år valde vi att fokusera på andra events istället.

Vad tror du att detta får för konsekvenser för mässan?
– Vi tror inte att mässan står och faller med vår närvaro. Vårt beslut gäller bara den här hösten.

Helen påpekar att det fortfarande ingår i deras strategi att vara med på mässor, det blev bara för många aktiviteter samtidigt denna höst.

Vilka andra event är det som sker under hösten?
– Först är det Canon Expo i Paris. Sen kommer World Press Photo till Sverige. Vi kommer att göra mer, men det kan jag ännu inte berätta om i detalj.Publicerad 2015-09-02. Läst av 11952 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2015-09-02 17:44   jonas18z
Oj Canon håller på att förfalla såhär tidigt. Konstigt att nikon, Sony har resurser eller skäms Canon över deras sensorer? Resusher finns i form av frilansare men det kanske är ekonomiska resuser. Hur som helst har många köpstop på Canon utrusting tills de kommit på banan igen. Nikon tror jag lyckas överleva bättre då de flesta fotoskolor verkar helt använda nikon.
Anders F. Eriksson 2015-09-02 19:35
Förra året valde Samsung att inte deltaga på mässan (vilket de nog ångrade eftersom de hade en väldigt fin kamera att visa just då), och det är ett företag som inte direkt saknar resurser. Alla kameratillverkare måste prioritera sina kostnader då försäljningen generellt gått ned massor.
FlyerOne 2015-09-02 21:35
Jonas, nu förfaller du till rena konspirationsspekulationer. Finns hur många sådana som helst, och det de har gemensamt är att de praktiskt taget ALLTID är falska. Du kan vara förvissad om att saken inte har ett skvatt att göra med att "Canon skäms över sina sensorer". Det gör de helt enkelt inte! Visserligen ligger deras sensorteknik och produktionsutrustning sist av alla som är att räkna med, men deras ingenjörer har enligt min mening varit väldigt innovativa genom åren och förbättrat sin utrustning och sin teknik hela tiden så att de ändå varit, och är, i de allra flesta fall fullt användbara för en himskans massa användare. :-)

Senast Fotomässan hölls i Göteborg blev det så att jag fick anledning att kolla vad utställningsplatser i olika "servicegrad" kostade. Det var dyrare än jag hade föreställt mig, och det är nog så att för många utställare överstiger kostnaden nyttan när man lägger till kostnader för transporter, monterpersonal etc.

Nä, jag höjer inte alls på ögonbrynen för att Canon uteblir ifrån Fotomässan. Många fler skulle säkert utebli bara de vågade...
JensEkberg 2015-09-04 04:22
Hur fan pallar du Jonas?
Så fort det ges en chans så trollar du mot allt som har med Canon att göra.
Om du vill tas seriöst, så kan du väl åtminstone korr-läsa dina inlägg.

Du vet, det där med korrekt meningsbyggnad, stor bokstav där det ska vara det och att undvika stav- och syftningsfel?

Canon är inte nära undergång. De som har behov av att handla kommer göra det.

Du är bara tröttsam.
Niels Christian Rasmussen 2015-09-05 18:55
Kom nu Canon vi er mange der forventer at se på messen.
2015-09-02 18:21   Benganbus
För mig ger det en fundering på om Fotomässan som mässa är så attraktiv längre för utställare? När ett företag tar beslut, så är det helt efter affärsmässiga principer, så jag undrar...
PMD 2015-09-02 19:19
Utställningsdelen av Fotosmässan i Stockholm har blivit mindre med tiden, tycks det. Däremot har försäljningsdelen ökat. För 10 år sen fanns det väl inga försäljare alls på Fotomässan?

Bildutställningen har å andra sidan varit ganska stark de senaste åren.

Så jag vet inte riktigt. Jag tycker att det vore tråkigt om Fotomässan tynade bort, men jag är mer intresserad av att kunna klämma, känna på och jämföra utrustning än av att köpa den just då.
Anders F. Eriksson 2015-09-02 19:21
Det är nog det att Sverige är en relativt liten marknad gissar jag. Alla tillverkare har tappat mycket försäljning på senare tid och blivit tvungna att dra ned på kostnaderna och prioritera vart de lägger de resurser de har för den här typen av evenemang.

Det är förstås synd att den tillverkare som säljer flest kameror inte deltar i mässan, men det är väl tyvärr så att mässan i Sverige kostar mer än den smakar för dem.
bentelkalb 2015-09-03 08:42
Per Danielsson, för mig är det precis tvärtom, jag vet redan vad jag vill ha och inte. Att ta mig dit bara för att klämma på utrustning som jag redan har koll på är för mig bortkastad tid, jag vill göra klipp, tyvärr finns inga sådana längre.
2015-09-02 18:30   tumlaren
Canon ställer upp på Sandinavian Photos Expo i Malmö den 25-26 september. Så det är säkerligen en prioriteringsfråga var man vill ställa upp.
Men som vanligt när det gäller Canon så måste några genast klanka ner på dem, avundsjuka eller något annat.
Tror inte att det finns så många som har köpstopp på Canons utrustning.
2015-09-02 19:13   bentelkalb
Jag tycker fotomässan inte är så intressant längre. Man kan i princip inte göra några klipp eller riktigt bra affärer, vilket är ett av huvudsyftena tycker jag. Det kan finnas en del bra seminarier, men de är på tok för korta för att ge något.
Anders F. Eriksson 2015-09-02 19:22
Syftet med mässor är oftast inte att kränga prylar, utan att ge potentiella kunder möjlighet att se och känna på prylarna.
Jimsan 2015-09-03 08:31
Tyckte att det märktes på Canon redan förra året, att det inte var intresserade av stockholmsmässan. De hade t.e.x bara kameror uppe i sin monter. Ville man kika på ett objektiv så fick man fråga personalen för att de skulle plocka fram just det objektivet som var gömt under bordet.
Istället så satsade de på en fotoautomat där man kunde ta en selfie. :/
bentelkalb 2015-09-03 08:41
Det bror ju på vems syfte man pratar om, jag pratar såklart om mitt, och även många andras, inte kameratillverkarnas. Jag vet redan vad jag vill ha och inte, så det ger mig inget att gå dit och kolla på utrustning, det har jag redan koll på. Och jag tycker nog fotomässan är sämre på att erbjuda bra affärer än andra mässor, om man inte endast vill ha krims krams vill säga.
bengt luthman 2015-09-04 09:08
Tillverkarna har väl aldrig sålt något på mässan? De hänvisar väl alltid till sina återförsäljare?

Så det är ju snarare återförsäljarna du borde klaga på sina fall. Fast det var kanske det du gjorde.
bentelkalb 2015-09-04 09:11
Ja det var återförsäljare jag syftade på :) Det finns fortförande återförsäljare som säljer grejor billigt, men då är det mest krimskrams.
bengt luthman 2015-09-07 08:50
Iaf Scandinavian brukar ha en del bra priser tycker jag, visserligen inte på saker jag brukar vara intresserad av. Men det är ju inte deras fel.
2015-09-02 20:05   Iwa
Skriften fanns på väggen redan förra året. Då ställde inte Canon upp med sina teleobjektiv. Så Nikonister och Canotister kunde inte stå och sikta på varandra som man brukar.
bengt luthman 2015-09-04 09:07
Det berodde mer på säkerheten.
PMD 2015-09-04 10:46
Är Canons teleobjektiv osäkrare än Nikons, eller vad menar du?
2015-09-02 21:31   Meliavor
Redan förra året kunde man känna hur fotomässan krymt, dels flytten till den andra mässhallen, men lika mycket avsaknaden av flera utställare, t.ex. samsung. Istället tog video lika mycket plats som stillbilder.
Jag tror att stillbilden med kamera sakta tappat till fördel för mobilfoto och video.
2015-09-03 00:16   Peter Hansson
De märkte man redan förra året att konsumenterna inte är så intressant för dom, jag tyckte dom var bland dom sämre montrarna och när man ställde frågor svarade man knappt kändes ointresserad eller nått :(
FlyerOne 2015-09-03 02:47
Det där låter ju inte så bra, jag tror knappast att de har råd att vara så nonchalanta i längden. Särskilt inte när det börjar komma utmanare från alla möjliga håll som ger järnet...

Men man ska förstås alltid vara försiktig med att bedöma en hel organisation efter någon/några enstaka personer. När jag som vanligt "förpestar livet" *) för Canon-representerna vid de årliga Mini-Fotomässorna här i Göteborg så har jag alltid blivit MYCKET väl och seriöst bemött. Trots att jag normalt inleder med att tala om att jag INTE står i begrepp att skaffa någon ny Canon-kamera för egen del...

*) Jag är fullstä'ndigt jämlik. Jag förpestar livet exakt lika mycket för alla deras konkurrenter också. Har trots detta aldrig blivit illa behandlad av någon annan heller ska jag väl tillägga. :-)
2015-09-03 07:06   Lasse Parbring
Man kan ju fundera på om Nikon kommer att ha lika stor jättemonter som de oxå brukar ha ?
2015-09-03 08:38   Osquar
Ekonomin..... that's it! Härom året avstod exempelvis Kameradoktorn en fotomässa pga bl.a kostnaden. Mässan i Älvsjö har tydligen skruvat upp hyreskostnaden ganska rejält de senaste åren. Utställarna tycker väl till slut att "det inte är värt pengarna" längre... Tror mäss-ansvariga/ägarna bör se över sin prisbild lite om dom inte vill stå med tomma lokaler snart.....

/Oscar
2015-09-03 08:58   Maverick
Förvånad att inte fler hoppar av. Kan aldrig löna sig att ha dessa stora montrar. De som är ute efter proffsutrustning saknar oftast behov att klämma och känna. De köper utifrån andra kriterier så som yrkesmässiga behov.

Vanliga amatörer tycker säkert det är kul men är knappast en lönsam affär sett från tillverkaren/grossisten.

Min egen reflektion är att de första åren kunde man se utställare som man inte kände till och produkter man knappt kände till. Nått av åren spenderade jag några tusen på att köpa olika papper för att testa. Nu är det bara det vanliga som är representerade.

Bildutställningen tycker jag har tappat över åren. Vissa är t o m återkommande känns det som.

Sen vet jag inte om Älvsjö(Stockholm) är bästa stället att ha det på. Min personliga uppfattning om dem är att det är jäkligt dryga och inga jag gynnar i onödan. Så nu för tiden åker jag bara på mässor där om det är nått särskilt jag vill se. Ett speciellt föredrag eller utställning eller så. Det där med att åka för att ägna en dag åt flanerande är helt uteslutet numera.
2015-09-03 12:07   pic-tor
Hur ersätter man det tappet?
2015-09-03 14:19   rayoflight
Oj, vilket gensvar! Kanske ett bra knep att hålla sig borta från mässor. Jag menar för att få uppmärksamhet.
2015-09-04 15:56   nikitin
Scandinavian Photo:s nya butik i Stockholm, den på Sveavägen, påminner lite om en mässa i sitt upplägg. Där finns flera olika kameror som man kan klämma på och när man har valt sin kamera kan man (ofta till skillnad på en mässa) köpa den och få kameran direkt med sig hem.

Merläsning

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 47

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 7

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 1

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 2

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 2

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 20

Test Nikon D6 - teknikredaktör Martin Agfors går igenom kameran (video)

Plus I denna video går teknikredaktör Martin Agfors under 5 min igenom kamerans viktigaste funktioner och jämför bland annat med Nikon D5. Läs mer...

Superextrem raktecknande vidvinkel från Laowa

Med en bildvinkel på 135 grader är Laowa 9 mm f/5,6 FF RL världens extremaste raktecknande vidvinkel för spegelfria småbildskameror. Läs mer... 8

Miops Capsule360