Annons
Artiklar > Canon arbetar fram trådlöst blixtsystem via radio

Canon arbetar fram trådlöst blixtsystem via radio

Canon har lämnat in en patentansökan i USA gällande ett system för att använda trådlös styrning mellan blixtar och kameror via wlan. I praktiken skulle det kunna innebära att Canon sätter en liten radiosändare i kameror, blixtar samt separata radioenheter.

Under flera år har kameratillverkarna varit knutna till trådlösa blixtanslutningar via IR vilket har sina begränsningar. Detta har också gjort att flera olika lösningar har tagits fram, bland annat från fristående tillverkare som PocketWizards med radiovågar som kommunikation, eller RadioPoppers, skriver Photography Bay. Fördelen med radiovågorna är att de inte påverkas av ljus och kan användas på större avstånd, än till exempel IR-styrda blixtsystem.

Nu verkar dock Canon ha en ny lösning på gång. I en inlämnad patentansökan står det att Canon har tänkt placera en liten radiosändare i kameror, blixtar och separata radioenheter och på så vis kunna kommunicera via wlan-standarden IEEE 802.15.4.

Vill du läsa mer om Canons nya trådlösa system, har Photography Bay skrivit en lång artikel som du kan ta del av här.



Publicerad 2010-08-16.

13 Kommentarer

lumor_ 2010-08-16 22:53  
Vad är det som hindrat detta tidigare? Har länge undrat över varför Nikon inte gjort någon vettig fjärrutlösare till varken blixtar eller kameror.
Henrik.k 2010-08-17 07:26  
Låter väldigt trevligt! Hoppas att vi kommer få se detta i praktiken väldigt snart, men det lär nog dröja en stund. Men men drömma kan man alltid.
Jonas Westling 2010-08-17 08:00  
Perfekt i vårat jobb, eller hur Per?!
Men varför har det tagit sån tid???
the_Rose 2010-08-17 08:18  
Kan bara instämma, har väntat på detta länge, tillräckligt länge för att i stort sett helt gått över till och lärt mig använda billiga helt manuella blixtar ;-), men helt manuella system har ju sina begränsningar.
/Mårten
danpe 2010-08-17 09:29  
Ganska likt http://www.google.com/patents/about?id=URLHAAAAEBAJ och ungefär lika uppenbart, man skickar kontrollpulserna med radio istället för med ljus. Sen står det inte i patentansökan att IEEE 802.15.4 kommer att användas, de har använt IEEE 802.15.4 på 2.4 GHz som exempel. Till er som undrar varför det tar tid, så är det bökigt med frekvensband. Antingen gör man som Pocket Wizard och har olika versioner beroende på land, eller så kör man på 2.4 GHz där allt annat ligger och får jämförelsevis dålig räckvidd. Om man nu ska hoppa på 2.4 GHz så vore det trevligt med en gemensam standard, det är inte många bitar information som överförs och "blixt-ID, styrka" räcker gott och väl till för de flestas behov. Detsamma gäller för övrigt IR-styrningen ...
stilero 2010-08-17 10:21  
Blir lite orolig när jag läser att radiosändarna kommer att använda frekvensen 2.4 GHz, som är ganska störningskänslig. Exempelvis ligger trådlösa telefoner och mikrovågsugnar på samma frekvens och kan lätt störa ut sändaren. Samma frekvens används av trådlösa nätverk och fungerar helt ok, eftersom du i praktiken inte märker när signalen störs. Men när en blixt skall avfyras på en bråkdels sekund, är det inte lika förlåtande med störningskänslig utrustning.
Helmetrock 2010-08-17 13:09  
Skulle det inte kunna vara så att det ändå kommer att komma Wlan i kamerorna?

Iallafall pro-modellerna till att börja med, så att det går lättare att föra över bilder från kameran till datorn i studio och på jobb där man kan ha datorn med sig.

Då blir ju blixtsystemet bara ytterligare ett sätt att använda funktionen! Hoppas fler följer efter!
Mediekan 2010-08-17 15:41  
Har också väntat på detta länge; både inbyggd radiostyrning av blixtar och wlan för överföring av bilder. Nu funkar externa lösningar men det vore smidigt att ha det inbyggt.
Linmajon 2010-08-17 18:51  
Halleluja! Det har jag väntat på i minst 20 år och sedan dess undrat vad tillverkarna tänker på...
Mattsen 2010-08-18 13:48  
Hoppas andra tillverkare av fotoutrustning gör detsamma.
Men UTAN patenterade lösningar. Det är ett skit att tvingas köpa utrustning av en enda lev vilket också fördyrar grejerna.
Fotobranschen borde ta fram en standard som alla kan använda utan fördyrande och inlåsande patent.
Boiundrom 2010-08-20 08:30  
Vad är det för fel på Bluetooth?
t_mauritsen 2010-08-20 20:09  
Bluetooth har för kort räckvidd skulle jag tro.
ebbaklasa 2010-08-23 17:17  
Jag har sen länge använt mig utan elinchroms universal skyport, funkar både till studio och små batteriblixtar, skulle ALDRIG få för mig att köra något annat än radiovågar, har provat IR engång och aldrig mer, trisst när man får en kanonbild och så har inte bakre blixten utlöst.

Bra initiativ av canon att göra detta till standard, hoppas nikon hänger efter

// Patrik
studiofoton.se
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS