Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Grattis Adobe Photoshop 20 år!

Grattis Adobe Photoshop 20 år!

Från enkelt pixelbaserat program för gråskalebilder till professionellt bildbehandlingsprogram. Adobe Photoshop har kommit långt under sina 20 år!
Idag vill Fotosidan fira en mycket häftig 20-åring. Vi berättar mer om bildprogrammets första stapplande steg och hur det utvecklades till ett program som haft stor betydelse för hela världen.

Den 19 februari 2010 firar Adobe Photoshop 20-års jubileum. Hela världen firar sitt favoritprogram och uppmärksammar dess betydelse för foto, konst, design, media och handel. På Facebooksidan dedikerad till Photoshop har över 400 000 fans samlats för att dela med sig av sina favoritberättelser.

- För 20 år sedan spådde Adobe att man skulle sälja 500 kopior i månaden av Photoshop. Jag törs nog påstå att vi överträffade den prognosen, säger Thomas Knoll, programmets skapare som fortfarande arbetar på Adobe.

Låt oss kika lite närmare på dagens datum. Det är många andra stora händelser i bildbehandlingens historia som har skett just den 19 februari, något som dock sägs vara en slump. Men kanske låter det lite för bra för att vara sant med tanke på följande milstolpar;
19 februari 1990 släpps Photoshop 1.0
19 februari 2003 släpps Camera Raw 1.0
19 februari 2007 släpps Lightroom 1.0


Såhär började sagan om Adobe Photoshop
Det var under 1987 som Thomas Knoll utvecklade det pixelbaserade bildprogrammet "Display" - ett enkelt program som kunde visa bilder i gråskala på svartvita skärmar.

Tillsammans med sin bror John Knoll, som arbetade med specialeffekter till olika filmer och såg ett stort potential i idéen, utvecklade de tillsammans ett fullfjädrat bildbehandlingsprogram. Under de kommande månaderna gav de programmet ett utökat stöd för färgbilder, mjukkantade markeringar, ton- och färgjusteringar, penslar och flera olika filformat.
De nya funktionerna gjorde det nu möjligt att bearbeta digitala bildfiler.

John visade upp bildbehandlingsprogrammet för företag som Quark, Aldus, Supermac, Electronic Arts och Adobe. Ett intresse fanns men ingen nappade på programmet i den stunden.

Det blev till slut lilla scannertillverkaren Barneyscan som skrev det första avtalet med bröderna. I mars 1988 skeppades 200 kopior av Photoshop 0.87, kallat Barneyscan XP, tillsammans med varsin scanner. Bröderna Knoll ville dock ha en mer långsiktig arbetspartner och visade upp programmet för Adobe, som blev så fascinerade att de ville köpa programmet på plats.

Men istället skrev Adobe ett licensavtal där bröderna skulle få royalty och var garanterade $250.000 under de första två åren. Display döptes om till Photoshop (efter namnförslag som ImagePro, PhotoLab, Impressionist och Artist ) och den första versionen kunde kunde ta sina första stapplande steg 1990. Adobe spådde då att programmet skulle sälja 500 kopior i månaden.

- Det är fantastiskt att tänka sig att programmet i dag används av miljontals människor. Vi visste redan då att vi hade en banbrytande teknologi, men aldrig att vi kunde gissa hur mycket den skulle komma att påverka de bilder vi ser runt omkring oss. Möjligheten att "sömlöst" placera en person inom en bild var bara början på allt det magiska med Photoshop, säger Thomas Knoll.

Från lagerfunktion till lagningspensel
Det som började med ett enkelt bildvisningsprogram har utvecklats till ett professionellt verktyg som används av över 10 miljoner användare över hela världen - och för varje ny version av programmet har Adobe lagt till nya tekniska innovationer som flyttat på gränsen för vad som är möjligt.

I Photoshop version 3.0 lanserades lager, som gjorde det enkelt att skapa komplexa bildkompositioner. En annan revolutionerande funktion är lagningspenseln, som gjorde debut i Photoshop 7.0 och som gör det möjligt för användaren att retuschera bilder och omärkligt ta bort fläckar och rynkor utan att påverka ljus eller texturer.

- Det är ingen överdrift att säga att Photoshop, tack vare de miljontals kreativa användarna, har förändrat hur vi ser på vår egen värld, säger Adobes koncernchef Shantanu Narayen.

Adobe Photoshop har börjat sitt firande av 20-åringen. Det kommer att finnas filmer om jubiléet tillgängliga på Adobe TV, som du kan se här.

Dela gärna med dig av dina egna minnen av Photoshop! När var första gången du upptäckte programmet och vad har det betytt för dig?

Av Fotosidan Arkiv
Publicerad 2010-02-19. Läst av 8328 personer.

Thomas Knoll och John Knoll, de fantastiska bröderna bakom uppfinningen Photoshop.

Photoshop 1.0 fanns bara till Mac och fick plats på en 800kb-diskett. Imponerande!

Photoshop 2.5 var den första versionen som kom till PC och den sålde som smör.

I version 3.0 (1994) presenterades lagren för första gången i Photoshop.

Justeringslager och funktionsmakron gör intågande i Photoshop 4.0.

I och med version 5.0 kan man ångra fler än ett steg i Photoshop.

Många är vana användare av de olika lagerstilarna, men de kom inte in i bilden förrän i version 6.0.

I version 7 gör lagningspenseln entré och blir ett populärt retushverktyg.

Bridge blir en del av Photoshop från och med version CS2.

Det är en tjusig 20-åring vi kan fira idag. Photoshop CS4.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2010-02-19 14:39   Johan Andersson
har själv haft det sen 2.5 mycket bra hela vägen. grattis!
2010-02-19 15:41   FilipAhlander
Photoshop är en produktserie som med innovativa lösningar ger kunden vad denna vill ha. Vilket är väldigt ovanligt bland de stora mjukvaruutvecklarna *HOST* microsoft *HOST*
2010-02-19 16:02   paco
Själv började jag med 3.0, sommaren 1996. Skannade papperskopior och bildbehandlade dessa.
2010-02-19 16:08   jonasy
Photoshop är förutom ett fantastiskt bildbehandlingsprogram, också ett ett utmärkt exempel på en produkt som aldrig skulle blivit vad det är utan piratkopiering.
2010-02-19 16:27   jelu1661
Ytterfors: Det piratkopieringen är dåligt för är inte de stora komersiella produkterna, precis som du skriver, utan de små fira. I det här fallet The Gimp.
2010-02-19 20:31   iBoat
Att Photoshop var banbrytande stämmer bara i ett fall. Det var det första bildprogrammet som skrevs för persondatorer. Därför fick det den spridningen som vi ser idag. Spridning ger utveckling.

Jag har jobbat professionellt med det programmet i arton år och från början var det riktigt dåligt. Innan PS blev bra och macarna blev bättre fanns konsoler som gjorde samma saker och BÄTTRE än PS. De var emellertid ohyggligt dyra och var bara ämnat för företag i grafiska branschen.

Så att påstå att PS var banbrytande är inte rätt, tekniken fanns långt innan PS såg dagens ljus. Det Adobe gjorde bra var att se till att programmet fick spridning genom de allt billigare persondatorerna. Och som sagt, finns det volym, finns det intresse och utveckling. ...resten är historia.
2010-02-19 20:52   Janne H
20 år visst är det kanske kul, men som Mats Ö säjer, det fanns andra applikationer,ex Livepicture,
med i många fall klart bättre tekniker för bildbehandling, tyvärr väl dyra och nu nästan utdöda...

/janne
2010-02-19 23:43   Surgeon
Hoppade på PS tåget vid 3,0, lager var det stora ordet.

Väntar på CS5 och bara undrar vad CS8 kommer att ge oss, wow

Men seriöst, vilken leverantör av mjukvara har haft ett så gemensamt gränssnitt genom alla år, otroligt.

Sen att PS funkar BÄST på MAC är ju bara solklart, hehe
2010-02-20 11:01   Johan Pihl
Kom först i kontakt med PS när jag gick en kurs hos Macmeckarna i Malmö, tidigt 90-tal. Då var det Mac som gällde om man ville använda PS. Och ville man surfa på nätet så var det Netscape man fick ha i datorn.

Sitter nu på en PS 6.0, engelsk version. Fick den till en digital kompaktkamera jag köpte 2002. Har inte uppgraderat den. Men skulle gärna vilja ha lagningspenseln, som kom i PS 7.0. Tror att det är det verktyget som heter plåstret i Elements? Annars saknar jag inget.
2010-02-20 11:39   MooDHooDs
version 7s logga ser lika väldkomnande ut som den gjorde förut =)
Grattis!
2010-02-20 12:53   Deavent
Själv kom jag i kontakt med PhotoShop 7.0 som väldigt liten. Jag lekte mycket med Paint och så vidare på vår gamla dator, och till slut fick fadern min nog och frågade varför i h*lvete jag lekte med sådan sk*t när vi hade Photoshop. Han arbetade då som designer och fick därmed licensen med jobbet.

Jag förstod självklart ingenting i programmet, och kunde inte ens infoga text. Så det slutade med att jag gav upp programvaran och lekte med Paint i smyg när pappa var och jobbade eller dylikt.

Självklart åkte jag ur den kreativa fasen till slut, och när jag väl plockade upp sysselsättningen igen var jag lite äldre och lite mer förstående (12). Då ville jag såklart lära mig Photoshop, då jag hade sett vad grafiska designers kunde göra på internet (det var först nu vi kunde surfa med bredband, innan det fick jag inte röra webbläsaren bara ty det kostade för mycket). Effekterna var något mitt älskade Paint inte kunde mäta sig med, helt enkelt.

Jag bad min far att ge mig lektioner och tips, och nu sitter jag här med CS3, inhandlat för egna pengar och med hjälp av studentrabatter, snart sex år senare. Photoshop är utan tvekan det bästa programmet någonsin, och jag vet inte hur många hundratals timmar jag lagt ner på det bara för att hitta nya saker att göra.

Grattis!
2010-02-20 12:55   hlse
Photoshop is the best, forget the rest.
Skämt åsido, började en gång med en kopierad version. Sedan blev det legalt när det följde med en scanner. Numera är det nyinköpta Elements 8 som snurrar. Har testat prov-versionen av CS4 som går att ladda ner från Adobe men kommit fram till att Elements räcker för mig ihop med Canons DPP.
Verkar som mer och mer av "stora" Photoshop sipprar över till Elements.

Merläsning

Poetiska ögonblick på Fotografiska

Pentti Sammallahti är en av Finlands mest erkända konstnärer. I mer än 50 år har han fångat naturens mysterier, i alla dess former, runt om i hela världen. Fotografiska visar 200 av hans bilder i utställningen Distant Land. Läs mer... 6

Olympus firar med Pen E-PL10

I år fyller Olympus 100 år. Dessutom fyller Pen-serien 60 år och den digitala Pen-serien 10 år. Detta firas med nya Olympus Pen E-PL10. Läs mer... 6

Nadja Bournonville visas på Tyghuset

Första världskriget avslutades 1918, det var ett krig i vilket Nadja Bournonvilles gammelfaster spelade en mycket liten roll, nämligen den som en av de sämsta spionerna som anlitades av tyskarna.<br> <br> Damen i fråga hette Eva de Bournonville, ursprungligen från en känd dansk balettfamilj. Vid krigets början befann hon sig i ekonomiska svårigheter och blev ett lätt byte för Mr. Smith, som lovade henne lättförtjänta pengar om hon begav sig till London och tjänstgjorde som spion. Läs mer...

Ricoh Theta SC2 filmar 360-video i 4K

Ricoh kommer med en ny 360-kamera – Theta SC2 – som bland annat kan filma i 4K och kan användas för att live-vlogga. Läs mer...

Luminar 4 har flera nya 'smarta' funktioner

Med den fjärde versionen av Skylum softwares bildbehandlingsprogram Luminar kommer flera nya funktioner som bland annat kan snygga till huden och byta ut himlen. Läs mer... 16

Facebook stoppade annons om kvinnohistorisk utställning

När Stockholms läns museum skulle göra reklam för sin vandringsutställning "Tusen år av kvinnokraft” stoppades annonsen av Facebook. Utställningen visar bland annat bilder som arbetarkvinnor tagit. Läs mer... 19

Fujifilm Neopan 100 Acros återuppstår

I april 2018 beslutade Fujifilm att lägga ner Neopan 100 Acros – ett beslut som de nu tycks ångra. För nu kommer Neopan 100 Acros II som har några förbättringar jämfört med den tidigare versionen. Läs mer... 6

Större skärm och stort färgomfång i MacBook Pro

Apple låter skärmen växa i den nya generationen MacBook Pro, från 15 till 16 tum. Skärmens färgomfång täcker färgrymden P3 som är ungefär lika stor som Adobe RGB. Trots en lång rad förbättringar har Apple bara höjt priset med 4 kronor. Läs mer... 5

Test: Fujifilm GFX100

Plus Fujifilm GFX 100 är den första mellanformataren med inbyggd bildstabilisering – vilket gör att man kan ha full nytta av sensorns 102 megapixel i fler situationer. GFX 100 är också en unikt snabb mellanformatskamera, både när det kommer till seriebildstagning och autofokus. Läs mer... 4

Mer pengar till fotokonstnärer efter lagändring

Efter förra årets skärpning av upphovsrättslagen när det gäller följerätt har det blivit mer pengar att fördela till alla som sålt konst via galleri eller auktionshus. Läs mer... 14

B+W Filter