Artiklar > Klart: De får årets Dokumentärfotopris

Klart: De får årets Dokumentärfotopris

Foto: Anette Nantell

 Anette Nantell

Tre fotografer får Dokumentärfotopriset.

Anette Nantell, Angelica Elliott och Krister Hägglund tar hem årets Dokumentärfotopris. 

Det är tjugoförsta året i rad som Arbetets museum i Norrköping delar ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett stipendium som har instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation.

Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, både tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Pristagarna ska ha utmärkt sig genom långsiktigt konsekvent arbete, bidragit med inspiration till andra fotografer och agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete genom till exempel publicering, utställningar, undervisning och liknande.

Årets Dokumentärfotopris är en hyllning till tre skickliga fotografer som låter oss komma människor och skeenden inpå livet: Nantells grimaser inför vaccinsprutan, Hägglunds avfolkade miljöer med smått bisarra spår av liv och Elliotts både allmänmänskliga och djupt personliga berättelse om ett sorgearbete. De arbetar från helt olika startpunkter, men med samma integritet och känslighet”, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum i ett pressmeddelande.

Juryns motivering:

Anette Nantell får 25 000 kr för sina väl genomarbetade bildreportage, där hon med stor lyhördhet och nyfikenhet närmar sig människor i deras vardag. I projektet ”När Sverige kavlade upp ärmarna” har Anette rest landet runt för att dokumentera en av samtidens största händelser: den landsomfattande vaccinationskampanjen mot covid-19. Resultatet är ett historiskt dokument av en ny vardag som präglade liv och arbete för miljontals svenskar. En vardag som i Anettes bilder inte alltid var nattsvart, utan som också innehöll kraft, värme, humor och hopp inför framtiden.

Foto: Anette Nantell

Foto: Anette Nantell

Angelica Elliott får 25 000 kr för sin djupt personliga skildring av hemorten Rågsved. En kärleksförklaring till människorna som befolkar platsen, och samtidigt en hudlös och ärlig berättelse om en sorgeprocess. Angelica tvekar inte att blanda tekniker och tänja på gränser för att uppnå det uttryck hon eftersträvar. Med en blick som ständigt söker efter ljuset är hennes arbete en stor inspirationskälla och visar hur dokumentärfotografiet kan användas för mångbottnade och komplexa berättelser.

Foto: Angelica Elliott

Foto: Angelica Elliott

Foto: Angelica Elliott

Krister Hägglund får 25 000 kr för sitt osvikliga öga för såväl komposition som för tillvarons lågmälda absurditeter. I sina bilder lyfter Krister fram både det skeva, sköra och det överraskande poetiska hos både platser och människor, och låter oss betrakta dem med ny blick och stor ömhet. Krister är en av Sveriges få kvarvarande museifotografer, anställd vid Skellefteå museum. En uthållig och hårt arbetande fotograf, väl värd att lyfta fram i rampljuset, med hopp om att han ska fortsätta att utveckla sina egna projekt. 

Foto: Krister Hägglund

Foto: Krister Hägglund

Foto: Krister HägglundPublicerad 2022-07-05.

1 Kommentarer

mats lindfors 2022-07-05 11:11  
Grattis! Tre värdiga pristagare.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning