Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Printler i konkurs

Printler i konkurs

Fotokonstmarknadsplatsen Printler har gått i konkurs. Konkurrensen blev för hård.

Printler satsade på att sälja fotokonst med egen produktion. Under 2017 tog man in 2 miljoner för att satsa utomlands men under våren 2019 har det blivit stenhårt och pengarna tagit slut. Sen i mars så har man försökt hitta en köpare men när det inte lyckats har nu firmat gått i konkurs. Tyvärr har detta inneburit att många fotograferat tappat sin ersättning.

Marknaden för fotokonst har förändrats rejält de senaste åren med flera spelare och prispress. En firma som lyckats extremt bra är Desenio.se. Podden har E-handelstrender har en mycket intressant intervju med VD Fredrik Palm.Publicerad 2019-06-30. Läst av 5439 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-07-01 09:52   Nils Bergqvist
Var det högkvalitativa utskrifter, eller tryckta posters de sålde? Kanske billiga c-printar? Man förundras ibland över att vanliga massproducerade affischer och mindre arkivbeständiga pappersbilder ofta säljs som fotokonst. Personligen tycker jag det är bedrövligt när så sker med namnet fotokonst som epitet, och det blir lite som att sälja Carl Larsson i massproducerade tryck och kalla det för akvareller. Men vad Printler använde, kanske olika i olika prisnivåer, vet jag inte?
,
2019-07-01 10:05   mats lindfors
Fotokonst går inte att sälja som man säljer saker på webben. För att sälja fotokonst krävs något helt annat. Frågan är vad? Ingen har väl lyckats något vidare hitintills. Att ha ett galleri på en gatuadress är dock en stor fördel. (Det vet jag av egen erfarenhet, sju år på Södermalm i Stockholm.)
2019-07-01 16:11   MrKarisma
De var alldeles för billiga för att kunna få någon långsiktighet i det. Intressant är också ingen fotograf/konstnär kunde få några pengar utbetalda innan de nåt 1000kr i försäljning, vilket innebar att de nu efter flera år plockat in rätt många miljoner från alla som aldrig nådde 1000kr -de kanske bara kände att det var bäst att lägga ner nu och stoppa pengarna i fickan?
ctlindsten 2019-07-01 21:46
jag hade bilder där i 2 år, och dom sålde tavlorna så sjukt billigt att man fick typ 50 kr upp till 112 kr för en såld tavla. Så jag hade straxt under 1000 kronor innan dom gick i konkurs, pengar jag inte får tillbaka nu. Ingen stor grej, för jag säljer mina tavlor som prints vid sidan av, men trist att så många man pratat med som haft bilder där har drabbats av samma sak, alltså ingen utbetalning.
fieldcells 2019-07-02 12:38
@Christian Får du det? Är inte särskilt insatt men skummade forumtråden för något år sedan och där hävdades det att man gav bort sin rätt att sälja större printar (50x70). Förutsätter att någon kan vara intresserad av att köpa dessa rättigheterna från konkursboendet.
knobloch 2019-07-02 13:21
Så här stod det i deras villkor förra året:
"When you upload a Photo to your online photo gallery on the Website, you grant Printler an exclusive and worldwide perpetual license to print, sell or in any other way commercialize such Photo in the format preferred by Printler in its own discretion."

https://web.archive.org/web/20180417110315/https://printler.com/en/photographers-terms/
ctlindsten 2019-07-02 14:22
jag hade inte så många bilder där inne.. och hade inte uppdaterat galleriet!! så det var kanske mellan 6-8 bilder totalt
ctlindsten 2019-07-02 14:28
Jag hörde faktiskt liknande påstående, jag mailade printler när jag började lägga upp mina bilder där och dom sa att det inte var någon fara att använda bilderna på andra ställen.. pratar med advokaten som sköter deras konkurs just nu via mail, och han säger att skriver "Enligt den information jag har i dagsläget är bilderna respektive fotografs egendom." och "En sannolik lösning är att databasen raderas."


Men som sagt, jag hade bara ett fåtal bilder där, och om någon vill köpa konkursboendet och fortsätta sälja dom åt mig så är det ingen större fara :)
Theresefoto 2019-07-02 19:31
Jag var medlem i 3 år, i sålde ca 100 exemplar, varan en tavla 70x100 för 3000 kronor, fick ut ca 600 själv då jag blev uppgraderad. Totalt kanske 5000 kronor. Gillade inte att man låste motiv 50x70 och uppåt. Sen vet jag att inte alla följde den regeln. Låg ersättning men en grym marknadsföring så har ändå gott att säga om printler. En rolig tid :)
ctlindsten 2019-07-02 19:42
Bara o säga grattis Therese, kul att det gick bra för dig där inne. Jag säljer gott om prints via min hemsida/sociala medier. Men på printler gick det inte alls bra, så jag kontaktade säkert 6 st andra fotografer jag känner som hade bilder där inne och alla sa samma sak, att det såldes nästan inget.

Ser att du har bilder på spart.se hur är den sidan jämfört med printler?
Theresefoto 2019-07-02 20:13
Borde kanske bygga egen hemsida alt sälja via sociala medier? Har du byggt hemsida själv el kör via nån portal? Jag har sålt nån via utställning ska bli kul att se hur det går nu i sommar :) spart har ännu inte så vass marknadsföring så 3 mån rapport visar 3 sålda haha. Men bättre ersättning där. Allra bästa såklart att sälja utan mellanhand...
ctlindsten 2019-07-02 21:22
Ja en hemsida hjälper, går ju att fixa billigt och designa själv via tex hemsida24

Men jag anlitade ett företag faktiskt. Men det bästa är alltid att ha en lokal utställning, ser folk tavlorna irl så är det större chans att dom köper.
Theresefoto 2019-07-02 22:02
Ja, ska bli spännande... har utställning med start 19 juli tom mitten aug, sen lite planer till hösten också :) ska vid tillfälle ta tag i hemsida, kanske bra med företag på den...

Merläsning

H&Y Revoring låter dig använda samma filter

Använd samma filter till objektiv med flera olika diametrar. Läs mer...

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Skärpning av lagen om fotografering i rättsal

I mer än 70 år har det varit förbjudet att fotografera i rättssalar. För ett år sedan skärptes lagen så att det även blev förbjudet att fotografera in i rättssalen. Från och med den 1 juli skärps lagen ytterligare. Läs mer... 1

Dokumentärt foto i tider av förändring

Se Sune Jonson bilder på Värmlands Museum i utställningen ”Om tiden blir… ett förunderligt ting”. Läs mer... 5

Ny vidvinkel till Fujifilm GFX

Helt i linje med sin tidigare offentliggjorda produktplan har Fujifilm lanserat en ny vidvinkel som fyller ut mellanrummet mellan de två befintliga fasta vidvinklarna. Läs mer...

Ny Sony A7S kommer snart

Det kommer snart en efterträdare till Sony A7S II. Sonychefen Kenji Tanaka berättar mer om den kommande kameran i en intervju. Läs mer... 9

Lowepros Pro Tactic-serie blir större

Utvidgar väskserien med nya modeller och en messengerväska. Läs mer...

Efterlikna klassisk film med RNI Aerochrome

RNI Aerochrome till Lightroom efterliknar Kodak Aerochrome. Läs mer...

Lägre inlärningströskel i PhotoGIMP till Linux

PhotoGIMP för Linux ska locka över Photoshop-användare. Läs mer... 6

Vivian Maiers bilder på Fabriken

200 bilder med ikonisk fotograf på Fabriken, Bästekille. Läs mer... 3

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar