Artiklar > Jörgen Wiklund är årets naturfotograf

Jörgen Wiklund är årets naturfotograf

 Flodnejonöga. Foto: Jörgen Wiklund

 Foto: Jörgen Wiklund

Stor bredd gav pris till Jörgen Wiklund.

Naturvårdsverket har beslutat att årets naturfotograf 2020 är Jörgen Wiklund. 

Jörgen Wiklund är fotograf och forskningsingenjör på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, institutionen för Vilt, fisk och miljö i Umeå. Han har undervisat i foto på gymnasie- och universitetsnivå. Hans fotografering har resulterat i flera böcker och utställningar. Fågel- och fiskfotograferingen sker till största del i norra Sverige. Sedan 1997 är han medlem i Naturfotograferna.

Mitt naturintresse fick jag av min morfar som tog med mig på gädd-, och öringsfiske och bärplockning. Bärplockningen försökte man ju slippa undan men fiskeintresset blev bestående. Fågel- och fotointresset väcktes när jag var 16 år och kom att prägla resten av mitt liv. Under de senaste tio åren är det fotograferingen som helt tagit över”, säger Jörgen Wiklund i ett pressmeddelande.

Det är 30:e året priset delas ut, och prissumman är på 25 000 kronor. Naturvårdsverket delar årligen ut priset Årets naturfotograf till en dokumenterat skicklig naturfotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige

Jörgen Wiklund får stipendiet bland annat för sin mycket uppskattade bok ”Sveriges Sötvattensfiskar”, där 50 limniska fiskarter levande fotograferats med oerhört spännande resultat. Fiskarnas karaktär, såväl arternas som individernas, visas i fotona. Han har stor bredd i sin gärning, där även fågelfoto har en speciell plats”, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Fiskmåsar. Foto: Jörgen Wiklund

Röding. Foto: Jörgen Wiklund

Jörgen Wiklund.Publicerad 2021-05-29. Läst av 2127 personer.

3 Kommentarer

Smackibonk 2021-05-30 19:13  
Grattis! Annorlunda och härlig bild på fisken..
Osquar 2021-05-31 10:07  
Så grymt välförtjänt! Grattis!!
Tawi 2021-05-31 15:44  
Grattis Jörgen. Snyggt jobbat.

Merläsning

ANNONS