Artiklar > Dokumentärfotosalongen 2020 avgjord

Dokumentärfotosalongen 2020 avgjord

"Min mor hade mörkt lockigt hår".

 Foto: Helen Ahlbom

Tre stipendier delas ut av Arbetets Museum. 

Tre fotografer kammade hem priset på Dokumentärfotosalong 2020, som Arbetets Museum i Norrköping arrangerar.

Fotograferna får ta emot ett stipendium på 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild. Årets jury bestod av Eva Dahlman, etnolog och fotohistoriker, Centrum för fotografi, Ulf Lundin, fotograf och Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum.

Juryns pris för bästa bild 2020

"Min mor hade mörkt lockigt hår" av Helen Ahlbom. (Bilden ovan)

Juryns motivering: ”Den gamla kvinnans blick riktar sig inåt och inte utåt. Det är som att hon försvinner in i sig själv. Hennes hår blir till en bild av hennes inre. Nycklarna fungerar både på en faktisk och symbolisk nivå. Det är nycklar som ingen längre kommer ihåg till vilka lås de går. Ljus och färger förstärker bilden av den isolering som en inbillar sig att kvinnan lever i. Helen Ahlboms bild Min mor hade mörkt lockigt hår visar ett stilla kaos.”

Foto: Kicki Lundgren

Juryns pris för bästa bild utifrån temat ”kaos” 2020

"Wilma" av Kicki Lundgren.

Juryns motivering: ”Den unga kvinnan är finklädd, men kan inte gå på festen. Hon ser lite för stor ut för det utrymme hon befinner sig i. Speglingarna i glaset ger en bild både av det trånga utrymmet där inne och det förbjudna fria rummet utanför. Det är en bild av en människa, men också en bild av ett tillstånd som just nu råder i princip i hela världen. Kicki Lundgren visar i bilden Wilma ett sätt att se på kaos. Ett sätt som för några månader sedan, före corona, hade varit svårt att tolka som kaos men som nu känns obehagligt självklart.”

Foto: Sebastian Sardi

Publikens pris för bästa bild 2020

"Kumkum" av Sebastian Sardi.

Sebastian Sardi har under många år porträtterat människor i gruvindustrin. Den vinnande bilden visar en ung flicka som arbetar med att bryta kol i Jharkhand, Indien.

Vinnaren av Publikens pris för bästa bild har röstats fram av Arbetets museums besökare under perioden 5 september–15 oktober 2020.

Nästa års tema är ”Se mig!”. Ansökan öppnar våren 2021.Publicerad 2020-10-19. Läst av 1769 personer.

4 Kommentarer

esbtse 2020-10-19 21:36  
Vem bryr sig om pk-tävlingar.
s20 2020-10-20 17:15
Hur menar du?
Anders F. Eriksson 2020-10-20 17:39
Vad har du emot Arbetets Museum? Du har ju själv skrivit att du är underbetald gråsosse ...
PMD 2020-10-20 20:58
Vem bryr sig om fototävlingar överhuvudtaget?

Kanske den som tror att det kan finnas bra bilder att se bland tävlingsbidragen. Det är väl inte alltid som alla håller med om att det vinnande bidraget är det bästa, men i många fototävlingar brukar det finnas bilder som är bra.

Tycke och smak spelar roll för bedömning av bilder, men även kunskap om bilder och bildskapande spelar roll och den som inte har så djupa sådana kunskaper kan lära sig något av att titta på bilder från tävlingar.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS