Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Museum över Christer Strömholm öppnas

Museum över Christer Strömholm öppnas

Foto: Christer Strömholm, Palma de Mallorca, 1959

 

På Mindepartementet i Stockholm öppnas ett museum med Christer Strömholms bilder, böcker och föremål. Samtidigt, den 1 juli, öppnas en bokshop på Mindepartementet.

Christer Strömholm är en av de främsta svenska fotograferna genom tiderna. Han var inflytelserik på flera plan, främst som fotograf och som fotolärare. Hans dokumentation och böcker om de transsexuella vännerna på Place Blanche i 1960-talets Paris har blivit klassiker. Strömholms stora genombrott kom dock först 1986 med utställningen "9 sekunder av mitt liv" på Moderna Museet.

– Vi ser det som viktigt och angeläget att nya generationer får bekanta sig med Strömholms konstnärskap i en permanent miljö, säger  Anna Eriksson, vd för Mindepartementet.

Det nya museet hos Mindepartementet går under namnet Strömholm Collection och är ett samarbete med Bildverksamheten Christer Strömholm, med avsikt att ge nya perspektiv på Strömholms fotografiska  arbete.

­– Vi har länge tänkt på att skapa en plats där man kan se Christers bilder, böcker och samlade föremål. Mindepartementets satsning ger nu en fin möjlighet att upptäcka mer av Christers bildvärld, säger sönerna Joakim och Jakob  Strömholm i ett pressmeddelande.

I premiärutställningen visas flera bilder som inte tidigare varit utställda i Stockholm.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2016-05-23. Läst av 3416 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-05-23 11:05   Johan Pihl
Kul att det öppnas ett museum med Christer Strömholms grejor. Och kul med bilder som inte tidigare varit utställda. Den här med solfjädern var ny för mig, fin bild! En ganska typisk bild för Strömholm, kvinnan som tar hand om mannen.
2016-05-23 13:31   fotomojje
Tycker också det är kul, det är ett antal bilder som hela tiden snurrar runt och en man av den kalibern har gjort så ofantligt mycket. De är kul att få se andra bilder än de som redan sitter fastnaglade i skallen. Hur gör man med redigeringen av bilderna som man tar fram? Jag menar mörkrumsarbetet var väl en av hans stora grejer att de som kopierade fick arbeta ganska hårt då kraven var hårda. Handtaget bak på denna bild skulle den godkännas när den tar blicken så hårt från det övriga i bilden. Ser fram emot fler härliga bilder från en stor fotografs liv i bilder.
per-erik åström   2016-05-23 21:34
Kul att Christers bilder får en fast boplats! Det skulle han ha gillat. Men som gammal kopist till CHR! Vintern -72/73, vågar jag påstå att han skulle ha önskat att det blanka dörrhandtaget skulle ha mörkats ner. Det är en bra bild, men handtaget drar blicken till sig på ett sätt han inte skulle ha gillat. Det hade iofs varit ett mindre helvete i mörkrummet att göra det snyggt eftersom hans negativ var som de var, lite si och så med exponeringen, men han hade definitivt krävt ett försök.
Numera, i Lightroom och photoshop osv hade det varit en enkel match. Jag har ofta tänkt att han skulle ha varit förtjust i de digitala möjligheterna, inte kamerorna, men efterbearbetningens möjligheter. Han var en nyfiken kille. Gillade det "nya" även om en av hans teser var " Glöm aldrig hantverket".
fotomojje   2016-05-24 07:00
Kul att du svarade Per-Erik Åström, jag tycker själv att handtaget drar till sig för mycket uppmärksamhet. Däremot är den suddiga handen och solfjädern mycket bra och den suddiga handen förstärker effekten av solfjädern som kämpar på för att få "liv" i mannen.

Har också hört att negativen skulle vara tunna många gånger och att han inte var i mörkrummet själv så ofta, eller inte alls efter vad jag hört men att han visste exakt vad han ville få fram i bilderna. Tänker på killen som står vid scenen som mörkats ner mycket för att framhäva killen.

Har tänkt väldigt ofta på hur han skulle fota idag om han levat, trots att jag inte alls känner honom. Har aldrig träffat honom. Men däremot har jag ofta ställt mig själv frågan om han skulle ta till sig den digitala tekniken. Jag tror att många bilder som tas fram kommer att bli riktigt intressanta att se. Men samtidigt är det viktigt att veta om han skrivit något om bilden, anteckningarna om hur bilden ska kopieras hade varit mycket intressant. Många bilder som kommer att visas av de "nya" ofärdiga kopierade bilderna visar bilder som är tagna av honom men som kanske inte är "klara" ännu. Det måste ju finnas en otroligt stor mängd bra bilder och detta är väldigt intressant för oss som är intresserade av fotografering, eller främst bilden att se.

Oftast är det bara några bilder eller ganska många faktiskt som ligger klistrade i minnet. Synd att man inte träffade honom, eller rättare sagt. Jag såg honom i Växjö för många år sedan då han hade utställning där - men inte kunde man bara gå fram till honom, vad skulle man säga?

Hade det varit idag skulle jag gå fram till honom just för att diskutera bilder.... Han hade kunnat ge mig så mycket information om hur man ska ta den perfekta bilden. Den som man hela tiden är på jakt efter.
jonasfx   2016-05-25 08:42
intressant o läsa om christers förfarande med negativ o kopi :) en större skillnad än vad jag trodde mot sune som nog hade varierande kvalitet på negativen men ägnade mycket tid på kopiorna.
2016-05-23 15:17   alfin
Solfjäderbilden finns med i boken Post Scriptum på sid 197 och visades på Fotografiska för några år sedan. Håller med om att det är kul om det blir en mer permanent utställning med Christer Stömholms bilder.
2016-05-23 17:45   luminousoctaves
Häftigt!
Hoppas de anlägger ett lämpligt dekadent bar/kafé i anslutning till museet så att man kan hänga med CHR när man har tråkigt.
2016-05-23 18:53   abcxyz
Vackert svartvitt foto, mycket känsla i det. Blir sugen på att se mer...
2016-05-24 13:48   Alf-Magnus
Inget fel på Strömholm, men nog har han betyt lite väl mycket för Svensk fotografi. Håller med Niklas Östlin kritik av Moderna Museet när de framhäver Strömholm. Fotosverige kanshe skulle må bra utav att låta hans bilder samla dam under några årtionden, han har haft en för stor plats när det gäller att forma unga fotografer och det skulle vara underbart i fall resten av våran fotohistoriska skatt fick samma uppmärksamhet. Bara under namnet Tio fins det enormt mycket som borde komma upp till ljuset.
fotomojje   2016-05-25 06:58
Jag tycker att det är bra att Christer Strömholm kommer fram, sedan finns det som du säger Alf många som också borde komma fram. En som verkligen missades är ju Kary Lasch. Tänk om hans atelje med allt kunde fått sparas intakt. Men det gick ju inte tyvärr. Ja, det finns alltid mycket att önska och lite pengar att betala med tyvärr.
2019-02-10 19:42   Gun-Inger Arvidsson
Jag har tidigare haft kontakt med Joakim. Christers o mina vägar korsades då och då. Jag har en del filmer jag tagit av honom bland andra när han hade utställningen på Moderna museet i Stockholm för många år sedan. Han signerade en bild till mig på ett annorlunda sätt. Jag har lovat skänka allt jag har så det blir bra för nu vet jag att det blir seriöst ställe de hamnar på. Det är en del som meddelat de vill gärna ha allt jag har filmer, pressklipp, bilder med mera men de har inte känts seriösa som är viktigt när man ger bort det som en gång skapats inifrån min själ.
Alf-Magnus   2019-02-10 20:49
Tror du ja Mindepartementet lades ner hölsten 2017

Merläsning

Vinnarna i Sony World Photography Awards 2019

Italienaren Federico Borella blev Årets Fotograf i Sonys prestigefyllda tävling för sina bilder från södra Indien. Och Sverige finns med bland pristagarna. Läs mer... 2

Fotomässan på Fotografiska växer

Vårens upplaga av fotomässan Photo Market på Fotografiska blir större än höstens. Ytan är större, det kommer fler utställare och det blir fler seminarier. Läs mer...

Fotosidan-skribenter håller workshop i gatufoto

Vill du lära dig mer om gatufoto? Hitta din egen stil och våga fotografera okända människor? Då kan du passa på att gå på en workshop i tre dagar med Fotosidans skribenter Joakim KE Johansson och Magnus Fröderberg på Fotografiska i juni. Läs mer... 1

Ny bok i vår butik: Personligt – Tanken bakom bilden

Har du någonsin velat förstå hur en naturfotograf tänker? Nu är det fullt möjligt! I boken ”Personligt – Tanken bakom bilden” har 34 av södra Sveriges främsta naturfotografer samlat några av sina bästa bilder tillsammans med egenförfattade texter om varje bild. Läs om fotografernas kreativa och unika tankar. Inspireras av berättelser om fotograferingsögonblicket, hur bildsituationen uppkom, kompositionen, stämningen, ljuset och känslan som fotografen hade som mål att skapa. Läs mer...

Vinn entrebiljett till Photomarket

Om du svarar rätt på en fotofråga så deltar du i utlottning av en dagsbiljett (värde 165 kr) till Fotografiskas Photomarket (26-28/4). Du kan delta fram till onsdag 24/4 kl 19:00. Vinnarna meddelas torsdag 25/4 på förmiddagen. Läs mer...

Klart: Reuters får Pulitzerpriset

Reuters fotografer prisas för flyktbilder. Läs mer... 2

Vinn 1500 euro i EISA Maestro

Delta i EISA Photography Maestro 2019 och ta chansen att vinna 1500 euro och en resa för två till Berlin. Du kan också vinna ytterligare 1000 euro i EISA:s Facebook-omröstning. Årets tema är "Power". Deadline är 1 maj. Läs mer...

Ursäkta, det är en fluga i objektivet

Objuden gäst mellan glasen - hur påverkar det skärpan? Läs mer... 6

Lyssna på Fotosidan under fotomässan

Den 26-28 april är det dags för fotomässan Photo Market på Fotografiska i Stockholm. Fotosidan bidrar till programmet med fyra föredrag. Läs mer...

Biofoto pryder vägen till fotomässan på Fotografiska

Ett 30-tal naturfotografer från stockholmstrakten pryder vägen till fotomässan Photo Market på Fotografiska med ett 100-tal bilder. Läs mer... 12

Miops Smart Trigger