Annons
Artiklar > Elisabeth Ohlsons utställning stängdes efter hot

Elisabeth Ohlsons utställning stängdes efter hot

Elisabeth Ohlson, som blev känd för utställningen Ecce Homo på 90-talet, tvingades i veckan att stänga sin nya utställning i Stockholm efter hot.

Utställningen heter ”DEMONtör – med rätt att raljera” och hänger i Sergelgatans konsthall vid Sergels torg i Stockholm. Pressfotografen Lars Epstein rapporterar att när han skulle besöka utställningen i veckan stod en lapp med orden ”Stängt pga hot” på den låsta galleridörren.

Elisabeth Ohlson vill inte gå in på hur hotet framförts eller formulerats, men utställningen på Sergelgatan 20 är nu åter tillgänglig för allmänheten. Vid återöppnandet stod ett femtiotal personer i kö för att få se utställningen, rapporterar Epstein.

Utställningen bjuder på satirisk fotokonst, bland annat Elisabeth Ohlsons kända bild av Mona Sahlin bärandes ett ”Toblerone-kors”.

- Satir är för mig det starkaste uttrycket att belysa absurditeter. Jag har valt bilder som bär en viss käftsmäll-kvalitet. Bilder som delar en uppkäftighet och ett ifrågasättande av rådande ordning som kommer sig av den blick mitt utanförskap ger, säger Ohlson på konsthallens webbsida.

Tillägg:
För DN berättar Elisabeth Ohlson mer om varför utställningen stängdes.

– Beslutet togs efter att det rullade in hundra och åter hundra hatiska budskap och brinnande eldar på min Facebooksida under min bild på Vilks. Hatet var riktat mot honom, men eftersom jag varit hotad under femton års tid så är jag inte naiv.

– När sådant här händer så låser man dörren, släcker ner och går hem och funderar. Jag har tagit bort inlägget med Lars Vilks nu, men kommer att öppna utställningen igen. Det känns rätt för annars vinner de här krafterna, säger hon till DN.Publicerad 2021-10-08. Läst av 4258 personer.

10 Kommentarer

alfin 2021-10-08 14:47  
Elisabeth Ohlson (fd. Wallin) publicerade en bild på Facebook av Lars Vilks efter hans död. Därav hoten och stängningen av utställningen.
https://www.svt.se/kultur/elisabeth-ohlson-tvingas-stanga-sin-utstallning-efter-hot
https://www.dn.se/kultur/hot-tvingade-elisabeth-ohlson-stanga-utstallning/
Johan2020 2021-10-09 05:40
Tragiskt när mörka antidemokratiska krafter vinner.
Johan Pihl 2021-10-09 13:33
Ja, islamisterna ger tyvärr aldrig upp. De fortsätter att jaga Lars Vilks, även nu efter hans död.
mombasa 2021-10-09 22:31  
En lite intressant grej med Elisabeth Ohlsons bilder är att när hon publicerade sina homosexuellt anstrukna bilder med Jesus blev det ett ramaskri. Blasfemi är bara förnamnet. Men när hennes bilder kom att användas i ett antimuslimskt perspektiv blir det som att perspektivet ändras över en natt. Från med till emot. Jag har inget problem med Elisabeths bilder varken åt det ena eller andra hållet men det är uppenbart att bilder kan användas, av märkväl, mottagaren, på det sätt som passar densamma. En inte oviktig del av bildkommunikation.
PMD 2021-10-10 00:07
Jag förstår inte riktigt resonemanget. Vem/vilka var det som gick från att var "med" Ohlson till att vara "emot"?
mombasa 2021-10-10 19:06
Hej. jag uttryckte mig både oklart och otydligt. Den första motreaktionen var från vissa delar av kristenheten, dock icke dåvarande ärkebiskopen Hammar. När hon gjorde den senare om Jerusalem tolkades de i vissa kretsar som antijudiska, även fast det homosexuella innehållet var det centrala i bilderna om jag förstått saken rätt. Elisabeth Ohlsons bilder är viktiga, angelägna och ett exempel på konsekvent foto. Men som många andra bilder kan mottagaren tolka som hen vill och bildens egentliga budskap kan bli motsatsen till avsikten.
PMD 2021-10-11 01:17
Om man inte lyssnar på budskapet så hör man det inte.
Johan Pihl 2021-10-13 11:07
Vadå "antijudiska"? Var har du fått det i från? Det var en bild på homosexuella muslimer som fick plockas bort från "Jerusalem", inte en bild på homosexuella judar.
mombasa 2021-10-13 13:05
Ja det är precis så, Bilderna föreställer homosexuella muslimer. Men. Bilderna har i vissa fall misstolkats som om det vore judar. Varför är frågan. Dels kan det bero på att man ser det man vill se, även om bildtexten är hur klar som helst. En orsak till felaktig bildläsning kan vara att bilder kopieras och hamnar i nya koncept utan källhänvisningar helt enkelt. Sen lever bilderna sitt eget liv därute i sociala medie-rymden. Det är så klart olyckligt. Det är som att det blir extra krångligt med starka bilder som samtidigt i vissa avseenden är öppna.
martinot 2021-11-20 12:38
" Det var en bild på homosexuella muslimer som fick plockas bort från "Jerusalem", inte en bild på homosexuella judar."

Kan förstå att det varit mycket hot och problem med ett så extremt känsligt ämne. Homosexualitet bland muslimska män är nog ett bland de absolut mest kontroversiella och tabubelagda ämnen som en konstnär eller fotograf kan beröra i dag.
annons

Merläsning

ANNONS