Annons
Artiklar > Uppropet: Lätta upp reglerna för de med enskild firma

Uppropet: Lätta upp reglerna för de med enskild firma

De vill underlätta för enskilda näringsidkare.

Fotografer, musiker, konstnärer, filmare och flera andra yrkesgrupper planerar ett upprop riktat till regeringen. 

Vi med enskild firma är bakbundna. Låt oss få fakturera enstaka jobb, fortsätta ha kontakt med våra kunder och marknadsföra oss”, säger initiativtagarna.

Enskilda näringsidkare faller mellan stolarna i nuvarande a-kassesystem. Reglerna för arbetslöshetsersättning i Sverige är dåligt anpassade för dagens arbetsmarknad med många enskilda firmor. Det här gäller inte bara under coronakris, utan är ett problem som länge hört till frilansarens vardag, menar SFF som är en av organisationerna som ställer sig bakom uppropet. Även Journalistförbundet ställer sig bakom namninsamlingen.

Uppropet ligger helt i linje med de krav vi driver tillsammans med KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd). Mer än hälften av våra medlemmar driver enskild firma och de är precis lika drabbade av corona-krisen som de med aktiebolag. I Sverige finns runt 600 000 enskilda näringsidkare och de lämnas fortfarande utanför. De får minst stöd av alla”, säger Paulina Holmgren, ordförande SFF på deras hemsida.

Uppropet är initierat av musikerna Rita Saxmark och Linnea Salley. Huvudpunkterna är att enskilda näringsidkare ska kunna tillämpa systemet med korttidsarbete, att de ska kunna bedriva viss verksamhet under en vilandeperiod och ändå få a-kassa, som att kunna ta enstaka uppdrag på faktura, hålla kontakt med kunder samt marknadsföra sig. Vidare vill man att regeringen bör lösa denna problematik under coronakrisen, men att det ska vara en långsiktig lösning efter även efter.Publicerad 2020-04-25. Läst av 6746 personer.

6 Kommentarer

Martin Larsen 2020-04-25 10:00  
Ser hellre ett riktat stöd som t.ex kan baseras på förra årets vinst. Vi är väldigt många som inte är med i a-kassan iom att företagsformen inte är kompatibel med denna.
fieldcells 2020-04-25 12:03
Det är väl poängen med uppropet. Att ändra reglerna så att vi framöver får ett skyddsnät som är kompatibelt med dagens arbetsformer. Att slumpmässigt ge bidrag löser inte det problemet.
Martin Larsen 2020-04-25 15:15
Slumpmässigt skulle jag inte kalla det och stöd behövs nu för många. Uppropet är absolut bra men kommer bara ge resultat på längre sikt. Riktad stöd nu och bättre skyddsnät på sikt vore ultimat.
jonas18z 2020-04-26 00:11  
Lönar det sig att konvertera till AB i dessa tider? Kostar 25k ( ta utrustning ) och korttidspermitera dig?
Martin Larsen 2020-04-26 10:58
Du måste ha haft aktiv verksamhet i AB minst tre månader för permittering, så den lösningen är inte gångbar. Dessutom. De 25 000 kan du leva på i nuvarande situation istället för att sätta i ett AB.
Ted Karlberg 2020-04-27 18:28  
Äntligen tar någon upp detta dilemma.
Hoppas verkligen att politiker får upp ögonen för detta inlägg så att vi kan leva med en säkerhet som A-Kassa, situationen i dag är den sämsta tänkbara.
//Ted
annons

Merläsning

ANNONS