Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Dokumentärfotografen Sune Jonsson död

Dokumentärfotografen Sune Jonsson död

Baggård, 1960. Foto: Sune Jonsson
Fotografen, filmaren och författaren Sune Jonsson avled fredagen den 30 januari. Under sin karriär hann Sune bland annat med att ge ut 25 böcker och göra ett 20-tal filmer i samarbete med SVT.

Vid sidan av filmarbetet höll han på med egna fotoprojekt. Han blev bland annat känd för sin dokumentation av det västerbottniska småbrukarsamhället. Han fotade även i bland annat Småland, Kongo, Prag, New York och Bornholm. Han inspirerades mycket av amerikanska fotografer som fotograferade olika jordbruksprojekt under depressionen.

1993 erhöll han som andre svensk det internationella Hasselbladspriset i fotografi, vilket resulterade i ett stort internationellt intresse för hans fotografier.

Fler foton av Sune hittar du här.

Publicerad 2009-02-02.

Aronsjö, 1961.

New York, 1965

7 Kommentarer

Johan Pihl 2009-02-02 15:43  
Dokumentärfotografi när den är som bäst! R.I.P Sune.
Instantclassic 2009-02-02 17:50  
Sune Jonsson är och förblir min fotografiska hjälte och självförståelsens varsamme pedagog. Han lämnar en veritabel kulturskatt efter sig. Var hade vi varit utan hans insats?
Vila i Frid, Sune.
Tommy Sjölund 2009-02-02 19:10  
Sune Jonsson har SÄKERT inspirerat många fotografer, att fånga vår närhet, nuet, som i framtiden får ännu större värde, hans bilder har givit mig inspiration och glädje att se hans bilder, han lever kvar i minnet. Vi får ju inte leva för evigt, men vi kan göra avtryck som består. Det har Sune gjort. Titta in och se hans foton på länken här ovan, det är värt att se./Tommy
Johan Pihl 2009-02-03 10:13  
Börje. Hans samlingsbok, Album går säkert fortfarande att köpa. Det är en samling av hans fotografier från fem decennier. Annars kan man gå ner på sitt bibliotek, de brukar ha en del av hans böcker. Man kan ju beställa via fjärrlån annars. Men roligast är ju ändå om man hittar nån av hans äldre böcker på nåt antikvariat eller nån sekond hand-butik!
Saigon 2009-02-05 22:49  
En av Sunes böcker finns tom att köpa här på Fotosidan.se, gå in i butiken.
http://www.fotosidan.se/shop/viewproduct.htm?ID=17872
Sen kommer tyska förlaget Steidl att ge ut 'Byn med det blå huset' tillsammans med två andra titlar i Box i maj 2009...den skulle kommit ut redan i höstas, men många av Steidls utgivningar drar ut på tiden...vi får hoppas på maj.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS