X. Oanvända vyer > Nyheter > Gettyutmanare får vika ner sig

Gettyutmanare får vika ner sig

Amerikanska bildbyrån Photoshelter lyckas inte med sitt försök att utmana Getty, och tvingas av lönsamhetsskäl lägga ner bildbyråverksamheten.

Photoshelter har varit en av ett par firmor som försökt utmana Getty Images som alternativ bildbank, men efter bara ett år har Photoshelter insett att verksamheten inte kommer bli lönsam, vilket innebär att de lägger ner försöket.

Photoshelters VD Allen Murabayashi skriver i deras blogg att det var fyra övergripande anledningarna till att de misslyckades:

1. Bildmarknaden är en långsamt växande marknad som domineras av en spelare - Getty. Getty tog chansen när den fanns och det är extremt svårt att utmana Getty som är aggressiv och smart i sin affärsmodell.

2. Bildköpares förfrågningar kräver ofta snabba svar och enskilda fotografer har svårt att hinna med. Det krävs heltidsanställda eller heltidsanställning för att kunna serva bildköparnas förfrågningar. Bildköparna vänder sig därför till de bildbanker där de vet att de kommer hitta bilden och direkt kan få tag på den.

3. Många bildköpare är inlåsta prenumerationsavtal vilket är smidigt för dem, och svårt för nya spelare att ta över bildköpare.

4. En affärsmodell där fotografer fritt kan ansluta sig till en bildbank är en ingen bra modell. Med tiden så kommer det uppstå mycket administration och juridiska frågor kring bilder som sålts, men som inte varit ordentligt genomgångna vad gällande rättigheter.

Publicerad 2008-09-11. Läst av 2582 personer.

1 Kommentarer

cowboy 2008-09-14 13:11  
PhotoShelter Collections VD Allen Murabayashi intervjuas på pdn online om nedläggningen efter bara ett år: http://www.pdnonline.com/pdn/content_display/photo-news/stock-and-syndication/e3iaf02e0820238924b905a68da3680b534
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS