Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Fuglesangs kamera nära försvinna i rymden

Fuglesangs kamera nära försvinna i rymden

Problem uppstod under Christer Fuglesangs rymdpromenad då kameran på hjälmen plötsligt lossnade. Bildkälla: DN.
Under Christer Fuglesangs tredje och sista rymdpromenad fick austronauten problem då hans hjälmkamera lossnade och var nära att försvinna ut i rymden.

Christer Fuglesang skapade en del oro vid Nasas kontrollcenter i Houston under nattens rymdpromenad. Vid ett moment under arbetet med rymdstationen ISS såg det plötsligt ut som att den svenska astronauten ramlat och svävade ifrån byggnaden, skriver DN.se.

Efter en stund stod det klart att Fuglesangs hjälmkamera bara hade lossnat. Promenaden fick avbrytas då hjälmkameran även innehöll en lampa som behövdes för att kunna se och arbeta ordentligt. Hur kameran kunde lossna är inte klarlagt med Funglesang misstänker att han under promenaden kan ha slagit i huvudet i något som fått konstruktionen att gå upp.

Promenaden slutade lyckligtvis bra och Christer kunde utan problem ta sig tillbaka till luftslussen på rymdstationen. På torsdag väntas Funglesang och hans Discovery vara tillbaka i Florida.

Källa: DN..

Publicerad 2009-09-06.

8 Kommentarer

Per 2009-09-06 22:40  
Camera-tossing på hög nivå? :D
Morjas 2009-09-07 00:35  
haha härligt
Jcee324 2009-09-07 07:34  
Tredje rymdpromenad?
mayro 2009-09-07 14:06  
Ja silvertejp "pallar med" .. Så synd dom inte hajat att i vissa "aningen mer" krävande miljöer bör dom kolla in enklare tillbehör för fastsättning av saker...



:-) :-)
Olof B 2009-09-07 22:12  
Det vore ju inte första gången en kamera tappades ute i rymden.
En av de första (den första) gången var 1966 under uppdraget Gemini X.
Men där berodde det på att Michael Collins själv hade konstruerat hur kameran skulle sitta fast, och det bar sig inte bättre än att en skruv lossade så seglade kameran iväg.
Jag har försökt att få reda på vilken kamera det var, men jag misstänker skarp att det var en Hasselblad SWC. Någon som vet?

För att återgå till Fuglesang så verkar han vara lite av en fummel-pelle, han tappade ju en skruvdragare under första uppdraget 2006, (STS-116)...
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS