Annons
Artiklar > Dövblinda lär sig fotografera

Dövblinda lär sig fotografera

I projeketet "Taktil foto" får fyra personer med kraftig syn- och hörselnedsättning lära sig fotografera. Bilderna görs taktila (får konturer och ytstruktur) genom att kombinera befintliga utskriftstekniker.

– Det är spännande! Jag är helt blind och har just lärt mig kameran. Jag vill fota sådant jag ofta känt på, till exempel ett dörrhandtag, eller min port där jag dagligen går in. Särskilt intressant blir det om tekniken för taktila bilder kan förfinas, det skulle betyda mycket för oss dövblinda. Då kan vi börja använda bilder på ett helt nytt sätt, säger Rolf Eriksson i ett pressmeddelande.


Rolf Eriksson fotograferar. Foto: Truls Nord

Stor del av all kommunikation och information består av ljud och bild. För syn- och hörselskadade sker kommunikationen oftast genom en tolk som blir ett filter. Särskilt svårt blir det när bilder ska tolkas, både som fotografer och bildkonsumenter.

Projektor Utbildning AB som är specialiserad på digital bildbehandling, färgfotografering och utställningsutskrifter är involverade för att få till tredimensionella utskrifter.

Först testades Pansonic-kameror med 3D-objektiv, men bildvinkeln var för snäv för att de dövblinda ska kunna rikta kameran rätt. Istället fick en tvådimensionell teknik utvecklas.

– Gråskalan representerar djupet i bilden. Det finns två olika tekniker att skriva ut tredimensionellt: subtraktiv och additiv teknik. I en subtraktiv utskrift fräser skrivaren bort det som inte ska vara med. Det är en teknik som passar oss eftersom vi inte behöver så stora höjdskillnader. I additiv teknik lägger man till och kan få till vilka former som helst. Den här typen av skrivare används idag vid protoyptillverkning, säger Stefan Ohlsson på Projektor.


Foto: Göran Rydberg

Spännande teknik: aktivt papper
I arbetet sker en inventering av befintlig teknik. Flera tekniker kan kombineras till en effektiv metod.

– Vi åkte till ett tryckeri i Sundsvall och tittade på en ny sorts aktivt papper. Det ligger ett enkelt kretskort i pappret med en micro-SD-kort läsare. När man rör pappret får man en reaktion. Vår idé är att få ytor att vibrera. Vi leker med en bild med en utsikt över en strand. Vibrationerna kan signalera rörliga delar i bilden, som till exempel vattnet. Vi måste använda alla sinnen som finns kvar. Ingen i projektet är totalt döv, men de har mycket liten förmåga att höra. På mötena har varje person en tolk som tolkar i den dövblindes hand, berättar Stefan Ohlsson.

– 3D är otroligt intressant. Ta konstreproduktioner som ett exempel. Då kan man fotografera av en målning där man kan återge färglagren. Det finns bra skrivare idag som kan klara 1440 dpi-utskrift på en strukturyta.

– Just nu tar vi fram en utställning åt de dövblinda, men det finns många intressenter inblandade. Med den här tekniken kan en synskadad få känna på en Rembrandt. Det går också att sätta ihop kompletta retrospektiva utställningar av kända konstnärer som idag skulle vara omöjliga för att det skulle blir att försäkra så många originalmålningar.



Publicerad 2012-05-22.

1 Kommentarer

VisualD 2012-05-25 00:51  
Riktigt häftigt hjälpmedel som verkligen kan slå igenom.

Merläsning

ANNONS