Artiklar > Eizo kan ha en lösning på Apples grafikproblem med M1

Eizo kan ha en lösning på Apples grafikproblem med M1

Eizo har en snabb-fix på Apples grafikproblem med M1.

Vi har tidigare rapporterat om vissa problem med Apples nya M1-chip och bildskärmar. 

Eizo säger sig kunna lösa två av problemen med sina egna skärmar. Enligt Eizo ska skärmen inte kopplas från USB-C/Thunderbolt till USB-C i skärmen eller HDMI. Lösningen ska vara att köra USB-C till DisplayPort, vilket är möjligt med kabeln CP200-BK. Man ska då få bukt med att i vissa lägen få bandning och att färgprofilerna inte stämmer. Detta under förutsättning att man som minst har OSX 11.2.Publicerad 2021-02-24. Läst av 2412 personer.

8 Kommentarer

Evut 2021-02-24 10:00  
Intressant - i en tidigare artikel där BenQ's grafikexpert intervjuas så förordar han DisplayPort som anslutning, inte HDMI.
knobloch 2021-02-24 15:58  
Nån som vet om den där CP200-BK-kabeln finns i någon annan längd än 200m? Känns onödigt lång. :)
Svar från Calle S 2021-02-24 17:13
Bra när man ska arbeta på distans!
PMD 2021-02-25 02:51  
Är det Apples problem eller är det Eizos problem?
Sten-Åke Sändh 2021-02-25 15:27  
Det är ju lite intressant med att stora plattformstillverkare som Apple snubblar så här ... men de är ju uppenbarligen inte ensamma. Ett annat jätteföretag som tillverkar plattformar är Google och även de har tydligen lyckats soppa till det för sina kunder och användare med nya Android 11. De har tydligen lyckats sätta exv. Samsung på pottan och en massa telebolag som förser stora företag och organisationer med utrullnings- och säkerhetshantering kring mobiltelefoni.

Min poäng är att Apple och Google genom detta orsakar företag som skärmtillverkare och telefontillverkare och telebolag samt deras kunder för stora och kostsamma problem.

Det är ju lite konstigt att man vurpar så här med uppgraderingar som ändå borde passerat en massa både formella och informella kontrollstationer och att det i slutänden är slutanvändarna som i form av sista leveranskontrollinstans är den som upptäcker felen och deras omfattning.

För någon vecka sedan rullade Camera Bits ut en mjukvaruuppgradering av Photomechanic Plus 6 som gjorde programmet totalt oanvändbart. Inte heller de hade någon kontroll som avslöjade problemen innan man beslutade att skeppa uppgraderingen. Jag var grundad och kunde inte göra ett dugg med detta program på flera dagar och det var väl ingen katastrof för mig men det var det säkert för exv. de sport- och nyhetsfotografer världen runt som är professionellt beroende av PM Plus 6.

Jag har själv rullat ut en massa uppgraderingar av system jag själv byggt genom åren och jag har också gjort fel som satt en hel del folk på pottan men till mitt försvar kan jag åtminstone säga att det fanns bara jag som utvecklade detta. Men att några av världens största och rikaste företag såsom Apple och Google missar så pass tycker i alla fall jag är lite förvånande. De har ju hela team med utvecklare och testare och de har ju dessutom i många fall horder av betatestare som också hjälper till. De har dessutom mångåriga etablerade relationer med sina största kunder som exv. skärmtillverkare och mobiltelefontillverkare som använde Android i sina telefoner.
PMD 2021-02-26 00:30
Men har Apple snubblat då? Om det är problem med att få Apples egna skärmar att fungera med M1-mac:or så håller jag med om att Apple har snubblat, annars inte.

Borde Apple testa sina nya datorer med alla tredjepartsskärmar som finns på marknaden?

Att klaga på Apple när tredjepartsprodukter fungerar dåligt är lika dumt som att klaga på Nikon när tredjepartsobjektiv inte fungerar med en nyintroducerad Nikonkamera.

Google är inte ett jämförbart exempel. Google introducerade Android med avsikten att andra telefontillverkare ska kunna använda det systemet.
Sten-Åke Sändh 2021-02-26 16:15
Ja Apple har väl snubblat om det är så att de som vill kunna använda deras produkter ihop med andra tillverkares periferi inte kan det utan problem.

Den tiden är väl förbi när Apple var en fullständigt skyddad verkstad med helt inlåsta kunder och användare som bara i precis alla sammanhang var hänvisade till överprisade Apple-monopol produkter.

Det skulle ha sett ut om Microsoft hade haft samma attityd till interoperabilitet med andra tillverkares periferiprodukter och mjukvarualternativ som du verkar vilja ge Apple frikort från. Även Apple gör nog bäst i att samarbeta med andra tillverkare där så behövs för att deras kunder ska slippa onödiga problem.

Bad will är bad will hur den än uppstår när den förknippas med ett varumärke och det gäller även Apples.

Skälet til att Apples marknadsandelar för datorer länge var en flugskit i jämförelse med Windows PC var och är interoperabiliteten och öppenheten mot tredjepartstillbehör. Om inte Apple fattat det förr så kommer de behöva intressera sig mer för hur deras datorer faktiskt används om inte liknande problem ska uppstå igen.
PMD 2021-02-27 01:32
Apple vill väl hellre sälja sina egna skärmar?

Jag tvivlar på att Apple aktivt har gjort så att tredjepartsskärmar inte ska fungera, men de kommer antagligen inte att stressa med att åtgärda det.

Är det bara Eizos skärmar som har problem med Apple M1 eller har andra skärmtillverkare liknande problem?
Björn Nordgren 2021-03-01 15:35
Alla skärmtillverkare har samma problem med Apple M1 just nu. Men mig veterligen är det enbart EIZO den som har lösningen som här presenterats.

Angående apples skärmar så är de inga grafiska skärmar och går ej heller att hårdvarukalibrera. Det de gjort nu, dvs limiterat YUV signalen gör ingen skillnad för appleskärmarna eftersom de inte har det omfånget som de grafiska skärmarna har. Men för en pianist är det ungefär som en hel oktav försvinner på tangentbordet.

Tittar man på t.ex. yrkespersoner inom redigering, retusch och grading så sitter det absoluta mertalet med grafiska bildskärmar.

I och med att Apple är stora inom de som jobbar med media som helhet, så är detta ett stort problem.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS