Annons
Artiklar > Kodak tror att filmen kommer att göra comeback framöver

Kodak tror att filmen kommer att göra comeback framöver

Kodak har nyligen meddelat att de ersätter sina Portra 400NC och 400VC-filmer med en ny Portra 400. Dock är företaget väldigt positivt inställda inför framtiden och tror på en comeback för det analoga fotograferandet.

Det var tidigare denna månad som Kodak avslöjade att en ny Portra 400-färgfilm skulle ersätta befintliga 400NC och 400VC. Man skulle kunna tycka att det känns dubbeltydigt, men i samma veva som Kodak ersätter två filmer så meddelar de också att de tror på en revansch för den analoga filmen.

I en intervju mellan British Journal of Photography och Kodaks försäljningschef Scott DiSabato framgår det att försäljningen av färgfilm har varit väldigt stabil under de senaste åren. Även svartvit film säljer bra. I intervjun får vi också veta att många unga fotografer väljer att fotografera med 35mm-film.

- The most exciting thing is to see the younger people adopt film. It’s almost a generational thing. They have not shot film growing up, but once they do get a hold of film in a university, they just seem to fall in love with it. And that’s exciting. It just seems to have a lot of influence, säger Scott DiSabato.

Läs hela intervjun här.

Läs Fotosidans tidigare artiklar:
Kodak slutar att tillverka Tri-X 320



Publicerad 2010-10-03.

14 Kommentarer

Swano 2010-10-03 03:28  
tror detta är helt rätt.. vet fler å fler yrkes fotografer som går tillbaka till film. jag håller själv på med att göra en bok som jag gör helt på Dia.
Janne H 2010-10-03 08:28  
För rent konstnärliga ändamål absolut ja!
Men i ett professionellt arbetsflöde har för mig film bara begränsande och fördyrande effekter.
Film har en viss konstnärlig känsla, men annars är det för mig enbart primitivt.
Allt som jag kunde göra på film kan jag göra snabbare enklare och bättre digitalt.

Skulle vara kul att veta vilka yrkesfotografer som ¨går tlllbaka¨ ??
Mina kunder skulle aldrig acceptera den försämrade kontrollen, lägre kvaliteten, det högre priset och den längre leveranstiden som film innebär....

Mvh.

/Janne
Heldigital sedan -96!
Anjou 2010-10-03 09:44  
Jag är också nyfiken på vilka yrkesfotografer som går tillbaka till film. Alltså vilka typ att uppdrag de handlar om. Gissa också att det rör sig om väldigt konstnärliga ambitioner.

Får man det bara att funka med arbetsflödet så tycker jag det verkar skitkul. Men jag får lite ångest när jag tänker på hela kedjan, från första polaroiden till att lämna iväg filmerna på framkallning och sedan hitta någon som fortfarande vet hur man scannar ett dia. Sedan sitta och photoshoppa dammkorn...
Fast det sista gör vi ju iof fortfarande även om det nu kommer från sensorn ;-)

Som bildköpare är jag dock inte så sugen på att gå tillbaka till ljusbordet igen när jag skall välja bilder.

/ Kalle
Benganbus 2010-10-03 09:58  
Va vare jag sa!! ;) ;) ;)
/B
Zeiss 2010-10-03 11:17  
Det handlar ju såklart mest om lite konstnärligare bilder man använder analog film till. När man vill ha känslan och inte behöver många exponeringar och eller har bråttom.

Jag ser min D3 som ett verktyg och föredrar att fota personliga bilder med min analoga kompaktkamera som just nu är laddad med Portra 400VC.
Kristoffer Blimling 2010-10-03 11:22  
Schysst att det går bra för film.

Janne- "Allt som jag kunde göra på film kan jag göra snabbare enklare och bättre digitalt."

Det är ju stor skillnad mellan film och digitalt. För det första lägger ljuset sig inte alls lika väl inom den digitala fotografin. Speciellt i starkt motljus. Händer att det blir "pixelerat". Händer att dom digitala bilderna "fräter" ut ljuset. Som man senare måste fixa i PS.
Sen när det gäller att fotografera analogt har man större bildyta om man tar bilder i mellan- och storformat.
Visst, vi har ju skapat bakstycken som funkar för mellanformat och det är inte så vanligt med storformat förutom för arkitekturfotograferna.
Jag tror varför många ungdomar vill tillbaka, är också känslan av att fotografera analogt är helt annorlunda till digitalt. Att ha några rullar på sig (som kostar förjävligt mycket nu för tiden) och faktiskt tänka till lite i sina bilder eftersom retuschering är inte lika fri påverkar ens sätt att uttrycka sig och jobba fram till en bild.
Och ja, det är många som använder det till det "konstnärliga" bruket. Det har ju blivit en trend bland speciellt Söderungarna i Stockholm att efterlikna en analog stil i deras fest bilder.

Jag har verkligen inget emot digitalt, mer yta att jobba med, inte lika dyrt, mer bilder som kan slösas, skarpare i dom flesta fallen, ibland lite för skarpt men jag tror att detta är några "pros and cons" till varför unga fotografer vill börja med analogt.

Själv känner jag många som väljer att fotografera analogt och digitalt. Men använder helst det analoga först och om det skiter sig använder dom det digitala.
lumor_ 2010-10-03 12:35  
Gissar att detta kan bero på att intresset för foto i allmän het har ökat enormt sedan riktigt bra digitala systemkameror blivit tillgänliga för många. Självfallet blir fler då intresserade av olika nischer inom foto. Om man t ex jämför hur många som tar droppbilder i vasken nu med hur många som gjorde det för 10-15 år sedan kan man med största sannolikhet se en väldig ökning. Analogt foto är en nisch men det gör väl inget?
"Come back" tycker jag antyder att något återtar ledningen eller blir lika stort som tidigare.
MattiasL 2010-10-03 19:37  
På min arbetsplats är vi flera som plåtar analogt (vilket inte är så konstigt då halva stället är ett mörkrum). En del trivs med film helt enkelt, och det man trivs med blir man bra på, och det man är bra på är folk ibland beredda att betala för. Själv jobbar jag mycket mer digitalt än analogt, men då och då gör jag porträttjobb på mellanformat. Jag får oftast stå för merkostnaden och extrajobbet själv, men ibland är det absolut värt det. Däremot tycker jag att skillnaden är överdriven, det är bara en variabel av många.
millhouse 2010-10-05 09:43  
Att analog film är på väg tillbaka är nog en uppfattning som mång i branschen har. Alltså inte så konstigt att Kodak följer sin "era".
Jag märker det på alla som vill framkalla ,och då även dia.
Att det digitala finns hindrar inte att även analog fotografering finns.När det digitala kom så var det köparna av bilder som styrde. Att kunna leverara bilder snabbt blev ett "måste". Så är det även idag, men många av dom yrkesfotografer som jag känner ser det inte som ett hinder att arbeta med analog film.
Att enbart kalla analog fotografering , "något konstnärligt" är lite missvisande enligt mig.
Artis 2010-10-07 11:36  
– Nils Bergqvist : ..."Proffs lämnar inte iväg filmen på framkallning, och de kan också scanna själva."...

Visst kan proffsen skanna. Det kan amatörer också nuförtiden.
Jag är nyfiken hur många proffs som skannar sina dior i en trummskanner (prisklas 1 000 000 kr) idag. De var knappt några för 10-15 år sedan. Tror inte det finns någon idag heller.
Det lämnades till företag som sysslade uteslutande med detta. Risken var också stor att diorna fick skador efter det.
Dez 2010-10-08 23:27  
Klart filmen kommer tillbaka. Det digitala är en övergående fluga.
krillan54@gmail.com 2010-10-09 18:55  
Jag har väntat -LÄNGE- på detta .Är det så konstigt att -FILMEN- är på väg tillbaks .under århundraden har -MÄNISKAN- alltid återkommit till ett gediget hantvärk .Filmen är och förblir -NUMMER-1-.Det -DIGITALA-är säkert ett välldigt bra media -men när det gäller känsla och skapande så är -FILMEN-överlägsen .Mina tankar står jag för -Hälsar Krillan 54 .
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS