Annons
Artiklar > Roine Magnusson är Årets naturfotograf

Roine Magnusson är Årets naturfotograf

Sparvuggla, ur boken Nära fåglar.

 

Naturvårdsverket har beslutat att utse Roine Magnusson till Årets naturfotograf 2017. Han får bland annat priset för sina annorlunda bilder av fåglar.

Roine Magnusson har givit ut flera uppmärksammade naturfotoböcker. Han belönades med priset Årets Pandabok 2007 för boken Den underbara resan där han likt Nils Holgersson flög över Sverige på låg höjd i ett ultralätt flygplan. Han fick samma pris 2012 för en bok om kor kallad Kor - en kärlekshistoria och har även gjort en uppmärksammad bok om träd.

Blåmes.

Den tionde boken, Nära fåglar, nominerades till Augustpriset 2017 och utsågs till vinnare i Svensk bokkonst. Under några månader fotograferade Roine Magnusson fåglar i en liten studio på svenska fågelstationer. Boken är gjord tillsammans författarparet Mats och Åsa Ottosson.

Läs vår intervju med Roine Magnusson.



Publicerad 2018-05-22.

5 Kommentarer

ehrsa 2018-05-22 19:45  
Gillar nog inte detta.. Snacka om konstlade foton, även om det är så här dom ser ut, vad är det för fel med att ta annorlunda och vackra foton där fåglarna finns i sin riktiga miljö..? Finare än där kan det väl aldrig bli! Har man tröttnat på att ta fågelfoton där kanske man ska lägga av.. Märkligt val av 'årets fotograf' tycker jag..
Hälsn!
Svar från froderberg 2018-05-22 19:59
Då gillar du nog ännu mindre pristagaren för två år sedan: https://www.fotosidan.se/cldoc/news/photoshopare-blir-arets-naturfotograf.htm
ehrsa 2018-05-22 20:09
Hej! Hans bilder känns som en helt annan genrer.. mera som skapande konst, mer överraskande! Bra hantverk dessutom..
Hälsn!
Terje Hellesø 2018-05-23 09:10  
Vill passa på och gratulera Roine till utmärkelsen som var mycket välförtjänt!
sap 2018-05-24 08:57  
Ibland, ganska sällan, dyker en ny vinkling, ett nytt sätt att se på saker, upp. Kanske som vid första anblicken ser oväntad och konstig ut, men som sen i ett bredare perspektiv ter sig fullständigt självklar. Att Roine arbetat medvetet och självsäkert med detta bildspråk under en längre tid gör honom till ett självklart val av Årets Naturfotograf. Inte en dag för tidigt!
Birdman 2018-05-25 08:54  
Stort grattis till Roine! En självklar förebild för naturfotointresserade runt om i landet.

Att fota djur och natur i studiomiljö är för den initierade inte något nytt - bland annat Joel Sartore gjorde det för National Geographic och projektet Meet Your Neighbours har nog snart 10 år på nacken - tips för de som vill grotta vidare i detta ämne.

Det är roligt att se en svensk fotograf anamma tekniken och möjligheterna att ge fokus på arten och individen, dessutom i samarbete med några av landets fågelstationer.

Jag tycker det är väldigt roligt att naturfotografering kan ha en så pass bred ingång i att beskriva och skildra vad som händer omkring oss i naturen och de djurarter som lever där.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS