Artiklar > Alfredo Jaar är årets Hasselbladpristagare

Alfredo Jaar är årets Hasselbladpristagare

Alfredo Jaar har utsetts till 2020 åres mottagare av Hasselbladstiftelsens internationella pris i fotografi.

I år tilldelas prissumman på 1 000 000 kronor till Alfredo Jaar. Han är den 40:e mottagaren av Hasselbladpriset.

Stiftelsens motivering lyder:
"Alfredo Jaar utforskar komplexa sociopolitiska teman och etiska frågor om representation. Med stillsamma och meditativa verk bemöer han de stora världshändelserna. Han vittnar om humanitära katastrofer och effekterna av militär konflikt, politisk korruption och ekonomisk ojämlikhet i hela världen. Alfredo Jaars fotografier, filmer, noggrant utarbetade installationer och samhällsbaserade projekt provocerar och stör invanda uppfattningar om verkligheten. Kärnan i Jaars arbeten är vad han kallar för bilders politik. Han ifrågasätter hur vi använder och konsumerar bilder och pekar på fotografins och medias begränsade förmåga att representera betydande händelser."

"Jag känner mig extremt hedrad och stolt över att få detta otroliga erkännande. Jag vill uttrycka min förvåning och djupa tacksamhet till Hasselbladstiftelsen och några av de tidigare mottagarna av detta pris som har lärt mig så mycket, som Daido Moriyama, Bernd & Hilla Becher, Robert Frank, Susan Meiselas, William Klein och Henri Cartier-Bresson. Hela min praktik har kretsat kring bilders politik och detta generösa erkännande ger mig stöd och styrka att fortsätta min resa i dessa mörka tider", säger Alfredo Jaar i ett pressmeddelande.

Alfredo Jaar föddes i Santiago, Chile, 1956. Han studerade arkitektur och filmskapande. Jaar emigrerade från Chile 1982, under Pinochets militärdiktatur. Hans utställning på Fundación Telefonica i Chile, Santiago (2006), var hans första i sitt hemland på 25 år. Jaar bor och arbetar i New York.

Alfredo Jaar har gjort ett flertal offentliga installationer, och han har ställt ut på museer över hela världen. Jaars mest uppmärksammade och långsiktiga arbete är The Rwanda Project (1994-2000). 

Prisutdelningen äger rum i Göteborg den 19 oktober 2020. Dagen efter öppnar en utställning med Alfredo Jaars verk på Hasselblad Center.

Läs mer på Hasselbladsstiftelsen hemsida.Publicerad 2020-03-09. Läst av 2843 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

2020-03-10 16:42   Erik Mofjell
Ett intressant möte med denne store konstnär, ett mycket värdigt val. Det oskarpa fotot i inlägget har en fruktansvärd historia.
2020-03-11 12:26   mats lindfors
Vet inte riktigt vad jag skall tycka om valet? Han är inte en fotograf och verkar inte ens tycka om fotografier. Men ändå verkar han inte helt ointressant.
2020-03-13 18:02   martenlevin
Hasselblad priset verkar leva i sin egen värld. Vi som faktiskt använder deras kameror dag ut in ägnar denna stiftelse ingen tid med. Som sagt ingen blir profet i sitt eget hemland. Men det ändå lite synd.
Svar från Calle S 2020-03-13 18:23
Ett flertal som man väl kan beteckna "traditionella" fotografer har mottagit priset, däribland tre svenskar; Lennart Nilsson, Sune Jonsson och Christer Strömholm.

https://www.hasselbladfoundation.org/wp/sv/hasselblad-priset/tidigare-pristagare/
Alf-Magnus 2020-03-13 22:18
Kan ha något med hur fotografins frontlinjer ser ut i dag med tanke på nyskapande och orginalitet

Merläsning