Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Hasselblad och Leica stödjer Adobes DNG-format

Hasselblad och Leica stödjer Adobes DNG-format

pressmeddelande från adobe


Hasselblad och Leica är bland de första kameratillverkarna som ställer sig
bakom det enhetliga DNG-formatet för råfiler från digitalkameror, som
utvecklats av Adobe.

Adobe har utvecklat DNG som ett enhetligt filformat för att lagra råfiler – obearbetade digitala bilder med högsta kvalitet – oberoende av kameramodell. En nackdel med råformat är att det tidigare saknats någon form av standard – i princip finns ett unikt råfilformat för varje enskild kameramodell.


Hasselblad kommer att utveckla funktioner för att exportera bilder till filformatet DNG, medan Leica planerar att utrusta kommande kameramodeller med inbyggt stöd för DNG.

I september 2004 presenterade Adobe DNG-specifikationen och släppte samtidigt det kostnadsfria programmet DNG Converter, som kan översätta alla typer av råfiler som stöds av Photoshop till DNG-formatet. Sedan dess har en rad tongivande mjukvaruföretag anslutit sig till DNG, däribland Phase One (Capture One), DxO Labs, Extensis och iView.

Adobe släpper nu även en uppdatering av DNG-specifikationen, som tillkommit efter önskemål från kunder och branschföreträdare. Den innebär att fotografen också kan spara originalbilden i opåverkat skick inbäddad i en DNG-fil, direkt från Adobe DNG Converter. Denna funktion är särskilt användbar när den aktuella kameran internt arbetar med ett annat bildformat än DNG.

– Hasselblad och Leica är högt respekterade innovatörer i fotobranschen, och att de stödjer DNG är goda nyheter för proffsfotografer som vill förenkla hanteringen av sina digitala bilder, säger Bryan Lamkin Senior Vice President och chef för Adobes verksamhet inom digital bildbehandling och digital video.

– Vi är stolta över att Hasselblad är en av de första kameratillverkarna som stödjer export av bildfiler till DNG-formatet. Adobes öppna DNG-specifikation ger oss ökad flexibilitet så att Hasselblad-bilder kan bli kompatibla med befintliga program som stödjer DNG, liksom med den DNG-anpassade mjuk- och hårdvara som kommer i framtiden, säger Christian Poulsen, VD för Hasselblad.

Adobe DNG Converter kan laddas ned omgående från: www.adobe.com/dng. Adobe har dessutom publicerat en öppen patentlicens på sin webbplats som anger villkoren för att avgiftsfritt utveckla, marknadsföra och distribuera mjukvara för att läsa eller skriva bildfiler som följer DNG-specifikationen.

Licensen finns tillgänglig på www.adobe.com/products/dng/license.html.

Publicerad 2005-03-10.

10 Kommentarer

froderberg 2005-03-10 16:06  
Äntligen! Nu börjar det hända saker... Ett enhetsligt RAW-format är ett måste framöver.
Zamn 2005-03-10 20:44  
Är det någon som börjat omvandla sina filer till DNG här på fotosidan?
kaw 2005-03-11 08:36  
Jodå, några Nikon D100-användare har nytta av och använder DNG-formatet eftersom man då i efterhand kan välja att komprimera sina råfiler (förlustfritt) och därmed tjäna en hel del lagringsplats.
neliw 2005-03-11 13:32  
Smidigt som tusan. Konverterat allt till DNG sedan ett tag tillbaka, tjänade en massa utrymme dessutom.
arnenym 2005-03-14 17:18  
Fungerar inte Elements 3 med DNG formatet?
Michaelc 2005-03-16 10:07  
Jodå, både Elements 3 och Photoshop CS ska kunna hantera DNG, se:
http://www.adobe.com/products/dng/main.html
Sten-Åke Sändh 2005-03-18 14:00  
Förstår nån det här?

"Adobe släpper nu även en uppdatering av DNG-specifikationen, som tillkommit efter önskemål från kunder och branschföreträdare. Den innebär att fotografen också kan spara originalbilden i opåverkat skick inbäddad i en DNG-fil, direkt från Adobe DNG Converter. Denna funktion är särskilt användbar när den aktuella kameran internt arbetar med ett annat bildformat än DNG."

Men är det inte just det man vill slippa d.v.s. proprietära RAW-format oavsett om de är inbäddade eller ej. Då är man ju ändå beroende av att det finns möjlighet att tolka just mitt RAW-filformat i evighet.
stenp 2005-03-30 10:55  
Visserligen är DNG - Digital Negative - men man kan ändå vilja uppdatera bildinformation på den och tyvärr går det inte att spara en öppnad DNG-fil i samma format. Eller har jag missat nåt?
kaw 2005-04-01 07:54  
Sten P:
Nej - man vill aldrig uppdatera bildinformationen i en råfil. Det man vill göra är att uppdatera de parametrar som anger hur framkallningen av råfilen ska gå till. Dessa parametrar är dock specifika för respektive program och dess lagring hanteras alltså av dem istället för att ligga i råfilen. Kanske inte helt optimalt.

Sten-Åke:
Jag förstår lika lite som du, fast DNG-filen innehåller förstås också alltid det data som en DNG-fil ska ha; det är dubbleringen som känns klumpig.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS