Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Kodak varnar: CT-skanner kan förstöra film direkt

Kodak varnar: CT-skanner kan förstöra film direkt

Kodak Alaris har testat att genomlysa film i de nya CT-skannermaskinerna som blir allt vanligare på flygplatser för att kontrollera handbagage. Resultatet är alarmerande - det räcker med en genomlysning för att skada filmen.

Nu planerar Kodak Alaris att genomföra en större informatonskampanj för att uppmärksamma sina kunder på riskerna med CT-skanners. Kodak uppmanar alla att packa sina filmer i genomskinliga platspåsar och be att få dem manuellt kontrollerade.

Kodak Alaris genomförde ett test på flygplatsen JFK i New York där det visade sig att en enda genomlysning ger synbara skador på filmen. Detta berättar Kodak i ett inlägg på Instagram där de också skriver:

”Under de kommande månader kommer den här nya typen av skanners i bruk på 145 flygplatser runt om i USA. Kodak uppmanar fotografer at be och få sina filmer manuellt kontrollerade i säkerhetskontrollen.”

Den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten TSA säger att det ska vara säkert att skanna film med känslighet under ISO 800, men vid Kodaks test användes Kodak Portra 400.Publicerad 2020-01-28. Läst av 3196 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2020-01-28 22:38   PMD
Manuellt kontrollerade? Genom att dra ut filmen för att säkerställa att filmkassetten inte innehåller farlig vätska?

Jag tror att vi kan glömma att kunna flyga med film.
jfax 2020-01-29 09:50
Har fått mina filmer manuellt inspekterade på flera flygplatsen, men på Skavsta var det stopp, killen blåvägra. Så det går, men inte med säkerhet.

Kom precis hem från bröllopsresan med 10 rullar som körts igenom scanningar, ball att läsa detta nu.
PMD 2020-01-29 13:06
I förmiddags skrev jag och frågade Transportstyrelsen om det finns CT-skanners på svenska flygplatser och om Transportstyrelsen planerar att införa rutiner för manuell kontroll av fotografisk film i så fall (med hänvisning till att TSA i USA har sådana rutiner).

Jag fick svar nyss. Det finns CT-skanners på vissa svenska flygplatser (men jag fick ingen lista över dem). I svaret uppmanades jag att kontakta den flygplats jag ska resa från för att få hjälp med hanteringen av mina fotografiska filmer.

Något svar på frågan om rutiner för manuell kontroll fick jag inte.
PeterWem 2020-01-29 19:47
Scandinavian mountain airport.
PMD 2020-02-03 13:07
Jag skrev ytterligare ett brev till handläggaren på Transportstyrelse och förtydligade att jag ville veta om det skulle införas rutiner i regelverket för manuell kontroll av sådant som är för känsliga för att klara en CT-röntgen (t.ex. fotografisk film).

Svaret jag fick var i stort sett en upprepning av det första svaret, dvs jag uppmanades att kontakta flygplatsen jag ska resa från. Det här svaret innehöll dock även passusen att det finns alternativa metoder för säkerhetskontroll av handbagage. Ingen referens till regelverket, dock.

Jag fick intrycket att Transportstyrelsen inte vill berätta så mycket om regelverket (eller så är "regelverket" ad-hoc. :-)

Merläsning

Photoshop fyller 30 år - firas med nya funktioner

Den 19 februari 1990 lanserades Photoshop 1.0 för 895 US-dollar. 30 år senare firar Adobe genom att uppdatera programmet med förbättrade funktioner. Läs mer... 2

Poddradio: Naturfotosnack

Tre naturfotografer, Janos Jurka, Hans Ring och Therese Enlund, pratar naturfoto. Inspelat på Naturfotodagen i Västerås. Läs mer...

Test: Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS

Plus Vi testar Sony FE 400 mm f/2,8 GM OSS som är ett modernt supertele i toppklass. Läs mer... 1

Nikon Z-serien får nya funktioner

Ny firmware till Nikons Z6 och Z7 ger en ny autofokus-funktion och två rejäla förbättringar av befintliga funktioner. Även Z50 får ny firmware som ger förbättrad autofokus. Läs mer... 13

Per Engström vinner resefototävlingen

Det var väldigt mycket bra bidrag i resefototävling och det var inte lätt välja vinnaren men till slut föll valet på Per Engströms - Familjesurf. Läs mer... 5

Canada Goose gör jacka för fotografer

Det populära klädmärket Canada Goose har i samarbete med en pressfotograf utvecklat en jacka som ska vara anpassad efter fotografers behov. Men jackan har väckt frågor hos många fotografer. Läs mer... 23

Möss i slagsmål i metron prisades i stor fototävling

Wildlife Photografer of the Year är en av de mest prestigefulla naturfototävlingarna i världen. En bild på bråkande möss blev allmänhetens val och slog röstningsrekord. Läs mer... 11

Test: Fujifilm X-Pro3

Plus Tredje generationens X-Pro – en mer analog upplevelse med bättre optisk sökare och en gömd skärm. Läs mer... 2

Ny pro-kamera: Olympus E-M1 Mark III

Olympus lanserar två nya pro-produkter: kameran OM-D E-M1 Mark III och en normalzoom. Läs mer... 6

108 megapixel i Samsung S20 Ultra

Samsungs nya toppmodell S20 Ultra har en relativt stor sensor med hela 108 miljoner pixlar. Läs mer... 38

B+W Filter