Annons
En kinesisk pionjär inom bildteori för tusen år sedan

En kinesisk pionjär inom bildteori för tusen år sedan

Den traditionella konsthistorien har haft fokus på det klassiska kinesiska tuschmåleriet och andra konstformer. Men i Kina finns en mer än tvåtusenårig bildtradition, där olika typer av bilder använts för att illustrera och tydliggöra tankegångar inom olika discipliner. I en ny avhandling behandlas den kinesiske historikern Zheng Qiaos analyser av bildens funktion. Han levde under Songdynastin för tusen år sedan, men hans tankar och idéer är lika aktuella idag och knyter an till en modern syn på bildvetenskap.

Han Si presenterar Zheng Qiaos liv och arbete i en inledande biografi, och sätter in honom i den historiska och kulturella miljö han verkade i. Hans viktigaste verk inom bildteorin, Tu Pu Lüe, är för första gången översatt till engelska. Zheng Qiao utgår från en analys av hur bilder använts – och gått förlorade – och betonar den centrala roll bilden har för kunskapsutvecklingen inom olika discipliner, som t. ex. astronomi, geografi och arkitektur.

Han Si har redan disputerat men hans avhandling kan ju ändå vara intressant att läsa.

Kontaktinformation

Avhandlingens titel: A Chinese Word on Image. Zheng Qiao (1104–1162) and His Thought on Images.
För ytterligare information kontakta Han Si tel. 031-7115988, e-post: si.han@arthist.gu.se

Tack till Måns Hagberg för tipset

Publicerad 2008-03-08.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS