Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Avskalade landskapsfoton gav vinst i Sony-tävling

Avskalade landskapsfoton gav vinst i Sony-tävling

Foto: David Zimmerman, Sony World Photographer of the Year.
Med sina minimalistiska landskapsfoton tog David Zimmerman hem titeln Photographer of the Year i Sony World Photo Award.

Priset delades ut vid prisceremonin som hölls i Cannes fredagen den 16 april. Zimmerman tog även förstaplatsen i katagorin Landskap med sin bildserie "Desert" som skildrar ökenlandskapen i sydvästra USA.
– Min dokumentation av dessa märkliga öknar i Arizona, New Mexiko, Kalifornien och Nevada fortsätter i ett försök att påverka allmänhetens medvetenhet, yttrande och åtgärder, säger Zimmerman.
– Jag är mycket glad över att dessa ökenlandskap vann eftersom de är skickligt fotograferade och uttrycker en medvetenhet om miljön. De är så mycket mer än bara bilder av mark och himmel, säger Zelda Cheatle, en av jurymedlemmarna.
– En unik vision av skönheten, poesin och kraften som kommer fram i riktigt bra landskapsfotografi, säger Mary Ellen Mark, jurymedlem och legendarisk dokumentärfotograf.

Vincent Foong från Singapore utnämndes till Amateur Photographer of the Year för sin bild i kategorin Natural History. Neal Kartik och Pranab Kumar Aich från Indien fick 2009 års Student Award. Under priscerermonin hyllades även den före detta ordföranden i Magnum Photos, Marc Riboud, som fick 2009 års Lifetime Achievement Award.

Slussarna för nästa års tävling öppnar redan första juni, för den som är intresserad av att delta. Tävlingen är öppen både för amatörer och proffs.

Publicerad 2009-04-20.

Vinnare i Kommersiellt-Reklam Foto: Dustin Humphrey, USA

Vinnare i Kommersiellt - Mode Foto: Piotr Fajfer, Polen

Vinnare i Fine art - Porträtt Foto: Roderik Hendersson, Nederländerna

10 Kommentarer

mayro 2009-04-20 19:22  
Tänk att jag tycker alltid snudd "vinnande" bidrag är så svårförståerliga att förstå... I mina ögon intetsägande bilder får jurys att gå i spinn.. Konstiga bilder med noll verklighet i feelingen...

och denna gång totalt "avskalat" är bäst.???.

Sannerligen är "bra foto" inte min grej helt klart om vinnarbidragen man ser oftast skall förevisa "bra fotande samt bra bilder"..

Undrar då det kommer en tävling där naturligt fotande vinner...Där bilden har en feeling av att faktiskt vara tagen med målet att uppvisa naturlighet.... Tror inte detta kommer ske. men vore ju skoj att någon gång förstå.
:-)
Måns H 2009-04-21 08:20  
Jag gillar ju bilden ...... det stora rena avskalade .... men tror att det är lättare att förstå juryn om man tittat på hela serien "Desert" på Zimmermans hemsida. Man ser att detta inte är nåt slumpskott utan fotografen har 100 % koll.
Losecontrol 2009-04-21 08:42  
Personerna som vinner sådana här tävlingar, är personer som har fattat att allt handlar om bilden och inte tekniken.

Ju mer man kollar på bilder destu mer börjar man förstå att en sådan bild som David Zimmerman tog inte är en lätt bild att ta, medans de överskärpta, superkontrast, färgsprakande och supermättade färg-bilderna som tar upp 99% av hela fotosidan inte är någon större bedrift.

Ju mer man fotar och ser bilder destu bättre förstår man prestationen i bilden.

Även om jag tycker att bilden är skitbra som den är får man även väga in andra element i den, precis som jag förklarade ovan.

Torbjörn: Jag förstår vad du menar. Men jag tycker inte att du har rätt den här gången.

Mvh Emil
AndyK 2009-04-21 13:46  
Håller med Måns, hela serien är riktigt nice...
Även hans andra landskaps bilder bekräftar hans öga för det enkla.
Måns H 2009-04-21 22:30  
Hej Staffan! Jag tycker att du har rätt. Men jag kanske inte fattar finesserna........

Måns
Tophe 2009-04-22 16:15  
Fantastiska bilder...
Fine Art-bilden var helt magisk.

Så nej, jag håller inte med dig Staffan. Ditt sätt att tolka bilden visar ju bara vilka fördomar du har, eller åtminstone vilken känsla du får av bilden. Varför måste han ha problem och varför måste det vara ett profiterande för att det inte är lekande kattungar, glada barn, färgglada naturbilder eller fåglar på pinnar? Hur kan en människas ansikte enbart vara dekorativt?

Jag håller med tidigare talare, att det är härligt med fototävlingar där bilden går före tekniken och det spektakulära. De här bilderna får mig att tänka, titta och känna saker. Många bilder som är långt mycket mer spektakulära får mig bara att börja fundera på hur jag själv ska kunna lära mig att fota bättre.

Antingen ser man bilden, eller så ser man fotot.

Men så säger jag ju bara för att jag gillar bilderna.
Rauk 2009-05-02 23:01  
Lyckades med konststycket att bli nominerad denna gång. Bra foto kan kanske liknas vid ett välsmakande vin. Mitt vin passar inte alla!

Jan Bergman
Guldkant 2009-06-02 18:34  
Staffan vad i Fajfers bild var kvinnoförnedrande?
Jag är kvinna och skulle bli oerhört glad/stolt om någon tog en sån vacker bild av mig.

Hade gärna sett vinnarbilden som någon sa i korrekt storlek och papper.
Jag tycker ofta att det är svårt att förstå vad i vinnarbilden juryn fallit för ( i olika, dock ej alla fototävlingar).
Antagligen är jag för okonstnärlig för att förstå, eller så tar de bara en bild som är vacker (vilket den var) och bryter totalt i mönstret mot de andra bilderna som inkommit till tävlingen ;-)
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS