Annons
Artiklar > Snart öppnar "EPA Sverige" på Arbetets museum

Snart öppnar "EPA Sverige" på Arbetets museum

Ur "EPA Sverige". 

 Benjamin Nørskov

I början av maj invigs fotografen Benjamin Nørskovs utställning "EPA Sverige" – med en epa-träff utanför Arbetets museum i Norrköping.

Ett tonårsrum på hjul. Så har epa-traktorn ibland beskrivits – fordonet som har gett svenska ungdomar möjligheten att köra bil från 15 års ålder. Hur ofta tar oinvigda en chans att förstå epa-kulturen bättre? Fotografen Benjamin Nørskov har under fyra år rest genom Sverige för att träffa och fotografera epa-ägare, bilder som nu ställs ut på Arbetets museum i Norrköping.

Foto: Benjamin Nørskov

Traktorerna speglar ägarens personlighet och intressen – med växlande färger, dofter och ljud precis som tonårslivet självt. De blir ett sätt att experimentera med vuxenlivet, utan att riktigt vara där än”, säger Benjamin Nørskov i ett pressmeddelande.

Foto: Benjamin Nørskov

I varje porträtt möter vi en ung människa och får en glimt av deras individuella berättelse. Det är en gemensam berättelse om en ungdomskultur, en generation och ett land. Utställningen blir ett sätt att skildra tonåringarna och epa-livet som det ser ut i dag, men också ett arkiv för kommande generationer. Ett slags tidskapsel.

Foto: Benjamin Nørskov

Utställningen invigs den 4 maj. Klockan 11:00-15:00 blir det epa-träff på och omkring Laxholmstorget utanför museet. Det anordnas tävlingar i kategorierna Snyggaste epa, Bästa ljud och Raggigaste epa. 

Foto: Benjamin Nørskov

Alla som föranmält sig får också chansen att bli fotograferade med sina fordon av Benjamin Nørskov och bilderna kommer att visas i utställningen senare under våren.

EPA Sverige visas på Arbetets museum 4 maj - 1 september 2024.Publicerad 2024-04-19.

10 Kommentarer

HRL 2024-04-19 08:21  
Fascinerande! Sverige är enda landet i Europa där barn får köra bil på landsväg, häpp!
Lobbamobba 2024-04-19 11:17
Irland också.
HYB 2024-04-19 12:25
Nu är det ju en traktor och ingen bil men jag förstår att det förvirrar för många.
Cambo 2024-04-20 22:58
Dom här nerväxlade ”traktorerna” drar väl ett par gånger så mycket soppa som en vanlig bil? Hur klarar en 15 åring sig med veckopeng undrar jag.
Johan O E 2024-04-19 13:13  
Kul att det fortfarande finns lite kultur kvar i ungdomarna. Åtminstone är dom utanför hemmet och umgås på riktigt istället för att sitta framför tv spelet hela dagen.
TmF 2024-04-19 22:05
Nu kommer jag låta väldigt negativ. Men jag hade hellre haft sonen hemma framför datorn än att ha han som nu, sittandes i en "bil" på en parkering eller körandes i stan och störa folk som vill sova. Speciellt när jag vet hur kulturen ser ut med alla dessa fultrix med att få epan att köra lika fort som en vanlig bil, inga bälten, 5 pers i framsätet osv. Nej tacka vet jag transportstyrelsens jobb med att försöka förbjuda dessa fordon på vägarna.
Johan O E 2024-04-20 02:17
Glad du inte är min far om jag var tonåring. Att du hellre ser din son framför en dator än att umgås med vänner in en subkultur är för mig jätte konstigt. Växte själv upp i skateboard kulturen på 80-90talet. Då en bespottad flumkultur, idag en miljardindustri med många skateboard åkare som är multimiljonärer t.om några miljardärer.
Peter - 2024-04-19 22:36  
intressant dokumentation av den tid vi lever i. skulle gärna se utställningen. hoppas den visas på fler ställen runt om i landet
Peeter Reep 2024-04-20 04:45  
Jag tillhörde en av dom som hade Epa. En Epa och ingen A-traktor.
Den var byggd av en Volvo Duett.

Jag var ganska udda, och köpte den som 18-åring för att ta mig till min skola, samt att träna inför mitt körkort ( som jag tog långt senare).

Detta var den absolut roligaste tiden i mitt liv, och jag lärde känna folk som jag umgås med än idag.
bach7617 2024-04-30 06:48  
Äntligen ett ämne som verkar uppröra. ;-)
Väldigt fin utställning som tidigare visats på Abecita i Borås.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning