Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Film i incheckat bagage

Film i incheckat bagage

Luftfartverket informerar om att det inte längre är lämpligt att förvara fotografisk film i incheckat bagage. Framförallt så är det oframkallad film som kan skades av den starkare typen av röntgen som kommer att användas. Däremot så skall de vara ok, att låta film i handbagage röntgas, eftersom det skall vara en mildare typ av röntgen.

Publicerad 2002-12-31.

12 Kommentarer

hassest 2003-01-03 18:29  
Viktigare info finns knappast.Mycket tacksam inför en "filmtung" resa.
Macke 2003-01-04 11:14  
LupoSvedese 2003-01-09 12:11  
Är inte detta en ganska förlegad "nyhet"? Redan i Ulf Sjöstedts bok "Foto på resan" från 1981 varnas det för att förvara film i incheckat bagage. Likaså National Geographics bok "Den stora fotoguiden" varnar ju för detta. Van resenär med fotointresse som jag är så har jag alltid sett det som en självklarhet att förvara filmrullarna i handbagaget och alltid frågat vid röntgenkollen om filmen kan ta skada eller ej.
allimac 2003-01-14 21:32  
Sist jag flög så tog jag ur filmrullarna ur handbagaget också, gav det till vakten som kollade, så fick han lyfta dom över röntgen.. Så slapp man riskera ngt.. :)
.:Julia:. 2003-01-14 23:44  
Tack... mycket bra att veta! :)
Pongu 2003-01-15 00:34  
Ett det är en gammal nyhet gör inget. Det är ju bra att LFV har vaknat, och dessutom kanske någon har missat att höra om riskerna med incheckat bagage. Dock blir jag lite trött på den amerikanska debatten om riskerna med handbagage. Alla tester visar att det inte finns några risker med film under 1000 ISO, även vid upprepade kontroller. På många ställen är det helt omöljigt att få vakten att handkolla filmen, så det kan vara bra att veta att det inte gör något. Men 3600 ISO-filmer ska man nog ändå vara lite försiktigt med, och det är kanske en god idé att inte köra sin 800-film mer än tio ggr genom kontroller.
niduri 2003-01-15 16:30  
JAG uppskattar dock denna info högaktligen eftersom jag ska iväg på en resa om ett par dar till en annan kontinent.

Tack så mycket!

Niklas
d-drum 2003-01-15 16:37  
Tack för informationen! Jag måste på något sätt ha missat Ulf Sjöstedts bok från 1981 vilket gör att jag är mycket tacksam för beskedet. Förmodligen finns det också någon anledning till Luftfartsverket tycker att denna information är värd att förmedla till allmänheten...
johanh 2003-01-16 16:17  
Jag har precis kommit tillbaka från en resa, innehållande en hel del säkerhetskontroller. Jag frågade en del av vakterna hur filmsäkra de var ,hur många gånger man kunde köra en 100 ISO och en 1600 ISO utan skada. 2 olika vakter gav mig siffran 26 ggr med 100 ISO och 12 med 1600 ISO. Om det är sant vet jag inte. De hade en liten guidehandbok till sin x-strålmaskin som de kollade i.
I Auckland var man tvungen att skanna både handbagage och det större enbart för att få komma fram till incheckningsdisken. Sedan skannade de incheckbagaget vid lastning och mitt handbagage en gång till vid gaterna. Det drar ihop snabbt med antal skanningar, särskilt om man får över film som man tar med hem igen. Nå, om siffran 26 stämmer för 100 ISO borde det räcka ganska långt.

Johan
rnn 2003-01-16 16:51  
Att röntgenstrålning kan skada film är ingen ny nyhet. Nyheten är att man numera röntgar i princip ALLT incheckat bagage, vilket inte varit fallet tidigare. Dessutom används röntgenutrustning med betydligt kraftigare strålning jämfört med den som normalt används för att kontrollera handbagage. Frågan är därför inte längre "om" filmen i incheckat bagage kommer att bli förstörd utan "hur mycket". Kodak har information om detta och bilder på hur det kan se ut på http://www.kodak.com/global/en/service/tib/tib5201.shtml

Den utrustning som idag används för att kontrollera handbagaget har lägre strålningsintensitet än den som var vanlig i början av 80-talet och därmed är risken att filmen skall skadas inte lika stor som då. Från Luftfartsverkets sida, om röntgen av handbagage: "Normalt behöver du inte vara orolig för att din film till kameran förstörs vid genomlysningen i säkerhetskontrollen. Om du har med dig högkänsliga filmer, med ljusstyrkor på 1000 ASA och mer, kan det dock finnas anledning att vara lite försiktig. Ta därför upp dessa filmer ur handbagaget och upplys personalen om detta." Men med viktiga bilder kan man aldrig vara nog försiktig. Jag har alltid all oframkallad film (och kameran) i handbagaget. Filmen har jag i en påse som jag lätt kan skilja från resten av handbagaget, och kan därmed enkelt be dem kontrollera filmen manuellt och låta resten gå genom röntgen.
mganga 2003-01-24 22:03  
Tror mig ha snappat upp någonstans att det finns påsar att ha filmen i som skall skydda mot strålning?
Paerl 2003-01-26 14:55  
Akta er noga för att använda skyddspåsar eller blylådor eller något annat för att skydda filmerna! Det enda det leder till är att den stygga röntgenapparaten ser att det finns något den inte kan se igenom i väskan och att den därpå raskt ökar effekten ordentligt för att komma igenom. Har man otur blir stråldosen flera gånger högre på det här viset...
Rangerbob 2003-02-06 17:03  
Hmm jag flyger hem fran staterna pa lordag och var nara att forvara 40 rullar i vaskan....Brukar dock vanligtvis ha all film i handbaggaget..Far nog fortsatta med det:)) Tankte inte pa att dom kor kraftigare apparater pa incheckat..Tack for den harliga kompetensen har pa fotosidan:)

Merläsning

ANNONS