Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Canon EF-S 60/2.8

Canon EF-S 60/2.8

Pressmeddelande från Canon
Canon EF-S 60 mm f/2,8 Macro USM – kompakt närbildsobjektiv och lätt teleobjektiv för EOS 350D, EOS 300D och EOS 20D

Canon presenterar ett närbildsobjektiv för digitala systemkameror med mindre bildsensor och fattning för EF-S objektiv. EF-S 60 mm f/2,8 Macro USM kan fokuseras ända ned till motiv i samma storlek som sensorn (cirka 22,2 x 14,8 mm). Det är också ett utmärkt lätt teleobjektiv för porträtt, föremålsfotografering och detaljbilder på alla fotograferingsavstånd.


Objektivet har Canons ultraljudsmotor (USM) av ringtyp och autofokusen är praktiskt taget tystgående. En ny autofokusalgoritm ger högre hastighet. Närgränsen är 0,2 meter.

EF-S objektiv
Eftersom bildsensorn i EOS 350D, EOS 300D och EOS 20D är mindre än standardformatet 24x36 mm ger varje objektivbrännvidd en mindre bildvinkel. Effekten motsvarar 1,6x så lång brännvidd på 24x36 mm. Objektivets brännvidd 60 mm motsvarar alltså 96 mm brännvidd på fullt format och objektivet ger därför ungefär samma bildvinkel som det populära EF 100 mm f/2,8 Macro USM på fullt format. ”S” i beteckningen betyder ”short back focus” eller ”kort backfokus”. Det betyder att objektivets baklins kan placeras närmare bildplanet eftersom den rörliga spegeln behöver mindre utrymme. Bildcirkeln kan också vara mindre vilket gör att särskilt vidvinkelobjektiv kan konstrueras med mindre och lättare linssystem. Den vita punkten som markering för monteringsläget skiljer objektivet från andra EF objektiv som behåller den röda markeringen. En bakre gummiring hindrar att ett EF-S objektiv skadas om man försöker sätta fast det på en kamera som inte kan använda EF-S objektiv.

Avancerad optik
Objektivet har 12 linser i 8 grupper varav 3 rörliga grupper svarar för innerfokuseringen, som medför att objektivet inte ändrar storlek vid fokuseringen. Det är särskilt bra för närbilder och när man vill montera ett av blixtaggregaten MT-24EX eller MR-14EX på objektivet.

Snabb autofokus
Objektivets ultraljudsmotor (USM) av ringtyp använder vibrationer med mycket hög frekvens (som ultraljud) för att driva autofokusen. Ultraljudsmotorn ger unika fördelar som autofokusmotor: den startar snabbt, har högt vridmoment och stannar också snabbt i korrekt läge. Dessutom är den tystgående. Om man vill ändra skärpeläget manuellt går det också bra utan omkoppling.

Begränsa skärpedjupet
Eftersom objektivet har större maximal bländaröppning än till exempel många standardzoomobjektiv kan man ställa in full bländaröppning för bilder med litet skärpedjup. Det är bra för porträtt och även för många närbilder,

Konstruktion för digitala kameror
Canon använder den avancerade flerskiktiga antireflexbehandlingen Super Spectra Coating för att säkerställa kontrastrika och briljanta bilder. Det är särskilt viktigt i digitala kameror eftersom ljus kan reflekteras från bildsensorn och skapa ljusslöja och spökbilder i objektiv utan verksam antireflexbehandling.

Blixtljusmätning med avståndslänkning
Objektivet ger information om fokuseringen till kamerahuset för den nya blixtautomatiken E-TTL II i EOS 20D och EOS 350D Digital. Tillsammans med Canons blixtaggregat i serien Speedlite EX ger det säkrare blixtexponering när motivet har särskilt hög eller låg reflektans.

Extra tillbehör
Som extra tillbehör finns ett speciellt motljusskydd. EF-S 60 mm f/2,8 Macro USM kan användas med Canon Mellanring EF 12 II eller EF 25 II för bilder med ännu större förstoring.

Blyfritt glas
I enlighet med Canons strikta miljöpolicy används endast blyfritt glas i objektivets linser.

Säljstart för EF-S 60 mm f/2,8 Macro USM är i mars 2005. Det rekommenderade cirkapriset inklusive moms är 4550 kr (3 640 kr exklusive moms).

Publicerad 2005-02-17.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS