Annons
Artiklar > De får Arbetets museums Dokumentärfotopris 2023

De får Arbetets museums Dokumentärfotopris 2023

Arbetets museums Dokumentärfotopris går till Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund.

Foto: Sally Hallberg, Sven Westerlund, Anna Wahlgren

 

Alexander Mahmoud, Julia Lindemalm och Sven Westerlund tar hem Arbetets museums Dokumentärfotopris.

Det är tjugoandra året i rad som Arbetets museum delar ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning. Stipendiet instiftades för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.

Det riktar sig till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt.

Årets Dokumentärfotopris är en hyllning till tre skickliga fotografer och deras skildringar av vardagens Sverige: Mahmouds personliga livsresa i bild och ord, Lindemalms undersökande av relationen människa–djur och Westerlunds dokumentation av en av samtidens mörkaste sidor. De närmar sig sina teman på olika sätt, men alla tre arbetar med samtidsaktuella ämnen som berör oss alla”, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum i ett pressmeddelande.

Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, LO, TCO, ABF, Sensus och inbjuden extern expert. Vinnarna tar emot priset och berättar om sitt arbete den 20 oktober på Arbetets museum under festivalen Spegla i Norrköping.

Juryns motivering:

Alexander Mahmoud: får 25 000 kr för sitt arbete med att fördjupa vardagliga berättelser om Sverige och för att han med värme och mod delar med sig av sin egen livsresa. Alexander har ett särskilt öga för färg, rörelser och situationer och en förmåga att fånga ögonblick som andra skulle missa. Vissa av hans bilder tangerar det komiska medan andra omedelbart griper tag i en. Han tänjer gränser i arbetet, både i sina egna projekt och som bildjournalist.

Nikita i Butja, Ukraina. Foto: Alexander Mahmoud

Julia Lindemalm: får 25 000 kr för sina dokumentära arbeten med fokus på djuren, deras plats i samhället och människans existens i relation till dem. Julia använder skickligt sin fingertoppskänsla för det tragikomiska och absurda för att lyfta allvaret i människans nyttjande av och samvaro med djur. Stillheten i hennes bilder öppnar upp för eftertanke och väcker djupare frågor om hur vi förhåller oss till varelserna omkring oss.

Katt People. Foto: Julia Lindemalm

Sven Westerlund: får 25 000 kr för sitt gedigna arbete inom dokumentärfoto samt sin skildring av en av samtidens mörkaste och mest känsloladdade verkligheter. I projektet ”En verklig plats” har Sven dokumenterat alldagliga platser där ingenting tyder på att ett brott med dödlig utgång har skett – men bilderna i kombination med bokens starka texter är svåra att värja sig mot.

Kungsängen 2020-11-22. Foto: Sven WesterlundPublicerad 2023-06-28.

1 Kommentarer

mats lindfors 2023-06-28 12:00  
Stort grattis!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS