Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Canon hoppar av Fotomässan

Canon hoppar av Fotomässan

Foto: Canon

 

Canon kommer inte ha någon monter på Fotomässan i november. Canon uppger att de satsar på andra event istället.

– Detta är ett affärsmässigt beslut som vi stött och blött länge. Det sker flera kundevent under hösten som vi valt att prioritera och vi har inte tid och resurser att vara med på alla, säger Helen Iwefors Häggblom, kommunikationschef på Canon Svenska AB.

Så det är inget alternativ att bara skala ner ert deltagande på Fotomässan?
– Vi vill göra saker helhjärtat och ge en bra kundupplevelse, och det kräver en stor insats både i tid och resurser. Ibland måste man välja och i år valde vi att fokusera på andra events istället.

Vad tror du att detta får för konsekvenser för mässan?
– Vi tror inte att mässan står och faller med vår närvaro. Vårt beslut gäller bara den här hösten.

Helen påpekar att det fortfarande ingår i deras strategi att vara med på mässor, det blev bara för många aktiviteter samtidigt denna höst.

Vilka andra event är det som sker under hösten?
– Först är det Canon Expo i Paris. Sen kommer World Press Photo till Sverige. Vi kommer att göra mer, men det kan jag ännu inte berätta om i detalj.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2015-09-02. Läst av 11640 personer.
Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2015-09-02 17:44   jonas18z
Oj Canon håller på att förfalla såhär tidigt. Konstigt att nikon, Sony har resurser eller skäms Canon över deras sensorer? Resusher finns i form av frilansare men det kanske är ekonomiska resuser. Hur som helst har många köpstop på Canon utrusting tills de kommit på banan igen. Nikon tror jag lyckas överleva bättre då de flesta fotoskolor verkar helt använda nikon.
Anders F. Eriksson   2015-09-02 19:35
Förra året valde Samsung att inte deltaga på mässan (vilket de nog ångrade eftersom de hade en väldigt fin kamera att visa just då), och det är ett företag som inte direkt saknar resurser. Alla kameratillverkare måste prioritera sina kostnader då försäljningen generellt gått ned massor.
FlyerOne   2015-09-02 21:35
Jonas, nu förfaller du till rena konspirationsspekulationer. Finns hur många sådana som helst, och det de har gemensamt är att de praktiskt taget ALLTID är falska. Du kan vara förvissad om att saken inte har ett skvatt att göra med att "Canon skäms över sina sensorer". Det gör de helt enkelt inte! Visserligen ligger deras sensorteknik och produktionsutrustning sist av alla som är att räkna med, men deras ingenjörer har enligt min mening varit väldigt innovativa genom åren och förbättrat sin utrustning och sin teknik hela tiden så att de ändå varit, och är, i de allra flesta fall fullt användbara för en himskans massa användare. :-)

Senast Fotomässan hölls i Göteborg blev det så att jag fick anledning att kolla vad utställningsplatser i olika "servicegrad" kostade. Det var dyrare än jag hade föreställt mig, och det är nog så att för många utställare överstiger kostnaden nyttan när man lägger till kostnader för transporter, monterpersonal etc.

Nä, jag höjer inte alls på ögonbrynen för att Canon uteblir ifrån Fotomässan. Många fler skulle säkert utebli bara de vågade...
JensEkberg   2015-09-04 04:22
Hur fan pallar du Jonas?
Så fort det ges en chans så trollar du mot allt som har med Canon att göra.
Om du vill tas seriöst, så kan du väl åtminstone korr-läsa dina inlägg.

Du vet, det där med korrekt meningsbyggnad, stor bokstav där det ska vara det och att undvika stav- och syftningsfel?

Canon är inte nära undergång. De som har behov av att handla kommer göra det.

Du är bara tröttsam.
Niels Christian Rasmussen   2015-09-05 18:55
Kom nu Canon vi er mange der forventer at se på messen.
2015-09-02 18:21   Benganbus
För mig ger det en fundering på om Fotomässan som mässa är så attraktiv längre för utställare? När ett företag tar beslut, så är det helt efter affärsmässiga principer, så jag undrar...
PMD   2015-09-02 19:19
Utställningsdelen av Fotosmässan i Stockholm har blivit mindre med tiden, tycks det. Däremot har försäljningsdelen ökat. För 10 år sen fanns det väl inga försäljare alls på Fotomässan?

Bildutställningen har å andra sidan varit ganska stark de senaste åren.

Så jag vet inte riktigt. Jag tycker att det vore tråkigt om Fotomässan tynade bort, men jag är mer intresserad av att kunna klämma, känna på och jämföra utrustning än av att köpa den just då.
Anders F. Eriksson   2015-09-02 19:21
Det är nog det att Sverige är en relativt liten marknad gissar jag. Alla tillverkare har tappat mycket försäljning på senare tid och blivit tvungna att dra ned på kostnaderna och prioritera vart de lägger de resurser de har för den här typen av evenemang.

Det är förstås synd att den tillverkare som säljer flest kameror inte deltar i mässan, men det är väl tyvärr så att mässan i Sverige kostar mer än den smakar för dem.
bentelkalb   2015-09-03 08:42
Per Danielsson, för mig är det precis tvärtom, jag vet redan vad jag vill ha och inte. Att ta mig dit bara för att klämma på utrustning som jag redan har koll på är för mig bortkastad tid, jag vill göra klipp, tyvärr finns inga sådana längre.
2015-09-02 18:30   tumlaren
Canon ställer upp på Sandinavian Photos Expo i Malmö den 25-26 september. Så det är säkerligen en prioriteringsfråga var man vill ställa upp.
Men som vanligt när det gäller Canon så måste några genast klanka ner på dem, avundsjuka eller något annat.
Tror inte att det finns så många som har köpstopp på Canons utrustning.
2015-09-02 19:13   bentelkalb
Jag tycker fotomässan inte är så intressant längre. Man kan i princip inte göra några klipp eller riktigt bra affärer, vilket är ett av huvudsyftena tycker jag. Det kan finnas en del bra seminarier, men de är på tok för korta för att ge något.
Anders F. Eriksson   2015-09-02 19:22
Syftet med mässor är oftast inte att kränga prylar, utan att ge potentiella kunder möjlighet att se och känna på prylarna.
Jimsan   2015-09-03 08:31
Tyckte att det märktes på Canon redan förra året, att det inte var intresserade av stockholmsmässan. De hade t.e.x bara kameror uppe i sin monter. Ville man kika på ett objektiv så fick man fråga personalen för att de skulle plocka fram just det objektivet som var gömt under bordet.
Istället så satsade de på en fotoautomat där man kunde ta en selfie. :/
bentelkalb   2015-09-03 08:41
Det bror ju på vems syfte man pratar om, jag pratar såklart om mitt, och även många andras, inte kameratillverkarnas. Jag vet redan vad jag vill ha och inte, så det ger mig inget att gå dit och kolla på utrustning, det har jag redan koll på. Och jag tycker nog fotomässan är sämre på att erbjuda bra affärer än andra mässor, om man inte endast vill ha krims krams vill säga.
bengt luthman   2015-09-04 09:08
Tillverkarna har väl aldrig sålt något på mässan? De hänvisar väl alltid till sina återförsäljare?

Så det är ju snarare återförsäljarna du borde klaga på sina fall. Fast det var kanske det du gjorde.
bentelkalb   2015-09-04 09:11
Ja det var återförsäljare jag syftade på :) Det finns fortförande återförsäljare som säljer grejor billigt, men då är det mest krimskrams.
bengt luthman   2015-09-07 08:50
Iaf Scandinavian brukar ha en del bra priser tycker jag, visserligen inte på saker jag brukar vara intresserad av. Men det är ju inte deras fel.
2015-09-02 20:05   Iwa
Skriften fanns på väggen redan förra året. Då ställde inte Canon upp med sina teleobjektiv. Så Nikonister och Canotister kunde inte stå och sikta på varandra som man brukar.
bengt luthman   2015-09-04 09:07
Det berodde mer på säkerheten.
PMD   2015-09-04 10:46
Är Canons teleobjektiv osäkrare än Nikons, eller vad menar du?
2015-09-02 21:31   Meliavor
Redan förra året kunde man känna hur fotomässan krymt, dels flytten till den andra mässhallen, men lika mycket avsaknaden av flera utställare, t.ex. samsung. Istället tog video lika mycket plats som stillbilder.
Jag tror att stillbilden med kamera sakta tappat till fördel för mobilfoto och video.
2015-09-03 00:16   Peter Hansson
De märkte man redan förra året att konsumenterna inte är så intressant för dom, jag tyckte dom var bland dom sämre montrarna och när man ställde frågor svarade man knappt kändes ointresserad eller nått :(
FlyerOne   2015-09-03 02:47
Det där låter ju inte så bra, jag tror knappast att de har råd att vara så nonchalanta i längden. Särskilt inte när det börjar komma utmanare från alla möjliga håll som ger järnet...

Men man ska förstås alltid vara försiktig med att bedöma en hel organisation efter någon/några enstaka personer. När jag som vanligt "förpestar livet" *) för Canon-representerna vid de årliga Mini-Fotomässorna här i Göteborg så har jag alltid blivit MYCKET väl och seriöst bemött. Trots att jag normalt inleder med att tala om att jag INTE står i begrepp att skaffa någon ny Canon-kamera för egen del...

*) Jag är fullstä'ndigt jämlik. Jag förpestar livet exakt lika mycket för alla deras konkurrenter också. Har trots detta aldrig blivit illa behandlad av någon annan heller ska jag väl tillägga. :-)
2015-09-03 07:06   Lasse Parbring
Man kan ju fundera på om Nikon kommer att ha lika stor jättemonter som de oxå brukar ha ?
2015-09-03 08:38   Osquar
Ekonomin..... that's it! Härom året avstod exempelvis Kameradoktorn en fotomässa pga bl.a kostnaden. Mässan i Älvsjö har tydligen skruvat upp hyreskostnaden ganska rejält de senaste åren. Utställarna tycker väl till slut att "det inte är värt pengarna" längre... Tror mäss-ansvariga/ägarna bör se över sin prisbild lite om dom inte vill stå med tomma lokaler snart.....

/Oscar
2015-09-03 08:58   Maverick
Förvånad att inte fler hoppar av. Kan aldrig löna sig att ha dessa stora montrar. De som är ute efter proffsutrustning saknar oftast behov att klämma och känna. De köper utifrån andra kriterier så som yrkesmässiga behov.

Vanliga amatörer tycker säkert det är kul men är knappast en lönsam affär sett från tillverkaren/grossisten.

Min egen reflektion är att de första åren kunde man se utställare som man inte kände till och produkter man knappt kände till. Nått av åren spenderade jag några tusen på att köpa olika papper för att testa. Nu är det bara det vanliga som är representerade.

Bildutställningen tycker jag har tappat över åren. Vissa är t o m återkommande känns det som.

Sen vet jag inte om Älvsjö(Stockholm) är bästa stället att ha det på. Min personliga uppfattning om dem är att det är jäkligt dryga och inga jag gynnar i onödan. Så nu för tiden åker jag bara på mässor där om det är nått särskilt jag vill se. Ett speciellt föredrag eller utställning eller så. Det där med att åka för att ägna en dag åt flanerande är helt uteslutet numera.
2015-09-03 12:07   pic-tor
Hur ersätter man det tappet?
2015-09-03 14:19   rayoflight
Oj, vilket gensvar! Kanske ett bra knep att hålla sig borta från mässor. Jag menar för att få uppmärksamhet.
2015-09-04 15:56   nikitin
Scandinavian Photo:s nya butik i Stockholm, den på Sveavägen, påminner lite om en mässa i sitt upplägg. Där finns flera olika kameror som man kan klämma på och när man har valt sin kamera kan man (ofta till skillnad på en mässa) köpa den och få kameran direkt med sig hem.

Merläsning

Kortfilm om storformat

"Process" är en 3-minuters kortfilm som beskriver filosofin bakom storformatsfotografering. Läs mer... 1

Test: Nikon AF-S 500/5,6E PF ED VR

Plus Mitt i den allmänna trenden med allt större och tyngre ljusstarka objektiv och allt fler zoomar går Nikon lite mot strömmen och presenterar ett lätt och kompakt fast teleobjektiv på 500 mm med måttlig ljusstyrka. Vi gillar både idén och resultatet.  Läs mer... 3

Slutlig omröstning om omstridd upphovsrättslag

Europaparlamentet kommer på tisdag att rösta om en ny upphovsrättslag. Två paragrafer har blivit omstridda. De gäller länkavgift och upphovsrättsfilter.  Läs mer... 3

Sex polisanmälda för att ha filmat dödsolycka

En lastbilschaufför avled efter en olycka på E4:an i Stockholm igår. Sex personer har polisanmälts för att ha filmat olyckan. Läs mer... 49

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 3/2019 är "Närbild" respektive "Svartvitt". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 24 mars. Läs mer...

Poddradio om Fujifilm

Magnus och Martin pratar om Fujifilm. Varför har de två olika sensorformat? Hur lyckades Fujifilm slå sig in på kameramarknaden när Samsung misslyckades? Läs mer... 10

Vinnarbild uppenbart arrangerad

Vinnarbilden i Hamdan International Photography Award (HIPA) som belönades med 120 000 dollar i vinstpengar har visat sig vara helt arrangerad efter att en bild på hela fotosituationen spridits på sociala medier. Läs mer... 34

Fyra rullväskor från Manfrotto

Manfrotto Pro Light Reloader är det gemensamma namnet för fyra nya rullväskor från Manfrotto. Alla kan tas med som handbagage på flygplan. Läs mer... 5

Fototävling: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone

Dryga veckan kvar på denna tävling! Tillsammans med vår fotorese-partner Wild Nature Fotoresor kör vi en fototävling. Vinnaren vinner fotoresan: Höst i Yellowstone och Grand Tetons nationalparker 
(värde 28.900 kr) Läs mer...

Ljusstyrka f/0,95 till lågpris

Den ryska objektiv- och kameratillverkaren Zenit har utvecklat ett extremt ljusstarkt normalobjektiv. Prislappen är dock inte lika extrem som ljusstyrkan. Läs mer... 5

Miops Smart Trigger